TRHY AKTUÁLNE - POKEC
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Re: TRHY AKTUÁLNE - POKEC
Ja uz nemam co zrusit
Mozno teraz na protest zacnem znovu pozuivat. Len tak, z principu, nech som stale opacny 
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Mnohí z nás sú ochotní znášať bojkot napriek finančnej nevýhode, ale prekonať vlastné finančné nevýhody v prospech podpory slovenskej ekonomiky už nie. Pritom ekonomický nacionalizmus je základom úspešných ekonomík a obyvateľstvom považovaný za prínosný.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
-
Robo_1
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 46 times
Ono staci si kupit ten iphone o 2 roky neskor. Treba preferovat veci, kde je mozne podporit lokalny trh, potom eu a az nakoniec ked ta to ma vyrazne negativne ovplyvnit kupit si ten US/Cinsky vyrobok. Toto by malo byt nativne v kazdom z nas.
Druha vec je , ze clovek potom narazi na lokalnych oligarchov a robi podobnu selekciu aj doma. Napriek tomu sa to snazim uplatnovat, v ramci vlastneho komfortu samozrjeme.
Druha vec je , ze clovek potom narazi na lokalnych oligarchov a robi podobnu selekciu aj doma. Napriek tomu sa to snazim uplatnovat, v ramci vlastneho komfortu samozrjeme.
-
locke
- Dátum registrácie: Po 20 10, 2014 3:22 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
https://open.substack.com/pub/danco/p/i ... medium=web
Zamyslenie nad aktuálnym shitstormom v 4 pohľadoch..mozno moc simplifikovane ale imho ako tvrdí, píše to aby si ujasnil sám pre seba co je za tym a kam by to mohlo smerovat
Zamyslenie nad aktuálnym shitstormom v 4 pohľadoch..mozno moc simplifikovane ale imho ako tvrdí, píše to aby si ujasnil sám pre seba co je za tym a kam by to mohlo smerovat
-
dusantt
- Platinum Member ***
AI mi povedala, ze len 50-70% ludi je cestnych a aj to pokial su monitorovani.
A 10-15% je necestnych za kazdych okolnosti.
Celkom by to aj sedelo na moje okolie.
To k tej spotrebe domace vs zahranicne.
Hovori sa, ze "slovensko fuuuj idem prec", ale v "prec" nie su mimozenstania, ale podobni ludia ako tu, plus minus. (tj za hranicami nie je len ruzovo)
Zaroven je ale pravda, ze nepoznam vela ludi, ktori uprednostnili Slovensko ako 2. domov, tj, zo vsetkych ludi, ktorych poznam, ktori odisli zo svojej domoviny,ani jeden neprisiel na Slovensko, Cesko/Madarsko/Poslko uprednostnili.
Uz zacinam verit na "geozonove" polia.. alebo nieco, kde urcita oblast oblbuje ludi. 'geopsychológia"
Ked sa ale spatne zamyslim, to ze som bol hardcore local patriot, az to takeho extremu, ze ma to financne krvacalo, tak nevidim, ze by to niekto ocenil. Co je velmi smutne.
A 10-15% je necestnych za kazdych okolnosti.
Celkom by to aj sedelo na moje okolie.
To k tej spotrebe domace vs zahranicne.
Hovori sa, ze "slovensko fuuuj idem prec", ale v "prec" nie su mimozenstania, ale podobni ludia ako tu, plus minus. (tj za hranicami nie je len ruzovo)
Zaroven je ale pravda, ze nepoznam vela ludi, ktori uprednostnili Slovensko ako 2. domov, tj, zo vsetkych ludi, ktorych poznam, ktori odisli zo svojej domoviny,ani jeden neprisiel na Slovensko, Cesko/Madarsko/Poslko uprednostnili.
Uz zacinam verit na "geozonove" polia.. alebo nieco, kde urcita oblast oblbuje ludi. 'geopsychológia"
Ked sa ale spatne zamyslim, to ze som bol hardcore local patriot, az to takeho extremu, ze ma to financne krvacalo, tak nevidim, ze by to niekto ocenil. Co je velmi smutne.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 963 times
- Been thanked: 527 times
Ono nie je velmi dôvod preco Svk uprednostnit ak ma clovek ine moznosti. Inde vo svete je proste viacej mozností. Ale to neznamená, že by sa nedalo spokojne ziť aj u nas. V kazdom pripade s pracou to tu nie je velmi ružové, okrem miest ako Ba a ciastocne Ke.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
Nahodil som nový kontrakt NQ na trading ( i pozorovanie ) a len konštatujem, že contango je 200 bodov.tomáš virdzek napísal: ↑Ut 18 03, 2025 8:52 pm @Juggler, čo z toho usudzuješ / čítaš. Contango predsa neznamená v podstate nič. Nie je to nejaký indikátor/ prediktor.
Áno, pre nás trejderov je to jedno. Je to cca +1%.
Nikdy som nesledoval štatistiky, ale boli časy, ked som longoval alebo shortoval trh cez futures celé mesiace a vtedy to má vplyv.
Najvypuklejšie je to pri plyne a rope, kde som si uvedomil, že to contango je také veľké ( aj 10% za mesiac!), že pri stagnácii ceny prídeš o gate.
Kdežto pri takom zlate je náklad len 0,3% p.a.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
Juggler: nikto tu na fóre neobchoduje futures na viac ako minúty, hodiny/ prípadne. overnight ( z toho mála/minima, čo tu futures vôbec rieši). To znamená, že neviem či to contango / backwardation ho vôbec zaujíma
Takýto dlhodobejší štýl na držanie futures som tu myslím ešte ani nevidel. Možno ešte chodec by toto sledoval na plyne (to chápem), ale prepáč, len som nepochopil tú info, že contango zrazu informácia xyz na NQ a ES, že čo to malo povedať, z mojej strany len zvedavosť nič viac. 
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Hej. Jasné že v tradingu ma to nezaujíma. Len som si všimol ked mám marcové i júnové v TWS..
Ale zaujímalo by ma ako to na VŠ vysvetlujete študentom.
Ja v tom vidím určitú predikciu, ako trh vidí vývoj na ďalšie tri mesiace + nejakú prirážku/bonus podobne ako pri ocenení opcií.
Ale zaujímalo by ma ako to na VŠ vysvetlujete študentom.
Ja v tom vidím určitú predikciu, ako trh vidí vývoj na ďalšie tri mesiace + nejakú prirážku/bonus podobne ako pri ocenení opcií.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
Nie je to žiaden prediktor, už som to písal a preto som položil aj tú otázku.
PS: kľudne v tom ale objavme aj vedu a pozvime do tejto diskusie aj radvana. Predpokladám, že Ti povie to isté, čo aj ja.
