ETF cez SLSP - skúsenosti

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
gabriel
Dátum registrácie: Pi 13 04, 2018 9:07 pm

Re: ETF - SLSP

Príspevok od používateľa gabriel »

Viem si rozdeliť nákup ETF? Napríklad keď chcem nakúpiť ETF pre svoje deti namiesto investičného sporenia a dajme tomu mne na dôchodok, tak si to viem nejakým spôsobom rozdeliť?
pedrito
Dátum registrácie: Po 28 12, 2020 9:23 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 15 times

Príspevok od používateľa pedrito »

gabriel napísal: So 15 10, 2022 4:50 pm Viem si rozdeliť nákup ETF? Napríklad keď chcem nakúpiť ETF pre svoje deti namiesto investičného sporenia a dajme tomu mne na dôchodok, tak si to viem nejakým spôsobom rozdeliť?
Mozno vies zalozit v SLSP samostatny majetkovy ucet pre dieta, ktory budes do dovrsenia plnoletosti spravovat ty. Ale treba si prezistit detaily ako to funguje, a co presne sa s nim stane po dovrseni plnoletosti... zial detail neviem.
Ale mozno je jednoduchsie si to rozdelit len v exceli, a to ti dava moznost to v buducnosti riesit flexibilne podla vlastneho uvazenia (v akom veku, aku cast, atd....)
Olala
Active Member
Dátum registrácie: Št 27 01, 2022 6:09 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa Olala »

Oplati sa George momentalne viac ako Finax? Ci uz porovnavame Finax do 100-tisic alebo nad 100-tisic. Jedno ma 1.25 a druhe 0.85 rocny poplatok. Alebo clovek v SLSP preplati na inych veciach ako rocnom poplatku za spravu?

Ak clovek nakupuje 1 - 2 krat do mesiaca za cca 5 000 eur.

Pri kupovani ETF.

Dakujem
Používateľov profilový obrázok
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Ten management fee spravi najvacsi rozdiel v casovom horizonte, cize v tomto pripade sa to oplati, pripadne ked to musi byt roboporadca, tak mozno rovno Portu ked znizili poplatok, nahliadni do Jugglerov-ho rebricku 21 sposobov ako investovat tu na fore.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
Olala
Active Member

To mam odlozene aj v bookmarkoch, ked pisem ludom preco ist cez IB. Akurat skor pre rodinu a manzelku chcem skor nieco slovenske, najlepsie banku, preto sa pytam ci je slsp vyhodnejsie ako finax.

jugglerov post neviem nakolko je updatovany a nebere do uvahy 0.85 poplatok vo finaxe nad 100k
aviceN
Platinum Member ***
Kontaktovať používateľa:

Olala napísal: Ut 01 11, 2022 10:24 am To mam odlozene aj v bookmarkoch, ked pisem ludom preco ist cez IB. Akurat skor pre rodinu a manzelku chcem skor nieco slovenske, najlepsie banku, preto sa pytam ci je slsp vyhodnejsie ako finax.

jugglerov post neviem nakolko je updatovany a nebere do uvahy 0.85 poplatok vo finaxe nad 100k
Tym padom podla modelacie to bude niekde cca o nieco lacnejsie ako Fondee s 0,9% p.a., cize dake 11. miesto a zase nie kazdy ma 100k aby mal hned Finax Elite :)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
ro_so
Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa ro_so »

SLSP aktualizovala cenník a podmienky od 1.1.2023...
Pridávajú možnosť nákupu aj ETC. Pri porovnaní s predchádzajúcim cenníkom nákup ETF a ETC bude za rovnaký poplatok 1%. Momentálne tam je 1,5% v zóne D.
Najviac ma zarazil ročný poplatok 100Eur za otvorenie a vedenie oddeleného účtu pre účely získania zníženej sadzby dane
na základe dohody o zamedzení dvojitého zdanenia z USA.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Olala napísal: Ut 01 11, 2022 10:24 am To mam odlozene aj v bookmarkoch, ked pisem ludom preco ist cez IB. Akurat skor pre rodinu a manzelku chcem skor nieco slovenske, najlepsie banku, preto sa pytam ci je slsp vyhodnejsie ako finax.
Čo sa týka Finaxu, to som presunul do ich vlákna. Nie je to ,,Finax do 100-tisic alebo nad 100-tisic. Jedno ma 1.25 a druhe 0.85 rocny poplatok,,, ale jedno má 1,2%p.a. a druhé 1,02%p.a. . Nákupy sú bez poplatkov. Musíme byť presní, ak chceme robiť správne porovnania.

