ETF cez SLSP - skúsenosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: ETF - SLSP
Aby som v tom spravil jasno, viem že som sem pridal nie úplne dobre informácie.
Ale teda bola to otázka dosť na rýchlo .
Aby som to objasnil, pracujem v zahraničí ale stále som rezident SR dane som si robil cez spoločnosť TJ- Legal ktorá spracováva dane z rôznych štátov. Na Slovensku som podal daňové priznanie typu A a teda DP ktoré nezahŕňa dane z investícií nato by som musel asi podať daňové priznanie typu B ( nie som si istý ) , takže reálne som dane robil len som v nich neúmyselne zrejme neuviedol zisk z investícií (dividenda, akcie stále vlastním) cca 2€ ... Viem že pri DP sa nikdy neposielali doplatky alebo preplatky do 5€ a teda ak by som aj vôbec bol dlžný zrejme by som stoho neodvadzal daň. Čo sa týka w8ben volal som do SLSP ale nikto tam ani nemá šajnu čo je to za dokument, a teda neviem či už to náhodou aj nieje zdanene samotnými spoločnosťami v USA. Sem som písal aby som sa dozvedel ako ľudia ktorý investujú do cenných papierov (akcií) v SLSP riešia dividendy. Neviem možno mám všetko v poriadku a možno nie a preto sa obraciam na vás s prosbou o radu
Ale teda bola to otázka dosť na rýchlo .
Aby som to objasnil, pracujem v zahraničí ale stále som rezident SR dane som si robil cez spoločnosť TJ- Legal ktorá spracováva dane z rôznych štátov. Na Slovensku som podal daňové priznanie typu A a teda DP ktoré nezahŕňa dane z investícií nato by som musel asi podať daňové priznanie typu B ( nie som si istý ) , takže reálne som dane robil len som v nich neúmyselne zrejme neuviedol zisk z investícií (dividenda, akcie stále vlastním) cca 2€ ... Viem že pri DP sa nikdy neposielali doplatky alebo preplatky do 5€ a teda ak by som aj vôbec bol dlžný zrejme by som stoho neodvadzal daň. Čo sa týka w8ben volal som do SLSP ale nikto tam ani nemá šajnu čo je to za dokument, a teda neviem či už to náhodou aj nieje zdanene samotnými spoločnosťami v USA. Sem som písal aby som sa dozvedel ako ľudia ktorý investujú do cenných papierov (akcií) v SLSP riešia dividendy. Neviem možno mám všetko v poriadku a možno nie a preto sa obraciam na vás s prosbou o radu
-
andre
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 290 times
Ono je jedno ci mas ten formular v banke vyplneny alebo nie, do DP tu dividendy uviest musis tak ci tak. Da sa to vyriesit dodatocnym DP, kde doplnis chybajuci dividendy https://podpora.financnasprava.sk/48728 ... -priznanie
Ako je ivedene v clanku, dovodom je aj
Ako je ivedene v clanku, dovodom je aj
Co sa tyka DP, tie je to v clanku vysvetlene"daňové priznanie neobsahuje správne údaje"
To ci mas vyplnany formular alebo nie riesi len dan, ktory ti v US strhnu pri vyplate 15% na zaklade ZoZDZ medzi SR a USA ak ho mas vyplneny, ak nie tak 30%."dodatočné daňové priznanie typu B je povinný podať daňovník, ak podal daňové priznanie typu A a dodatočne zistil, že mal aj iné druhy príjmov (t.j., že nemal podať daňové priznanie typu A)"
Ak tomu teda rozumiem správne tak dividenda už bola zdanená a a problém je "len" v tom že som podal daňové priznanie typu A a nie B a neuviedol som v ňom zisk z dividendy?
Pozeral som sa na bankový účet a prišla mi dividenda od spoločnosti MasterCard 0,29€ a MasterCard dividenda mala byť 0,49USD takže by to už malo byť zdanené
Pozeral som sa na bankový účet a prišla mi dividenda od spoločnosti MasterCard 0,29€ a MasterCard dividenda mala byť 0,49USD takže by to už malo byť zdanené
Akcie s dividendou mám
1x MasterCard
2x Apple
Ostatné akcie ktoré mám dividendu nevyplácajú
1x MasterCard
2x Apple
Ostatné akcie ktoré mám dividendu nevyplácajú
Zdravím, prosím, ak by som chcel niekedy v budúcnosti vybrať peniaze z SLSP fond max. výnosov akým spôsobom sa to zdaňuje? Prosím je niekde k tomu popis? Ďakujem.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2390 times
- Been thanked: 2776 times
Som presunul ten HEDŽING a kurzové rozdiely do vlákny o hedžingu:
viewtopic.php?f=11&t=24488&start=40
viewtopic.php?f=11&t=24488&start=40
Ahojte.
