PREZIDENT U.S.A

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.

Kto sa stane najbližším prezidentom Usa a koho by som volil ?

Hlasovanie ukončené Ut 05 11, 2024 1:16 pm

1. Kamala Harris, ale volil by som Trumpa
2
11%
2. Donald Trump, ale volil by som Harrisovú
2
11%
3. Kamala Harris...aj ja by som ju volil
8
42%
4. Donald Trump...aj ja by som ho volil
7
37%
5. Je mi to jedno, nemám názor, alebo by som nevolil
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 19

Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Re: PREZIDENT U.S.A

Príspevok od používateľa Glogol »

Nezobchode Trump Tajwan a Ukrajinu za Panamu ?
Gronsko a Kanada su samozrejme vacsie susto ale ked sa 3 velmoci dohodnu ze budu brat malych tak …..
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Glogol napísal: Št 26 12, 2024 11:39 am Nezobchode Trump Tajwan a Ukrajinu za Panamu ?
Gronsko a Kanada su samozrejme vacsie susto ale ked sa 3 velmoci dohodnu ze budu brat malych tak …..
Pocas druhej svetovej si USA zobrali Gronsko a Island bez pytania sa Danskej vlady, ked Dansko bolo prakticky bez boja obsadene Hitlerovou armadou.
Cize po vojenskej stranke Island aj tak patri USA. US army tam ma velku letecku zakladnu v Keflaviku, necelych 100 km od Rejkjavika. Danska a Islandska armada na ostrove je taker nulova.
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

https://standard.sk/860730/trump-po-tru ... nady-k-usa

Myslíte, že je reálne aby USA anektovalo Kanadu a Grónsko?
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

iosephus napísal: Ut 07 01, 2025 6:59 am https://standard.sk/860730/trump-po-tru ... nady-k-usa

Myslíte, že je reálne aby USA anektovalo Kanadu a Grónsko?
Skor si myslim, ze Trump to hovori ako varovanie pre Cinu a EU, aby do infrastruktury okolo Panamy a Gronska extra neinvestovali, lebo akykolvek pokus o babkovu vladu ovladanu niekym inym nez USA tam poriesi obsadenim a "znarodnenim" armadou USA z dovodu "narodna bezpecnost USA".
Vyzera to na prve kroky noveho bezpecnostneho poriadku vo svete - poriadku zalozenom na geografii. Trump pripomina Monroovu doktrinu a hovori, aby mu ine mocnosti nesahali na severnu a juznu Ameriku. Na oplatku sa zrejme mieni menej angazovat v Eurazii. Izrael je samozrejme nadalej pod jeho plnou "ochranou", ale za Taiwan, Juznu Koreu, Filipiny, Saudsku Arabiu a asi ani za Japonsko by som ruku do ohna nedal. Ak sa Cina pokusi zapojit ich do svojich obchodnych retazcov, pod Trumpom USA budu klast mozno len miernejsi odpor a nebudu to silit k nuklearnej vojne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Trump je známy tým, že najprv protivníka vystraší, aby potom vyjednal ,,lepší obchod,,.
Ja sa akurát bojím, že pri jeho diagnóze ,,narcistická porucha osobnosti,, sa to v jeho veku (78) môže zhoršiť.
Byť najdôležitejším človekom na Zemi, doslova pánom tvorstva - to v kombinácii z jeho vekom, tvrdohlavosťou a pocitom neomylnosti
nemusí dopadnúť dobre. Uvidíme. Z hľadiska ekonomiky nemám obavy - už teraz vidno ako firmy opúšťajú neomarxistické cesty.

Meta, ktorá vlastní Facebook aj Instagram, v utorok oznámila, že na svojich platformách končí s overovaním faktov nezávislou treťou stranou
Takéto overovanie teraz ponechá na používateľoch, obdobne ako to už v súčasnosti robí sieť X Elona Muska.

Zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg hovorí, že dané rozhodnutie bolo motivované „návratom k našim koreňom v oblasti slobody prejavu“.

Podľa neho tretie strany, ktoré v súčasnosti firma využíva na overovanie faktov, sú „príliš politicky zaujaté“, čo viedlo k cenzúre príliš veľa používateľov sociálnych sietí.

Zuckerberg pred novembrovými voľbami prezidenta a členov Kongresu pred výborom Snemovne reprezentantov pre spravodlivosť priznal, že správy, ktoré sa negatívne vyjadrovali o synovi končiaceho prezidenta Joea Bidena Hunterovi Bidenovi a pripomínali jeho trestnú činnosť, na nátlak Bidenovho ministerstva spravodlivosti blokovali ako „dezinformácie“, hoci boli fakticky správne.

P.S. Tak začína totalita...pozdravujem pani Čaputovú, ktorá v USA bežala do YouTube aby nám pridelili viac ako ,,len 5 osôb,, na cenzúru obsahu...

"V San Franciscu som sa stretla s viceprezidentkou Youtube Leslie Miller, aby som s ňou hovorila o tom, ako vnímajú dodržiavanie svojich záväzkov pre obsah v slovenskom jazyku. Po prijatí európskeho zákona o digitálnych službách by malo mať Slovensko päť moderátorov obsahu, čo je menej v porovnaní s inými podobne veľkými krajinami. Je dôležité, aby slovenskí používatelia digitálnych platforiem mali garantovanú rovnakú pozornosť a bezpečnosť ako tí z veľkých krajín."
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: Št 09 01, 2025 12:36 am
P.S. Tak začína totalita...pozdravujem pani Čaputovú, ktorá v USA bežala do YouTube aby nám pridelili viac ako ,,len 5 osôb,, na cenzúru obsahu...

"V San Franciscu som sa stretla s viceprezidentkou Youtube Leslie Miller, aby som s ňou hovorila o tom, ako vnímajú dodržiavanie svojich záväzkov pre obsah v slovenskom jazyku. Po prijatí európskeho zákona o digitálnych službách by malo mať Slovensko päť moderátorov obsahu, čo je menej v porovnaní s inými podobne veľkými krajinami. Je dôležité, aby slovenskí používatelia digitálnych platforiem mali garantovanú rovnakú pozornosť a bezpečnosť ako tí z veľkých krajín."
A takto to moze dopadnut, ked socialna siet nema moderatorov:
https://dennikn.sk/4394186/ked-o-tom-ne ... euzit-zeny

Tisíce mužov si na Telegrame vymieňali rady, ako zdrogovať a znásilňovať ženy. S odhalením prišli nemecké novinárky, ktoré sa do četovacích skupín dostali pod falošnými účtami. Jeden z kanálov tvorilo až 73-tisíc užívateľov. „Keď o tom nevie, nie je to znásilnenie,“ písal v ňom jeden z mužov. Telegram funguje bez moderovania obsahu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Št 09 01, 2025 12:36 am Zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg hovorí, že dané rozhodnutie bolo motivované „návratom k našim koreňom v oblasti slobody prejavu“.
Zaujimave, ze Zuckerbergovi to doslo az ked po zvoleni Trumpa Meta zrusenim cenzury v prospech US-Deep-state nic neriskuje. A bitku o udrzanie slobody slova na velkych socialnych sietach v podstate museli proti ludom stojacim za Bidenom vybojovat Musk cez X a Durov cez Telegram. V casoch ked im hromada krajin vcetne EU hrozila siahnutim na zisky, pripadne uplne ich blokovat na ich uzemi.
MiBi napísal: Št 09 01, 2025 8:02 am Tisíce mužov si na Telegrame vymieňali rady, ako zdrogovať a znásilňovať ženy. S odhalením prišli nemecké novinárky...
Miesanie hrusiek s jablkami. To je dost odlisna tema od politicky motivovanych - typu dovody vojny na Ukrajine, dovody vojny v Palestine, vymazavanie prispevkov poukazujucich aj na negativne sucasti vakcinacie a ohrozujuce tym giganticke zisky zapadnych farmaceutickych koncernov stojacich za pretlacanim povinnej vakcinacie...