PS: kľudne v tom ale objavme aj vedu a pozvime do tejto diskusie aj radvana. Predpokladám, že Ti povie to isté, čo aj ja.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Dovolim si dodat, ze chvala Bohu.tomáš virdzek napísal: ↑Ut 18 03, 2025 10:42 pm nikto tu na fóre neobchoduje futures na viac ako minúty, hodiny/ prípadne. overnight
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Fed ponecháva sadzby ale rapídne znižuje výhľad ekonomiky. Nejako mi tie dve veci nekoreluju …..ale asi kvôli riziku inflácie …
FED razantně snižuje svůj výhled růstu americké ekonomiky na 1,7 % z prosincového odhadu 2,1 %, zvyšuje výhled inflace (Bloomberg)
19:01 Americká centrální banka ponechává hlavní úrokovou míru beze změny v rozmezí 4,25 až 4,50 % (Bloomberg)
Aký obrovský rozdiel v reakcii trhov na kroky FEDu a na kroky Donalda ….
FED razantně snižuje svůj výhled růstu americké ekonomiky na 1,7 % z prosincového odhadu 2,1 %, zvyšuje výhled inflace (Bloomberg)
19:01 Americká centrální banka ponechává hlavní úrokovou míru beze změny v rozmezí 4,25 až 4,50 % (Bloomberg)
Aký obrovský rozdiel v reakcii trhov na kroky FEDu a na kroky Donalda ….
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Aj Európa má svoje silné stránky
Na americkú šikanu môže odpovedať 4 spôsobmi:
1.dane z digitálnych služieb a online reklamy
Spoločnosti ako Meta a Google generujú obrovské príjmy z európskeho trhu.
2.farma výrobky, chemia a ASML
3. komodity a ich preprava
Najväčšie kontajnerové prepravné spoločnosti – Maersk, MSC a CMA CGM – sú európske. Grécke spoločnosti zároveň kontrolujú približne tretinu všetkých ropných tankerov a viac ako pätinu globálnej flotily LNG podľa kapacity. 4. Závislost od európskych vojenských základní
Cely clanok v The Economist:
https://archive.is/LHmIg
Najväčšie kontajnerové prepravné spoločnosti – Maersk, MSC a CMA CGM – sú európske. Grécke spoločnosti zároveň kontrolujú približne tretinu všetkých ropných tankerov a viac ako pätinu globálnej flotily LNG podľa kapacity. 4. Závislost od európskych vojenských základní
-
dusantt
- Platinum Member ***
Tieto dane predpokladam ze prejdu na zakaznika, tak ako vzdy.
A kto vlastni tie EU spolocnosti, no predpokladam ze slusny podiel ma aj USA v nich
Zacinaju sa sirit konspiracie, ze toto divadlo ma len dalej oslabit "plebs", pretoze bohaci maju z coho krvacat, ale bezny obcan uz nie. Cize ak sa obe skupiny oslabia dajme tomu o -50%, miliardar prezije uplne v pohode, ale bezny obcan moze skoncit na ulici. No a kto bude mat potom cash na kupu statkov, nehnutelnosti, lacnych akcii, atd?
A kto vlastni tie EU spolocnosti, no predpokladam ze slusny podiel ma aj USA v nich
Zacinaju sa sirit konspiracie, ze toto divadlo ma len dalej oslabit "plebs", pretoze bohaci maju z coho krvacat, ale bezny obcan uz nie. Cize ak sa obe skupiny oslabia dajme tomu o -50%, miliardar prezije uplne v pohode, ale bezny obcan moze skoncit na ulici. No a kto bude mat potom cash na kupu statkov, nehnutelnosti, lacnych akcii, atd?
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
prva lastovicka:
EÚ vylúči USA, Spojené kráľovstvo a Turecko z fondu na prezbrojenie vo výške 150 miliárd eur, pokiaľ nepodpíšu obranné a bezpečnostné zmluvy s Bruselom
https://archive.is/UDl42
EÚ vylúči USA, Spojené kráľovstvo a Turecko z fondu na prezbrojenie vo výške 150 miliárd eur, pokiaľ nepodpíšu obranné a bezpečnostné zmluvy s Bruselom
https://archive.is/UDl42
-
andre
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 290 times
Ja drzim NQ povedzme, ze dlhodobo podla alga. Cize casovy test neviem vyuzit.tomáš virdzek napísal: ↑Ut 18 03, 2025 10:42 pm Juggler: nikto tu na fóre neobchoduje futures na viac ako minúty, hodiny/ prípadne. overnight ( z toho mála/minima, čo tu futures vôbec rieši). To znamená, že neviem či to contango / backwardation ho vôbec zaujímaTakýto dlhodobejší štýl na držanie futures som tu myslím ešte ani nevidel. Možno ešte chodec by toto sledoval na plyne (to chápem), ale prepáč, len som nepochopil tú info, že contango zrazu informácia xyz na NQ a ES, že čo to malo povedať, z mojej strany len zvedavosť nič viac.
![]()
Contango pri ES, NQ.. vyjadruje cca. urok na USD. Cize kupis futku a kedze ma maly margin, USD cash ktory ti ostane das zhodnocovat (base rate je 4.5%) napr. cez box spread, alebo nejake ETF. Vo vysledku si cca. na tom istom ako keby si zdrzal ETF.
Vyhoda je v tom, ze ten cash nemusis dat na ten urok a vies ho vyuzit na inu strategiu a tym padom zarobit viac.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
M.Nalevanko v clanku: https://e.dennikn.sk/4533690/ak-chce-da ... nalevanko/
Politika Donalda Trumpa, ak to vôbec môžeme nazvať slovom politika, je jedna veľká, grandiózna šou. Veľmi často sú jej súčasťou vyhlásenia, ktoré akoby spadnú z modrého neba, nikto ich nečaká a potom o tom celý svet diskutuje. Pripúšťam, že u mnohých investorov – najmä u veľkých, inštitucionálnych – môže taká politika vyvolávať obavy z toho, čo hrozné môžeme očakávať.
Kto sa chce takej neistoty zbaviť, predáva akcie. Nechce riskovať, že nejaký šialený nápad vymaže miliardy z hodnoty investícií, ktoré majú veľkí inštitucionálni investori v portfóliu. Vidno, že veľkí investori majú rešpekt pred politikou amerického prezidenta, a vidno ho najmä v tom, ako rýchlo sa zbavujú akcií. Vidno to na razancii poklesu, akou ceny akcií padli za posledný mesiac. Ak sa nemýlim, je to jeden z najrýchlejších 10-percentných poklesov akciového indexu za posledných skoro 80 rokov.
Politika Donalda Trumpa, ak to vôbec môžeme nazvať slovom politika, je jedna veľká, grandiózna šou. Veľmi často sú jej súčasťou vyhlásenia, ktoré akoby spadnú z modrého neba, nikto ich nečaká a potom o tom celý svet diskutuje. Pripúšťam, že u mnohých investorov – najmä u veľkých, inštitucionálnych – môže taká politika vyvolávať obavy z toho, čo hrozné môžeme očakávať.