SLSP má 0,6%p.a. a nákupy 1%.

Na druhej strane to čo si písal sa týka produktu Finax ,,riadené portfólia ,, .
Vo Finaxe je možné mať aj individuálny účet, kde je správa 0,6% p.a. a nákupy sa robia na pokyn za 0,5%, minimálne 50 €/USD.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Olala
Active Member

JUGGLER napísal: So 05 11, 2022 4:11 pm
Čo sa týka Finaxu, to som presunul do ich vlákna. Nie je to ,,Finax do 100-tisic alebo nad 100-tisic. Jedno ma 1.25 a druhe 0.85 rocny poplatok,,, ale jedno má 1,2%p.a. a druhé 1,02%p.a. . Nákupy sú bez poplatkov. Musíme byť presní, ak chceme robiť správne porovnania.

SLSP má 0,6%p.a. a nákupy 1%.

Na druhej strane to čo si písal sa týka produktu Finax ,,riadené portfólia ,, .
Vo Finaxe je možné mať aj individuálny účet, kde je správa 0,6% p.a. a nákupy sa robia na pokyn za 0,5%, minimálne 50 €/USD.
od 100tisic potom maju sprava 0.3 p.a a 0.3 nakup aj predaj.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Olala napísal: So 05 11, 2022 4:48 pm od 100tisic potom maju sprava 0.3 p.a a 0.3 nakup aj predaj.
Čiže individuálny účet nad 100 tisíc (nie riadené portfólia ).
Po individuálnej dohode 0,3% p.a. (lebo to nemajú v cenníku )
Povieš, čo majú kúpiť a oni to kúpia za 0,3%.

Ak je to tak, je to na úrovni Erste Private Banking 2023.
Ale kľudnejšie by som spal, keby som mal 1 melón v 250 ročnej banke Erste ako v 4 ročnej inštitúcii Finax.
Ono tá ochrana vkladov je 50 tisíc na účet v oboch. Ale keby sa patrónovi Finaxu miliardárovi Chrenkovi niečo stalo, tak zo stámiliónmi euráčov pod správou by tí chlapci hypoteticky mohli skončiť ako Arca. V slovenskom Kocúrkove nie je nič vylúčené.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Olala napísal: Št 03 11, 2022 6:18 pm ano, to je verejne, ale bavil som sa so znamym a povedal mi ze ma finax takisto moznost len nakupovat etf/akcie pri 0.3 rocne. rozdiel v klasickom elite s 0.85 je ten ze ti nebudu robit rebalansing :D a spravovat ti portfolio, proste len nakupuju co im povies
To som si všimol vo vlákne Porovnanie - 21 možností investovania do ETFs.
Ked si sa len bavil so známym a oni sa individuálne dohodli, to nemôžem brať, že je to oficiálne.

V oficiálnom ,,kompletnom cenníku ,, majú že ELITE je riadené portfólio s hodnotou účtu pod správou minimálne 100 000 €.

V poplatkoch za správu mimo riadených portfólii nemajú uvedené iné podmienky, len poplatok 0,6% p.a. (vrátane DPH ).

Keď som predtým pozeral podmienky bánk, oficiálne pre verejnosť majú uvedené pevné poplatky, ale v privátnom bankovníctve mali často uvedené, že nad určitou sumou ,,individuálne,, alebo ,,po dohode,,.

