vložka
ako sa na FX dá za nie dlhú dobu urobiť z 1000 USD 1 milión USD a to nie až tak nebezpečne ako by sa na prvý pohľad zdalo???
Money management alebo úvaha o potenciály a rizikách forexu.
V tomto článku je ukrytý veľmi cenný poklad, ktorý sa podarí nájsť jedine pozornému čitateľovi. Mám pre Vás návod na cestu ako sa na FX dá za nie dlhú dobu urobiť z 1000 USD 1 milión USD a to nie až tak nebezpečne ako by sa na prvý pohľad zdalo.
Múdre hlavy uvádzajú veľkú pravdu, že na úspech na FX sú dôležité: psychológia obchodovania, MM a systém. Často počujem že významove je najdôležitejšia psychológia, potom MM, ktorý je dôležitejší než dobrý systém. Začiatočníci vždy vravia: potrebujem dobrý systém a všetko bude OK. Skúsený obchodníci ich upozorňujú na to, že systém nie je najdôležitejší. Po niekoľkoročnom obchodovaní na Live účte som sa v praxi presvedčil, že majú pravdu. Na začiatku môjho obchodovania som počul a čítal o MM, ale s odstupom času sa musím priznať, že som si len myslel, že tomu rozumiem. Nehovoriac o tom, že som vedel veľmi málo o tom ako to prakticky použiť pri obchodovaní. Teraz už viem, že dobré zvládanie MM je pre prežitie na FX veľmi dôležité. Keby som to vedel skôr mohol som si ušetriť množstvo stresu pri obchodovaní, keď som sa bál o svoje ťažko zarobené peniaze. Obchodovanie, ale nemusí byť stavom napätia na pokraji nervového kolapsu, ale môže byť v pohode. Cieľom tohto článku je, aby ste mohli obchodovať FX v pokojnom stave, bez zbytočného stresovania sa. K tomu je správne pochopenie MM kľúčové.
Na začiatok začnem úvahou o potenciály ziskov na obchodovaní FX.
Úvaha o potenciáli FX.
Pre úvahu budem brať účet s počiatočným kapitálom 1000 USD. Predpokladajme, že by som mal systém pomocou ktorého zrealizujem 100 pipov denne na GBP/USD. Nie je to nič nepravdepodobné vzhľadom na to, že je to stále menej ako je priemerná denná volatilita uvedeného menového páru. Za 20 obchodných dní by to bolo 2000 pipov za mesiac. Pri účte 1000USD je nie problém otvoriť malú pozíciu 0,1 Lota. Pri takto malej pozícii by sme zarobili 2000USD za mesiac. A čo takto otvoriť väčšiu pozíciu? Otvorenie 1 Lotu mi umožní už páka 1:100. Pri 1 Lote zarobím za mesiac 20 000USD. Pri páke 1:1000 sa dá zadať 10 Lotov. Pri 10 Lotoch zarobím za mesiac 200 000USD čo je 20 000%. Zdá sa Vám to nereálne? Veď je to jasne podložené číslami a vraví sa, že „čísla nepustia“. Prečo potom aj veľký borci považujú za veľký úspech 100% mesačne. Prečo v praxi nerobia 20 000% keď matematicky to je možné? Lebo neveria v HG. Systém s ktorým by som mohol v pohode otvárať 10 Lotov na 1000USD účte by som bez váhania nazval Holly grail. Často sa vedú úvahy o tom či existuje alebo nie HG na FX trhu. Ja si myslím, že aj áno aj nie. Problém je v tom čo budeme považovať za HG. Ak je HG systém čo každý mesiac dokáže priniesť na účte plus – HG existuje. Ak HG je iba systém čo privedie každý obchod do plusu – neverím, že HG existuje.
