OLD&RICH - inovatívna stratégia

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.

Aký máte názor na aktívnu správu 2 piliera po zmenách v Uniqa d.s.s. od 10.4.2024 ?

1. Stratégia OLD&RICH bude naďalej prinášať výrazne nadpriemerný výnos. Verím, že sa oplatí.
1
5%
2. Stratégia OLD&RICH prinesie sporiteľom podobné zhodnotenie ako index - ale s nižším rizikom straty. Verím, že sa oplatí.
1
5%
3. Stratégia OLD&RICH prinesie sporiteľom podobné zhodnotenie ako index - ale s vyšším rizikom straty. Neoplatí sa.
1
5%
4. Stratégia OLD&RICH prinesie sporiteľom nižšie zhodnotenie ako index - neoplatí sa kvôli špekuláciám a poplatkom.
14
67%
5. Nevyjadrujem sa, ale zaujíma ma to.
4
19%
6. Nevyjadrujem sa, ani ma to nezaujíma.
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 21

jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Re: OLD&RICH - inovatívna stratégia

Príspevok od používateľa jogo »

RFE 0|1 napísal: Pi 27 06, 2025 4:06 pm Okrem 2. a 3. piliera nerobím aktívnu správu svojich alebo iných aktív. Dôvod: Dane, Odvody, Transakčné poplatky.

K Časovému oknu.
Ja som v roku 2020, keď som s tám začal, tak mi trvalo pochopiť 6 mesiacov, dokedy je potrebné zadať pokyn, kedy sa zrealizuje a kedy dôjde k preceneniu. Vy aj keď robíte zmenu, tak vy sa triafate na nasledujúci pracovný deň na 17.30 lebo to je close, podľa ktorého Vám precenia portólio.
OD 17.30 do 23.59 sme samozrejme videli ako sa pohne trh, lebo ste vedeli dať pokyn do 23.59, ale ocenenie išlo až o 17.30 nasledujúceho prac dňa. Určovalo to príjemne trend nasledujúceho dňa. Takto to bolo nastavené od momentu keď som to začal robiť pre 2. a 3. pilier v Uniqa. Nie je čo nepriznať. Takto to bolo.
Hej, ocenenie bolo o 17:30, ale pokyn sa dal dať až do 23:59 – čiže človek už videl, ako trh dopadol dnes, a mal tým pádom vyššiu šancu odhadnúť, aký kurz bude platiť zajtra. Lebo vy ste predávali/kupovali za dnešnú cenu 17:30, aj keď až zajtra o 17:30.
A do zajtra do 17:30 sa mohol trh otočiť vo vaš neprospech, ale s oveľa menšou pravdepodobnosťou, ako vo váš prospech, lebo ste poznali cenu indexu o 23hod. To bolo celé vaše EDGE.

Výnimočne sa stane, že trh po 17:30 vyrastie o 2 % a po zatvorení burzy padne o 4 %. Na tom je postavené oceňovanie opcii...Gausová krivka rozdelenia pravdepodobnosti.

Ak je len toto vaše EDGE, tak už ho teraz nemáte a preto by ste mali zvážiť, či máte ponúkať ľuďom aktívne spravovanie úspor v 2 a 3 pilieri.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
RFE 0|1
Active Member
Dátum registrácie: Ne 03 09, 2023 6:54 pm
Has thanked: 31 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa RFE 0|1 »

Odpoveď je jednoduchá – ak by to nefungovalo, nerobil by som to.
Koľko máte vo 2. a 3. pilieri?
My s manželkou tam máme spolu 350 000 €. A nechcem nechať tieto peniaze len tak voľne driftovať na trhu.

Keď je trh v “zig-zag” pohybe, nerobíme nič a zostávame v dlhopisovom fonde.
Ale sú obdobia, keď trh systematicky klesá celé týždne – a vtedy nemá zmysel byť v indexe.
Možno zachytíme len prvý deň poklesu, vystúpime, a čakáme na korekciu.
Do trhu vstupujeme len vtedy, keď riziko dáva zmysel.
jogo
VETERAN MEMBER *****

RFE 0|1 napísal: So 28 06, 2025 8:29 pm Odpoveď je jednoduchá – ak by to nefungovalo, nerobil by som to.
Koľko máte vo 2. a 3. pilieri?
My s manželkou tam máme spolu 350 000 €. A nechcem nechať tieto peniaze len tak voľne driftovať na trhu.

Keď je trh v “zig-zag” pohybe, nerobíme nič a zostávame v dlhopisovom fonde.
Ale sú obdobia, keď trh systematicky klesá celé týždne – a vtedy nemá zmysel byť v indexe.
Možno zachytíme len prvý deň poklesu, vystúpime, a čakáme na korekciu.
Do trhu vstupujeme len vtedy, keď riziko dáva zmysel.

Ja osobne nemám nič v 2. ani 3. pilieri, pretože ako živnostník som si už od čias kupónovej privatizácie budoval vlastný súkromný – povedzme „4. pilier“. A dnes, vo veku 58 rokov, som už mesiac na vlastnom dôchodku, ktorý som si takto pripravil.