Ak ma predsa firma super produkt, ale nedokaze presvedcit o jeho vyhodnosti pripadne o jeho primeranej cene, a musi sa utiekat k nuteniu cez pokuty od statnej moci a k utajovanym zmluvam o cene - tak zrejme ten jej produkt nie je az taky super...

Ono s odstupom casu mi to zacina pripadat tak, ze za pretlacanim povinnej vakcinacie v EU v rokoch 2020-2022, za vyhrocovanim konfliktov na Ukrajine a v pasme Gazy, za odpalenim NordStream... stoji ta ista chamtiva banda. Banda spoza oceanu, pracujuca v EU pomocou siete "miestnych spolupracovnikov" - na urovni organizovaneho zlocinu a hlboko zakorenenej mafie. Vlastne vsade, kam sa rozsirila organizacia NATO tak sa rozsirila aj tato siet skorumpovancov a cenzorov, pracujuca ohladom vyssie spominanych tem na udrzani jedinej nimi zdeformovanej verzii vykladu udalosti v hlavnych masmediach EU.
Wolf
Active Member
Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
Has thanked: 59 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Wolf »

Prílohy
Screenshot 2025-01-09 at 10.41.50.png
Pessimists sound smart. Optimists make money.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Progresivci(=neomarxisti) ukradli pre seba pojem "liberalizmus" a urobili z toho sproste slovo. Teraz budu zbierat svoje hnile ovocie. Dufam, ze skoncia v prachu zabudnutia ako slepa historicka vetva.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Truncus
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 88 times
Been thanked: 104 times

Príspevok od používateľa Truncus »

Adammd napísal: Št 09 01, 2025 1:33 pm Progresivci(=neomarxisti) ukradli pre seba pojem "liberalizmus" a urobili z toho sproste slovo. Teraz budu zbierat svoje hnile ovocie. Dufam, ze skoncia v prachu zabudnutia ako slepa historicka vetva.
To však nebráni ani tu diskutérom, aby najviac volili PS stranu, čo bolo vidieť v hlasovaní...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Washington 7. januára (Reuters) - Novozvolený americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že sympatizuje s ruským postojom, že Ukrajina by nemala byť súčasťou NATO, a vyjadril ľútosť nad tým, že sa pred svojou inauguráciou nestretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

https://www.reuters.com/world/trump-say ... 025-01-07/

V prejave na tlačovej konferencii vo svojom klube Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride Trump tiež obvinil odchádzajúceho demokratického prezidenta Joea Bidena, že zmenil postoj USA k členstvu Ukrajiny v NATO.

"Veľká časť problému spočíva v tom, že Rusko - mnoho, mnoho rokov, dávno pred Putinom - hovorilo: 'Nikdy nemôžete mať NATO v spojení s Ukrajinou'. Teraz to povedali. To bolo akoby vytesané do kameňa,“ povedal Trump.

„A kdesi na začiatku Biden povedal: „Nie. Mali by mať možnosť vstúpiť do NATO.“
No a potom má Rusko niekoho priamo na prahu a ja by som ich pocity v tejto súvislosti pochopil.“

Členovia Severoatlantickej aliancie oficiálne vyjadrili podporu prípadnému členstvu Ukrajiny od samitu v Bukurešti v roku 2008 a Bidenova administratíva naďalej podporuje prípadný vstup Ukrajiny do NATO, hoci Ukrajina nikdy nedostala pozvánku.

Trumpovi spolupracovníci a spojenci sú vo všeobecnosti proti členstvu Ukrajiny v NATO, prinajmenšom v dohľadnej budúcnosti, pretože ho považujú za zbytočnú provokáciu voči Moskve.

Ukrajinskí lídri medzitým agresívne presadzujú pozvanie do NATO a tvrdia, že je kľúčom k odvráteniu ďalšej ruskej agresie.

Trump počas predvolebnej kampane pred voľbami 5. novembra vyhlásil, že vojnu na Ukrajine by mohol vyriešiť ešte pred nástupom do funkcie. Hoci stále tvrdí, že ju rýchlo vyrieši, od tejto línie už zväčša upustil a teraz sa má ujať funkcie o necelé dva týždne.

„Dúfam, že budem mať šesť mesiacov. Nie, povedal by som, dúfam, že dlho pred šiestimi mesiacmi,“ odpovedal Trump na otázku, či by dokázal vojnu vyriešiť do pol roka.

„Pozrite sa, Rusko stráca veľa mladých ľudí a Ukrajina tiež, a to sa nikdy nemalo začať.“

Zároveň sa posťažoval, že sa s Putinom nemôže stretnúť skôr, ako sa 20. januára ujme funkcie.
Bez bližších detailov povedal, že takéto stretnutie by bolo nevhodné.

„Viem, že Putin by sa rád stretol,“ povedal Trump. „Nemyslím si, že je vhodné, aby som sa stretol až po 20., čo sa mi nepáči, pretože, viete, každý deň sú ľudia - mnoho, mnoho mladých ľudí je zabitých.“
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ako performovali trhy za prezidentov
Prílohy
prezidenti a trhy.png
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Komentár môjho obľúbeného politológa Eduarda Chmelára. Bez servítky :lol:

Triumfálny návrat Donalda Trumpa do kresla prezidenta USA vyvolal čiastočne pochopiteľné nádeje.
Veď Joe Biden pokazil, čo mohol a do dejín vojde pravdepodobne ako jeden z najhorších amerických prezidentov.
Ešte aj ten potupný záver svojej funkcie pošpinil tým, že "preventívne", ako posledný lotor a zbabelec, omilostil päť členov svojej rodiny (vrátane brata, sestry a syna), ale aj svojho hlavného medicínskeho poradcu počas pandémie Anthonyho Fauciho - no odmietol omilostiť skutočne nevinného človeka, Juliana Assangea.

Môžeme len súhlasiť s Donaldom Trumpom, ktorý ho obvinil z vyprovokovania vojny na Ukrajine, keď odmietol zdvihnúť telefón Vladimírovi Putinovi a rokovať s ním o zastavení rozširovania NATO. Navyše, až teraz vyšlo najavo, že je na neho nahnevaný aj Volodymyr Zelenskyj.

Spojené štáty totiž nikdy nesľúbili Ukrajine, že jej pomôžu znovu získať územie okupované Ruskom.
Dôvod je jednoduchý: Biely dom nikdy neveril, že to Ukrajina dokáže, a to ani s výdatnou vojenskou pomocou západných štátov.
Aspoň tak to tvrdí Eric Green, bývalý člen Rady pre národnú bezpečnosť a Bidenov poradca pre Rusko.

"Nemal to byť úspešný príbeh. Dôležitejším cieľom bolo, aby Ukrajina prežila a aby sme ju udržali v hre medzi Západom a Ruskom," povedal v rozhovore pre časopis Time.

Odhliadnime teraz od Zelenského nevďačných táranín, že Biden pre neho urobil málo: veď mu len od februára 2022 poslal zbrane za závratných 66 miliárd dolárov. To podstatné totiž je, že nikto nerátal s víťazstvom, ale s umelým udržiavaním vojny.