Keď budem robiť porovnanie jednorázovej investície, budem brať do úvahy oficiálne platný cenník:

https://www.finax.eu/themes/finax/asset ... 1625858196
helpfinder
Dátum registrácie: Št 26 01, 2023 5:24 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa helpfinder »

Ahojte,
chcel by som sa spytat, ci je realne nejaky rozdiel medzi SLSP ETF a Finaxom.

Chapem to tak ze aj tam aj tam kupim ETF. Tym ze su to ETF v SLSP aj Finaxe sa na investiciu vztahuje rocny casovy test cize oslobodenie od dane. V SLSP aj finaxe kupim ETF a teda sa jedna o pasivnu investiciu

Cize jedine co je realne rozdiel su poplatky ktore zaplatim pri SLSP a Finax produkte?

PS: horeuvedene za predpokladu, ze chcem nakupit ETF a 10 rokov sa nestarat, len to drzat a zaroven ze vo Finaxe by to bolo 100% akciove portfolio

Vdaka
pedrito

helpfinder napísal: Št 26 01, 2023 5:31 pm Ahojte,

Chapem to tak ze aj tam aj tam kupim ETF. Tym ze su to ETF v SLSP aj Finaxe sa na investiciu vztahuje rocny casovy test cize oslobodenie od dane. V SLSP aj finaxe kupim ETF a teda sa jedna o pasivnu investiciu

Cize jedine co je realne rozdiel su poplatky ktore zaplatim pri SLSP a Finax produkte?

PS: horeuvedene za predpokladu, ze chcem nakupit ETF a 10 rokov sa nestarat, len to drzat a zaroven ze vo Finaxe by to bolo 100% akciove portfolio

Vdaka
Vo finax 100% akciovom portfolio je niekolko roznych ETF, pricom finax priebezne zlozenie portfolia rebalancuje. Velmi podobne vysledky vsak dosiahnes, ak kupis v SLSP akumulacne ETF sledujuce MSCI World. Poplatkovo vychadza o nieco lepsie SLSP (hovorim o priebeznom rocnom poplatku, vo finaxe ak sa nepletiem 1.2% a SLSP 0.6%).
Pre niekoho moze byt relevantny rozdiel, ze do finaxu si vies nastavit trvaly prikaz, ktorym tam kazdy mesiac posles nejaku sumu a oni to zainvestuju. Toto (aspon zatial) v SLSP nevies urobit, a ak chces investovat pravidelne, musis sa kazdy mesiac prihlasit do Georga a urobit nakup, teda venovat tomu asi 5 minut a hlavne mat tu disciplinu a ozaj to urobit. Ak hovoris o jednorazovom nakupe, tato vec odpada.
helpfinder

pedrito napísal: Št 26 01, 2023 5:47 pm
helpfinder napísal: Št 26 01, 2023 5:31 pm Ahojte,

Vdaka
Vo finax 100% akciovom portfolio je niekolko roznych ETF, pricom finax priebezne zlozenie portfolia rebalancuje. Velmi podobne vysledky vsak dosiahnes, ak kupis v SLSP akumulacne ETF sledujuce MSCI World. Poplatkovo vychadza o nieco lepsie SLSP (hovorim o priebeznom rocnom poplatku, vo finaxe ak sa nepletiem 1.2% a SLSP 0.6%).
Pre niekoho moze byt relevantny rozdiel, ze do finaxu si vies nastavit trvaly prikaz, ktorym tam kazdy mesiac posles nejaku sumu a oni to zainvestuju. Toto (aspon zatial) v SLSP nevies urobit, a ak chces investovat pravidelne, musis sa kazdy mesiac prihlasit do Georga a urobit nakup, teda venovat tomu asi 5 minut a hlavne mat tu disciplinu a ozaj to urobit. Ak hovoris o jednorazovom nakupe, tato vec odpada.
Vdaka za odpoved.
Ja riesim len to co je (za aktualnych cennikovych podmienok) nakladovo vyhodnejsie. A za prdpokladu ze zajtra vlozim nejaku sumu (napr. 10 000€) a chcem to tam (SLSP alebo finax) mat 10 rokov.
Ano viem, finax rebalancuje ale tak uvazujem ze rocny vynos bude v SLSP aj Finaxe rovnaky (pre zjednodusenie situacie)

