filip glasa napísal:môžem vytvoriť fórum len pre takéto témy ako to chcel juggler. Len nemám názov. Možno niečo z takéto:
Tipy na obchody a zverejňovanie obchodov
Tipy na obchody a prezentácia obchodov.
Tipy na obchody a investície.
(tento názov sa mi páči, je jednoduchý a zahŕňa krátkodobé obchody i dlhodobé investície)
Tipy na obchodovanie, verejná prezentácia obchodov a investícii.
Ja myslím, že je to jedno, len nech je to jasné o čo ide. Som za slovenské a jednoduché názvy.
A je jedno, či to budú obchody na akciách, derivátoch, komoditách, či hoci aj kúpa finančného produktu, alebo nehnutelností a pod.
Dôležité je, aby tu ktokoľvek dával tipy
v reálnom čase, pri reálnych cenách a keď sa k tomu pridá aj nejaký komentár, či argumenty, tak super.
Ja oceňujem to, čo tu píše BGuru. Objavil som to len včera, ale zaujalo ma to. Začítal som sa pekne a to sa nad obsahom na fórach väčšinou dosť nudím.
Pre mňa je to fundované, má to gule, dá sa s toho učiť, brať si príklad a myslím, že keby som nemal vlastnú cestu (a toľkokrát sa nepopálil na derivátoch), tak by som to hlbšie poštudoval.
Treba byť vďačný za všetko, čo je zadarmo a zaujme.
Priznám sa, že tie zisky, čo prezentuje Guru sú pekné pálky - to je ohromujúca výkonnosť kvalitatívne i kvantitatívne - klobúk dole.
Pravdivosť neriešim. Keď je trejder talent, tak obchoduje 10 kontraktov rovnako dobre ako 100 alebo 1000 kontraktov.
Na nulách nezáleží.
Po zbežnom prečítaní mám nejaké pochybnosti ohľadom načasovania - teda keď sa bavíme v rovine ,,holy grail vstupov,,...aby som bol konkrétny, tak napríklad silné presvedčenie na long US indexov v závere 07 a v úvode 08... alebo tie posledné trejdy ES ... a mám pocit, že trejdy, čo sa nevyvinú podľa želania už nie sú tak jasne odprezentované ...ale nechcem sa vyjadrovať spätne. Analyzovať niečo dozadu ma ubíja a viem, že 100% úspešnosť (a v tom zmysle aj holy grail) aj tak neexistuje...
Skrátka ja to neskúmam, či je to tak, alebo onak.
Dôležitý pre mňa je trejd, jeho podstata, myšlienka, načasovanie.
A keď ma niečo upúta, tak ma zaujíma aj diskusia a výmena skúsenosti. Real time najlepšie. Stále sa učíme.
Ono každý trejd sa dá zvorať, aj ten, čo vyzerá super.
Aj používanie stopiek môže narobiť škody, aj nepoužívanie stopiek môže trejdera zlikvidovať. To už je každého vec, čo robí, alebo nerobí.
Čo si ja cením je to, že BGuru tu vôbec niečo zverejní.
Že príde so svojou kožou na trh a povie - tento trejd otváram na tomto vstupe.
Tento trejd vyzerá byť ok.
Tento trejd považujem za príležitosť.
Mne je jedno, či na tom zarobil 500k, alebo 5k. Či zobchodoval 100 kontraktov, alebo 10. Alebo , či prerobil, či mal margin call od brokera, alebo má fakt neotrasitelný money manažment a ide si na dovolenku bez zadania stopky , alebo sa zahedžuje iným trejdom...
Pre mňa je dôležitá inšpirácia.
Pre mňa je dôležité, že nad tým uvažujem.
Že môžem sledovať ako uvažuje iný trejder.
A niekedy stačí aj jedna veta, jedna myšlienka, jeden argument a už som o niečo múdrejší, skúsenejší, alebo mi to v budúcnosti prinesie zisk.
Ja som si zbežne prečítal to, čo písal BGuru.
Videl som niekolko geniálnych vstupov, našiel niekolko múdrych myšlienok, ktoré s predstihom sadli na to, čo sa na trhu neskôr udialo. Či už jediná veta o príležitosti kukurice na long, alebo jasná a logická predikcia, že silnejúci dolár spustí tlak na výpredaj komodít.
Ja som presvedčený, že je Guru je skúsený a erudovaný trejder od ktorého sa dá mnoho naučiť. To, či je aj reálne úspešný, teda fakt zarába to, čo prezentuje - to neriešim.
Lebo, keď zarába on, tak to neznamená, že budem aj ja zarábať.
A keď náhodou nezarába, tak to neznamená, že ja na tom nezarobím.
Ono futures sú také zradné, že môžete urobiť 100 dobrých obchodov a potom vás jeden-jediný zruinuje. Niekto sa poučí z toho jediného trejdu, vstane z popola a do konca života už neurobí osudovú chybu. A iný ostane loser do konca života, lebo dokáže profitovať na mnohých trejdoch, ale vždy sa raz za čas zruinuje na jednej veľkej chybe. Medzi dobrým trejderom a loserom je niekedy velmi tenká čiara.
Ja zarábam iba vtedy, keď sám robím dobré rozhodnutia.
Ako píše BGuru, kecov a filozofií je v diskusiách viac než dosť.
Ale najdôležitejšie je to, že všetci chceme zarobiť prachy.
Preto by sme sa nemali hádať, resp. zachádzať do nechutných extrémov.
Treba všetko brať s rezervou.
Abstrahovať od nepodstatných vecí.
Všetko to, čo neobohatí naše myslenie a čo nám v konečnom dôsledku neprinesie zisk je nepodstatné.
U mňa Jonatanus stúpa na cene, keď vidím jeho prácu:
finviz.com
Pri niektorých analýzach som tu stránku začal používať aj ja.
To je prínos, ktorý hľadám na týchto fórach.
A BGuru ma inšpiroval a poučil. Rozumie trhu, vyzná sa.
Keď bude prezentovať svoje trejdy, prídem sem a pozriem sa.
Zaujal ma.
Iné neriešim.
Na Slovensku veľa fundovaných ľudí nie je.
Good luck nám všetkým