Chcel by som teraz vidieť tváre všetkých tých Naďov, Klusov, Valáškov a ostatných militantných tajtrlíkov, ktorí chceli s priam hitlerovským fanatizmom bojovať do poslednej kvapky krvi a ohlupovali verejnosť, že Ukrajina to môže vyhrať.

Biden teda urobil užitočných idiotov zo všetkých, vrátane tých, ktorí tu zbierali náboje pre Ukrajinu, ale najviac asi zo samotného ukrajinského prezidenta.

Potreby Ukrajiny dnes oveľa lepšie reflektuje bývalý poradca prezidenta Zelenského a jeho hlavný rival Oleksij Arestovyč.
Upozorňuje na to, že ak zmizne Putinova hrozba, v jeho živote sa nič nezmení. Ľudia ako Zelenskyj nevedia, čo by robili bez strašenia Ruskom.

"Ukrajinský projekt" tejto politickej generácie je postavený na boji proti Rusom. Lenže suverenita nemôže byť jednosmerná, varuje Arestovyč a poukazuje na to, že Ukrajinci prišli o hlavnú výhodu: tranzitné územie medzi Ruskom a Európou. Nielen ekonomické, ale aj kultúrne.

"Rusko s Európou a Rusko s USA sa teraz dohodnú bez problémov ponad naše dubové hlavy," hnevá sa Oleksij Arestovyč a navrhuje rozšíriť pojem suverenity aj o vzťahy s tými partnermi, ktorí im nedovolili podpísať mierovú zmluvu s Rusmi.
Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo tohto ukrajinského politika čítam. Vykazuje totiž znaky štátnického myslenia, bytostne mu záleží na budúcnosti Ukrajiny a je neporovnateľne inteligentnejší ako Zelenskyj.

Vráťme sa však k Trumpovmu inauguračnému prejavu.
Vždy som krotil vášne tých, ktorí sa na jeho príchod príliš tešili a obávam sa, že som mal zasa pravdu.
Najprv si dovolím zadefinovať tento prejav zo žánrového hľadiska. Ide o tzv. jeremiádu (podľa biblického proroka Jeremiáša).
Jeremiáda je literárny útvar, v ktorom autor trpko narieka nad stavom spoločnosti vo vážnom tóne sústavných invektív a ktorý vždy obsahuje nejaké proroctvo.
Aj v tomto prípade americký prezident vykreslil predchádzajúce obdobie náročky prehnane ako dobu temna, po ktorej má už teraz nastať vytúžená "zlatá éra Spojených štátov". Vôbec sa nebudem čudovať, keď sa nájde dosť naivných ľudí, ktorí tomu všetkému uverili a dokonca aj tých, ktorí uverili jeho slovám, z ktorých však mňa mrazí: "Boh ma zachránil, aby som obnovil veľkosť Ameriky."

Ak sa na čele svetovej veľmoci objaví narcistický egomaniak, ktorý uveril v samého seba a svoje vyvolené poslanie, mali by sa mať triezvo uvažujúci ľudia na pozore. Tým skôr, keď vo svojich velikášskych rečiach ubezpečuje svoj ľud, že je lepší ako ostatní, že je nadradený iným národom - čo je typický znak protofašistického myslenia.

A aby nebol nikto na pochybách, pripojil aj heslo "Sme jeden ľud, jedna rodina, jeden národ", od ktorého je už len krôčik k nacistickému "Ein Volk, ein Reich, ein Führer!" Trump síce sľúbil, že ukončí vojnu na Ukrajine, ale zároveň ohlásil celý rad iniciatív, ktoré by nás mali znepokojovať.

Mňa osobne až myklo, keď sľúbil, že "Zdaníme zahraničné krajiny, aby sme sa obohatili". To totiž nemusí znamenať len avizované zavedenie ciel voči Európe a Číne, ale aj oveľa tvrdšie metódy obchodných vojen. Jeho tlak na masívne zvýšenie ťažby ropy môže v konečnom dôsledku oslabiť Rusko. No predovšetkým, jeho ohlásená snaha o územnú expanziu Spojených štátov vracia do politiky USA niečo, čo sa zdalo, že zanechali v 19. storočí: otvorený imperializmus.

Vysvetlím, prečo je tento prístup nebezpečný. Keď Slováci parafrázujú Trumpovo heslo "Slovensko na prvom mieste", je to síce nacionalistický prístup, ale nemyslí sa pod ním nič iné ako sledovanie slovenských národných a štátnych záujmov v existujúcom systéme.

Staronový prezident USA však pod heslom "America first" vracia tomuto sloganu pôvodnú fašistickú podobu, ktorá znamenala presadzovanie amerických mocenských záujmov bez ohľadu na platný svetový poriadok a medzinárodné právo.
Trump sa síce štylizuje do pózy mierotvorcu, ale svoje ciele chce dosiahnuť nátlakom a vydieraním. Znovu si zájdime po príklad do minulosti.

Mnohí by sa čudovali, že Hitlerove prejavy z tridsiatych rokov sú plné nadužívania slova "mier".
Nacistický vodca uzatváral s európskymi štátmi bilaterálne zmluvy (so Sovietskym zväzom až ako s posledným, hoci sa to dodnes vyčíta iba Moskve) a nútil ich plniť jeho vôľu.
Až keď sa mu vzopreli, riešil to vojensky, pričom do poslednej chvíle dúfal, že keď napadne Poľsko, Francúzi a Briti ho zradia tak ako Česko-Slovensko a potiahnu s Hitlerom proti Stalinovi. Fatálne sa zmýlil a bola z toho svetová vojna.

O niečo podobné sa dnes usiluje Trump. Verí, že sa s každým dohodne.
Vyhrážkami a obchodnými ponukami si zabezpečí, že jemu dajú voľnú ruku na Kanadu, Panamu a Grónsko, Rusko si môže ponechať časť Ukrajiny, Turecko veľké územie Sýrie, Izraelu možno povolí útok na Irán (okupáciu Golanských výšin už uznal za izraelské územie), Číne sľúbi, že sa vzdá nároku na Taiwan a podobne. Dočasný pokoj zbraní však bude dosiahnutý za cenu prehlbujúcej sa nestability.
Z dejín totiž už vieme, že toto gangsterské rozdelenie sfér vplyvu niekde zlyhá a môže nás dostať ešte bližšie k svetovej vojne, že je to len time out nespokojných veľmocí pred skutočným bojom o prerozdelenie sveta.
A to som nespomenul jeho očakávaný tlak na extrémne zvyšovanie vojenských výdavkov, o ktorom už aj Trump otvorene hovorí, že neslúži na posilnenie našej bezpečnosti, ale na naplnenie vrecák amerických zbrojárskych firiem.

Staročínsky generál a stratég Sun-c' nás učil pravidlo, že vojna nie je taká desivá ako tí, ktorí ju vedú.
Hlavný problém tejto doby spočíva v tom, že neexistuje žiadna ucelená predstava o budúcom mierovom usporiadaní medzinárodných vzťahov, žiadna vízia svetového poriadku. Ani Trump ju nemá. A preto nás môže priviesť k svetovej vojne skôr ako ostatní, hoci ju nechce.

Konzervatívci sa tešia na úplne nepodstatné veci. Áno, pošle vojakov na hranice, zatočí s utečencami, zákonom vymedzí dve pohlavia, zlikviduje Green Deal. Toto všetko dokáže veľmi rýchlo. Ale vo všetkom ostatnom je rizikom.