Mám cca 25000€ ktoré chcem investovať čo najefektívnejšie na dlhodobý horizont.
Chcem sa opýtať ako je to momentálne s poplatkami v ETF fondoch v SĽSP.
1) asi sa mi oplatí nakúpiť len naraz jeden ETF fond aby som mal nižšie poplatky, keďže vstupný poplatok nad 15000€ je znížený na 150€+0,6% zo sumy nad 15000€?
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... elstvo.pdf
Nepríjemne ma prekvapil výstupný poplatok... Poznáte platformu ktorá je používateľsky príjemná, ideálne v slovenčine a s nižšími poplatkami?
2)Čo sa týka nejakých priebežných poplatkov, tam mi to nie je celkom jasné.
V základných informáciách pre investorov napríklad pri ETF: ISHARES NASDAQ 100 ACC ETF; Isin: IE00B53SZB19 je písaný poplatok 0,6%. V sadzobníku poplatov je však písané aj poplatok za vedenie investičného účtu vo výške 0,2%.
Mám teda chápať že sa tieto dva poplatky sčítajú a celkovo tak zaplatím ročne 0,8%?
Nie je teda už výhodnejší napr. Finax?
3) Budem platiť konverzný kurz keď nakupujem ETF s indexom napr NASDAQ teda kótovaný v dolároch, alebo len podlieham menovému riziku?
Ďakujem
Mám cca 25000€ ktoré chcem investovať čo najefektívnejšie na dlhodobý horizont.
Chcem sa opýtať ako je to momentálne s poplatkami v ETF fondoch v SĽSP.
1) asi sa mi oplatí nakúpiť len naraz jeden ETF fond aby som mal nižšie poplatky, keďže vstupný poplatok nad 15000€ je znížený na 150€+0,6% zo sumy nad 15000€?
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... elstvo.pdf
Nepríjemne ma prekvapil výstupný poplatok... Poznáte platformu ktorá je používateľsky príjemná, ideálne v slovenčine a s nižšími poplatkami?
2)Čo sa týka nejakých priebežných poplatkov, tam mi to nie je celkom jasné.
V základných informáciách pre investorov napríklad pri ETF: ISHARES NASDAQ 100 ACC ETF; Isin: IE00B53SZB19 je písaný poplatok 0,6%. V sadzobníku poplatov je však písané aj poplatok za vedenie investičného účtu vo výške 0,2%.
Mám teda chápať že sa tieto dva poplatky sčítajú a celkovo tak zaplatím ročne 0,8%?
Nie je teda už výhodnejší napr. Finax?
3) Budem platiť konverzný kurz keď nakupujem ETF s indexom napr NASDAQ teda kótovaný v dolároch, alebo len podlieham menovému riziku?
Ďakujem
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
XTB broker je bez poplatkov pri nákupe nad 100€, so slovenskou podporou a poistením 90% z 22 000€.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Slsp
Ahojte,
Potreboval by som poradiť, a zároveň Vás upozorniť na to čo sa mi stalo.
Investujem cez SLSP do akcií, ETF aj podielových fondov.
Pred 2 mesiacmi som si kúpil cez SLSP akciu Amazonu, ako možno viete Amazon prešiel SPLITOM v pomere 20:1, a SLSP mi síce namiesto mojej 1 kúpenej akcie pridala ďalších 19 ks akcií ale zrejme kvôli ich chybe (Volal som do Banky kde mi pán povedal že to je ich chyba v systéme a že to napravia) v systéme sa mi to nezobrazuje správne a teda priemernú nákupnú cenu a suma za ktorú som kúpil akciu Amazonu zobrazuje 2x väčšiu ako reálne je a teda mi zobrazuje že som 50% v minuse aj keď to tak reálne nieje. Tento problém som riešil pred mesiacom a k náprave stále nedošlo. Čo si o tom myslíte ? Že jedna z najväčších bánk na Slovensku má takýto podľa mňa celkom vážny problém ? ... Zároveň vlastním akciu shopify , ktorá taktiež nedávno prešla SPLITOM v pomere 10:1, ale v tomto prípade mi banka nepridala ďalších 9ks akcií (teda aj po SPlITE stále vlastním iba 1ks akcie ale už s upravenou 10 násobne nižšou cenou )a zobrazuje sa ako by som bol 90% v strate (tento problém som zatiaľ neriešil, nakoľko čakám že Aktualizujú systém a problémy zo SPLITOM akcií vyriešia, tak ako mi bolo povedané), ako podľa vás mám reagovať myslím si že to je zo strany takto veľkej banky veľký prešľap.