Kto sa chce takej neistoty zbaviť, predáva akcie. Nechce riskovať, že nejaký šialený nápad vymaže miliardy z hodnoty investícií, ktoré majú veľkí inštitucionálni investori v portfóliu. Vidno, že veľkí investori majú rešpekt pred politikou amerického prezidenta, a vidno ho najmä v tom, ako rýchlo sa zbavujú akcií. Vidno to na razancii poklesu, akou ceny akcií padli za posledný mesiac. Ak sa nemýlim, je to jeden z najrýchlejších 10-percentných poklesov akciového indexu za posledných skoro 80 rokov.
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Nebol jeden z najrýchlejších poklesov práve Marec 2020 (covid)?
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
dusantt
- Platinum Member ***
Ten autor clanku prehana. A kam tie peniaze ludia v inflacnom prostredi daju? EU? Cina? Zostanu v USA a kazdy to vie. Maximalne tak otrasu zopar investorov zo stromu a ide sa dalej.
aviceN
trik je v slovnom spojeni jeden Z
cize to moze byt druhy, treti, mozno aj desiaty..
Pripadne to mohlo byt myslene skor tak, ze covid bola vynimka.
aviceN
trik je v slovnom spojeni jeden Z
cize to moze byt druhy, treti, mozno aj desiaty..
Pripadne to mohlo byt myslene skor tak, ze covid bola vynimka.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
ale vie niekto vysvetlit toto:
$4.5 Trillion set to expire for today's options expiration. The majority of that are puts
$4.5 Trillion set to expire for today's options expiration. The majority of that are puts
-
dusantt
- Platinum Member ***
Tak putky su zvacsa stavka na pokles cien, ale moze to byt aj poistka v roznych schemach.
Moze, ale nemusi, to sposobit volatilitu. (ak sa bude hbat cena smerom k ocakavanemu smeru, cize dnes dole)
Moze, ale nemusi, to sposobit volatilitu. (ak sa bude hbat cena smerom k ocakavanemu smeru, cize dnes dole)
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Väčšinou putky, lebo podľa mňa sa kopa investorov hedžuje proti poklesu.
Gúgeľ: Štvrťročné expirácie opcií, najmä počas udalostí „trojitého čarodejníctva“ /(gugeľ by mal vedieť že ide o quadriple - štvoritý witching Day) - keď opcie na akcie, futures na akciové indexy a opcie na akciové indexy exspirujú súčasne - často zahŕňajú značné nominálne hodnoty.
Nedávne údaje naznačujú, že tieto exspirácie sa môžu pohybovať približne od 4,7 bilióna USD do 6,6 bilióna USD.
Nominálna hodnota predstavuje celkovú hodnotu podkladových aktív v týchto kontraktoch. Takéto veľké exspirácie môžu viesť k zvýšenej volatilite trhu v dôsledku veľkého objemu kontraktov, ktoré sa vyrovnávajú súčasne. Napríklad pri exspirácii v decembri 2024 boli uplatnené alebo vypršali kontrakty v hodnote približne 6,6 bilióna (trillions in USA) USD.
Gúgeľ: Štvrťročné expirácie opcií, najmä počas udalostí „trojitého čarodejníctva“ /(gugeľ by mal vedieť že ide o quadriple - štvoritý witching Day) - keď opcie na akcie, futures na akciové indexy a opcie na akciové indexy exspirujú súčasne - často zahŕňajú značné nominálne hodnoty.
Nedávne údaje naznačujú, že tieto exspirácie sa môžu pohybovať približne od 4,7 bilióna USD do 6,6 bilióna USD.
Nominálna hodnota predstavuje celkovú hodnotu podkladových aktív v týchto kontraktoch. Takéto veľké exspirácie môžu viesť k zvýšenej volatilite trhu v dôsledku veľkého objemu kontraktov, ktoré sa vyrovnávajú súčasne. Napríklad pri exspirácii v decembri 2024 boli uplatnené alebo vypršali kontrakty v hodnote približne 6,6 bilióna (trillions in USA) USD.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Či to bol jeden z najrýchlejších poklesov -10% je z toho textu najmenej podstatné.MiBi napísal: ↑Pi 21 03, 2025 10:19 am M.Nalevanko v clanku: https://e.dennikn.sk/4533690/ak-chce-da ... nalevanko/
Politika Donalda Trumpa, ak to vôbec môžeme nazvať slovom politika, je jedna veľká, grandiózna šou...
Vidno, že veľkí investori majú rešpekt pred politikou amerického prezidenta, a vidno ho najmä v tom, ako rýchlo sa zbavujú akcií.
Vidno to na razancii poklesu, akou ceny akcií padli za posledný mesiac.
Ak sa nemýlim, je to jeden z najrýchlejších 10-percentných poklesov akciového indexu za posledných skoro 80 rokov.
Ale keď chcete analýzu, nech sa páči:
Do krištálovej gule som napísal:
Ten pokles 10% od high po low bol od 19.2. do 13.3, teda trval 3 týždne.
No najprv sme do 5 marca vymazávali tohtoročné zisky, preto sa následný prepad do mínusov udial prakticky za týždeň.
Áno covidový prepad bol najprudší v histórii.
S&P 500 rachlo -30% za 22 dní ! Ale v kategórii -10% máme viac porovnateľných.
Čo sa týka poklesovo -10% (zdravá korekcia), Trumpov výpredaj 2025 trval 3 týždne a bol
zvláštny tým, ako rýchlo sa zmenil veľmi pozitívny sentiment na negatívny - kvôli Trumpovej arogancii a clám.
Tu je zoznam podobných 10% korekcií, ktoré si môžeme pametať my na ako-investovať:
2020 COVID -10% za 6 dní
2018 február -10% za 6 dní
2015 august -10% za 5 dní
2022 – január – marec
2018 – september- december
2011 – asi pol roka
2007-2009 ..niekolko poklesov od krachu Bear Stearns po Lehman Brothers...
Čo sa týka Miša Nalevanka, patrí medzi naších rekordérov:
NAŠI REKORDÉRI:
1. MARTIN7 (USD): +1813,25% ...za 8,6 rokov, od 24.5.2016: +40,91% p.a. . ETF USA (USD) za rovnaký čas: +220,83% (+14,51% p.a.)
2. ADAM - BITCOIN DCA (EUR): +860,37% ...za 5 R, od 1.2.2020: +58,45% p.a. . ETF USA: +106,87% (+15,94% p.a.)
3. MICHAL NALEVANKO (EUR): +377,04% ...za 2 roky, od 1.1.2023: +118,41% p.a. . ETF USA: +61,3% (+27% p.a.).
4. JARI – TRADER (USD): +217,2% ...za 3 roky, od 1.1.2022: +48,15% p.a. . ETF USA: +39,3% (+11,95% p.a. ).
5. JOGO - POSTUPNÝ INVESTOR (USD): +387% ...za 9 rokov. Od 1.1.2016: +19,23% p.a. . ETF USA: +230,24% (+14,2% p.a.)
6. PATRIK.Z (EUR): +61,3% ...za 2 roky. Od 1.1.2023: +27% p.a. . ETF SVET v EUR: +50,93% (+22,85% p.a.) a ETF USA: +61,3% (+27% p.a.)