Vaše zverejnenie údajov o stave účtu v 2. a 3. pilieri mi pripomenulo niektorých známych youtuberov, ktorí síce uvádzajú vysoké zisky (napríklad 4 milióny € za 10 rokov), ale často už nespomenú, že väčšina z toho pochádza z Patreonu alebo poplatkov – nie z reálneho výnosu. V takých prípadoch reálne často ani neporazia index.

Keď už ste spomenuli veľkosť svojich úspor v 2. a 3. pilieri, zaujímalo by ma, koľko ste do nich spolu s manželkou celkovo vložili?

A ešte jedna vec: zverejňujete niekde na webe aj vaše vstupy a výstupy (transakcie) za tento rok? Viem, že tu napríklad bol fond, ktorý sľuboval, že keď trhy rastú, bude investovaný, a keď klesajú, bude mimo trhu. V praxi však dosiahol niečo nad 1 % ročne – čo nebolo úplne presvedčivé.

P.S.: Máme tu aj Michala Nalevanka, ktorý sa zameriava len na indexy s pákou a každé 3 mesiace zverejňuje výpisy z účtu. Dlhodobo poráža index, takže keď už ste boli ochotní zverejniť veľkosť vašich pilierov, možno by stálo za zváženie pridať aj podobnú transparentnosť ohľadom výkonnosti portfólia.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
RFE 0|1
Active Member

Výsledky zverejňujem denne – priamo pre svojich klientov. Raz ročne ich sumarizujem do marketingového letáku.

Za 3. pilier nevyberám žiadne poplatky. Vnímam ho skôr ako nástroj na pokrytie nákladov spojených so správou firmy. Pretože aj compliance podľa slovenskej legislatívy niečo stojí.

Keď som do toho pred piatimi rokmi išiel, mal som jediný cieľ: nenechať účet strácať a mať každý deň výsledok v pluse. Bral som každý deň ako účtovnú závierku.

Dnes môj účet rastie – aj v indexovom, aj v dlhopisovom fonde.

Benchmarkovanie voči indexu som začal robiť až na žiadosť klientov. Mňa osobne to nikdy nezaujímalo. Zaujímal ma len výsledok.

Lebo I dex môže byť -30% ja urobím -10% ale to nie som určite happy lebo som stratil.

Ak niekto predpokladá, že index bude len rásť, tak je to ok, ale ja sa s tým len takto neviem stotožniť.
jogo
VETERAN MEMBER *****

RFE 0|1 napísal: Ne 29 06, 2025 10:15 pm Keď som do toho pred piatimi rokmi išiel, mal som jediný cieľ: nenechať účet strácať a mať každý deň výsledok v pluse. Bral som každý deň ako účtovnú závierku.

Dnes môj účet rastie – aj v indexovom, aj v dlhopisovom fonde.
Môj účet tiež rastie od 7. apríla vďaka rastu S&P 500 a celkovo sa zhodnocuje už od roku 2008. Spočiatku som však príliš aktívne obchodoval, presvedčený, že pri minimálnom riziku dosiahnem veľké zisky – táto stratégia mi však nakoniec vymazala všetky výnosy, ktoré som dlhodobým držaním indexových fondov vybudoval.

Aj dnes manažujem riziko a neostávam iba v pasívnom indexe, ale v podstatne menšej miere. Síce to znamená nižšie výnosy, než keby som úplne nereagoval na trh, no zároveň mi to zmierňuje poklesy účtu. A na rozdiel od vašich klientov už nie som v fáze budovania portfólia, ale jeho čerpania.

Vstup do indexov prináša historicky atraktívny dlhodobý výnos, ale cena za to je neoddeliteľné riziko – bez rizika jednoducho nie je „výnos“. Argumentovať, že vďaka načasovaniu možno úplne odstrániť straty, nijaká seriózna stratégia nepotvrdzuje, tak nechápem prečo takto zavádzate svojich klientov.
RFE 0|1
Active Member

1.4.25-30.6.25
O&R: 6,38%
EUNL: 3,44%
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To vyzerá na 3. pilier. Ok.
Máme 3. pilier od zmeny. 👍

Teraz nám treba 2. pilier stav k 30.6.2025, teda za prvý polrok 2025.
2. pilier nám bude treba takisto od zmeny, buď od 1.4.2024, alebo od 10.4.2024.
Ak robíte vyhodnotenie po kvartáloch tak druhý pilier Q2, Q3 a Q4 za rok 2024
a Q1 a Q2 za 2025.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Prílohy
old-vranka.png
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

OLD&RICH napísal:Ja taký odvážny nie som...
Strach jednotlivca je pochopiteľný. :roll: Výsledkom emócii býva nižší výnos.
Ale kde sa berie odvaha ochudobniť o maximálny výnos ďalšie stovky ľudí ?

2 pilier je unikátny tým, že eliminuje emócie bežných ľudí a je cez PIS nastavený na 100% akcií z postupným
pridávaním dlhopisov vo veku nad 50 rokov. To všetko z peniazmi, ktoré by ináč skončili v čiernej diere zvanej Sociálna poisťovňa.