Zakončím to preto jedným zvláštnym symbolom, ktorý mňa osobne na inaugurácii veľmi vyrušil.
Po prvýkrát neboli čestnými hosťami hrdinovia, ktorí niekomu zachránili život, osobnosti, ktoré mohli byť pre ľudí vzorom, ale najbohatší ľudia tejto planéty, ktorí aj keby prišli cez noc o 99 % svojho bohatstva, aj tak by zostali miliardármi. Mali miesto v prvom rade, hneď pri Trumpovej rodine.

To by vám malo povedať o svete a hodnotách tohto muža úplne všetko.
Je to svojím spôsobom fascinujúce, že niekoľko ľudí v jednom hlúčiku predstavovalo trhovú kapitalizáciu celej Európskej únie...
Na pozadí správ o prehlbujúcich sa historicky najväčších sociálnych rozdieloch tak táto americká plutokracia pod kupolou Kongresu USA pôsobila naozaj zvláštne až znepokojujúco.
Toto totiž už dávno nie sú tie Spojené štáty, ktorým Thomas Jefferson v Deklarácii nezávislosti vpísal do vienka:
"Považujeme za samozrejmé pravdy, že všetci ľudia sú stvorení seberovní a sú obdarení neodňateľnými právami na život, slobodu a osobné šťastie..."
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Edo by asi do americkeho ETF svoje uspory nevlozil :)
Jeden usmevny moment z inaugaracneho balu - je to riadna saskaren:
https://youtu.be/4i3mHK8ukM8?si=ZeVJrK3UlTvNRwCZ&t=130
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Tu je este usmevnejsi moment z inauguracie.
https://www.youtube.com/watch?v=R_6dVlz6mug

Trumpova rec v mnohych miestach vyznela ako Hitlerov prejav z Norimbergu v tridsiatych rokoch dvadsiateho storocia. A ked to prekalkulovany muz a skvely herec ako Elon Musk zaklincuje fasistickym pozdravom, tak clovek nevie, ci sa tam v USA uz uplne nezblaznili.

Tu je to v trochu dlhsom kontexte.
https://www.youtube.com/watch?v=e2bbb-6Clhs
Ale akoze tiez nic moc. Ono tusim ten Kim-Cong-Un sa z tychto psychopatov sprava este najcivilizovanejsie :roll: .
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa Myk »

MiBi napísal: Ut 21 01, 2025 8:52 am Jeden usmevny moment z inaugaracneho balu - je to riadna saskaren:
Ta saskaren bohužel podkopává akceptaci mezinárodního práva. Trump opět rétoricky zaútočil na Grónsko:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... e-40505593

Mimochodem, v předvolební kampani sliboval tvrdý postup proti Číně a zatím Čína vede 2:0
- cla byla odložena, protože proběhne přezkum dosavadních cel. To bude trvat několik měsíců až rok. Uvidíme, jestli cla budou vůbec uvalena, protože Musk na tom rozhodně nemá zájem, když jeho Gigafactory v Šanghaji tvoří 70% zisku Tesly
- na základě Trumpova výroku, že pozastaví zákon o Tiktoku, byl Tiktoku opět spuštěn. Přitom to byl Trump, který ve svém prvním období protlačil zákaz Tiktoku (ten byl ale zneplatněn soudem a Biden pak protlačil zákon přes kongres). Mimochodem, Trump nemá pravomoc zákon o Tiktoku pozastavit. Podle tohoto zákona může prezident odložit účinnost zákona o 90 dní pouze v případě, že bude ve hře vážný zájemce o Tiktok a bude to třeba k dokončení jednání o akvizici. Žádný zájemce ale není a Tiktok ani nejednal o prodeji. Pouhé prohlášení Trumpa že platnost zákona odloží a změní podmínky vedly k ilegálnímu spuštění Tiktoku.

Bohužel se začínají naplňovat obavy, že Trump je neřízená střela a egomaniak, který si nebude dělat starosti s dodržováním zákonů.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Myk napísal: St 22 01, 2025 7:25 am Ta saskaren bohužel podkopává akceptaci mezinárodního práva. Trump opět rétoricky zaútočil na Grónsko.
USA odtrhli Kosovo od Srbska.
USA vthli do Afganistanu.
US army vtrhla do Libye.
USA udrziava na ropnych poliach v Syrii niekolko tisic americkych vojakov bez toho, ze by ich tam ktorykolvek vladca Syrie pozval.
Izrael zabral Golanske vysiny.
Izraelska armada vyse rok jazdi po Pasme gazy.
Trump navrhuje pripojit Gronsko a Panamu k USA hoci aj za pouzitia vojenskeho utoku.

Rusko zabralo cast Ukrajiny.
Cina sa chysta "znovupripojit" Taiwan.
Cina sa roztahuje v Juhocinskom mori na ukor okolitych statov podobne ako USA v oceanoch blizko nich.

Medzinarodne pravo je uz davno len zdrap papiera. Akurat EU, vcetne CR a SR, sankciuje len selektivne niektorych za porusovanie "medzinarodneho prava".
Trump celkom otvorene zacal prezentovat, ze "pravo silnejsieho" je nad "medzinarodnym pravom" rovnako otvorenym sposobom, ako to robi Putin a Xi.

Ovce treba strihat. "Medzinarodne pravo" je pre slabych, nie pre "velmoci".
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

asi treba túto tému otvoriť na právnickej fakulte alebo na nejakej diplomatickej škole, prípadne na nejakom kurze na privyrobenie pre masy ktoré by to niekedy mohli potrebovať alebo ako námet na nejaké témy do praxe...
Glogol
VETERAN MEMBER *****

V hn ma jeden clanok neskutocne vystizny nazov - Európa sleduje Donalda Trumpa ako paralyzovaná žaba kobru.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: St 22 01, 2025 9:09 pm V hn ma jeden clanok neskutocne vystizny nazov - Európa sleduje Donalda Trumpa ako paralyzovaná žaba kobru.
Výstižný obraz pre servilných európskych politikov. Zgustne si na nich, narcis...
Prílohy
Donald.jpg
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: St 22 01, 2025 11:21 pm Výstižný obraz pre servilných európskych politikov. Zgustne si na nich, narcis...
Myslim, ze dlho si vyskakovat nebude.
Ked sa 350 milionovy stat vyhraza 8000 milionovemu svetu vsemoznymi clami, moze to skoncit jedinym sposobom. Izolaciou toho statu a jeho upadkom.
Trump ma mentalitu z 80-tych, 90-tych rokov, ked USA boli v pozicii takto si vyskakovat. Teraz ale zdaleka nie su.

Myslim, ze vsetci vodcovia BRICS sa na nom potichu smeju - a zatial im je vyhodnejsie potichu, ale nebude dlho trvat, kedy sa zacnu smiat na nom otvorene.
Taky Erdogan, Putin, Xi, Khameini nim podla mojho nazoru aj otvorene opovrhuju a vnimaju ho ako takeho sialenca, ako on vnima tych nasich chudakov vo vedeni EU.

Povedzme, ze USA si napriklad minu peniaze a zdroje na raketu na Mars a Cina s Ruskom si zatial zdokonalia zbrane na zostrelovanie USA+GB satelitov okolo nasej planetky. Mozeme hadat, kto na tom bude o 10 rokov lepsie. Ci USA s ich prestiznym pristatim na Marse, ale bez spionaznych a navigacnych satelitov okolo zemegule.

V USA vymenili vojnoveho stvaca za sialenca a velkym krokom vpred by som to veru nenazval. Skor preskokom z jednej zumpy do druhej.
Skoda, ze Demokrati stojaci za Bidenom nedokazali o aspon 60% ubrzdit vo vojnovom stvani a ich LGBT a rasistickych idiotinach. Mohli byt znesitelnejsou volbou a predvidatelnejsou, nez neriadena strela Trump.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Hrozí Amerike ovládnutie technologickou oligarchiou?