V tom článku je malá, skrytá linka na ďalší článok, kde sa medzi 8 finančných analytikov dostal aj náš Tomáš:
https://e.dennikn.sk/4502317/ako-invest ... dbornikov/
Prečítal som si názory všetkých... väčšina sa zhoduje s tým, že v investovaní netreba špekulovať...a povedal by som, že tí, čo sú najmladší vo fachu, ako napr. Vranka z XTB, tí ešte nedozreli k pochopeniu najznámejšieho citátu od Sokratesa ,,Viem, že nič neviem,,.
Nikde to neplatí viac ako v investičnom biznise.
No najviac gúľam očami, ked niekto odporúča širokým masám stockpicking.
To ja radšej po zbytok života ostanem sedliak, ktorý po 25 rokoch neobjavil nič múdrejšie ako hlúpy pasívne spravovaný index.
A plne súhlasím s Mišom, že stačí iba jeden:
Ak chce niekto investovať na dôchodok, stačí, ak si vyberie jedno ETF?
Jedno ETF úplne stačí. Všimol som si v minulosti, že viaceré fintechové startupy alebo obchodníci s cennými papiermi ponúkali možnosť investovať pri nízkych poplatkoch do viacerých ETF fondov. Skôr ako benefit pre klienta je to často len otázka marketingu.
Lepšie predáte svoju službu a vyzeráte dôveryhodnejší, ak svojmu klientovi „namiešate“ 5 – 6 rôznych ETF fondov, ako keď mu poviete – viete čo, jediné, čo potrebujete robiť dlhodobo, je kupovať a držať tento jeden index.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Z newslettra Portu:
Rotácia na trhu.
Kvôli obchodnej vojne a jej dopadom až 60 % investorov verí, že európske akcie prinesú vyššie zisky ako americké. Prieskum Bank of America ukázal (https://www.euronews.com/business/2025/ ... ofa-survey), že sme svedkami najväčšej otočky vo výmene amerických aktív za európske od začiatku meraní v roku 1999. Európa láka investorov vďaka 500 miliardovej podpore ekonomiky v Nemecku a masívnym výdavkom na zbrojenie.
OECD upravuje výhľad. Globálna ekonomika má tento rok v dôsledku obchodnej vojny vzrásť o 3,1 % a o 3 % v roku 2026. Pôvodne počítala s vyšším rastom. Organizácia očakáva, že clá povedú k vyššej inflácií a pomalšiemu hospodárskemu rastu najmä v USA, Mexiku a Kanade. Dopad ale pocítime aj v Európe a s ďalším spomalením môže počítať aj Čína. Motorom svetovej ekonomiky bude v ďalších rokoch India, ktorá má zvýšiť HDP tento rok o 6,4 % a ďalší rok o 6,6 %
Rotácia na trhu.
Kvôli obchodnej vojne a jej dopadom až 60 % investorov verí, že európske akcie prinesú vyššie zisky ako americké. Prieskum Bank of America ukázal (https://www.euronews.com/business/2025/ ... ofa-survey), že sme svedkami najväčšej otočky vo výmene amerických aktív za európske od začiatku meraní v roku 1999. Európa láka investorov vďaka 500 miliardovej podpore ekonomiky v Nemecku a masívnym výdavkom na zbrojenie.
OECD upravuje výhľad. Globálna ekonomika má tento rok v dôsledku obchodnej vojny vzrásť o 3,1 % a o 3 % v roku 2026. Pôvodne počítala s vyšším rastom. Organizácia očakáva, že clá povedú k vyššej inflácií a pomalšiemu hospodárskemu rastu najmä v USA, Mexiku a Kanade. Dopad ale pocítime aj v Európe a s ďalším spomalením môže počítať aj Čína. Motorom svetovej ekonomiky bude v ďalších rokoch India, ktorá má zvýšiť HDP tento rok o 6,4 % a ďalší rok o 6,6 %
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Veľa šťastia pri investovaní do Európy.
Proste heslo dňa ,,predaj ameriku na dne a kúp Európu na vrchole,,, nevyjde.
P.S. Portu a Finax si užijú 5 minút slávy, ale nožnice výnosov medzi ich mixom a sedlakom v SP500 sa budú dalej roztvárať.
Ku koncu 2024 má vlajkové portfolio Portu výnos +64%, Finax +85%, ale sedliak v ETF USA +180%. Sedliak v ETF SVET: +130%.
Nemecko upadá, ale DAX vyzerá ako ,,dead cat bounce,,:
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
Re: Aj Európa má svoje silné stránky
Ohľadom Asml, tuším tam je nejaký vzťah z USA, keďže hlavný výskum tej technológie, ako aj patenty, sú z USA. Ale neviem presne ako to majú. Zajtra na to mrknem.MiBi napísal: ↑Št 20 03, 2025 9:50 am Na americkú šikanu môže odpovedať 4 spôsobmi:
Najväčšie kontajnerové prepravné spoločnosti – Maersk, MSC a CMA CGM – sú európske. Grécke spoločnosti zároveň kontrolujú približne tretinu všetkých ropných tankerov a viac ako pätinu globálnej flotily LNG podľa kapacity.
1f22ee61290854b6a94dc0f2c4e32ac9a87cb955.png
4. Závislost od európskych vojenských základní
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Trh z pohľadu jednej analýzy.
Rád čítam kadejaké analýzy, ale riadim sa len vlastným názorom.
Ten je však ako taký vývar z informácii, ktoré čítam a vidím.
Táto analýza vcelku potvrdzuje môj pohľad na trh.
To isté sa deje počas procesu korekcie na trhu. Prečo ceny akcií klesajú?
Médiá rýchlo poskytujú odpovede za kliknutia a názory, od „to sú clá“ až po „riziko recesie rastie“.
V skutočnosti, ako som uviedol 18. februára, boli trhy prekúpené a býčie a korekcia bola pravdepodobná.
Stačil katalyzátor, ktorý by trhy prinútil spochybniť očakávania budúcich ziskov.
Ak „E“ v pomere cena/zisk klesne, musí sa preceniť aj „P“. To všetko sa v súčasnosti stalo.
Ako vidieť, odhady zisku za 1. štvrťrok, ktorý spoločnosti začnú reportovať v apríli, klesli z 226 USD/akcia v marci 2024 na iba 219 USD.
Len dva týždne pred začiatkom výsledkovej sezóny môžeme byť svedkami ďalších revízií zameraných na zníženie zisku.
Toto zníženie „éčka“ je však súčasťou nedávneho reverzného procesu na trhu.
Ocenenie trhu (cena vydelená budúcimi ziskami) bola na svojom vrchole vo februári .. trh sa obchodoval na úrovni 22-násobku forwardových ziskov.
Aj po nedávnom znížení forwardových odhadov sa v dôsledku korekcie znížilo ocenenie na 20,6-násobok forwardových odhadov.