Predvolená investičná stratégia (PIS), zavedená od 1. mája 2023 v slovenskom II. pilieri, je zákonom stanovený mechanizmus life‑cycle investovania – optimalizuje zloženie vašich úspor podľa veku bez toho, aby ste museli niečo sami riešiť.

Ako PIS funguje
Do ~50 rokov máte 100 % prostriedkov v indexovom (negarantovanom) fonde, čo je vyššie riziko, ale aj potenciál vyššieho výnosu

Od 50 rokov začína postupný automatický presun – každý rok sa 4 % prostriedkov presunie z indexového do dlhopisového garantovaného fondu. Napríklad v 60 rokoch bude váš pomer cca 60/40 index/dlhopis.

P.S. Po 50- tke odporúčam v DSS online zaškrtnúť voľbu - znížiť postupný prechod do dlhopisov na polovicu !

Dožije sa náš portál vyhodnotenia 2 piliera OLD&RICH od 1. apríla 2024?

Bol tu prísľub zapojiť sa do vyhodnocovania Hitparády, ale zatiaľ vidím zjavnú neochotu priznať reálne výsledky.
Kam sa podela transparentnosť?
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
RFE 0|1
Active Member

Za posledných 12 mesiacov sme v 2. pilieri dvakrát menili správcu – najprv z Uniqy do VÚB Generali a následne z VÚB Generali do Allianz.
Za toto obdobie však nemám porovnateľné výnosové dáta, pretože počas prestupov sme boli v dlhopisovom fonde – rovnako ako aj v roku 2025.

3. pilier:
Obdobie 1.4.2024 – 31.3.2025: výnos 22,41 %
RFE 0|1
Active Member

Len pre info, MiBi je u mňa v skupine. Takže má prístup k všetkým informáciam, ktoré sú zdielané klientom.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

RFE 0|1 napísal: Po 14 07, 2025 10:02 pm Za posledných 12 mesiacov sme v 2. pilieri dvakrát menili správcu – najprv z Uniqy do VÚB Generali a následne z VÚB Generali do Allianz.
Za toto obdobie však nemám porovnateľné výnosové dáta, pretože počas prestupov sme boli v dlhopisovom fonde – rovnako ako aj v roku 2025.
To neberiem.

Služba OLD&RICH predsa fungovala a kontinuálne funguje a účty 650 klientov v 2 pilieri dosiahli konkrétne zhodnotenie.
To zhodnotenie nás zaujíma. Nie to, čo ste robili.

Zhodnotenie ako výsledok aktívnej správy OLD&RICH , ktorá láka ľudí na 2,5% mesačne (30% p.a.).

Až 90% ľudí od nás je presvedčených, že po zaplátaní dier v 2 a 3 pilieri služba už nemá význam a prinesie nízke výnosy.

Do Hitparády môže ísť len reálne zhodnotenie, ktoré v týchto podmienkách bude reprezentovať výnos ktorý sa dá od služby reálne očakávať.
Prílohy
Oldrich aktívna správa.png
RFE 0|1
Active Member

Nemám k tomu momentálne čo nové dodať.
Podmienky sú nanovo nastavené od 1.4.2025 tak pre 2. a 3.pilier a Allianz a Uniqa umožňujú dennú zmenu do 16 a 17 hodiny v prac deň.
jogo
VETERAN MEMBER *****

RFE 0|1 napísal: Ut 15 07, 2025 6:51 am Nemám k tomu momentálne čo nové dodať.
Podmienky sú nanovo nastavené od 1.4.2025 tak pre 2. a 3.pilier a Allianz a Uniqa umožňujú dennú zmenu do 16 a 17 hodiny v prac deň.
Nemáte k tomu čo dodať, lebo ste pasívne držanie indexu v uvedenom období neporazili. Ak by ste ho porazili, tak by ste to všade prezentovali, ako váš úspech tak, ako to prezentujete v 3.pilieri, kde ste mali časovú výhodu až do 31.3.2025
RFE 0|1 napísal: Po 14 07, 2025 10:02 pm Za posledných 12 mesiacov sme v 2. pilieri dvakrát menili správcu – najprv z Uniqy do VÚB Generali a následne z VÚB Generali do Allianz.

3. pilier:
Obdobie 1.4.2024 – 31.3.2025: výnos 22,41 %
Prečo nám tu stále prezentujete výsledky z časového okna? A mimo časového okna už nie?...až na ten krátky časový úsek 3.piliera, čo môže byť samozrejme náhoda pri tak krátkom časovom úseku
RFE 0|1 napísal: Po 30 06, 2025 11:25 pm 1.4.25-30.6.25
O&R: 6,38%
EUNL: 3,44%
Pochopte, že na tomto fóre s takouto argumentáciou nepochodíte...
JUGGLER napísal: Št 26 06, 2025 1:26 am OK. Tak aspoň vieme, že ste v 2 pilieri prešli z VUB do Allianz.
Teda zrejme ani vo VUB už nie je 29 minút ,,časové okno,,

Jediné objektívne hodnotenie smerodatné pre nás i pre ľudí je reálny výnos od skončenia ,,časového okna,,.