Odchádzajúci americký prezident Joe Biden vo svojom rozlúčkovom posolstve pred pár dňami varoval, že „Ameriku bude formovať oligarchia“ a že „rast technologicko-priemyselného komplexu je pre našu krajinu skutočným nebezpečenstvom“.
Nový politický vplyv najbohatšieho človeka na svete Elona Muska je evidentný a Bidenove varovné slová ako keby potvrdzovali aj signály z Trumpovej inaugurácie. Dôležitejšie miesta ako členom novej Trumpovej vlády (hneď za jeho rodinnými príslušníkmi) sa ušli okrem Muska aj majiteľovi Amazonu Jeffovi Bezosovi a majiteľovi Mety (Facebook) Markovi Zuckerbergovi. Mimochodom, všetci traja patrili pri voľbách v roku 2016 k Trumpovým kritikom, teraz sú všetci jeho otvorenými podporovateľmi. Ich spoločný majetok je dnes na úrovni 911 miliárd.

Ako však píše týždenník The Economist, existujú najmenej tri dôvody, prečo v skutočnosti nehrozí, že by sa Amerika stala technologickou oligarchiou.
Tým prvým je, že napriek svojmu enormnému bohatstvu kontrolujú technologickí oligarchovia len relatívne malú časť obrovskej a silno diverzifikovanej americkej ekonomiky. Nie sú teda dosť silní na to, aby ovplyvnili jej celkové smerovanie. Hoci firmy vyššie uvedenej trojice (Tesla, Amazon a Meta) tvoria desať percent trhovej kapitalizácie amerického kapitálového trhu, ich podiel na americkom HDP je len 1,8 percenta. Ak k tomu pripočítame Apple a Alphabet (Google), ktorých výkonní riaditelia boli tiež prítomní na inaugurácii (ale nie ich majitelia), tak celkový podiel týchto piatich firiem na americkom HDP je asi 3,1 percenta.

Tento podiel je zanedbateľný oproti Rusku, kde podľa odhadu Journal of Economic Perspectives už v roku 2004 ovládalo zhruba 20 oligarchov až dve tretiny ekonomickej produkcie. A treba dodať, že dnes je táto koncentrácia zrejme ešte väčšia a všetkých týchto oligarchov ovláda Putin a jeho režim.

The Economist uvádza aj príklad Maďarska a spomína, že podľa jedného odhadu môže dnes Viktor Orbán kontrolovať 20 až 30 percent maďarskej ekonomiky.

Druhý dôvod, prečo sa nebáť ovládnutia americkej politiky technologickými oligarchami, vidí The Economist v tom, že v minulosti sa to nepodarilo ani silnejším biznismenom, než je dnes Musk. Príkladom je John D. Rockefeller, ktorého firma Standard Oil mala pred vyše sto rokmi nielen relatívne vyšší podiel na americkej ekonomike, ale navyše mala monopolné postavenie na trhu s kriticky dôležitou produkciou rafinovaných ropných produktov.
A to je aj tretí dôvod, prečo nehrozí, že technooligarchovia ovládnu americkú politiku a ekonomiku. Pôsobia totiž v konkurenčnom prostredí, konkurujú im iné veľké firmy (napríklad Amazonu Wallmart či Tesle iné automobilky), ale konkurujú si aj navzájom (napríklad Muskovej firme SpaceX konkuruje Bezosov Blue Origin).

Dodajme, že existuje ešte štvrtý dôvod, ktorý napokon môže byť dokonca najsilnejší. Ide o to, že technologickí oligarchovia nie sú veľmi populárni medzi kľúčovými Trumpovými voličmi z nízkopríjmovej a menej vzdelanej populácie (tzv. MAGA voliči), ale ani medzi vplyvnými MAGA ideológmi Trumpovej novej pravice.
O tom, že technologickí oligarchovia na čele s Elonom Muskom sú len jednou z vplyvných skupín, ktoré sa budú snažiť ovplyvňovať politiku za Trumpa 2.0., sme už písali tu. Signálom napätia medzi týmito skupinami môže byť aj vyjadrenie Steva Bannona v prospech zvýšenia daní pre firmy a bohatých ľudí. Bannon síce nie je súčasťou dnešného Trumpovho tímu, ale zohral dôležitú úlohu pri jeho prvom zvolení a je stále populárny a vplyvný medzi MAGA voličmi.
Jeden zásadný konflikt medzi Muskovou skupinou technologických podnikateľov a MAGA ideológmi na čele so Stephenom Millerom (ktorý stál aj za krutým oddeľovaním rodičov a detí z radov imigrantov počas prvého Trumpovho funkčného obdobia) sa dokonca odohral už pred inauguráciou. Týka sa toho, či obmedzovať akúkoľvek migráciu (ako presadzuje Miller a spol.) alebo len imigráciu nízkokvalifikovaných ľudí (ako presadzuje Musk a spol.).
Mnohí pozorovatelia navyše očakávajú, že je len otázkou času, kedy sa také dve veľké egá, ako sú Trump a Musk, dostanú do sporov, najmä ak sa Muskovi nebude dariť cez iné skupiny v okolí prezidenta presadzovať to, čo považuje za dôležité.

Takže premena na oligarchiu ruského typu Amerike zrejme naozaj nehrozí. To však vôbec neznamená, že nás s Trumpom čaká ľahké obdobie. Veľa naznačuje aj to, kto sa z jeho zvolenia najviac teší. Popri Ficovi a Orbánovi, ktorí sa vďaka nemu znovu cítia ako súčasť politického mainstreamu, sú to najmä krajiny BRICS. V nich podľa najnovšieho prieskumu výrazne prevláda názor, že zvolenie Trumpa je pre ne dobrou správou. Napríklad v Rusku si to myslí 49 percent ľudí a opačný názor má 7 percent opýtaných a v Číne je to 46 percent vs. 18 percent). Naopak, v krajinách EÚ vysoko prevažujú tí, ktorí zvolenie Trumpa považujú za zlú správu pre svoje krajiny. Vo Veľkej Británii ich je 54 percent, kým optimisticky sa na to pozerá 15 percent. V krajinách EÚ11 má negatívne očakávania 38 percent a pozitívne 22 percent. EÚ11 sú nové členské štáty EÚ zo strednej a východnej Európy, teda aj Slovensko.

https://e.dennikn.sk/4422428/ako-to-cit ... igarchiou/
Myk
Platinum Member ***

Trump to s Grónskem myslí vážně:

Nový americký prezident Donald Trump dal minulý týden v telefonátu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou jasně najevo, že svůj plán převzít Grónsko myslí zcela vážně. S odvoláním na pětici diplomatů to píše list The Financial Times (FT) s tím, že během hovoru Kodani agresivně hrozil konkrétními vysokými cly, pokud Washingtonu nevyhoví. Tento pátek spolu telefonovali i ministři zahraničí obou zemí - o
Rozhovor mezi Frederiksenovou a Trumpem, který proběhl ještě před inaugurací nového šéfa Bílého domu, trval zhruba 45 minut. Zatímco Bílý dům hovor nekomentoval, dánská premiérka už dříve připustila, že Trump v telefonátu odmítl vyloučit hrozbu použití ekonomického nátlaku s cílem převzít kontrolu nad Grónskem. Podle svých slov jej ujistila, že ostrov na prodej není.

