Zemný plyn, UNG, NG

Komodity a komoditné akcie - ropa, energie, drahé kovy, zlato, striebro, priemyselné kovy, ťažobné spoločnosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2268 times
Been thanked: 2670 times

Re: Zemný plyn, UNG, NG

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Zaujíma ma TTFW. Zásoby sú relatívne dobré. Počasie vyzerá na oteplenie.
a ked čítam od Mibiho report o nemeckej deindustrializácii, čo v médiách velmi nepreberajú, tak to len zníži dopyt
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 239 times
Been thanked: 571 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

JUGGLER napísal: St 21 01, 2026 3:22 pm Zaujíma ma TTFW. Zásoby sú relatívne dobré. Počasie vyzerá na oteplenie.
a ked čítam od Mibiho report o nemeckej deindustrializácii, čo v médiách velmi nepreberajú, tak to len zníži dopyt
zatial sa zasoby oproti 5 rocnemu priemeru znizuju ak by sa zacali zvysovat pre bykov by to bol zdvihnuty prst, ja drzim zatial long.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1454 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Inak konecne niekto napisal co nas stoji tranzit plynu. teda ak spravne pocitam, je to cca 10% z celkovej ceny

Poplatok za tranzit plynu cez Nemecko a Česko a následne Česko a Slovensko nás stojí približne 2,8 eura za megawatthodinu. Podobne je na tom trasa z Nemecka cez Rakúsko na Slovensko," priblížil Šebesta z SPP.
Podľa Šebestu by však náklady na dodávky plynu prostredníctvom poľského prepravného systému boli asi dvojnásobne vyššie ako na trase z Nemecka cez Českú republiku. Aj to je dôvod, prečo ho spoločnosť aktuálne vôbec nevyužíva.

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/ ... esatrocia/
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 875 times
Been thanked: 481 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

ale vyrastlo to teda fakt pekne
https://finviz.com/futures_charts.ashx?t=NG
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Trumpeta1978 napísal: Št 22 01, 2026 10:10 am ale vyrastlo to teda fakt pekne
https://finviz.com/futures_charts.ashx?t=NG
toto ma netrapi to je iba kratkodoby dosledok pocasia v USA , skor sa obavam o ceny v EU lebo, nejak sa nam nedari plnit zasobniky uz od leta viac plynu odteka ako priteka a to sa este chceme sa odstavit od Rusov. Keby hlupost kvitla ...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

stale sa plyn pekne drží a aj ropa sa trochu šplhá hore. Podla predpovedi ma byt v niektorych castiach Usa stale velmi chladno..
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

LNG Pipelines.png
Tak zas zle spravy pre EU , amikom zamrzli vrty a vyrazne klesa import LNG, aj ked je to iba docasny stav aj tak to neprida uz tak napatym zasobam v EU.

Este pridam, ze moja kristalova vestecka gula ukazuje short SPY , takze short SPY 690, v reale to hram na nakup put SPY cca na 60 dni.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

PLYN.png
Preco mam rad plyn? Ktore aktivum urobi za 5 dni rast 250%? Dnes iba 30%.
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 407 times

Príspevok od používateľa Martin7 »

Prečo mám rád akcie? Ktoré aktívum urobí za 1 deň rast 250%?
Dnes akcia BATL (dnes bola aj +600%) :)
https://finance.yahoo.com/quote/BATL/
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 193 times
Been thanked: 431 times

Príspevok od používateľa jogo »

osamely chodec napísal: Po 26 01, 2026 7:19 pm PLYN.png

Preco mam rad plyn? Ktore aktivum urobi za 5 dni rast 250%? Dnes iba 30%.
Nie náhodou 150% :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Nie náhodou plyn volajú ,,widowmaker,,.
Pri páke musí byť +150% na umretie... :)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Martin7 napísal: Po 26 01, 2026 7:54 pm Prečo mám rád akcie? Ktoré aktívum urobí za 1 deň rast 250%?
Dnes akcia BATL (dnes bola aj +600%) :)
https://finance.yahoo.com/quote/BATL/
tak ano, ale je to firmička s kapitalizaciou necelych 70mil Usd :)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Chodec: čo povieš? Nie je čas na short UNG ked si vravel, že amíci majú dobrý stav i zásoby?
UNG je up +50% od 20 jan.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