V 2 pilieri to bolo od 10.4.2024
V 3 pilieri ,,výhoda,, skončila 31.3.2025
p.s: Na tomto fóre upozorňujeme návštevníkov na nevýhodné ponuky a produkty. Vždy sme mali pravdu a čas ukázal, že čo ponuka sľubovala, to nesplnila...až na Bitcoin, kde sme boli voči nemu dlho skeptickí a nemali sme pravdu.
RFE 0|1
Active Member

Máte pravdu. Zmena na 48 hodín nefunguje. Preto sme to v časoch prestupu nerobili. Na prestup 24 hodín nemám 12 mesačné dáta.
jogo
VETERAN MEMBER *****

RFE 0|1 napísal: Ut 15 07, 2025 10:51 am Máte pravdu. Zmena na 48 hodín nefunguje. Preto sme to v časoch prestupu nerobili. Na prestup 24 hodín nemám 12 mesačné dáta.
Sám priznávate, že nemáte ani 12 mesačné dáta na túto stratégiu po skončení výhody časového okna, ale napriek tomu ju vehementne propagujete a lákate klientov z 2 piliera....
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Aké dáta?

Auditor nevie vyhodnotiť výnos 2 piliera od 31.3.2024 do 30.6.2025 z osobitnou informáciou o výnose za 2025?

To je klamstvo!

Z obrázku zo dňa 21.5.2025 citujem:
OLD&RICH napísal:,,Každá zmena ktorú odporúčam klientom je realizovaná aj mnou osobne,,.
3 pilier vyhodnotil. Tým sa chváli.
Tu zrazu vyhovuje, že v čase prestupu a poklesu počas trumpových taríf boli v dlhopisom fonde.

P.S. : Zahmlievanie a netransparentnosť sa stupňuje. Prečo asi?

,,Keď nejde Mohamed k hore, pôjde hora k Mohamedovi,,.

2 x som chcel zaradiť aktívnu správu OLD&RICH do Hitparády.
2 x som to neurobil, pretože som šípil, že keď skončí obohacovanie vďaka časovému oknu
začnú sa výsledky zatajovať, alebo prekrúcať.

Nuž teraz to vidím tak, že OLD&RICH má nábeh na zaradenie do sekcie ,,Podozrivé subjekty, nevýhodné produkty a rizikové investície,, ..že to treba analyzovať a vyhodnocovať a ľuďom prezentovať pravdu.

Urobím analýzu toho, čo máme k dispozícii a ozvem sa.
Takisto dúfam, že aspoň jeden klient sa nám ozve a prezentuje svoje zhodnotenie.
Je to smutné.
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ut 15 07, 2025 12:34 pm Nuž teraz to vidím tak, že OLD&RICH má nábeh na zaradenie do sekcie ,,Podozrivé subjekty, nevýhodné produkty a rizikové investície,, ..že to treba analyzovať a vyhodnocovať a ľuďom prezentovať pravdu.
Až také zaradenie by som tomu produktu nedal, lebo zatiaľ len aktívne spravuje peniaze ľudí v 2 pilieri. To, že s vysokou pravdepodobnosťou dlhodobo neporazí pasívne držanie indexu je skoro isté, ale to je skoro isté aj u podielových a hedge fondov.
Potom by sme všetky fondy mali zaradiť do danej sekcie.
Ale je pravda, že fondy transparentne zverejňujú svoje zhodnotenia aj keď zaostávajú za indexom, s čím ma OLD&RICH posledný rok problém....
RFE 0|1
Active Member

Do skupiny som pridal MiBiho. Ak máte záujem, Juggler, pokojne mi pošli číslo a zaradím Vás tam neanonymne – nemusíte zbytočne konšpirovať a dokonca uvidíte všetkých klientov. Od 1. 4. 2025 funguje nový setup, takže zatiaľ nemám relevantné dáta na odprezentovanie. Aj táto komunikácia je skvelá reklama, takže za ňu ďakujem.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ďakujem. Nemám záujem. :roll:

Mibi má prístup len k dátam od 30.6.25. Čísla nekomentujem.
Takže poznáme len zhodnotenie v 2 pilieri za prvý polrok 2025: -3,54%
A môžeme veriť, že v 3 pilieri máte od zmeny 31.3.2025 zhodnotenie +6,38%.

Žiadne dáta za 2024, aby sme sa dozvedeli o zhodnotení 2 piliera od apríla 2024 (od zmeny).
Žiadne YTD za 2024 k 30.12.2024. To je prísne tajné.

No nebudeme sa doprosovať.
Dopočítame to z toho, čo ste sami zverejnili.
Už to dávam dokopy.