Od této chvíle začal být Trump během telefonátu agresivní a konfrontační, a to navzdory nabídce větší spolupráce Dánska s USA v oblasti vojenských základen či těžbě nerostů, napsaly nyní FT s odvoláním na stávající i bývalé vysoké evropské diplomaty, kteří byli o obsahu telefonátu podrobně informováni. Hovor podle nich celkově proběhl ve velmi špatné atmosféře.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... u-40506178

To není dobrá zpráva, protože to může vést k větší obchodní válce mezi USA a Evropou, než se dosud očekávalo.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Ten Trump nic okrem ciel nema. Kolumbia cla Dansko cla. Bude vyssia inflacia vyssie sazdby a cierna labut sa prebudza.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Kludne nech ponasiera este 30 dalsich statov len za to, ze su mensie nez USA. Aspon USA ostanu izolovane uz coskoro.
Go go go Trump, len tak dalej.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Trump, necelý týždeň po nástupe do funkcie, v sobotu vyhlásil, že si želá, aby Jordánsko a Egypt prijali Palestínčanov z Pásma Gazy.
To sa podľa neho stalo po 15 mesiacoch vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ktorí pred týždňom uzavreli prímerie a označil ho za „zrúcanisko“.

Takúto myšlienku rýchlo odmietlo Jordánsko, pričom Egypt už predtým varoval pred „núteným presídľovaním“ Gazanov do neďalekej Sinajskej púšte. Podľa Káhiry by to mohlo ohroziť mierovú zmluvu Egypta s Izraelom z roku 1979.

„Náš postoj k vysídľovaniu Palestínčanov je pevný – Jordánsko patrí Jordáncom a Palestína Palestínčanom,“ vyhlásil jordánsky minister zahraničia Ajman Safadí. Trumpov návrh na presídlenie podporil izraelský minister financií Bezalel Smotrič, ktorý ho označil za príležitosť pre Palestínčanov začať nový život inde.

(tasr)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ne 26 01, 2025 10:10 pm Trump, necelý týždeň po nástupe do funkcie, v sobotu vyhlásil, že si želá, aby Jordánsko a Egypt prijali Palestínčanov z Pásma Gazy.
Prezident Trump by mohol prist aj z navrhom, aby si tych par desiatok tisic obyvatelov z Gronska zobralo Dansko a aby to tam mohol on okolonizovat Americanmi alebo Izraelcami.
Ak s podobnym navrhom na "presidlenie" povodnych obyvatelov a nasledne zabratie ich uzemia pride Putin alebo Xi, tak vtedy to je samozrejme "nedemokraticke".
Proste Trump ma este stale hlboko v krvi tu americku mentalitu, kedy Indianov "presidlili" do puste a ich uzemie zabrali a vnimali to ako OK, americki gangstri a zlodeji.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Nečakal som ze Kolumbia sa tak rýchlo vzdá. Nárastu mu krídla
Je mi ľúto že kvôli tomu ….musia dani teraz zbytočne nalievať takmer 2 mld naviac na niečo čo v normálnom svete netreba
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/73 ... ove_spravy
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Po 27 01, 2025 10:56 pm Je mi ľúto že kvôli tomu ….musia dani teraz zbytočne nalievať takmer 2 mld naviac na niečo čo v normálnom svete netreba
To by si sa divil co treba a co netreba. Mocenske vakuum neexistuje. Ak niekde je, tak niektora z velmoci sa rychlo postara, aby ho vyplnila.
USA menia svoju politiky a EU sa pomalicky ale isto stava konkurenciou. Cize vojakov bude treba uz aj na rozhrani USA a EU zony vplyvu.
Myk
Platinum Member ***

Trump paralyzoval americké vědecké instituce z oblasti medicíny. Vydal obecný zákaz komunikace, takže se pozastavují běžící projekty, účast vědců na konferencích, ale i rozdělování grantů.

Ministerstvo zdravotnictví (Department of Health and Human Services, HHS) je už týden ponořené do naprostého zmatku. Může za to „naprostý zákaz vnější komunikace“, který nařídila dočasná šéfka ministerstva Dorothy Finková. Zákaz platí od 22. ledna a má trvat až do 1. února s možností dalšího prodloužení.
...
Nařízení má okamžité a nebezpečné dopady, protože pod HHS spadají zdravotnické organizace Národní institut zdraví (NIH) a Středisko pro sledování a prevenci nemocí (CDC).

Národní institut zdraví je mimo jiné zodpovědný za výzkumné granty, které nyní stojí.
....
Připomeňme, že z grantů NIH je financována velká část výzkumů, ročně NIH rozděluje přes 18 miliard dolarů jen na klinické studie.
...
Zajímavou kapitolou je očkování. Zpočátku Trump vehementně podporoval rychlý vývoj očkování proti covidu a dokonce v říjnu 2020 kritizoval svého tehdejšího protikandidáta Bidena za to, že je „protivakcinační a tedy protivědecký“. Ale později se Trump stal spojencem antivakcinačního hnutí.

Nominací Roberta Kennedyho, známého odpůrce vakcín, na ministra zdravotnictví tuto otočku potvrdil. „Kozel zahradníkem“ je nadužívaný pojem, ale jestli někde sedí, tak právě tady. Do čela resortu zdravotnictví Trump zcela vědomě jmenoval člověka, který proti očkování aktivně vystupuje a šířil konspirační teorie nejen o covidu a vakcíně proti covidu, ale třeba i o WiFi, HIV nebo antidepresivech.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech ... .seznam.cz
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Séria videí z rozhovorov z Markom Rubiom - novým ministrom zahraničia USA.
https://www.megynkelly.com/2025/01/30/m ... interview/

Pozoruhodné a originálne informácie už priniesol jaroslav:

Ak sa pozriete po svete, povedal by som, že v mnohých prípadoch sú naši protivníci silnejší ako kedykoľvek predtým a za posledné štyri roky sa stali ešte silnejšími. Rusko sa určite nepovažuje za slabšie, ako bolo pred štyrmi rokmi. Teraz kontrolujú územie, ktoré nemali, keď Donald Trump odchádzal z funkcie...

Ukrajina sa vrátila o 100 rokov späť, jej energetický systém bol zničený… A koľko Ukrajincov opustilo Ukrajinu a teraz žije v iných krajinách? Možno sa už nikdy nevrátia, ...

Je tu jedna lož – boli sme vedení k tomu, aby sme verili, že Ukrajina bude schopná nielen poraziť Rusko, ale ho aj zničiť tým, že ho úplne zatlačí späť k hraniciam z roku 2012 alebo 2014, až na Krym a ďalšie územia. Skutočnosť je však takáto: Ukrajina už rok a pol žiada o finančné prostriedky na udržanie patového, dlhotrvajúceho konfliktu, ...

Postoj prezidenta je taký, že ide o vleklý konflikt, ktorý sa musí skončiť. A musí sa ukončiť prostredníctvom rokovaní.
Pri všetkých rokovaniach sa strany musia niečoho vzdať, ...

Obe strany majú motiváciu ukončiť konflikt. Neskončí sa dosiahnutím maximalistických cieľov ani jednej strany.

P.S. Keď si rozhovory vypočujete pozorne, tak u mňa vzniká dojem, že USA chce mať z Ruska spojenca..teda, aby sa Rusko nespájalo s Čínou, ale hralo sa na vlastnom piesočku ... čo je v podstate to, čo chce Putin. Multipolárny svet, kde každá veľmoc má svoju sféru vplyvov a vzájomne sa rešpektujú.

USA sa podľa všetkého bude koncentrovať na Južnú Ameriku ( tam vyrazí Rubio na prvé návštevy ) ..teda na územie od Panamského prieplavu až po Grónsko ..preto tieto územia chcú ovládať a chrániť.

