Vigrem napísal: ↑Št 05 01, 2023 8:18 pm
Dakujem, ze ste to tu napisali, uz som tam presunul volnu hotovost z Lisiaka, kde som z nejakeho dovodu stale mal este 0.7% (aj ked to nedavno navysovali na 1%).
Ja som zvedavý na reakciu PSS, lebo ešte koncom minulého roka bol Lišiak asi najlepšou voľbou, ak človek potreboval niekam dočasne uložiť peniaze a aspoň ako tak ich zhodnotiť.
Ja som mal Lišiaka na 1% stále, ale teraz Fio ponúka dvojnásobok, tak fakt už nie je o čom.
To by ale PSS nemalo trápiť až tak veľmi. Oveľa väčší problém je, že ak niekto regulérne stavebné sporenie používal ako klasické sporenie, kde ponúkajú tiež len 1% úrok. Teda, prečo by som si mal odkladať peniaze na stavebnom sporení, kde mám len polovičný výnos oproti FIO sporeniu, peniaze si zaviažem na 6 rokov a musím ich minúť len na kúpu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti? A ak chcem zarobiť viac, tak sa mám snažiť za rok vložiť min. 2800€, ak chcem 70€ štátnu prémiu? Za takýchto podmienok sa klasickí sporitelia na to vyserú, mojej PSS poradkyni som už písal, že onedlho sa stretneme a budeme ukončovať zmluvy.
Fio 2% úrokom v podstate zlikvidoval stavebné sporenie, lebo jeho výhoda dlhé roky spočívala práve v tom, že ponúkalo ako také zhodnotenie oproti bežným bankám. Ak sa PSS nezobudí a nezačne úročiť aspoň 3% všetky produkty, tak začne odliv klientov, ktorí stavebko mali čisto len na sporenie.