A ono to býva tak, že vždy sa časom prihlásia nejakí klienti, ktorým sa rozsvieti maják v hlave. :)
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

ked na neho reagujte len ho podporjete v tom podvode, -je po paradox reagujem aj ja.... je to zlodej.... nechajte to spat aj Oddrich sa uz neprebudi
jogo
VETERAN MEMBER *****

stary gambler napísal: Ut 15 07, 2025 9:48 pm ked na neho reagujte len ho podporjete v tom podvode, -je po paradox reagujem aj ja.... je to zlodej.... nechajte to spat aj Oddrich sa uz neprebudi
My tu len upozorňujeme na riziká a neverím, že tu na tomto fóre Oldrich teraz niekoho naláka, keď už nemá výhodu časového testu.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Rekonštrukcia a vyhodnotenie výsledkov zo zverejnených dát (väčšinu obrázkov nájdete v tomto vlákne).

19.4.2024: YTD +9,37% vs Index +7,08% :
.
oldrich02.png
.
25.8.2024 finálna ( asi pri odchode z Uniqa) : YTD +18,45% vs index 14,13%
.
OLdrich03.png
OLdrich03.png (8.36 KiB) 4922 zobrazení
.
10.10. 2024: finálna ( asi pri odchode z VUB): YTD + 22,62% vs. Index +18,41%
.
Oldrich04.png
Oldrich04.png (18.8 KiB) 4922 zobrazení
.

Zvyšok roka dopočítaný podľa zverejneného stavu účtu Oldricha:
Stav 13.9.2024 : 212 000 € ( obr. vid vlákno 25.9.2024 )
.
Oldrich01 osobny.png
.
Stav 22.1.2025: 221 000 € ( obr. viď vlákno 22.1.2025 )
.
Oldrich25 osobny.png
Oldrich25 osobny.png (22.27 KiB) 4916 zobrazení
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Metodika.

Vyhodnotenie ktoré nás zaujíma je po zmene podmienok v DSS, čo bolo:

od 10.4.2024 v 2 pilieri Uniqa
od 31.3.2025 v 3 pilieri Uniqa

Odvtedy zanikla možnosť využívať ,,časové okno,, v odbornej terminológii tzv. ,,late trading,,.

K vyhodnocovaniu 2 piliera použijem zverejnené dáta od 19.4.2024, čo bude začiatok.

Smerodatné sú zverejnené dáta od 19.4.2024 do 10.10.2024.

Zbytok som dopočítal podľa stavu účtu Oldricha, keďže vyhlásil, že ho manažuje rovnako.

Mal priznaný stav účtu 212 000 dňa 13.9.2024 a stav účtu 221 000 k 22.1.2025.
Do 10.10.2024 sa Uniqa Index zhodnotil o 3,52%...čo je stav účtu 219 462 € k 10.10.24

V ten deň bolo ich zhodnotenie +22,62% a podľa stavu Oldrichovho účtu do 22.1. 2025 pribudlo len +0,7%.
To zodpovedá zhodnoteniu dlhopisového fondu, ktoré bolo 0,61% (+ príspevky do 2 piliera).

Medzi koncom roka 2024 a 22.1 sa dlhopisový zhodnotil len nepatrne o stotiny %, takže stav k 31.12.2024 počítam takto:

Ak by sme od začiatku 2024 zhodnocovali 100 000 €, účet by sa vyvíjal takto:

19.4.24: 109 370 € (+9,37%)
10.10.24: 122 620 € ( to je 22,62% ako udávajú, ale od 19.4,2024 je to +12,11% )
31.12.2024: 123 392 € ( pridal som +0,63% v dlhopisovom)
30.6.2025: 119 024 €( po započítaní reportovaných -3,54% )

Spolu od 19.04.2024 do 30.6.2025: +8,82%

Stav k 30.6.2025 už poznáme. Vyhodnotenie do hitparády za prvý polrok 2025:

OLD&RICH (EUR): -3,54% . Platená aktívna správa 2 a 3 piliera.
Allianz Index za rovnaký čas: -3,63%, ETF SVET (EUR): -2,92%
2. pilier od 19.4.2024: +8,82% (+7,32% p.a.)
Allianz Index za rovnaký čas: +12,39% (+10,25% p.a.), ETF SVET (EUR): +14,49% ( +11,97% p.a.)
3. pilier od 31.3. 2025: +6,38% , Uniqa Index: +4,3%, ETF SVET: +2,9%

Poznámky: podľa close cien EUNL za prvý polrok 2025 udávajú -3,3%...ale ja beriem zhodnotenie -2,92% podľa justetf.com
ChatGPT vypočítal ešte menej, Amundi malo -2,95% ..SPDR -2,91% a Xtrackers -2,92% .
Takže výpočty výnosu ETF podľa close cien nemusia byť presné. Na burze to nemusí zatvoriť presne podľa NAV.

Samotné EUNL, teda ETF SVET nás v 2 a 3 pilieri nemusí zaujímať.
Benchmark, teda porovnanie by malo byť voči najlepšej pasívnej volbe v danej DSS: fondom Uniqa Index a Allianz Index.