Hoci ocenenia zostávajú zvýšené, obrat dočasne vymazáva určitý tlak na akciové trhy.
Navyše dnes, na rozdiel od polovice februára, už trh nie je prekúpený na viacerých úrovniach.
Zníženie ocenenia v kombinácii s veľmi negatívnym sentimentom a technicky prepredanými podmienkami poskytuje "palivo" pre obrat na trhu.
Väčší proces môže byť blízko.
Na grafe nižšie je v hornom paneli ukazovateľ divergencie kĺzavých priemerov (Moving Average Convergence Divergence - MACD), ktorý meria momentum trhu. Tento ukazovateľ je na úrovniach, ktoré zvyčajne zodpovedajú krátkodobým dnám, a to aj počas širšieho korekčného procesu, ktorého sme boli svedkami v roku 2022.
Tretím panelom je tok peňazí, ktorý sa zmenil na záporný, keďže predávajúci prevýšili kupujúcich v kombinácii so spodným panelom, ktorým je relatívna sila (RSI).
V kombinácii tieto miery naznačujú, že "predávajúci" sú pravdepodobne blízko úrovne vyčerpania a cenový obrat privedie na trh kupujúcich.
. .
Znamená to, že korekcia sa skončila a býčí trh sa obnoví? Nie.
Naznačuje to len, že všetci, ktorí chceli predávať, tak už tak pravdepodobne urobili.
Ak ceny porastú, investori začnú naháňať trhy vyššie, aby "nakúpili pokles" (buy the dip), čím sa ceny zvýšia a na trh sa dostane viac kupujúcich.
Ako sme videli počas roka 2022, tieto "protitrendové" rally môžu byť významné a umožňujú investorom vyvážiť riziká portfólia na výhodnejších úrovniach.
Rozhodujúce však je, že rallye "proti trendu" neznamená, že nenastane rozsiahlejší proces korekcie.
Nižšie uvedený graf je jedným z našich obľúbených.
Využíva dva týždenné kĺzavé priemery rôznej dĺžky na zníženie volatility trhov na rozhodnutia o alokácii.
Keď kratší kĺzavý priemer prekročí hranicu pod dlhším, nastane "predajný signál", ktorý naznačuje, že investori by mali znížiť akciové riziko v portfóliách.
Keď sa tento signál obráti, investori by mali zvýšiť akciové riziko. Od roku 1995 týždenný indikátor poskytol len tri "falošné" signály.
Tieto signály však boli rýchlo zvrátené, pretože býčí trh pokračoval, čo spôsobilo len malú škodu na celkových výnosoch investorov.
Je pozoruhodné, že tieto signály varovali investorov pred kritickejšími poklesmi dostatočne skoro na to, aby znížili akciovú expozíciu a vyhli sa výraznejšiemu zničeniu kapitálu.
. .
Hoci sa nespustil žiadny signál "medvedieho trhu", ktorý by naznačoval rozsiahlejšie zníženie rizika v portfóliách, neznamená to, že k nemu nedôjde. Predpokladáme, že signál sa nakoniec spustí, ale pravdepodobne nie bez toho, aby trh najskôr rástol.
Trhy sú v súčasnosti v neistej pozícii a musíme nechať veci vyvíjať sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní alebo týždňov.
Trh nám nakoniec povie, aké kroky máme podniknúť. Chybou investorov je, že "predpokladajú", že vedia viac ako "pán trh".
Tento predpoklad zvyčajne investorov dostane do väčších problémov, ako by mal.
Ako obchodujeme
Hoci niekoľko varovných indikátorov naznačuje, že trh môže podniknúť ďalšie korekčné kroky, týždenný signál "kúpiť/predať" sa zatiaľ nespustil.
Tento signál pozorne sledujeme.
K dnešnému dňu je trh dostatočne prepredaný na to, aby sa na ňom mohla odohrať reflexívna rally.
Navrhujeme využiť túto rally na zavedenie základných protokolov riadenia rizík, ako napr:
Znovu vyvážiť súčasné držby na cieľové váhy.
Zredukovať pozície, ktoré dosahujú slabšie výsledky alebo sú spojené s výrazne vyššou volatilitou ako trh.
Znížiť alebo odstrániť pákový efekt.
Mierne zvýšiť úroveň hotovosti.
Necíťte sa nútení niečo "kupovať". Držanie hotovosti je zabezpečením.
Pridajte podiely, ktoré chránia portfólio počas trhovej korekcie, ako napríklad pevný výnos alebo iné zabezpečenie.
Ak trh vzrastie, čo predpokladáme, že sa stane, ceny by sa mohli vyvíjať skôr "do strany".
Ak k tomu dôjde, spustí sa týždenný predajný signál, čo naznačuje zníženie akciového rizika v portfóliách.
K tomuto signálu dôjde, aj keď sa trhy budú držať na vyšších úrovniach, a preto vám vyššie uvedené kroky môžu pomôcť pri zosúladení s aktuálnym trhovým rizikom.
zrejme závisí od participantov - insiderov, že nakupujú na dobré zverejnenia svojích firiem ( a potom sa divíme, že je sell the news
)
Rád čítam kadejaké analýzy, ale riadim sa len vlastným názorom.
Ten je však ako taký vývar z informácii, ktoré čítam a vidím.
Táto analýza vcelku potvrdzuje môj pohľad na trh.
To isté sa deje počas procesu korekcie na trhu. Prečo ceny akcií klesajú?
Médiá rýchlo poskytujú odpovede za kliknutia a názory, od „to sú clá“ až po „riziko recesie rastie“.
V skutočnosti, ako som uviedol 18. februára, boli trhy prekúpené a býčie a korekcia bola pravdepodobná.
Stačil katalyzátor, ktorý by trhy prinútil spochybniť očakávania budúcich ziskov.
Ak „E“ v pomere cena/zisk klesne, musí sa preceniť aj „P“. To všetko sa v súčasnosti stalo.
Ako vidieť, odhady zisku za 1. štvrťrok, ktorý spoločnosti začnú reportovať v apríli, klesli z 226 USD/akcia v marci 2024 na iba 219 USD.
Len dva týždne pred začiatkom výsledkovej sezóny môžeme byť svedkami ďalších revízií zameraných na zníženie zisku.
Toto zníženie „éčka“ je však súčasťou nedávneho reverzného procesu na trhu.
Ocenenie trhu (cena vydelená budúcimi ziskami) bola na svojom vrchole vo februári .. trh sa obchodoval na úrovni 22-násobku forwardových ziskov.
Aj po nedávnom znížení forwardových odhadov sa v dôsledku korekcie znížilo ocenenie na 20,6-násobok forwardových odhadov.
Hoci ocenenia zostávajú zvýšené, obrat dočasne vymazáva určitý tlak na akciové trhy.
Navyše dnes, na rozdiel od polovice februára, už trh nie je prekúpený na viacerých úrovniach.