Vráťme sa k nášmu príkladu, kde chceme obchodovať 10 Lotov z 1000 USD účtu. Skúsili by ste to so systémom, kde je úspešnosť 90%? Ja nie. Prečo? Lebo náhoda je blbec a nemám istotu, že ten zlý obchod nebude práve ten prvý. Problém je v tom, že potom budem môcť tých dobrých zadať jedine na deme a to mi nepomôže iba ma to maximálne naštve keď budem vidieť ako to vychádza a ja to nemôžem zobchodovať. A zadali by ste 1 Lot na prvom obchode? Ja nie. Prečo? Nebol by som si istý či o účet neprídem. Ona totižto tá 90% pravdepodobnosť úspechu (myslené 90% úspešných z počtu otvorených obchodov) je na FX asi aj ľahko realizovateľná. Jeden dlhoročný obchodník na FX mi povedal, že 90% pozícií na FX by išlo do plusu – treba iba dostatočne dlho čakať. Jednoduchý recept na 90% úspešnosť by mohol znieť: Zadaj pozíciu a čakaj pokým sa nedostane do plusu. Kto neverí – nech si pozrie dlhodobejší FX graf a zistí, že hlavné menové páry sa - pohybujú za niekoľko rokov v určitom rozmedzí. Načo sú nám potom zložité systémy analýz, keď je to tak jednoduché? Prečo sa to potom tak neobchoduje v praxi? Problém je, že to dlhodobé rozpätie je často poriadne široké. Také široké, že účet to čakanie neudrží a pôjde na nulu. V praxi môže stať, že 1 stratový obchod vymaže zisk 9 ziskových + celý účet. Práve preto treba definovať pri akej hodnote v mínuse (SL) považujem obchod neúspešný obchod vymaže zisk za neúspešný. Pre obchod nie je podstatná len absolútna hodnota SL ale aj hodnota RRR. V príklade nekonečného čakania je RRR=1:??. Na zhodnotenie stratégie potrebujeme presne vedieť jej RRR. Ako príklad mám dve stratégie:
1.) RRR = 9:1, 90% úspešnosť
2.) RRR = 1:2, 40% úspešnosť
Ktorú by ste radšej obchodovali? Ja 2.
Dôvod vysvetlím na výpočte:
Predpokladám, že urobím v oboch prípadoch 10 obchodov s danou úspešnosťou a obchodujem na TP = 100 pipov s 0,1 Lota.
1.) 9 ziskových obchodov po 100 pipov = 900 zisk, 1 stratový 900. Výsledok = 0
2.) 4 ziskové obchody po 100 pipov = 400 zisk, 6 stratový po 50 = -300. Výsledok = +100 zisk
Preto ak mi niekto povie, že má stratégiu čo mu vychádza na 80% a nevie mi povedať jej RRR – iba sa zasmejem.
Vrátim sa k sľubu ukázať Vám cestu od 1000USD k 1000 000USD.
S vkladom 1000 USD začnem obchodovať s 0,1 Lotom stratégiu s RRR = 1:2 a zároveň 40% úspešnosťou. Budem mať TP=50 pipov a SL=25. Ak budem mať 4 takéto obchody denne, bude to do týždňa 5x4 = 20 obchodov. Do mesiaca to bude cca 80 obchodov. Rátajme výsledok:
40% z 80 = 32 obchodov po 50 pipov. Výsledok = +1600USD
60% z 80 = 48 obchodov po 25 pipov. Výsledok = -1200USD
Celkový výsledok = +400 USD
Po mesiaci obchodovania to je 40% zisk. Na účte bude po 1. mesiaci 1400 USD. Teraz si uvedomme, že môžeme v 2. mesiaci (ďalej iba M) o 40% zvýšiť objem obchodov na 0,14 Lotu. 40% zisk pri 0,14 Lota = 560. Po 2. M máme na účte 1400 + 560 = 1960 USD
Ak budeme postupovať ďalej tak isto tak:
Po 3. M bude na účte 2 744 USD
Po 4. M bude na účte 3 841 USD
Po 5. M bude na účte 2 744 USD
Po 6. M bude na účte 5 377 USD
Po 7. M bude na účte 7 528USD
Po 8. M bude na účte 10 539USD
Po 9. M bude na účte 14 754USD
Po 10. M bude na účte 20 655USD
Po 11. M bude na účte 28 917USD
Po 12. M bude na účte 40 484USD
Po 13. M bude na účte 56 677USD
Po 14. M bude na účte 79 348USD
Po 15. M bude na účte 111 087USD
Po 16. M bude na účte 155 522USD
Po 17. M bude na účte 217 731USD
Po 18. M bude na účte 304 823USD
Po 19. M bude na účte 426 752USD
Po 20. M bude na účte 597 453USD
Po 21. M bude na účte 836 435USD
Po 22. M bude na účte 1 171 009USD
V 23. a 24. M môžete ísť na dvoj mesačné prázdniny za 171 000USD, za 9USD si kúpite cukríky na cestu a ostane Vám 1 000 000 USD na účte. Niekto povie 2 roky je dlhá doba. Ja som toho názoru, že keď som strávil 6 rokov na VŠ a výsledkom je možnosť zamestnania kde nezarobím 1 milión USD ani za 20 rokov tak tie 2 roky vydržím pri PC aj keby som si mal počas toho času odrieknuť všetky neresti života.