Lebo ja to chapem tak ze Finax ma 0% za vklad a vyber (za 10 rokov), ale skasne ma 1,2% p.a.
SLSP ma skasne 1% z nakupu (1% z 10 000 = 100€), za vyber 1% z hodnoty uctu a 0,6% p.a.
pri oboch nebudem platit dan (pri zachovani sucasnej legislativy)
Lebo takto na prvy pohlad mi pride ze SLSP je lacnejsia

resp takto som to zadal do investicnej kalkulacky

SLSP:
slsp_calc.PNG
Finax:
finax_calc.PNG
pedrito

Ano SLSP je lacnejsia volba.
Samozrejme treba si dat pozor aby si kupil spravne ETF (akumulacne, nie distribucne), aby si ho kupil na spravnej burze (XETRA, nie Londyn). Ale to vsetko predpokladam vies.
david2366
Dátum registrácie: Št 24 01, 2013 12:36 pm

Príspevok od používateľa david2366 »

ako je to teraz s poplatkami? chcem kupit ETF cez georgea... iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) ISIN IE00B4L5Y983...idealne by som chcel posielať 100 eur mesačne. je tam poplatok 1 eur za kazdy nakup alebo 12,50 EUR za kazdy nakup? mam aj moznost poslat 1000 eur naraz, ale minuly rok som na tom prerobil...radsej by som dokupoval postupne.
plus otazka mimo SLSP...nie je daky index co by kopiroval portfolio Berkshirehathaway ? :)
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

david2366 napísal: Št 26 01, 2023 6:20 pm ako je to teraz s poplatkami? chcem kupit ETF cez georgea... iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) ISIN IE00B4L5Y983...idealne by som chcel posielať 100 eur mesačne. je tam poplatok 1 eur za kazdy nakup alebo 12,50 EUR za kazdy nakup? mam aj moznost poslat 1000 eur naraz, ale minuly rok som na tom prerobil...radsej by som dokupoval postupne.
plus otazka mimo SLSP...nie je daky index co by kopiroval portfolio Berkshirehathaway ? :)
Žeby ten poplatok klesol na 1% minimálne 1€ ?

https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovanie/etf-fondy
aviceN
Platinum Member ***
Kontaktovať používateľa:

JanH napísal: Št 26 01, 2023 6:24 pm
david2366 napísal: Št 26 01, 2023 6:20 pm ako je to teraz s poplatkami? chcem kupit ETF cez georgea... iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) ISIN IE00B4L5Y983...idealne by som chcel posielať 100 eur mesačne. je tam poplatok 1 eur za kazdy nakup alebo 12,50 EUR za kazdy nakup? mam aj moznost poslat 1000 eur naraz, ale minuly rok som na tom prerobil...radsej by som dokupoval postupne.
Žeby ten poplatok klesol na 1% minimálne 1€ ?

https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovanie/etf-fondy
Áno, je to tak už dlhšie pri nákupoch cez Georga
helpfinder

pedrito napísal: Št 26 01, 2023 6:11 pm Ano SLSP je lacnejsia volba.
Samozrejme treba si dat pozor aby si kupil spravne ETF (akumulacne, nie distribucne), aby si ho kupil na spravnej burze (XETRA, nie Londyn). Ale to vsetko predpokladam vies.
Ak budete investovať cez SLSP....nenakupujte cez príkaz MARKET..tie etfká sú európske a pomerne nelikvidné (nákupy na Xetra).
SLSP píše, môžete dať príkaz MARKET, ale cena môže byť vyššia o 3-5% :lol:
Takže vždy si pozrite reálnu cenu (je tam linka ) a nakupujte len za LIMIT!
Otazky:
1. akumulacne, nie distribucne > Pokial nemaju priamo v nazve "Acc" tak predpladam ze su t info viem vygooglit na zaklade nazvu RTF
2. pravnej burze (XETRA, nie Londyn) > to by nemal byt problem, v George je drop-down menu kde sa to da vybrat
3. a nakupujte len za LIMIT! > toto neviem ako sa da spravit, nakupovat za LIMIT a nie cez MARKET (cez George)