Zníženie ocenenia v kombinácii s veľmi negatívnym sentimentom a technicky prepredanými podmienkami poskytuje "palivo" pre obrat na trhu.
Väčší proces môže byť blízko.
Na grafe nižšie je v hornom paneli ukazovateľ divergencie kĺzavých priemerov (Moving Average Convergence Divergence - MACD), ktorý meria momentum trhu. Tento ukazovateľ je na úrovniach, ktoré zvyčajne zodpovedajú krátkodobým dnám, a to aj počas širšieho korekčného procesu, ktorého sme boli svedkami v roku 2022.
Tretím panelom je tok peňazí, ktorý sa zmenil na záporný, keďže predávajúci prevýšili kupujúcich v kombinácii so spodným panelom, ktorým je relatívna sila (RSI).
V kombinácii tieto miery naznačujú, že "predávajúci" sú pravdepodobne blízko úrovne vyčerpania a cenový obrat privedie na trh kupujúcich.
. .
Znamená to, že korekcia sa skončila a býčí trh sa obnoví? Nie.
Naznačuje to len, že všetci, ktorí chceli predávať, tak už tak pravdepodobne urobili.
Ak ceny porastú, investori začnú naháňať trhy vyššie, aby "nakúpili pokles" (buy the dip), čím sa ceny zvýšia a na trh sa dostane viac kupujúcich.
Ako sme videli počas roka 2022, tieto "protitrendové" rally môžu byť významné a umožňujú investorom vyvážiť riziká portfólia na výhodnejších úrovniach.
Rozhodujúce však je, že rallye "proti trendu" neznamená, že nenastane rozsiahlejší proces korekcie.
Nižšie uvedený graf je jedným z našich obľúbených.
Využíva dva týždenné kĺzavé priemery rôznej dĺžky na zníženie volatility trhov na rozhodnutia o alokácii.
Keď kratší kĺzavý priemer prekročí hranicu pod dlhším, nastane "predajný signál", ktorý naznačuje, že investori by mali znížiť akciové riziko v portfóliách.
Keď sa tento signál obráti, investori by mali zvýšiť akciové riziko. Od roku 1995 týždenný indikátor poskytol len tri "falošné" signály.
Tieto signály však boli rýchlo zvrátené, pretože býčí trh pokračoval, čo spôsobilo len malú škodu na celkových výnosoch investorov.
Je pozoruhodné, že tieto signály varovali investorov pred kritickejšími poklesmi dostatočne skoro na to, aby znížili akciovú expozíciu a vyhli sa výraznejšiemu zničeniu kapitálu.
. .
Hoci sa nespustil žiadny signál "medvedieho trhu", ktorý by naznačoval rozsiahlejšie zníženie rizika v portfóliách, neznamená to, že k nemu nedôjde. Predpokladáme, že signál sa nakoniec spustí, ale pravdepodobne nie bez toho, aby trh najskôr rástol.
Trhy sú v súčasnosti v neistej pozícii a musíme nechať veci vyvíjať sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní alebo týždňov.
Trh nám nakoniec povie, aké kroky máme podniknúť. Chybou investorov je, že "predpokladajú", že vedia viac ako "pán trh".
Tento predpoklad zvyčajne investorov dostane do väčších problémov, ako by mal.
Ako obchodujeme
Hoci niekoľko varovných indikátorov naznačuje, že trh môže podniknúť ďalšie korekčné kroky, týždenný signál "kúpiť/predať" sa zatiaľ nespustil.
Tento signál pozorne sledujeme.
K dnešnému dňu je trh dostatočne prepredaný na to, aby sa na ňom mohla odohrať reflexívna rally.
Navrhujeme využiť túto rally na zavedenie základných protokolov riadenia rizík, ako napr:
Znovu vyvážiť súčasné držby na cieľové váhy.
Zredukovať pozície, ktoré dosahujú slabšie výsledky alebo sú spojené s výrazne vyššou volatilitou ako trh.
Znížiť alebo odstrániť pákový efekt.
Mierne zvýšiť úroveň hotovosti.
Necíťte sa nútení niečo "kupovať". Držanie hotovosti je zabezpečením.
Pridajte podiely, ktoré chránia portfólio počas trhovej korekcie, ako napríklad pevný výnos alebo iné zabezpečenie.
Ak trh vzrastie, čo predpokladáme, že sa stane, ceny by sa mohli vyvíjať skôr "do strany".
Ak k tomu dôjde, spustí sa týždenný predajný signál, čo naznačuje zníženie akciového rizika v portfóliách.
K tomuto signálu dôjde, aj keď sa trhy budú držať na vyšších úrovniach, a preto vám vyššie uvedené kroky môžu pomôcť pri zosúladení s aktuálnym trhovým rizikom.
zrejme závisí od participantov - insiderov, že nakupujú na dobré zverejnenia svojích firiem ( a potom sa divíme, že je sell the news
-
dusantt
- Platinum Member ***
Takze aby som si to dobre pamatal, tak cca na Velku Noc, mame sa na co tesit 
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
Společnost Pilulka Lékárny a.s. oznamuje, že dne 24. března 2025 společnost Growth
Expert s.r.o. oznámila uplatnění opce k nabytí kontrolního podílu ve společnosti Pilulka
Lékárny a.s. od některých stávajících akcionářů za podmínek dohodnutých s těmito
akcionáři.
Expert s.r.o. oznámila uplatnění opce k nabytí kontrolního podílu ve společnosti Pilulka
Lékárny a.s. od některých stávajících akcionářů za podmínek dohodnutých s těmito
akcionáři.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Re: TRHY AKTUÁLNE 2025 (INFO)
Vidim tu posledne dni slova ako strach a panika ... takze Jaroslav pouzil paku a kupil v objeme 20K USD SP500.
Snad mi to behom 10 pracovnych dni zarobi nejake peniaze.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 963 times
- Been thanked: 527 times
jaroslav80
No ten prepad SP500 môže trvať pomerne dlho, uvidime. Trump čo sa tyka zavádzania nových sankcií ešte zďaleka neskončil a trhy to budu nadalej pravdepdopobne vnimat ako obdobie neistoty. Takže z tvojej strany asi dosť odvážny krok.
No ten prepad SP500 môže trvať pomerne dlho, uvidime. Trump čo sa tyka zavádzania nových sankcií ešte zďaleka neskončil a trhy to budu nadalej pravdepdopobne vnimat ako obdobie neistoty. Takže z tvojej strany asi dosť odvážny krok.
-
dusantt
- Platinum Member ***
A kedy predas ?jaroslav80 napísal: ↑Št 27 03, 2025 9:40 am Vidim tu posledne dni slova ako strach a panika ... takze Jaroslav pouzil paku a kupil v objeme 20K USD SP500.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
No je to teraz tesne nad 5700 a CFD nechcem drzat dlho, tak behom 5-10 pracovnych dni by som chcel polovicu pozicie rozpredat. Idealne by bolo niekde okolo 5800-5820, ale takej fajn ceny sa zrejme nedockam.