Potreboval by som poradiť, a zároveň Vás upozorniť na to čo sa mi stalo.
Investujem cez SLSP do akcií, ETF aj podielových fondov.
Pred 2 mesiacmi som si kúpil cez SLSP akciu Amazonu, ako možno viete Amazon prešiel SPLITOM v pomere 20:1, a SLSP mi síce namiesto mojej 1 kúpenej akcie pridala ďalších 19 ks akcií ale zrejme kvôli ich chybe (Volal som do Banky kde mi pán povedal že to je ich chyba v systéme a že to napravia) v systéme sa mi to nezobrazuje správne a teda priemernú nákupnú cenu a suma za ktorú som kúpil akciu Amazonu zobrazuje 2x väčšiu ako reálne je a teda mi zobrazuje že som 50% v minuse aj keď to tak reálne nieje. Tento problém som riešil pred mesiacom a k náprave stále nedošlo. Čo si o tom myslíte ? Že jedna z najväčších bánk na Slovensku má takýto podľa mňa celkom vážny problém ? ... Zároveň vlastním akciu shopify , ktorá taktiež nedávno prešla SPLITOM v pomere 10:1, ale v tomto prípade mi banka nepridala ďalších 9ks akcií (teda aj po SPlITE stále vlastním iba 1ks akcie ale už s upravenou 10 násobne nižšou cenou )a zobrazuje sa ako by som bol 90% v strate (tento problém som zatiaľ neriešil, nakoľko čakám že Aktualizujú systém a problémy zo SPLITOM akcií vyriešia, tak ako mi bolo povedané), ako podľa vás mám reagovať myslím si že to je zo strany takto veľkej banky veľký prešľap.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
V pripade Amazonu to je len chyba vypoctu zhodnotenia. Dolezite je samotny pocet podielov a tych mas spravne 20.
Horsie to je v druhom pripade. To by som urcite riesil.
Horsie to je v druhom pripade. To by som urcite riesil.
Re: SLSP
Takže, volal som do banky a povedal som aký mám problém s akciami shopify a pán ktorému som sa dovolal povedal že nevie čo sa mohlo stať, a teda že to musí preveriť a následne mi dá vedieť..... Ešte behom dňa to opravili a v Georgovi sa mi už normálne zobrazilo že mám namiesto 1ks akcií 10ks ale viac neviem pretože má nikto nekontaktoval
Čo sa týka chybného výpočtu zhodnotenia s ktorým mám problém pri akciách Amazonu, tam oprava stále neprebehla a budem ohľadom toho znova volať do banky.
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Tak ako hovori pedrito, podla cenniku by to malo byt 1€ ak ides priamo cez George-a, samozrejme je pod tym este ale jedno ale vid aktualny cennik: https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... elstvo.pdf
1€ sa uplatnuje ak je vykonany obchod na burzach v zonach:
Ak je to ale v zone D, cize Velka Britania + vsetko ostatne co nie je v A,B,C.Zóna A: Belgicko, Dánsko, Česká republika, Fínsko, Holandsko,Kanada, Maďarsko,
Nemecko , Slovensko, Portugalsko, Rakúsko, USA
Zóna B: Nórsko, Poľsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko
Zóna C: Francúzsko, Grécko, Španielsko
Teraz sa naskytne otazka, v pripade MSCI World-u ETF, nakupuju ho na Londynskej burze cize IWDA (zona D) v USD alebo je moznost ho nakupovat na XETRA-e v EUR, cize EUNL (zona A), pripadne na Talianskej burze alebo Svajciarskej atd.
Pre SP500 je to teda bud SXR8 na XETRA-e v EUR alebo je to na Londynskej v USD (CSPX)?... atd.