V kocke:

USA budú uzatvárať „pragmatické zmluvy“ aj so svojimi nepriateľmi, pokiaľ budú slúžiť národným záujmom USA.

USA už nebudú ochrancom Európy, ale iba jej podporovateľom. Európa sa musí sama postarať o svoju obranu pred Ruskom.
Zároveň je tu diplomacia, ktorá má zabrániť horúcim konfliktom, ako je vojna na Ukrajine, medzi veľmocami.

P.S. Ak sú tu nejakí fajnšmekri, mám preložený prepis poslednej podobnej tlačovky Blinkena, ktorý takisto definoval strategické záujmy USA...
a bolo to po starom, že USA je pánom sveta a preto musí chrániť celý svet pred nepriateľmi spolu so svojími ,,spojencami,,.

To aj sedí s tým v akom stave je svet, že všade majú američania svojích ľudí, svoje mimovládky, a všade posielajú svoje doláriky, aby to tak ostalo.
Tak radšej nebudeme analyzovať kolko nám pribudlo poslancov v parlamente odkojených na dolárovom mliečku.... ved je to len náhoda keďže mimovládky nezasahujú do politiky :lol:
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ne 02 02, 2025 2:27 pm USA budú uzatvárať „pragmatické zmluvy“ aj so svojimi nepriateľmi, pokiaľ budú slúžiť národným záujmom USA.

USA už nebudú ochrancom Európy, ale iba jej podporovateľom. Európa sa musí sama postarať o svoju obranu pred Ruskom.
Zároveň je tu diplomacia, ktorá má zabrániť horúcim konfliktom, ako je vojna na Ukrajine, medzi veľmocami.

P.S. Ak sú tu nejakí fajnšmekri, mám preložený prepis poslednej podobnej tlačovky Blinkena, ktorý takisto definoval strategické záujmy USA...
a bolo to po starom, že USA je pánom sveta a preto musí chrániť celý svet pred nepriateľmi spolu so svojími ,,spojencami,,.
Cize mozeme to nazvat ako rozpad NATO v priamom prenose, z ktoreho ostane len USA+GB. USA-Kanada a USA-EU si zavedu cla - to je akoby si vychodne a zapadne Rusko zaviedli cla.

Trumpove reci o Paname vnimam ako odkaz pre Cinu. Ak zaberiete Taiwan s firmami, ktore tam boli vybudovane Americanmi, tak USA zaberu Panamu s pristavmi, ktore tam boli vybudovane Cinanmi. Znacny posun od Blinkenovych reci - ak sa Cina pokusi zabrat Taiwan, USA tam podobne ako na Ukrajine pojde topit peniaze "kolkokolvek bude treba a akokolvek bude treba - hmm, teda aspon kym v nasich 4 rocnych volebnych obdobiach budeme pri moci...."

https://www.reuters.com/world/americas/ ... 025-02-02/
U.S. Secretary of State Marco Rubio on Sunday warned Panama's President Jose Raul Mulino that Washington will "take measures necessary" if Panama does not immediately take steps to end what President Donald Trump sees as China's influence and control over the Panama Canal.

Upon returning to office, Trump threatened to take control of the Panama Canal, built by the United States in the early 20th century and handed over to Panama in 1999, claiming the canal is being operated by Beijing.
"China's running the Panama Canal. That was not given to China, that was given to Panama - foolishly - but they violated the agreement, and we're going to take it back, or something very powerful is going to happen," Trump told reporters.

China has said it plays no part in operating the canal and that it respects Panama's sovereignty and independence over the waterway.
Trumpove slova mi dost pripominaju Putinove slova, ze datie Krymu Ukrajine niektorym z jeho predchodcov v Kremli bolo blaznive a ze on si ho berie naspat.
Uz sa tesim na sankcie EU voci USA za tieto hrube Trumpove prehlasenia a vyhrazky porusujuce "medzinarodne pravo". Dufam, ze progresivci v Bratislave zaplnia namestia s plagatmi na udrzanie "medzinarodneho prava" voci nicim nevyprovokovanej agresii USA voci Paname.

Mozno sa behom 3 rokov USA zmenia na taku prerastenu KLDR siahajucu od Panamy po Gronsko, s ktorou zvysok sveta nebude chciet mat nic spolocne. Takze hor sa vsetci do nakupu ETF na SP500. Ja osobne by som do nich neinvestoval ani cent, to radsej nakupim Ficove dlhopisy s 2% urokom. Americkych magorov treba nechat odletiet na Mars.
Myk
Platinum Member ***

Trump pozastavil cla pro Kanadu a Mexiko před tím, než vstoupila v platnost.
Vypadá to, že se se Trump střelil do vlastní nohy, když cla s Kanadou a Mexikem by znamenala zvýšení cen energií a jídla pro americké spotřebitele.
Trump to vydává za úspěch, prý dosáhl toho co chtěl, ale je to blamáž. Kanada splní, co nabídla už v Dec 24, Mexiko jen bude pokračovat v tom, k čemu je dotlačil Biden.
Všude se píše, že Trump je schopný obchodník, ale tohle fiasko mu jen zhoršilo vztahy se sousedy, moc toho nepřineslo a Číně ukázalo, že není tak silný jak se dělá.

https://cnn.iprima.cz/trump-se-na-posle ... oje-465100

CNN: Trump se na poslední chvíli stáhl z boje. Urazil spojence a vyslal jasný signál

Kanada a Mexiko dostaly měsíční odklad

Americký prezident Donald Trump v obchodní válce s Kanadou a Mexikem sliboval neústupnost. Ačkoli původně hrozil vysokými cly, jeho poslední rozhodnutí ukázalo, že nakonec ustoupil sám. Jak uvádí analýza CNN, Trumpovo jednání nejenže podkopalo důvěru v jeho sliby, ale narušilo i vztahy s klíčovými americkými partnery.

Cla ve výši 25 procent na dovoz ze zemí nejbližších amerických sousedů – Kanady a Mexika – měla vstoupit v platnost v úterý o půlnoci. Trump ale svou obchodní válku na dvou frontách pozastavil s tvrzením, že dosáhl velkých vítězství a významných ústupků. Ve skutečnosti Trump ustoupil z boje, píše CNN

Trump se částečně může pochlubit – v kampani sliboval posílení severních a jižních hranic Ameriky a požadoval, aby Kanada a Mexiko udělaly více pro omezení přílivu nelegálních migrantů a fentanylu. Mexická prezidentka tak po jednání s Trumpem oznámila, že na hranici vyšle 10 tisíc vojáků. Kanadský premiér Justin Trudeau zase souhlasil se jmenováním „fentanylového cara“, odpovědného za boj proti drogám, zřízením společné americko-kanadské pohraniční jednotky a vynaložením 1,3 miliardy dolarů na vrtulníky a techniku k zabezpečení 49. rovnoběžky.

Co ale Trump tímto „vítězstvím“ skutečně získal? Pohled na bizarní roztržku s americkými sousedy naznačuje jednodušší pravdu – Trump se stáhl.

Ještě minulý týden totiž sliboval, že Kanada ani Mexiko nemohou udělat nic proti clům, která hodlá zavést. V pondělí, kdy trhy klesaly, však vyšly najevo potenciální důsledky severoamerické obchodní války. Ukázalo se, že cla by zřejmě zvýšila ceny potravin. Objevily se také nové výstrahy, že by se mohl zastavit automobilový průmysl a cena nového vozidla by mohla vzrůst až o 3 000 dolarů (zhruba 75 tisíc korun).