Ako sa poznam, prvu stvrtku predam uz niekde pri 5780.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Prikupil som na víkend ešte 20% naviac. Keď to nevyjde, tak nevyjde - svet sa nezruti.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 27 03, 2025 10:22 am jaroslav80
V období istoty zase bude vysoka nakupna cena. Poplatky za držanie sp500 sú malé, môžem nejakú časť pozície drzat kľudne aj pol roka.
- DanteUnchained
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 127 times
Fed Urged to Explore Hedge Fund Bailout Tool for Basic Trades
March 27, 2025
A panel of financial experts has suggested that the Federal Reserve establish an emergency program to manage highly leveraged hedge fund trades in case of a crisis in the $29 trillion U.S. Treasuries market. The potential for a rapid unwinding of roughly $1 trillion in hedge fund arbitrage positions could not only disrupt the Treasuries market but also spill over into other areas, making Federal Reserve intervention necessary to maintain financial stability.
https://www.tradealgo.com/news/fed-urge ... sic-trades
March 27, 2025
A panel of financial experts has suggested that the Federal Reserve establish an emergency program to manage highly leveraged hedge fund trades in case of a crisis in the $29 trillion U.S. Treasuries market. The potential for a rapid unwinding of roughly $1 trillion in hedge fund arbitrage positions could not only disrupt the Treasuries market but also spill over into other areas, making Federal Reserve intervention necessary to maintain financial stability.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
-
dusantt
- Platinum Member ***
Ak by aj bol, vysedis, nie?
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
No neviem. Asi som to s tou pakou prehnal. Priemerny nakup SP500 mam 5655 --- a ucet mam teraz o 6% padnuty, takze nejaky extremny prepad neprezije.
Ak sa to bude par tyzdnov motat do boku, tak by to bolo fajn. Pod 5300 radsej nech to nejde.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Je možné, že Trump niečo vyparatí v zmysle ,,zbavíme sa časti štátneho dlhu,, alebo ,, oslabíme dolár,,DanteUnchained napísal: ↑Pi 28 03, 2025 2:31 pm Fed Urged to Explore Hedge Fund Bailout Tool for Basic Trades
March 27, 2025
Síce 70% dlhu držia USA a cca 30% zahraničie ( zahraničie asi 8500 mld. ), ale keby bol FED pripravený vykupovať dlhopisy ktoré padnú na cene
(FED si môže dovoliť podržať do splatnosti)...čierny peter v podobe strát by ostal hlavne v zahraničí. FED by dlh USA nakupoval zo zľavou.
Je to možno len moje neodborné konšpirovanie, ale nejde mi do hlavy, že zlato tak agresívne ide hore....tvrdo sa nakupuje, úplne bez strachu z korekcie ( ktorá napr. po dosiahnutí méty 2000 USD trvala viac ako 10 rokov ).
Nedáva mi logiku, že Trump ide zachraňovať štátny rozpočet a zároveň vyhlasuje, že potrebuje oslabiť dolár. To nejde dokopy.
Minule ma jeden z diskutérov upozornil na (pre mňa neznámu) vec, ktorá sa do histórie zapísala ako Plaza Accord.
Keďže ide o vec oficiálne publikovanú vo Wikipédii, tu je preklad:
https://en.wikipedia.org/wiki/Plaza_Accord
Plaza Accord bola spoločná dohoda podpísaná 22. septembra 1985 v hoteli Plaza v New Yorku medzi Francúzskom, Západným Nemeckom, Japonskom, Spojeným kráľovstvom a Spojenými štátmi o znehodnotení amerického dolára vo vzťahu k francúzskemu franku, nemeckej marke, japonskému jenu a britskej libre šterlingov prostredníctvom intervencií na menových trhoch.
Od uzavretia dohody až do jej nahradenia Louvreskou dohodou v roku 1987 sa americký dolár výrazne znehodnotil ( moje zistenie: cca -25% voči všetkým menám)
Niektorí komentátori sa domnievajú, že Plaza Accord prispela k bubline cien japonských aktív na konci 80. rokov.
Pozadie
Prísna menová politika predsedu Federálneho rezervného systému Paula Volckera a expanzívna fiškálna politika prvého funkčného obdobia prezidenta Ronalda Reagana v rokoch 1981 - 1984 tlačili nahor dlhodobé úrokové sadzby a priťahovali prílev kapitálu, čím sa zhodnocoval dolár[7]. Francúzska vláda bola výrazne za menovú intervenciu na jeho zníženie, ale predstavitelia americkej administratívy, ako napríklad minister financií Donald Regan a námestník ministra pre menové záležitosti Beryl Sprinkel, boli proti takýmto plánom, pretože silný dolár považovali za prejav dôvery v americkú ekonomiku a podporovali predovšetkým koncepciu voľného trhu. [7] Na samite G7 vo Versailles v roku 1982 USA súhlasili s požiadavkou ostatných členov na vypracovanie štúdie o účinnosti devízových intervencií, ktorej výsledkom bola Jurgensenova správa na samite G7 vo Williamsburgu v roku 1983, ktorá však intervencie nepodporila tak, ako ostatní lídri dúfali. Keďže zhodnocovanie dolára stále rástlo a obchodný deficit sa ešte viac zvyšoval, druhá Reaganova administratíva sa na menové intervencie pozerala v inom svetle. V januári 1985 sa novým ministrom financií stal James Baker a Bakerov pobočník Richard Darman sa stal námestníkom ministra financií. David Mulford nastúpil ako nový námestník ministra pre medzinárodné záležitosti[7].
Od roku 1980 do roku 1985 sa dolár zhodnotil približne o 50 % voči japonskému jenu, nemeckej marke, francúzskemu franku a britskej libre, teda menám ďalších štyroch najväčších ekonomík v tom čase[8]. v marci 1985, tesne pred zasadnutím G7, dosiahol dolár najvyššie zhodnotenie voči britskej libre v histórii, ktoré zostane neprekonané viac ako 30 rokov[9]. americkému priemyslu to spôsobilo značné ťažkosti, ale vláda spočiatku ich lobovanie zväčša ignorovala. Finančný sektor mohol profitovať z rastúceho kurzu dolára a jeho znehodnotenie by bolo v rozpore s plánmi Reaganovej administratívy na zníženie inflácie. Široká aliancia výrobcov, poskytovateľov služieb a poľnohospodárov reagovala vedením čoraz hlasnejšej kampane, v ktorej žiadala ochranu pred zahraničnou konkurenciou. Medzi hlavných aktérov patrili vývozcovia obilia, americký automobilový priemysel, ťažkí americkí výrobcovia ako Caterpillar Inc., ako aj high-tech spoločnosti vrátane IBM a Motoroly.
Do roku 1985 získala ich kampaň dostatočný ohlas, aby Kongres začal uvažovať o prijatí protekcionistických zákonov.
Negatívna perspektíva obchodných obmedzení podnietila Biely dom, aby začal rokovania, ktoré viedli k dohode z Plaza.