Diky vopred za info
Spaceman
Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
Has thanked: 123 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Spaceman »

Pred nákupom si rozklikneš roletku Typ príkazu-Limit/Market a vyberieš možnosť.
Prílohy
IMG_20230301_132911.jpg
pedrito

helpfinder napísal: St 01 03, 2023 9:19 am
Otazky:
1. akumulacne, nie distribucne > Pokial nemaju priamo v nazve "Acc" tak predpladam ze su t info viem vygooglit na zaklade nazvu RTF
2. pravnej burze (XETRA, nie Londyn) > to by nemal byt problem, v George je drop-down menu kde sa to da vybrat
3. a nakupujte len za LIMIT! > toto neviem ako sa da spravit, nakupovat za LIMIT a nie cez MARKET (cez George)
1. uzitocne je pozriet si detaily daneho ETF na https://justetf.com, v kolonke Distribution policy je uvedene Accumulating alebo Distributing. A rovno si mozes pozriet aj ine relevantne vlastnosti toho ETF (jeho TER, volume a podobne)

3. tak ako ukazal kolega na screenshote. Ak to chces hned kupit, tak to rob pocas burzovych hodin (9:30 - 17:30 ak sa nemylim) a do limitnej ceny uvedies cenu o malinko vacsiu ako je aktualna cena, ktoru zistis napr. na https://finance.yahoo.com, alebo rovno na Xetre https://www.boerse-frankfurt.de (tie ceny maju asi 15 minutovy delay)
helpfinder

este taka otazka - je nejako podstatne ci je to USD/Acc alebo EUR/Acc?
Lebo pise sa tu ze ked ETF tak radsej nehedzovane (tie su ale USD), lebo sa viac oplatia. Tak sa pre istotu pytam ci hra nejaku rolu aj to aka je Share Class currency, resp. Base currency (USD/EUR)
Capture.PNG
pedrito

helpfinder napísal: Št 09 03, 2023 2:33 pm este taka otazka - je nejako podstatne ci je to USD/Acc alebo EUR/Acc?
Lebo pise sa tu ze ked ETF tak radsej nehedzovane (tie su ale USD), lebo sa viac oplatia. Tak sa pre istotu pytam ci hra nejaku rolu aj to aka je Share Class currency, resp. Base currency (USD/EUR)
Pri ETF-kach figuruje niekolko roznych "mien" (plural od mena :-) ).
Zjednodusene ti staci vediet:
* fund base currency ta vobec nezaujima (to je mena v ktorej fond reportuje vysledky, nema vplyv na tvoje kurzove riziko)
* tvoje kurzove riziko zavisi od meny podkladovych aktiv (underlying assets currency). Napr. S&P 500 investuje do americkych akcii, ktore su sami o sebe denominovane v USD, takze mas kurzove riziko voci USD. Proti tomuto riziku sa vies chranit volbou hedgovaneho ETF, ale pri dlhodobych investiciach do akciovych ETF sa to vseobecne neodporuca. Hedging nieco stoji, rocne kludne aj 2% (nie je to sucast TER, prejavi sa to v slabsom vykone toho ETF).
* pri nakupe ETF ta este zaujima trading currency, mena v ktorej sa ETF obchoduje na danej burze. To iste ETF sa casto predava na roznych burzach v roznych menach. Nema to vplyv na tvoje kurzove riziko, ale ak napr. by si kupoval cez SLSP na Londynskej burze v GBP, tak zbytocne budes platit poplatok za zmenu EUR-GBP, ak ho mozes kupit na Xetre v EUR.