Pri 3 pilieri si treba uvedomiť, že je to najhoršia voľba, lebo výnos sa na konci zdaní a poplatky zožerú najviac (mimo poplatku za správu je tam aj podiel na zisku ). Nuž ale ked zamestnávateľ prispieva, tak lepšie než drátom do oka.

Pre informáciu: indexové fondy 2 piliera skončili rok 2024 v priemernom zisku +25% a 3 pilier +17,5%.
Ked od 3 piliera odpočítam daň, ostalo by +14,175%
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Na vcerajsom priebehu MSCI World je dobre vidiet, ako fungoval Old&Rich Late Trading a ako teraz nefunguje.
Teraz musi zmenu zrealizovat do 16. (17.) hod. z pohybu indexu do tohto casu sa da vydedukovat iba to ze index je na maxime a preto Oldrich posiela pokyn nerealizovat zmenu. Dochodkove fondy urcuju hodnotu za aktualny den podla stavu indexu o 17.30 - vtedy je velky pokles sposobeny Trumpovym vyjadrenim.
Ak by bola moznost zadan pokyn do 22.hod. tak by Old&rich urcite dal pokyn na prechod do indexu a mal by istych viac ako +1% na dalsi den, lebo by nakupoval za hodnotu z 17.30. Takto nebolo problem urobit priemerne +2.5% za mesiac ako uvadza na svojej stranke. Toto uz vsak skoncilo.
EUNL_2025-07-17_07-46-00.png
jogo
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Št 17 07, 2025 7:57 am Na vcerajsom priebehu MSCI World je dobre vidiet, ako fungoval Old&Rich Late Trading a ako teraz nefunguje.
Teraz musi zmenu zrealizovat do 16. (17.) hod. z pohybu indexu do tohto casu sa da vydedukovat iba to ze index je na maxime a preto Oldrich posiela pokyn nerealizovat zmenu. Dochodkove fondy urcuju hodnotu za aktualny den podla stavu indexu o 17.30 - vtedy je velky pokles sposobeny Trumpovym vyjadrenim.
Ak by bola moznost zadan pokyn do 22.hod. tak by Old&rich urcite dal pokyn na prechod do indexu a mal by istych viac ako +1% na dalsi den, lebo by nakupoval za hodnotu z 17.30. Takto nebolo problem urobit priemerne +2.5% za mesiac ako uvadza na svojej stranke. Toto uz vsak skoncilo.
EUNL_2025-07-17_07-46-00.png
Perfektne popísané :like:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Št 17 07, 2025 7:57 am Ak by bola moznost zadan pokyn do 22.hod. tak by Old&rich urcite dal pokyn na prechod do indexu a mal by istych viac ako +1% na dalsi den, lebo by nakupoval za hodnotu z 17.30.
Ten pokyn sa dal realizovať až do 23,59..teda prakticky až do polnoci.
Burzy v USA zavierajú o 22,00..pričom najviac kurzotvorných eventov sa deje tesne po close.
Napríklad kvartálne zverejnenia gigantov (zrovna dnes to bude Netflix), ale aj iné správy.
V covide si pametám gigantické pohyby indexových futures po close až -5%...alebo -3%/+3% po rozhodnutiach Fedu o 19,00.
Nie nadarmo v Mutual Fund Scandal (USA, 2003) hedže fondom stačilo aj 5 minút po close aby zarobili milióny.
Aj Trump je výborný manipulátor..v prvom funkčnom období časoval vyhlásenia a interview na čas okolo close.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Št 17 07, 2025 7:57 am Ak by bola moznost zadať pokyn do 22.hod. tak by Old&rich urcite dal pokyn na prechod do indexu a mal by istych viac ako +1% na dalsi den, lebo by nakupoval za hodnotu z 17.30. Takto nebolo problem urobit priemerne +2.5% za mesiac ako uvadza na svojej stranke.
Sledujme to ďalej.

Včera ETF SVET ( europska verzia EUNL ) zavrelo v EU o 17,30 na cene 100,49
Dnes už vieme, že o 17,30 to zavrelo na cene 102,56

Máme vo vrecku zisk 2% pretože podľa týchto cien DSS určuje aktuálnu hodnotu dôchodkovej jednotky(AHDJ).

Čo by som robil ďalej?

O 17,30 viem, že som v zisku 2%, ale rozhodnutie či zisk zoberiem môžem urobiť až do 23,59.
Takže by som počkal na zverejnenie Netflixu po 22,00.

Ak bude dobré a Netflix vyskočí na cene, zajtra sa dá očakávať, že akciové trhy ďalej porastú.
Netflix má kapitalizáciu 500 mld. USD a patrí medzi 7 najdôležitejších akcií sveta.