//edit: https://www.slsp.sk/content/dam/sk/slsp ... ra-web.pdf strana 12, tu je zoznam kde vsade obchoduju podla vsetkeho
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
pannikto
- Dátum registrácie: St 10 08, 2022 6:57 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 10 times
Ahojte
chcel by som sa poradit. Chcem nakupovat etf ze Georga. Chcem ist pristupom "keep it simple stupid" s jednym etfkom. Rozhodujem sa medzi tymito dvomi, len by som potreboval pomoct objasnit par detailov / radu. Jedna sa o tieto dve etf-ka:
1. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) ISIN IE00B4L5Y983, WKN A0RPWH
2. iShares MSCI World EUR Hedged UCITS ETF (Acc) ISIN IE00B441G979, WKN A1C5E7
Otazky:
A. Viem ze je to asi skor osobna preferencia, ale ist do hedgovaneho, alebo nie?
B. Ked som v Georgovi pozeral to prve ETF, tak mi cenu ukazovalo aj tak v EUR (na Xetre ak sa nemylim). Ako to funguje - nakupujem v eurach, ci v dolaroch v tomto pripade
? Kde prebieha pripadne ta konverzia - na burze, ci SLSP?
C. Je v Georgovi dostupny potom nejaky jednodychy vypis, pre pripadne danove priznanie? Tych dalorov sa trochu "obavam" hlavne potom kvoli tomu danovemu, aby bolo jasne za aku ceny som to nakupil.
D. Predaj sa tam da potom zrealizovat podobnym postupom ako nakup tiez priamo v Georgovi?
Vopred dakujem za rady.
T
chcel by som sa poradit. Chcem nakupovat etf ze Georga. Chcem ist pristupom "keep it simple stupid" s jednym etfkom. Rozhodujem sa medzi tymito dvomi, len by som potreboval pomoct objasnit par detailov / radu. Jedna sa o tieto dve etf-ka:
Otazky:
A. Viem ze je to asi skor osobna preferencia, ale ist do hedgovaneho, alebo nie?
B. Ked som v Georgovi pozeral to prve ETF, tak mi cenu ukazovalo aj tak v EUR (na Xetre ak sa nemylim). Ako to funguje - nakupujem v eurach, ci v dolaroch v tomto pripade
C. Je v Georgovi dostupny potom nejaky jednodychy vypis, pre pripadne danove priznanie? Tych dalorov sa trochu "obavam" hlavne potom kvoli tomu danovemu, aby bolo jasne za aku ceny som to nakupil.
D. Predaj sa tam da potom zrealizovat podobnym postupom ako nakup tiez priamo v Georgovi?
Vopred dakujem za rady.
T
- wladas
- Guru Member ****
A - uz to tu bolo viac krat preberane. Hedgovanie je ochrana pred moznymi kurzovymi stratami. To ma ale zmysel riesit pri kratkom casovom inv. horizonte. Pri dlhsom horizonte poplatky zhltnu pridanu hodnotu.
B - https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... volatility
Tu pekne vidis ze konkretne na XETRE sa predava za eura. To ze je v nazve USD este neznamena ze sa na niektorej burze nepredava v EUR.
C - pokial viem tak slovenske institucie maju povinnost spracovat pripadne zdanenie. Nemusis nic robit, poslu ti to zdanene.
D - ano
B - https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... volatility
Tu pekne vidis ze konkretne na XETRE sa predava za eura. To ze je v nazve USD este neznamena ze sa na niektorej burze nepredava v EUR.
C - pokial viem tak slovenske institucie maju povinnost spracovat pripadne zdanenie. Nemusis nic robit, poslu ti to zdanene.
D - ano
-
pedrito
- Dátum registrácie: Po 28 12, 2020 9:23 pm
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 15 times
A - tak ako pise wladas, neries hedging.
B - ano, mena fondu je USD, ale moze sa predavat na roznych burzach v roznych menach. Pre teba najvyhodnejsie a najjednoduchsie je kupit ho na Xetre za EUR. Konverzia na USD je pre teba de facto neviditelna (prebehne akoby vo vnutri ETF fondu), kedze fond je na Xetre kotovany v EUR. A pozor tiez na to, ze keby si nejake ETF cez SLSP kupoval na Londynskej burze napr. v GBP alebo USD, tak nielenze ti vzniknu naklady na menovu konverziu v SLSP, este by si mal aj vacsi poplatok za nakup, pretoze vyhodne poplatky v SLSP sa myslim na Londyn nevztahuju. Takze rozhodne kupuj na Xetre.
C - poopravim wladasa, slovenske institucie riesia zdanenie len pre podielove fondy emitovane na Slovensku. Pre ETF to vobec neriesia, dane si riesis sam. Kazda pozicia, ktoru budes drzat viac ako 1 rok, je podla aktualnej legislativy oslobodena od dane. Ak by sa legislativa zmenila, alebo by si nejaku poziciu predaval skor ako 1 rok, v Georgovi samozrejme najdes prehlad vsetkych nakupov a predajov. A co sa tyka dolarov, toho sa praveze vobec nemusis obavat, ak ten ETF fond kupis na Xetre v EUR.