Ak sa v tom chces pohrabat este viac, mozes napr. precitat tuto https://www.bankeronwheels.com/in-which ... i-buy-etfs.
Naposledy upravil/-a pedrito v Št 09 03, 2023 3:11 pm, upravené celkom 1 krát.
aviceN
Platinum Member ***
Kontaktovať používateľa:

Skús nájsť pri SP500 SXR8 (nakupované na Xetre, priamo v EUR), vyhneš sa tým menovej konverzii do USD a rovnako sa vyhneš aj poplatkom za hedging.

Čo sa týka MSCI World, pozri na EUNL, čo je teda tiež na Xetre nakupované v EUR, rovnako sa vyhneš hedgingu.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

SLSP znizuje poplatok pri pravidelnom investovani z 1% na 0.5%

Príspevok od používateľa MiBi »

Minimálna výška pravidelnej investície je 50 eur a maximálna 5-tisíc. Poplatok pri nakúpe je 0,5 % a v Georgeovi si môžete zatiaľ vybrať z dvoch možností:
iShares Core MSCI World – kopíruje index svetových akcií,
iShares S&P 500 EUR Hedged – kopíruje index najlepších amerických akcií.

https://www.slsp.sk/sk/aktuality/2023/3 ... etf-fondov
Jari
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 28 01, 2015 6:01 pm
Has thanked: 56 times
Been thanked: 79 times

Re: SLSP znizuje poplatok pri pravidelnom investovani z 1% na 0.5%

Príspevok od používateľa Jari »

:potlesk:
MiBi napísal: Ut 14 03, 2023 1:42 pm Minimálna výška pravidelnej investície je 50 eur a maximálna 5-tisíc. Poplatok pri nakúpe je 0,5 % a v Georgeovi si môžete zatiaľ vybrať z dvoch možností:

Doplnim, ze poplatok za predaj je 1% a priebezny 0,6%
https://www.slsp.sk/content/dam/sk/slsp ... do-etf.pdf
Time in the market beats timing the market…
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: SLSP znizuje poplatok pri pravidelnom investovani z 1% na 0.5%

MiBi napísal: Ut 14 03, 2023 1:42 pm Minimálna výška pravidelnej investície je 50 eur a maximálna 5-tisíc. Poplatok pri nakúpe je 0,5 % a v Georgeovi si môžete zatiaľ vybrať z dvoch možností:

Dík za update. :like: Som to updejtoval v rebríčku.

S poradím SLSP to nepohlo.
Transakčný, alebo vstupný poplatok sú jednorazové poplatky, ktoré nemajú veľký vplyv.

Výsledná suma sa zmenila z 1 174 346 € na 1 180 277 €.

Efekt poplatkov sa znížil zo -17,2% na -16,8%.

Update preložím do témy ETF cez SLSP.
pedrito

tertosia napísal: St 22 03, 2023 5:59 pm Skusal niekto uz to pravidelne investovanie? Funguje to na zlomkovych akciach alebo musi mesacna suma pokryt aspon 1ks akcie, aby zbehol obchod?
Funguje to na zlomkovych nakupoch. Zatial su k dispozicii len dve ETF - MSCI World, S&P 500 Eur hedged. To prve je na dlhodobe pravidelne investovanie fajn.
pedrito

tertosia napísal: Po 27 03, 2023 7:04 pm hmm, tak neviem, dal som skusobne 50e a nezbehlo mi to. ked som kupil neskor 1ks akcie normalne jednorazovo, tak to zbehlo a uz sa mi pripisala.
Maju to urobene tak, ze pre pravidelne investovanie sa nakupy etf robia len 10. a 24. den v mesiaci. V den, ktory si nastavis ty pre to pravidelne investovanie, sa urobi len rezervacia prostriedkov, ale samotny nakup az 10. alebo 24. den.