Ak bude zverejnenie Netflixu zlé, alebo sa udeje niečo negatívne a ETF SVET (ktoré sa v americkej verzii
obchoduje až do 2 v noci ... vid ticker URTH ) začne klesať, vystúpim z indexového fondu 2 piliera za cenu o 17,30 hod. :wink:

Tak si počkajme do 22,30 a uvidíme...Buď zaknihujeme istých +2%, alebo pôjdeme na ešte väčší zisk :)
Samozrejme, ak by URTH alebo akciový trh šiel už teraz po 17,30 dole, môžem zadať pokyn na vystúpenie už pred 22,00.
Prílohy
Late Trading example.png
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Screenshot 2025-07-18 072603.png
MiBi
VETERAN MEMBER *****

V mesiaci júl 2025 som sa stal členom OLD&RICH Whatsapp skupiny, takže môžem priniesť vyhodnotenie tejto stratégie ako aj zopár postrehov.
Jogo spracoval pre Allianz simulaciu vývoja majetku pre počiatočný vklad 100000 eur za júl ak by investor postupoval podľa pokynov zasielaných OLD&RICH. Počas júla bolo zaslaných celkovo 6 pokynov na zmenu a OLD&RICH strategia bola úspešna len v 5 dňoch a 18 krát bol výnos indexového fondu vyšší - teda OLD&RICH nebol úspešný.
Screenshot 2025-08-04 145924.png
V Jogovej simulácii vidieť, že keby ste boli celý mesiac len v indexovom fonde Progres, tak máte o 3.32% vyšší výnos ako OLD&RICH (4.96% vs. 1.63%)
Zároveň vidieť rozdiel medzi výnosom, ktorý deklaruje OLD&RICH v denných sms - podľa OLD&RICH bol jeho mesačný výnos len 1.26%
Screenshot 2025-08-04 150254.png
V prípade 3.piliera Uniqa podľa OLD&RICH bola výkonosť tohto modelu 1.3% a čistý výnos Uniqa indexoveho fondu bol 3.96% teda OLD&RICH mal o 2.63% nižší výnos.

Porovnal som ešte denné výkonnosti pre Uniqa indexový fond ako zverejnňuje Uniqa na webe https://www.uniqa.sk/dochodky/iii-pilie ... st-fondov/ ashodnotami, ktoré posiela OLD&RICH.
Uniqa tieto hodnoty uvádza zvyčajne po 2 dňoch, OLD&RICH v aktualny deň - v pripade 3. piliera Uniqa tieto hodnoty nie sú rovnaké s MSCI World, takže je zvláštne odkiaľ ich získava OLD&RICH.
V porovnávacej tabuľke vidieť napokon aj rozdiely medzi Uniqa a OLD&RICH - z tohto vyplýva, že nemožno výkonnosti uvadzané OLD&RICH úplne vážne, rozdiel za rok môže byť aj jednotky percent.
Screenshot 2025-08-04 150458.png
Screenshot 2025-08-04 150458.png (30.76 KiB) 3110 zobrazení
Na záver ešte ukážky WhatsApp sprav s dennými výsledkami, ktoré sú zasielané cca o 18.hodine.
V prvom stlpci (Denný) uvádza vždy výsledok za indexový (Allianz aj Uniqa), aj keď je v daný deň v dlhopisovom - čo je podľa mňa zavádzajúce. V druhom stlpci “kumulativ” je už výsledok Old&Rich stratégie

Obrázok
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Berie ich z grafu
V grafe su na 5 miest
V ucte na 6 miest
https://www.uniqa.sk/dochodky/iii-pilie ... nd/#graphs

Je tam aj excel ale neviem pozriet, nie som na PC.
https://www.uniqa.sk/dochodky/iii-pilie ... st-fondov/

Prepocital som podla grafu - zo 4.7. na 7.7. - a sedi to.
Ale mal by pouzivat presnejsie hodnoty.
kixog47100
Platinum Member ***

Plus vykonnost by sa mala porovnavat nie na dennej baze ani mesacnej - ale od zmeny do zmeny strategie/fondu.
Lebo ak spocitavas denne vykonnosti za cely mesiac tak ti vyjde iny vysledok.
Ako ked porovnas percentualnu zmenu medzi hodnotou 1.7. a 31.7. - ak by do fondu vstupil 1.7. a vysiel z neho 31.7.
Inak je to len informativne/priblizne.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

kixog47100 napísal: Po 04 08, 2025 4:38 pm Berie ich z grafu
V grafe su na 5 miest
V ucte na 6 miest
Ano, toto moze byt dovod, ze je menej presny, ale ako sa k hodnote DJ dostane este v dany den, na webe uniqa su dnes rano posledne data z 31.7.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Od polovice augusta bude posunutý časový termín na realizáciu zmeny stratégie na 12:00 v Allianz a OLD&RICH sa rozhodol skoncit:
Screenshot 2025-08-05 090225.png
Screenshot 2025-08-05 090225.png (32.19 KiB) 2888 zobrazení
jogo
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Ut 05 08, 2025 9:04 am Od polovice augusta bude posunutý časový termín na realizáciu zmeny stratégie na 12:00 v Allianz a OLD&RICH sa rozhodol skoncit:
Screenshot 2025-08-05 090225.png
Slúži mu ku cti, že po tom, čo pochopil, že po zrušení časového okna už nemá žiadne EDGE, túto službu zrušil. :like:
kixog47100
Platinum Member ***

MiBi napísal: Ut 05 08, 2025 8:05 am
kixog47100 napísal: Po 04 08, 2025 4:38 pm Berie ich z grafu
V grafe su na 5 miest
V ucte na 6 miest
Ano, toto moze byt dovod, ze je menej presny, ale ako sa k hodnote DJ dostane este v dany den, na webe uniqa su dnes rano posledne data z 31.7.
Mozno stranka Asociacie ADSS/ADDS alebo NBS - nepozeral som.
Alebo ma v Uniqua cloveka.