B - ano, mena fondu je USD, ale moze sa predavat na roznych burzach v roznych menach. Pre teba najvyhodnejsie a najjednoduchsie je kupit ho na Xetre za EUR. Konverzia na USD je pre teba de facto neviditelna (prebehne akoby vo vnutri ETF fondu), kedze fond je na Xetre kotovany v EUR. A pozor tiez na to, ze keby si nejake ETF cez SLSP kupoval na Londynskej burze napr. v GBP alebo USD, tak nielenze ti vzniknu naklady na menovu konverziu v SLSP, este by si mal aj vacsi poplatok za nakup, pretoze vyhodne poplatky v SLSP sa myslim na Londyn nevztahuju. Takze rozhodne kupuj na Xetre.
C - poopravim wladasa, slovenske institucie riesia zdanenie len pre podielove fondy emitovane na Slovensku. Pre ETF to vobec neriesia, dane si riesis sam. Kazda pozicia, ktoru budes drzat viac ako 1 rok, je podla aktualnej legislativy oslobodena od dane. Ak by sa legislativa zmenila, alebo by si nejaku poziciu predaval skor ako 1 rok, v Georgovi samozrejme najdes prehlad vsetkych nakupov a predajov. A co sa tyka dolarov, toho sa praveze vobec nemusis obavat, ak ten ETF fond kupis na Xetre v EUR.
-
pannikto
Dakujem za odpovede.
Este by som sa chcel spytat:
A. Ako je to s tou likviditou. V predchadzajucich komentoch sa riesilo ze ta likvidita nie je dobra.
B. V sadozbniku plati: "1,00 % z objemu transakcie, min. 1,00 € pre obchody realizované cez Georgea. Čím je vyššia hodnota vašej investície, tým je percentuálna výška poplatku nižšia."?
V teorii pri kupe jedneho ETK-ka za 70 eur bude poplatok 1 euro?
A. Ako je to s tou likviditou. V predchadzajucich komentoch sa riesilo ze ta likvidita nie je dobra.
B. V sadozbniku plati: "1,00 % z objemu transakcie, min. 1,00 € pre obchody realizované cez Georgea. Čím je vyššia hodnota vašej investície, tým je percentuálna výška poplatku nižšia."?
-
pedrito
- Dátum registrácie: Po 28 12, 2020 9:23 pm
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 15 times
Ten iShares MSCI World je velke ETF a je na Xetre dostatocne likvidne (urcite pre potreby bezneho invesfora). Vobec to nemusis riesit.pannikto napísal: ↑So 20 08, 2022 8:13 am Dakujem za odpovede.
A ano, pri nakupe za 70 Eur je poplatok cez Georga na Xetre 1 Eur.
-
pannikto
- wladas
- Guru Member ****
Sorry, moja chyba. Uz som si spomenul ze sa to tu riesilo.
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 43#p158543
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 43#p158543
Juggler, je to este lepsie, ten poplatok je iba 0.4%, ty si tam asi zahrnul aj 0.2%, co je za spravu slovenskych CP.
– slovenské cenné papiere
zriadenie účtu a zrušenie účtu: 0,00 €
vedenie účtu: 0,20 % ročne
Držiteľská správa zahraničných cenných papierov
poplatok 0,40 % ročne
PS. moderatori mozu moj predosly prispevok zmazat, to som chcel postnut do vlakna ETF k Tatre, nie sem.
– slovenské cenné papiere
zriadenie účtu a zrušenie účtu: 0,00 €
vedenie účtu: 0,20 % ročne
Držiteľská správa zahraničných cenných papierov
poplatok 0,40 % ročne
PS. moderatori mozu moj predosly prispevok zmazat, to som chcel postnut do vlakna ETF k Tatre, nie sem.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2390 times
- Been thanked: 2776 times
Mýliš sa. Za ETFs zvýšili na 0,6% ako som to opravil do úvodného vlákna.
Tu to majú rozdelené na ETF a AKCIE: https://www.digitalneinvestovanie.sk/sk/cenne-papiere
A ked rozklikneš ETFs , poplatky za ETFs dávam obrázok:
presne toto som riesil pred par mesiacmi (bolo to presunute do hedging vlakna). chalani ma vtedy presvedcili, ze hedging sa neoplati. Ja osobne cakam cely cas na rally po absolutnom dne, a vidiac dnesne cisla som zase zbystrel.pannikto napísal: ↑St 10 08, 2022 7:18 pm Ahojte
No a stale mi neda pokoj ten hedging.
