Lenze mna taketo debaty co bude, ked bude, nebavia...
p.s: Kde su ti ludia, co od 2008 roku dokazovali, ze akcie nemozu rast? Niektori zmizli, niektori otocili a niektori robia webinare.
Napriklad kvoli tomuto som ta ziadal zdroj:MartinPillar napísal:http://www.shashankkhare.com/2013/04/st ... ative.html
Pocas weimaru za 5 rokov marka stratila uplne svoju hodnotu ratanu v USD zatial co nemecke akcie stratili 70% svojej hodnoty ratane v USD. Kto bol na tom lepsie? Drzitel hotovosti alebo drzitel akcii?The graph below shows that the real performance of German stocks was enormously different from their nominal performance which tracked the growth in money supply quite closely (The pundits who tout the ‘wealth effect’ should take note). While in nominal terms the index had returned in excess of 10 billion percent from 1918 to 1923, in real terms and in dollar adjusted terms it had lost almost 70% of its value.
Zlatý štandard opustili už v roku 1914.Na druhej strane nechapem, co ma weimar spolocne so zlatym standartom. Tam snad bol zlaty standart opusteny a nie zavedeny.
Asi tak.osamely chodec napísal: Ak totiz skupina ludi najde statatisticku vyhodu /dieru/ v trhu a profituju tak su s plynucim casom ju dalsi ludia zaplnia a uz to nie je statisticka vyhoda. Preto mechanicky obchodovat je odsudene na zanik.
Budeš držať 100% a hotovo, žiadne iné pomery. Objem zlata sa zmení iba ťažením.Istiach napísal:Ja hlavne nerozumiem jednej veci. V com ma zlaty standard vyhodu voci fiat menam, kedze pomer toho kolko musis drzat zlata k objemu penazi v ekonomike, sa da tak isto nafukovat ako sa da spustat nove a nove QE.
Zase si mi neodpovedal na zakladnu otazku, ktoru som ti dal.Ako potom mozme diskutovat?MartinPillar napísal:
Zlatý štandard opustili už v roku 1914.
Pod vplyvom reparácii z WWI, potreby ich splácania a následnej masívnej akumulácie dlhu došlo k čomu došlo.
Ale dnes sa dlhy nemusia splácať iba rolovať.
Pocas weimaru za 5 rokov marka stratila uplne svoju hodnotu ratanu v USD zatial co nemecke akcie stratili 70% svojej hodnoty ratane v USD. Kto bol na tom lepsie? Drzitel hotovosti alebo drzitel akcii?
To je devalvácia o 90%. Ale potom tvoja mena oslabí o 90% aj oproti všetkým menám, ktoré sú na zlatom štandarde a fixný kurz na zlato nemenia. Čiže to znamená u teba obrovskú infláciu a budeš tam mať Venezuelu a nepokoje atď.Istiach napísal:Ale zlaty standard neznamena, pokial viem, ze sa realne zlato aj pouziva ako platidlo. Iba ako rezerva. A to je prave to, comu nerozumiem. Pretoze ak zacne centralna banka/stat s tym, ze na 1mld usd ti treba mat 1 tonu zlata, o 10 rokov pride x novelizacii zakona a uz ti bude na 1mld stacit 100 kg zlata.
Dobre, ak bude zlato vymenitelne za peniaze, mozes mat doma nejake male obnosy zlata, ale pri velkosti dnesnych ekonomik, a mnozstve ludi je zlata podla mna nedostatok.
Takze autor grafu asi nevie, co v tom grafe ma.MartinPillar napísal:Jogo:
Neviem čo si sa pýtal, ale ak sa pýtaš na tých 70% percent tak ja z grafu vidím, že in real terms išli akcie dolu z 5.000.000.000.000 na 5 a to nie je iba o 70%, ale o 100%.
Viem v texte je 70% a tiež tomu nerozumiem, ale držím sa grafu.
čiže odpoveď je, že obaja boli na tom rovnako.
Edit: Asi som mal brať nie ľavú, ale pravú os, ale výsledok to v zásade nemení. Tam cash išiel zo 100 na 2 a akcie zo 100 na 5 in real terms takže žiaden rozdiel v tom stále nie je.