Doplnene
ADDS
https://www.adds.sk/zhodnotenie-fondov

Odtial link na NBS - v tab su za 1.8. / mozno poobede budu za 4.8.
https://nbs.sk/dohlad-nad-financnym-trh ... noty-dds1/

A za aky den ma on?
Uz za dnesny - 5.8?
MiBi
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Ut 05 08, 2025 9:43 am [Slúži mu ku cti, že po tom, čo pochopil, že po zrušení časového okna už nemá žiadne EDGE, túto službu zrušil. :like:
Mozno k tomu rozhodnutiu mu pomohlo aj zverejnenie nasho auditu jeho vysledkov, kedze este minuly tyzden pisal :
Screenshot 2025-08-05 115700.png
Screenshot 2025-08-05 115700.png (21.85 KiB) 2770 zobrazení
jogo
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Ut 05 08, 2025 11:58 am
jogo napísal: Ut 05 08, 2025 9:43 am [Slúži mu ku cti, že po tom, čo pochopil, že po zrušení časového okna už nemá žiadne EDGE, túto službu zrušil. :like:
Mozno k tomu rozhodnutiu mu pomohlo aj zverejnenie nasho auditu jeho vysledkov, kedze este minuly tyzden pisal :Screenshot 2025-08-05 115700.png
Myslím, že výsledky už videl dávno aj bez nášho auditu len nepochopil, prečo mu to už nevychádza. My sme mu len pomohli pochopiť, že nemal iné EDGE okrem časového okna...
sterilny
Dátum registrácie: Št 26 07, 2012 1:05 am
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa sterilny »

Tu sa krásne ukázalo ako celú dobu klamal a tváril sa ako biznisman, pritom vedel, že zneužíva systém a okráda sporiteľov. Som rád, že taķýto podvodníček bez chrbtovej kosti dotidlikal. Stále ma ale fascinuje tá hlúpa masa jeho followerov, ktorí glorifikujú to čo robil...a bohužial tá masa je zložená z ľudí čo by mali patriť k tým mentálne zdatnejším. Finančnú gramotnosť na nich!
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

sterilny napísal: Ut 05 08, 2025 1:37 pm Tu sa krásne ukázalo ako celú dobu klamal a tváril sa ako biznisman, pritom vedel, že zneužíva systém a okráda sporiteľov.
Celý finančný systém je založený na klamstve.
Banky, poisťovne, o.c.p. i agenti zneužívajú dôveru ľudí, sľubujú nadvýnosy aby inkasovali poplatky/provízie.
A reálne doručujú podvýnosy...

Oldrich sľuboval, ale aj doručil nadvýnos. Zrejme veril, že sa bude dariť aj po zmenách v DSS.
Aj ja som si voľakedy myslel, že časovať trhy tak, že sa vyhnem poklesom je jednoduché.
Sám som sa presvedčil že nie je, ale medzitým ubehli roky...

Je fajn, že Oldrich tento boj vzdal a že si uvedomil, že jeho snaha už neprináša žiadúci efekt. :like:

sterilny napísal: Ut 05 08, 2025 1:37 pm Stále ma ale fascinuje tá hlúpa masa jeho followerov, ktorí glorifikujú to čo robil...
a bohužial tá masa je zložená z ľudí čo by mali patriť k tým mentálne zdatnejším. Finančnú gramotnosť na nich!
Prečo hlúpa masa? Zarobil im peniaze.
Na rozdiel od ľudí, čo kŕmia banky, fondy, agentov na vlastný úkor, teda nezarábajú, často ani na úrovni inflácie.
A zrejme sa aj čosi naučili. Minimálne, že ten benchmark EUNL (ETF SVET) prináša pekné výnosy.

Ľudia sa o 2 pilier nestarajú. Myslia, že stačí, že ho majú.
Ani ja som nevedel, že tie garantované dlhopisové fondy majú nulový výnos - teda znehodnocujú úspory.
sterilny napísal: Ut 05 08, 2025 1:37 pm Finančnú gramotnosť na nich!
Áno na všetkých.
Oni sa niečo naučili, lebo Oldrich s nimi cvičil - museli zadávať zmeny a všeličo pochopili.
Ale 90% ľudí ani nevedia, že v 2 pilieri možno sporiť v indexe a že Fico im to v 2012 prehodil do tých garantovaných.

Teraz je to už nastavené OK cez PIS, takže Oldrichov odkaz je správny.
Akurát by som dodal, aby ľudia po 50tke zvážili, že v PIS môžu odškrtnúť aj voľbu aby presun do dlhopisov bol o 50% pomalší.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"