Devalvácia bola odôvodnená snahou znížiť deficit bežného účtu platobnej bilancie USA, ktorý dosiahol 3,5 % HDP, a pomôcť ekonomike USA dostať sa z vážnej recesie, ktorá sa začala začiatkom 80. rokov. Americký Federálny rezervný systém pod vedením Paula Volckera zastavil stagflačnú krízu zo 70. rokov 20. storočia zvýšením úrokových sadzieb. Zvýšená úroková miera dostatočne kontrolovala domácu menovú politiku a odvrátila infláciu. V polovici 70. rokov Nixon úspešne presvedčil niekoľko krajín OPEC, aby obchodovali s ropou len v USD a USA im na oplátku poskytovali regionálnu vojenskú podporu. Táto náhla infúzia medzinárodného dopytu po dolároch poskytla USD potrebnú infúziu v 70. rokoch [12]
Silný dolár je však dvojsečná zbraň, vyvolávajúca Triffinovu dilemu, ktorá na jednej strane poskytla väčšiu kúpnu silu domácim spotrebiteľom, podnikom a vláde USA, a na druhej strane brzdila americký export, kým sa hodnota dolára znovu nevyrovnala. Americký automobilový priemysel sa nedokázal zotaviť.
Stretnutie v hoteli Plaza
Na stretnutí skupiny G5 17. januára 1985, na ktorom sa zúčastnil James Baker, sa dohodla a následne uskutočnila menová intervencia na znehodnotenie dolára v malom rozsahu. Intervencie USA boli v týchto mesiacoch malé, ale nemecké orgány vo februári a marci výrazne intervenovali s cieľom predať doláre na devízových trhoch. V apríli na zasadnutí OECD USA oznámili svoj potenciálny záujem o stretnutie hlavných priemyselných krajín na tému medzinárodnej menovej reformy a začali sa prípravy na stretnutie v Plaza, pričom v júli a auguste sa uskutočnili prípravné stretnutia poslancov G5. Dňa 22. septembra 1985 sa ministri financií a guvernéri centrálnych bánk Spojených štátov, Francúzska, Nemecka, Japonska a Veľkej Británie stretli v hoteli Plaza v New Yorku a dospeli k dohode o vyhlásení, že „určité ďalšie usporiadané zhodnocovanie nedolárových mien je žiaduce“ a že „sú pripravení užšie spolupracovať na jeho podpore, ak by to bolo užitočné“.
Nasledujúci pondelok, keď bolo toto stretnutie zverejnené, dolár v porovnaní s ostatnými menami klesol o 4 %.
Deficit obchodnej bilancie
Počas prvých dvoch rokov po dohode sa obchodný deficit USA zhoršoval, keďže rastúce ceny dovozu krátkodobo prevážili nad poklesom množstva dovozu a nárastom množstva vývozu[7].[8] Deficit však nakoniec začal klesať, keďže dovoz klesol a vývoz vzrástol natoľko, že kvantitatívne efekty prevážili nad efektom ocenenia[9].
Devalvácia zlacnila nákup amerického vývozu pre obchodných partnerov, čo údajne znamenalo, že ostatné krajiny budú kupovať viac tovarov a služieb americkej výroby. Plaza Accord nepomohla znížiť americko-japonský obchodný deficit, ale znížila deficit USA s ostatnými krajinami tým, že zvýšila konkurencieschopnosť amerického vývozu[4][potrebný lepší zdroj].
Úspechy a neúspechy
Joseph E. Gagnon opisuje, že výsledok Dohody bol spôsobený skôr posolstvom, ktoré bolo vyslané na finančné trhy o politických zámeroch a implikovanej hrozbe ďalšieho predaja dolára, než skutočnou politikou. Oveľa výraznejšie sa intervencie opačným smerom prejavili po Louvre Accord v roku 1987, keď bolo rozhodnuté zastaviť znehodnocovanie dolára[13].
Plaza Accord bola úspešná pri znižovaní obchodného deficitu USA so západoeurópskymi krajinami, ale do značnej miery nesplnila svoj hlavný cieľ, ktorým bolo zmiernenie obchodného deficitu s Japonskom. Tento deficit bol spôsobený štrukturálnymi podmienkami, ktoré neboli citlivé na menovú politiku, konkrétne na obchodné podmienky.
Americký priemyselný tovar sa stal konkurencieschopnejším na vývoznom trhu, ale stále nebol do značnej miery schopný uspieť na japonskom domácom trhu v dôsledku štrukturálnych obmedzení dovozu zo strany Japonska. V roku 1987 bola podpísaná Louvreská dohoda, ktorej cieľom bolo zastaviť pokračujúci pokles amerického dolára.
Po Louvreskej dohode došlo k niekoľkým ďalším intervenciám do výmenného kurzu dolára, napríklad v rokoch 1992 - 1995 ich uskutočnila prvá Clintonova administratíva. Odvtedy však bolo medzi krajinami G7 menových intervencií málo.
V roku 2000 Európska centrálna banka podporila nadmerne znehodnotené euro. Bank of Japan v spolupráci so Spojenými štátmi a ďalšími krajinami naposledy intervenovala v roku 2011, aby tlmila výrazné zhodnocovanie jenu po zemetrasení a cunami v roku 2011.
V roku 2013 sa členovia skupiny G7 dohodli, že sa zdržia devízových intervencií. Odvtedy americká administratíva požadovala prísnejšiu medzinárodnú politiku proti menovej manipulácii (treba ju odlišovať od menových stimulov)[7].
Podpísanie Plaza Accord bolo významné v tom, že odrážalo nástup Japonska ako skutočného hráča v riadení medzinárodného menového systému. Rastúci jen však mohol prispieť aj k recesným tlakom na japonskú ekonomiku, na ktoré japonská vláda reagovala masívnou expanzívnou menovou a fiškálnou politikou. Táto stimulácia v kombinácii s ďalšími politikami viedla k bubline cien japonských aktív koncom 80. rokov 20. storočia. z tohto dôvodu niektorí komentátori obviňujú Plaza Accord z bubliny, ktorá po svojom prasknutí viedla k dlhotrvajúcemu obdobiu deflácie a nízkeho rastu v Japonsku, známemu ako stratené desaťročie, ktorého dôsledky sú v súčasnom Japonsku stále silne citeľné. [14] Jeffrey Frankel nesúhlasí s načasovaním a poukazuje na to, že medzi rokmi zhodnocovania jenu 1985 - 86 a recesiou v 90. rokoch prišli bublinové roky 1987 - 89, keď už výmenný kurz netlačil jen nahor [7] Rastúca nemecká marka tiež neviedla k hospodárskej bubline ani k recesii v Nemecku. [6][5] Podľa ekonóma Richarda Wernera vonkajšie tlaky, ako napríklad dohoda a politika ministerstva financií zameraná na zníženie oficiálnej diskontnej sadzby, nie sú dostatočným vysvetlením krokov Bank of Japan, ktoré viedli k vzniku bubliny[15].