Kanada a Mexiko navíc ve skutečnosti tolik neustoupily. Pro Kanaďany byly náklady na novou strategii na hranicích mnohem nižší než případné dopady obchodní války. Program na posílení hranic v hodnotě 1,3 miliardy dolarů navíc nabídli již v prosinci. A Mexiko přesunulo na hranici vojáky již několikrát. Například v dubnu 2021 jich tam poslalo 10 tisíc na žádost prezidenta Joea Bidena, který nemusel jižnímu sousedovi vyhrožovat uvržením do recese, aby ho přiměl k činu.

Podle CNN celní roztržka opět potvrdila, že zahraniční politika nejmocnější země světa je výrazem Trumpovy nestálé povahy. Podkopáním obchodní dohody mezi USA, Mexikem a Kanadou, o níž ve svém prvním funkčním období tvrdil, že je jednou z nejlepších na světě, navíc podkopal důvěru v americké slovo a vyvolal pochybnosti o své schopnosti uzavírat budoucí dohody.

Tím, že prezident na poslední chvíli ustoupil, vyslal také jasný vzkaz Pekingu – který čelí novému desetiprocentnímu clu na vývoz do USA – že by mohl souhlasit s potenciální dohodou, která bude vypadat jako průlomová, ale ve skutečnosti jí bude chybět hloubka.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Myk napísal: St 05 02, 2025 5:45 am Trump to vydává za úspěch, prý dosáhl toho co chtěl, ale je to blamáž. Kanada splní, co nabídla už v Dec 24, Mexiko jen bude pokračovat v tom, k čemu je dotlačil Biden.
Všude se píše, že Trump je schopný obchodník, ale tohle fiasko mu jen zhoršilo vztahy se sousedy, moc toho nepřineslo a Číně ukázalo, že není tak silný jak se dělá.
Plne suhlasim. Hra sa na velkeho obchodnika a vyjednavaca, ale dosiahne velku figu borovu ako ked kedysi 4 roky jednal s Kimom s KLDR. Akurat po par mesiacoch jeho divadelnych predstaveni si bude musiet priznat, ze USA uz davno nie su take silne ako kedysi byvali a vdaka jeho chaotickym prejavom sa vo svete stanu piatym kolesom u voza este rychlejsie, nez keby tam na poste prezidenta USA sedel niekto s mozgom.
Pocet statov, ktore povazuju USA za stabilneho a spolahliveho obchodneho partnera, klesa rychlym tempom.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Americký prezident Donald Trump oznámil, že telefonoval s ruským náprotivkom Putinom o okamžitom začatí rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine.

Práve som mal dlhý a veľmi produktívny telefonát s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.
Diskutovali sme o Ukrajine, Blízkom východe, energetike, umelej inteligencii, sile dolára a rôznych ďalších témach.
Obaja sme sa zamýšľali nad veľkou históriou našich národov a nad tým, že sme spolu tak úspešne bojovali v druhej svetovej vojne, pričom sme si uvedomili, že Rusko stratilo desiatky miliónov ľudí a my sme rovnako stratili toľko ľudí!

Každý z nás hovoril o silných stránkach našich národov a o tom, aký veľký úžitok budeme mať jedného dňa zo spolupráce.
Najskôr však, ako sme sa obaja zhodli, chceme zastaviť milióny obetí, ku ktorým dochádza vo vojne s Ruskom/Ukrajinou.
Prezident Putin dokonca použil moje veľmi silné motto kampane: „SPOLOČNÝ ROZUM“. Obaja v to veľmi pevne veríme.

Dohodli sme sa na veľmi úzkej spolupráci vrátane vzájomnej návštevy svojich národných štátov.
Dohodli sme sa tiež, že naše tímy začnú okamžite rokovať a začneme tým, že zavoláme ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, aby sme ho informovali o rozhovore, čo urobím hneď teraz.
Požiadal som ministra zahraničných vecí Marca Rubia, riaditeľa CIA Johna Ratcliffa, poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Waltza a veľvyslanca a osobitného vyslanca Steva Witkoffa, aby viedli rokovania, ktoré, ako som presvedčený, budú úspešné.

Milióny ľudí zomreli vo vojne, ktorá by sa nestala, keby som bol prezidentom, ale stala sa, takže sa musí skončiť.
Už by nemali byť stratené žiadne životy!
Chcem sa poďakovať prezidentovi Putinovi za jeho čas a úsilie, ktoré vynaložil v súvislosti s touto výzvou, a za včerajšie prepustenie Marca Fogela, úžasného človeka, ktorého som včera večer osobne privítal v Bielom dome. Verím, že toto úsilie povedie k úspešnému záveru, dúfam, že čoskoro!

https://truthsocial.com/@realDonaldTrum ... 6474899296
Prílohy
Truth.png
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

Vyuzijem tuto temu - premyslal som, ci zakladat novu, ale skusim to takto.

Aky budu kroky prezidenta Trumpa podla vas mat vplyv na vyvoj americkej ekonomiky a hodnotu americkych akcii pretavenu do indexu SP500? Nechcem teraz diskutovat o moralnej/politickej stranke veci, ci je to, co robi Trump "dobre", alebo "zle", alebo kto ma radsej USA, Rusko, Cinu, ci je laviciar, alebo praviciar - ide mi cisto o technokraticke zhodnotenie, ci graf bude stupat, alebo klesat.

Tak, ako vela ludi, mam zainvestovane do americkych akcii. Verim, ze akokolvek moralni alebo nemoralni ludia pri kormidle USA su, musi im zalezat na tom, aby graf stupal a budu tomu prisposobovat svoje kroky. Zaujima ma ale, co si myslite vy.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Podla mna takmer nulovy dopad. On neriadi tu cenu (to robia ine entity, podla istej skupiny ludi, ale aby som neodbocil od temy), isiel by som na ponuku dopyt. Koho radsej budu akcionari kupovat? SP500 alebo EU alebo Aziu?
Ludia sa budu ekonomicky angazovat nech je dobre, nech je zle, mier ci vojna, a stavim sa, ze z USA len tak lahko neodidu.
Uz len z principu "too big to fail" to vacsi hraci nedovolia (aby sami seba nepotopili).
Podla mna, to bude podobne ako s cenami bytov v Bratislave - rok co rok ma prist krach podla niekoho a vidime aka je prax/realita.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Významné americké banky předpovídají akciím „ztracenou dekádu“. Že v příštích letech trhy moc neporostou, připouští i ekonom Dominik Stroukal. Prodávat americké akcie je ale podle něj chyba, Amerika „pošlape“ víc než Evropa.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audi ... nom-270247
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Donald Trump vraj dal Európe trojtýždňovú lehotu na prijatie podmienok navrhovanej dohody o prímerí medzi Ukrajinou a Ruskom. Ak sa tak nestane, Spojené štáty sa podľa neho stiahnu z Európy, povedal poslanec Európskeho parlamentu Mika Aaltola
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/74 ... -z-europy/

Obrázok
info k obr. :
https://www.visualcapitalist.com/mapped ... -overseas/
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

https://au.news.yahoo.com/trump-jokes-c ... Y2am1ZvaW_
Donald Trump joked that Canada can keep their ‘O Canada’ anthem as 51st US state while speaking at the Republican Governors Association meeting in Washington on Thursday, 20 February.

“I think ultimately they’ll be praising the national anthem. We’ll have to work out some deal ... because I do like the ‘O Canada’ all right,” Trump said, referring to the Canadian national anthem. “It’s a beautiful thing. I think we’re going to have to keep it for the 51st state.”
Ak by si Putin robil takuto prcu z Ukrajincov alebo Estoncov, tak by ho nasi liberali isli zaziva zozrat.
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"