Mika napísal:
ako som napisal vyssie. v tomto bude prave zakladny problem vo vnimani. nechap ma zle, ja rozhodne nechcem spochybnovat Vase analyzy. ale z hladiska spravania ceny su vsetky fundamentalne data naviazane na vysledky akejkolvek spolocnosti obchodovanej na umelom trhu bez likvidity irelevantne. a dovodom je uplne jednoducha vec. TMR sa obchoduju na umelo vytvorenom trhu. nezalezi na tom ci je podla teba objem dostacujuci alebo nedostacujuci. ide o rozdiel akusi deltu v nakupnych a predajnych pokynoch. a ta je DRAMATICKY v prospech nakupnych, skor by som povedal ze ziadne predajne niesu

. no takze aby som to skratil mame tuto akciu A na umelom trhu, emitovanu za cenu 38-39EUR v sucastnosti bola zobchodovana nejaka Last cena za 41 EUR. . no a tu nastava dalsia zaujimava vec. podla teba akcie nikto nechce, akcie ale stupaju. ako je to mozne? mozne je to tak ze aj velmi maly objem na umelom trhu stale obchodovany do jedneho smeru sposobuje to ze marketmaker bude posuvat svoje LMT Sell objednavky stale vyssie a vyssie, to je proste zakladom tvorby ceny vyspelich burzach. to aby si ty mohol kupit alebo predat , tak ti niekto cenu poskytuje. a poskytuje ti taku cenu ktora je aktualne nevyhodna. no takze cena stupa, last ceny sa hituju stale vyssie a vyssie a pride politicke rozhodnutie ktore na tento umely trh nazenie opat raz kapital. co sa stane? ak ti objem ktory sa obchoduje pride maly a dokaze cenu pohnut 0 3 eura. co asi spravy objem ktory bude 10000 nasobne vyssi? . opat sa netreba zamyslat nad tym ci si niekto mysli ze kupovat akcie bud vyhodne alebo nevyhodne. na tom otazka na umelom trhu nestoji. otazka stoji ci pride kapital. ak pride aky bude velky, a ako poskytovatel likvidity nastavy podmienky. ak marketmaker jediny vie akak je vnutorna hodnota spolocnosti, a na akoze transparentnej burze tvori jej cenu, navyse urcuje podmienky ze sa planuju termini kedy sa bude moct predavat, tak to patri do kategorie kocurkovo, pretoze je jasne ze cena bude stupat. o tom sa ani neda polemizovat. to je cele na com zalezi, rozmyslat o potencialy firmy a snazit sa odhadnut potencial je v nasich podmienkach trosku mimo realitu.
radvan
ano suhlasim tento princip je v podstate manipulacia. trvanie a vyska spiku bude zavisiet od objemu penazi a od mnozstva akcii . to komu cierny peter ostane v ruke zalezi na tom akym sposobom bude prudit kapital, podla mna to budeme my vsetci. je viac pravdepodobne ze to bude konzistentne nalievanie penazi a postupne skupovanie akcii.
to ze nikto nenakupuje teraz neznamena ze nakupovat nebude. doteraz mali DSSky v podstate BAN na akcie, lebo nemohli chargovat. predvcerom im zase ruky rozviazali, DSSky este vylobovali vyssie poplatky za spravu. dalsim krokom podla mna bude regulacne opatrenie ze DSS budu musiet alokovat kapital na slovensku, do slovenskych firiem. ak dostanu dssky ultimatum , tak cast pojde na priamo a cast cez burzu a pojdu kruto po cene . v mega objemoch a uvidite tu show. bude im v podstate jedno za aku cenu nakupuju. pojde o to splnit limit a naplnit portfolia. takze ci sa vam to chalani paci alebo nie aj my sa zrejme staneme akcionarmi TMR
filip nereaguj negativisticky. napisal som svoj nazor a keby si pozorne cital medzi riadkami v tych dennikoch tak by si vedel ze sa s tym v politickych kruhoch rata. a je to docela pravdepodobna cesta. ziadna fantazia. je to proste jedna z alternativ a keby som ja ako drobny mal pristup na volny trh, urcite by som sa podla toho zariadil
Btw: ja niesom akcionar ani nvestor, dlhodobe hladisko ma nezaujima. ked je nakupny tlak tak predas hocico a v momente. takze cierny peter urcite nezostane spekulantom ale chlapcom co nakupuju do portfolii
a este jedna vec, v odstate nejde o to, ci stat priamo nariadi ist cez burzu, ked DSS kupi napriamo vplyv na cenu na burze to mat bude. ako na kazdej standardnej burze. a druha vec. ani za Ruska mozno nepreslo aby fondy nakupovali akcie, ale napriklad za Fica to uz bola realita a fondy nakupovali statne dlhopisy. a teraz je tu moznost ze to prejde opat.
a ja by som na to teda stavil.