Chvalabohu.jogo napísal: Viac otazok na teba uz nemam. podobne ako pri Rokosakovi to vzdavam.
predovsetkym, ja ako laik tam vidim tuto vyhodu :MartinPillar napísal:quote="Istiach"]Ja hlavne nerozumiem jednej veci. V com ma zlaty standard vyhodu voci fiat menam, kedze pomer toho kolko musis drzat zlata k objemu penazi v ekonomike, sa da tak isto nafukovat ako sa da spustat nove a nove QE.
Budeš držať 100% a hotovo, žiadne iné pomery. Objem zlata sa zmení iba ťažením.
Výsledok: pomalý ale udržateľný rast, žiadne bubliny a malé a časté recesie.

Súhlasím, že treba brať do úvahy aj tieto fakty. A byť pripravený na všetko.MartinPillar napísal:
Taktiež Jugglerove teórie, že investovanie do najlepších firiem musí porážať infláciu, lebo tieto firmy vytvárajú zisky vyššie ako inflácia nemusí byt vždy pravda.
Ďalšia vec je ako si viedli ETFkári v USA pred fiatom a dozvedám sa, že po dobu dokonca 68 rokov nedokázali prekonať výkonnosť dlhopisov a z toho usudzujem, že ani inflácie:
1803-1871 stocks underperfomujú dlhopisy
1857-1929 bull market na stocks
1929-1949 zase stock underperformance
1949-doteraz bull market
Celý text:
One would think that the math above would make the decision easy – just put all your money in stocks! While stocks outperformed the returns of bonds and bills, stocks are not without their own risks. At least two countries had their equity markets wiped out when the government shut down the capital markets. No wonder people are so wary of investing in Russia and China even today.
Another risk is that stocks can go for a really long time underperforming other asset classes, such as bonds. It is easy to look at the data and assume you can wait out any stock market underperformance—at least until it happens to you.
In his 2011 “The Biggest Urban Legend in Finance,” Rob Arnott discusses a 30-year underperformance of stocks vs. bonds:
“A 30-year stock market excess return of approximately zero is a huge disappointment to the legions of “stocks at any price” long-term investors. But it’s not the first extended drought. From 1803 to 1857, U.S. equities struggled; the stock investor would have received a third of the ending wealth of the bond investor. Stocks managed to break even only in 1871. Most observers would be shocked to learn there was ever a 68-year stretch of stock market underperformance. After a 72-year bull market from 1857 through 1929, another dry spell ensued. From 1929 through 1949, stocks failed to match bonds, the only long-term shortfall in the Ibbotson time sample. Perhaps it was the extraordinary period of history—The Great Depression and World War II—and the spectacular aftermath from 1950–1999, that lulled recent investors into a false sense of security regarding long-term equity performance.”
Link: http://mebfaber.com/2015/03/02/chapter- ... and-bills/" onclick="window.open(this.href);return false;
ETF je asi kopa. Dlhopisove, komoditne, akciove ... Tvoju tezu vymedzujes len na akciove ETF? Alebo konkretne len na akciovy celosvetovy index?JUGGLER napísal: OK. ale aby som len nefilozofoval, záver by som prezentoval v dvoch rovinách:
1. že treba brať do úvahy, že 21. storočie nemusí byť pre akcie priaznivé - to riziko tu je.
2. že pre obyčajného človeka je investovanie do ETfs zatial jediná najschodnejšia cesta, lebo:
a/ akcie sú zatial jediným aktívom, ktoré majú väčší výnos ako čokolvek iné....ktokolvek sa zo mnou chce hádať, musí uviesť inú alternatívu, ktorú by som mal radiť ľuďom... V tom jednoducho musím byť pragmatický...
b/ nikto iný, čiže banky, fondy, poisťovne, žiadne finančné produkty nedokážu nákladovo ani výnosovo konkurovať ETFkám ...a to sa tu snažím prezentovať - teoreticky i prakticky.
Čiže dlhé roky som tu nadšencov do investovania schladzoval, že pozor, pozor...V posledných rokoch vravím O.K...keď už chcete investovať a mať svoj vlastný dôchodkový fond, tak jedine cez ETFs...žiadne fondy, žiadne investičné poistenia, žiadne finančné produkty na ktorých sa nabaľuje kadekto, len nie investor.