Je to popisane v nejakom dokumente, ku ktoremu sa teoreticky da preklikat, hoc vela ludi to podla mna nenajde. Kazdopadne, mne to nakoniec takto zbehlo.
Maker
Dátum registrácie: So 08 04, 2023 2:29 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF cez SLSP - skúsenosti

Príspevok od používateľa Maker »

Ahojte, pre par rokmi som investoval do Finaxu, ale rozmyslam ze prejdem do SLSP, kedze tam uz mam otvoreny ucet a poplatky su zhruba 2x mensie ako vo Finaxe. K tomu by som chcel pridat aj nejakeho brokera kde su poplatky este nizsie, ale neviem sa rozhodnut ktoreho. Kto sa momentalne najviac oplati? Je tu na fore detailnejsie a aktualne porovnanie brokerov?
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Maker napísal: So 08 04, 2023 2:54 pm Ahojte, pre par rokmi som investoval do Finaxu, ale rozmyslam ze prejdem do SLSP, kedze tam uz mam otvoreny ucet a poplatky su zhruba 2x mensie ako vo Finaxe. K tomu by som chcel pridat aj nejakeho brokera kde su poplatky este nizsie, ale neviem sa rozhodnut ktoreho. Kto sa momentalne najviac oplati? Je tu na fore detailnejsie a aktualne porovnanie brokerov?
Tu to maš prehľadne zhrnuté: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... ov#p173625
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Maker

Ten prispevok som si vsimol, ale zislo by sa nejake detailnejsie porovnanie brokerov. Napr. do akej sumy je vklad poisteny, alebo nejaku statistiku aky broker je najvyhodnejsi pre slovakov. Finax robil take porovnania pred par rokmi, ako je ich investovanie vyhodnejsie, oproti podielovym fondom, aj preto som sa nechal zlakat. No o brokeroch je tahsie vyhladat si informacie.
aviceN
Platinum Member ***
Kontaktovať používateľa:

Maker napísal: So 08 04, 2023 11:52 pm Ten prispevok som si vsimol, ale zislo by sa nejake detailnejsie porovnanie brokerov. Napr. do akej sumy je vklad poisteny, alebo nejaku statistiku aky broker je najvyhodnejsi pre slovakov. Finax robil take porovnania pred par rokmi, ako je ich investovanie vyhodnejsie, oproti podielovym fondom, aj preto som sa nechal zlakat. No o brokeroch je tahsie vyhladat si informacie.
Tak na slovensku je to najcastejsie https://www.garancnyfond.sk/, je tam aj zoznam kto tam patri.

U jednotlivych brokerov ako napr. Interactive Brokers ucet casto spada pod Madarsko, cize tam sa uplatnuje ich ochrana tusim ze do 100k €

Xtb podla rychleho googlenia 22k€

Tradestation ide cez IB, takze tam by sa zrejme mali uplatnit rovnake ochrany.

Atd...

Vsetko je to rychlo vygooglitelne, aj ked pri velkych regulovanych a overenych brokeroch by som sa az tak nebal.
Maker

aviceN: cez ktoreho brokera investujes ty ak to neni tajomstvo? Ak obycajny clovek chce investovat cez EIC, musi ist cez overeneho sprostredkovatela?
aviceN
Platinum Member ***
Kontaktovať používateľa:

Ja osobne investujem cez EIC, pre vlastnu skusenost mam aj IB a Revolut, aby som si to ochytal, ale inak mam len trvaly prikaz v EIC.
Alexito
Dátum registrácie: Ut 23 11, 2021 8:01 pm

Príspevok od používateľa Alexito »

Ahojte, všimol som si, že SLSP mení cenník od 1.7.23, okrem iného je tam aj táto veta.

Pri investíciach Slovenská sporiteľňa zaviedla nový Poplatok za vedenie akcií jednoduchej spoločnosti na akcie vo výške 30,00 eur ročne.
Poplatok sa platí bez ohľadu na množstvo, menovitú hodnotu a trhovú hodnotu akcií jednoduchej spoločnosti na akcie. Poplatok je splatný v dvoch častiach, každá vo výške 15,00 eur, vždy k 15. 1. a 15. 7. kalendárneho roka, a to za predchádzajúcu časť kalendárneho roka alebo ku dňu zrušenia Účtu majiteľa Cenných papierov, ak bol zrušený počas kalendárneho roka.