Mna ako laika sokovalo, ako velmi ovplyvnuje menovy kurz ziskovost celej operacie. Mam pocit, ze cenne papiere a kurz dolara su spojene nadoby - ked akcie padaju, kurz USD posilnuje, co - predpokladam ze funguje aj v opacnom smere - absolutne tlmi ziskovost. Konkretne> predpokladam o par mesiacov zaciatok rally povedzme 20%. Ak kvoli dobrym spravam dolar prestane plnit funcku bezpecneho pristavu a zoslabne povedzme 15%, tak zisk celej historickej rally bude iba 5%.
ja teraz zvazujem, ze na prvu fazu - povedzme cca. 15 mesiacov - si dam hedged S&P, a potom to ak USD trocha zoslabne predam a presedlam na nehedzovane.
prisem to sem hlavne, aby ste mi napisali, ze je to nezmysel.
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
Podla mňa to je nezmysel pre 2 veci:
1. dlhodobý investičný horizont
2. raz kupuješ keď je dolár drahý a raz keď je lacný
Samozrejme sa možem mýliť, ale podla mňa je to len špekulovanie - časovanie.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Podobne uvažujem aj ja, ale možno na konci zimy, keď energetická kríza zrazí DAX a Euro hlboko dole, možno presedlám na DAX.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Lebo SP500 je prepadnuté 20% a DAX je prepadnutý 40% ratané v USD. A ja predpokladam v zime ešte rapídny pokles DAXU aj Eura a po tomto prepade sa už situácia bude len zlepšovať zvyšovaním kapacity LNG prepravy plynu, prípadne prímerím na Ukrajine. Takže DAX a EURO bude mať veľký priestor na rast po takom možno aj 70% poklese rátane v USD. Najhoršie to bude tuto zimu, zhoršiť oproti tejto zime sa to môže už len priamou vojnou medzi NATO a Ruskom a to budeme riešiť iné problémy, ako kde investovať.
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 47 times
Toto presne riesim teraz aj ja. Mam cca 1:1 nakupene https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00B3ZW0K18 a https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00B5BMR087. Najprv som kupoval hedged, lebo som tomu prilis nerozumel a hladal som nieco, co najlepsie kopiruje index. Potom som tomu zacal rozumiet trosku viac (ale stale tak na 2/10) a aj na zaklade rad z tohto fora som zacal kupovat nehedgovane.
Momentalne sa priklanam k tomu, co pises ty a jogo, ze v tejto konkretnej situacii, v ktorej sa nachadzame, ma zmysel kupit zahedgovane a o rok predat. Z dlhodobeho hladiska treba kupovat zrejme nehedgovane ETF, to sa riesilo v https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 8&start=40.
Ale tiez by som bol rad, ak by mi niekto napisal, ze to je nezmysel a preco, toto je moj extremne laicky pohlad.
-
Peter222
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
- Has thanked: 115 times
- Been thanked: 128 times
Vôbec nie je nezmysel čo píšeš, skôr naopak, má to logiku. I keď si myslím, že ešte pár mesiacov je čas na nákup hedgovaných verzií indexov (či už amerických alebo svetových). Historické minimum má euro voči doláru tuším niekde v okolí 0,82-0,83. Nikto nevie, či sa pozrieme až takto nízko, ale 0,90 je podľa mňa reálnych v najbližších niekoľkých mesiacoch - samozrejme, nebude to cesta strmhlav dole, ale pokiaľ nezačne euro vytvárať vyššie minimá a vyššie maximá, klesajúci trend sa len tak rýchlo nezmení. V okolí 0,90 môže byť preto zaujímavý timing na kúpu hedged ETF a vystaviť sa čisto pôsobeniu indexu bez menového rizika. Netreba však zabúdať, že s hedgingom sú spojené aj náklady, čím vyšší rozdiel v sadzbách centrálnych bánk jednotlivých štátov tým vyššie náklady (úrokový diferenciál). Pri eurusd si treba odrátať cca 2-3% p.a. ako expenses na hedging, ale na krátkodobejšie držanie pri takom posilnení doláru to má zmysel. Na dlhodobejšie držanie treba nechať menovú expozíciu otvorenú, aspoň to hovoria štatistiky z posledných xy rokov.