Určite mnohých z Vás napadá otázka: A čo takto ísť s väčšími pozíciami aby som dosiahol 40% napr. za týždeň, alebo aj skôr. Tu chcem každého upozorniť na môj veľký objav FX zákona: „Pravdepodobnosť, že obchod pôjde do straty vzrastá s veľkosťou otvoreného obchodu. Pri obchode na doraz vzrastá pravdepodobnosť straty na 100%.“
Nebudem taký skeptický a pozriem sa na to čisto pragmaticky cez matematiku a risk management. Na 1 obchod riskujem 2,5% účtu. Skúsený FX obchodníci radia neriskovať viac ako 5% (opatrnejší iba 2%). Takže to by bolo OK. Pri uvedenom obchodovaní môžem každý deň pri všetkých 4 obchodoch v strate stratiť max. 10% účtu. Môže sa to stať? Môže. Koľko krát za sebou? No aj keby prišla veľmi zlá séria a keby sa to stalo 4 krát po sebe tak to účet prežije a obchodujeme ďalej. Čo sa stane keď by som zvýšil objem na dvoj násobok? Po sérii 4 kompletne stratových dní by som stratil 80% účtu. Ale pozor! Keď ma prejde chamtivosť a začne znova obchodovať podľa určených pravidiel tak potrebujem dohnať viac ako 80% ktoré som stratil. Príklad: Keď z 10 000 stratím 80% čo je 8 000. Na dosiahnutie pôvodnej hodnoty nestačí urobiť 80% ale 400%. Z toho je jasné, že takýto prešľap nás vráti o niekoľko mesiacov späť. Ešte väčší prešľap nás vráti na začiatok cesty. Záver: úspech na FX je v dodržovaní RRR a v trpezlivom presnom dodržovaní veľkostí otvorených obchodov vzhľadom k veľkosti účtu. To je podstatou praxe MM na FX trhu.
Úspech na FX nie je o unikátnych príležitostiach keď zadáme veľký objem na nejaké super obchody. Dlhodobý úspech na FX je výsledkom vytrvalého dennodenného zadávania malých pozícii podľa presne definovaného dobrého MM a dobrej stratégie. Celé 3 roky som hľadal intenzívne HG forexu. Vyskúšal som niekoľko stoviek indikátorov a plno stratégií. Roky som čítal od skúsených obchodníkov rady ako: „nebuď chamtivý, dodržuj MM, dodržuj pravidlá, disciplínu, buď trpezlivý, nepodliehaj panike“... Jedno pekné príslovie vraví: „Bežný človek sa poučí na vlastných chybách, blbec ani na vlastných, ale múdri človek sa poučí na chybách cudzích“. Žiaľ ja som sa poučil až na vlastných. Sám by som sa za to najradšej nakopal do... Preto všetkým múdrim patrí rada: Nehľadajte HG!!! Ja a nielen ja ale aj množstvo pred mnou nakoniec zistilo, že najlepším adeptom na HG na FX trhu je trpezlivosť a disciplína. Skončite hľadať HG a začnite dennodenne pravidelne obchodovať!!!
Kto nemá disciplínu pravidelne denne zadávať obchody na PC, pre toho už máme riešenie v AOS.
ZDROJ:
http://www.forexbusiness.sk/clanky/mone ... ement.html