Ako tomu rozumiete?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Alexito napísal: Ut 25 04, 2023 5:49 pm Ahojte, všimol som si, že SLSP mení cenník od 1.7.23, okrem iného je tam aj táto veta.

Pri investíciach Slovenská sporiteľňa zaviedla nový Poplatok za vedenie akcií jednoduchej spoločnosti na akcie vo výške 30,00 eur ročne.
Poplatok sa platí bez ohľadu na množstvo, menovitú hodnotu a trhovú hodnotu akcií jednoduchej spoločnosti na akcie. Poplatok je splatný v dvoch častiach, každá vo výške 15,00 eur, vždy k 15. 1. a 15. 7. kalendárneho roka, a to za predchádzajúcu časť kalendárneho roka alebo ku dňu zrušenia Účtu majiteľa Cenných papierov, ak bol zrušený počas kalendárneho roka.

Ako tomu rozumiete?
Ja tomu rozumiem tak, že sa to týka investovania do slovenskách ,,jednoduchých akcioviek,, čo vymysleli pred 5 rokmi na podporu podnikania a startupov v SR:

Jednoduchá spoločnosť na akcie (j.s.a.) kombinuje v sebe výhody eseročky a akciovej spoločnosti, pričom nezaťažuje podnikateľa nutnosťou založenia vysokého základného imania.

Ide totiž o obchodnú spoločnosť, ktorá veľmi jednoducho a prehľadne umožňuje napríklad vstup investorov do projektu, či startupu, pritom na nich nekladie vysoké riziko zodpovednosti a zároveň ani nie je nutné vysoké základné imanie.

Koľko potrebujete na založenie j.s.a.?
Základné imanie predstavuje iba 1 euro, čo je v porovnaní s klasickou akciovou spoločnosťou vyžadujúcou 25 000 eur skutočne podstatný rozdiel.

SLSP by mala mať v cenníku :
slovenské cenné papiere
zriadenie účtu a zrušenie účtu: 0,00 €
vedenie účtu: 0,20 % ročne

a k tomu teraz pridali tých 30 € ročne, ked si kúpite akcie slovenských startupov (j.s.a. )

Pre zahraničné akcie by malo byť 0,4% p.a., a ETFs: 0,6% p.a.
rdneyd
Dátum registrácie: Ut 16 05, 2023 9:19 am

Príspevok od používateľa rdneyd »

SLSP rozšírila zoznam ETF fondov, do ktorých sa dá pravidelne investovať. Pribudli 2 tematické (z môjho pohľadu menej zaujímavé): iShares Digitalisation ETF (ISIN: IE00BYZK4883) a iShares Healthcare Innovation ETF (IE00BYZK4776).
bronski
Dátum registrácie: Ne 01 06, 2014 12:53 pm
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa bronski »

SLSP naozaj rozsirila ponuku ETF.
aktualne ( k 6.6.23) ponuka:
49 ETF, z toho:
7 dlhopisovych, z toho 2 akumulacne (=novinky: IE00B0M62X26 -statne a IE00BF3N7094 -HY korp.dlhopisy )
+42 akciovych, z toho (26 akumulacnych (z toho novinky=> 6 od BNP peribas emitenta + 1 od Invesco (ETC na zlato: IE00B579F325)

aktualne teda plny zoznam etf tu: https://shorturl.at/FZ045 ,
zoradene podla kategorie akciove/dlhopisove, prvych 7 je noviniek, uputalo ma hlavne to zlate ETC (TER0.12%p.a.), do kt uz pravidelne investujem )
peto444
Dátum registrácie: Pi 25 08, 2023 3:01 pm

Príspevok od používateľa peto444 »

Ahojte,

je moznost podpisat v SLSP W8-ben formular, aby sa zamedzilo dvojitemu daneniu dividend z americkych akcii?

Viem urcite ze to ponuka v zasade kazdy broker, aj ine banky na SVK ako Fio alebo Unicredit, ale mate niekto konkretnu informaciu o SLSP? Informovanost ich pracovnikov o nakupe akcii cez George je totizto zufala.

Dakujem
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"