JUGGLER napísal: Po 26 01, 2026 10:26 pm Chodec: čo povieš? Nie je čas na short UNG ked si vravel, že amíci majú dobrý stav i zásoby?
UNG je up +50% od 20 jan.
UNG sa sklada z front kontratku , teraz je 100% v futke marec 2026, ja nikdy neobchodujem front, tam velki zmykaju tych co ostali na zlej strane trhu a cas do expiracie sa krati. Napr. ako teraz 28.01.2026 expiruje najblizsi front kontrakt februar 26 a ti co uviazli v shortoch su donuteni ich zatvarat lebo cena a cas a tak zenu cenu este umelo hore. Ale marec je uz iny svet, tam je casu dost a shorteri mozu drzat . Ked sa pozries na term structure krivku (jednotlive mesiace v case) pekne je vidiet ako za tyzden to mrazive pocasie zvihlo predok krivky, ak sa velmi vycerpaju zasoby a trh sa zacne obavat nedostatku tak sa zacne dvihat vyrazne aj chvost krivky. Z mojho pohladu na short je teraz idealny januar 2027 ale iba za predpokladu, ze trh sa vrati po rozmrazeni k volnosti. Len vzdy pri shortoch je riziko ze sa nieco pokazi, zemetrasenie,vybuch potrubia... takze asi naj je kupa put, ak mas pravdu si aj pekne zapakovany.
BLIZKY SPRED (4).png
jogo
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Ut 27 01, 2026 9:06 am UNG sa sklada z front kontratku , teraz je 100% v futke marec 2026, ja nikdy neobchodujem front, tam velki zmykaju tych co ostali na zlej strane trhu a cas do expiracie sa krati. Napr. ako teraz 28.01.2026 expiruje najblizsi front kontrakt februar 26 a ti co uviazli v shortoch su donuteni ich zatvarat lebo cena a cas a tak zenu cenu este umelo hore. Ale marec je uz iny svet, tam je casu dost a shorteri mozu drzat .
No ale ak neobchoduješ front kontrakt, tak nárast na marcovom kontrakte bol len 50%
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jogo napísal: Ut 27 01, 2026 11:20 am
osamely chodec napísal: Ut 27 01, 2026 9:06 am UNG sa sklada z front kontratku , teraz je 100% v futke marec 2026, ja nikdy neobchodujem front, tam velki zmykaju tych co ostali na zlej strane trhu a cas do expiracie sa krati. Napr. ako teraz 28.01.2026 expiruje najblizsi front kontrakt februar 26 a ti co uviazli v shortoch su donuteni ich zatvarat lebo cena a cas a tak zenu cenu este umelo hore. Ale marec je uz iny svet, tam je casu dost a shorteri mozu drzat .
No ale ak neobchoduješ front kontrakt, tak nárast na marcovom kontrakte bol len 50%
Ja tu davam moje trejdy v realnom case.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Dvihli mi zálohové platy za plyn o 70%(nemám nárok na energopomoc) tak dúfam, že už platím svetové ceny a budem mať na pár rokov pokoj.

Keď som si porovnal nedotované ceny plynu a elektriny na rok 2026, tak z hľadiska spotreby už ma lacnejšie vychádza kúriť tepelným čerpadlom na elektrinu ako plynom....dobre, že som ešte nevymenil starý plynový kotol.
Elektrina 20centov/kWh
Plyn 10centov/kWh

Koeficient tepelného čerpadla je min 3 a nebudem platiť dva paušálne poplatky za plyn aj elektrinu + na strechu si dam fotovoltaiku a kúpim virtuálnu bateriu.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

chvilu si dam tu pauzu, ak ma niekto zaujem budem tu https://smartinvestor.sk/diskusia/index.php
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

je to divné: neistota ohladom Us zásahu v Irane pretrváva, ale plyn aj ropa pomerne vyrazne klesli..
Dokonca ani v Usa to nevyzera na nejake tepplotné oteplenie. :(
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Európske problémy s LNG plynom

• Ceny európskeho plynu narástli z decembrových miním o vyše 50 percent, prekročili métu 40 eur a pohybujú sa na najvyšších úrovniach od jari 2025. Mimoriadne chladné počasie počas januára spôsobilo rapídny rast spotreby plynu na starom kontinente približne o 25 percent oproti dlhodobému priemeru.
  • Trh je vystresovaný aj z pomerne prázdnych zásobníkov, keď vstupovali do vykurovacej sezóny naplnené na podstatne nižších úrovniach ako v zime 2024/2025 pre vyššie ceny letného plynu ako zimného. Stav naplnenosti v EÚ klesá k 40 percentám a v Nemecku sa blíži dokonca k 30 percentám, čo sú rekordné minimá v tomto období roka.
  • Ak klesnú pod 20 percent, z technického hľadiska z nich bude náročné pre slabý tlak čerpať plyn. Výrazný vplyv na ceny má aj vysoká expozícia Európy voči LNG dodávkam z USA. Rastúce politické rozpory medzi USA a EÚ zvyšujú riziká, že Biely dom použije plyn ako páku a môže obmedziť jeho export a vyvolávať cenové šoky.
  • Aj bez tohto faktora však LNG trh znamená závislosť cien od amerického počasia, súťaž o kubíky s Áziou, logistické obmedzenia či geologické vplyvy. To predstavuje štrukturálne riziká, ktoré znamenajú tvrdé zakódovanie permanentne vyšších minimálnych cien a volatility, najmä počas zimy, do európskeho plynového trhu.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Komplexna analýza ruského vývozu fosílnych palív 12/2025: https://energyandcleanair.org/december- ... sanctions/

Vyber:
  • V decembri Francúzsko a Španielsko zvýšili dovoz ruského LNG o 18 %, respektíve 27 %.
  • Príjmy z predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) sa zvýšili o 13 % na 48 miliónov EUR denne, čo zodpovedá podobnému 16 % nárastu exportovaných objemov – najvyššiemu v roku 2025.
  • Príjmy z prepravy plynu plynovodmi vzrástli o masívnych 17 % na 70 miliónov eur denne.
India k decembru 2025 nakupovala takmer dve pätiny ruskej nespracovanej ropy. Najväčším odberateľom suroviny kľúčovej pre ruskú ekonomiku zostáva Čína (47 percent), za ňou nasleduje India (38 percent), Turecko a krajiny EÚ (po šiestich percentách). Indický import však už v tom čase zaznamenal prudký pokles na najnižšiu hodnotu od konca roku 2022. India bude z ukončenia odberu ruskej ropy (viac ako tretina celkového importu ropy) profitovať novou obchodnou dohodou, ktorú uzavrel Trump s Módím údajne na indickú žiadosť, s „okamžitou“ platnosťou a z priateľstva a rešpektu voči indickému premiérovi.
USA podľa dohody úplne zrušia dodatočné 25-percentné clo zavedené kvôli ruskej rope. Dovozné prirážky (Trumpom označované za recipročné) na tovar z Indie znížia z 25 percent na 18 percent. India kompletne zruší akékoľvek colné prekážky voči USA.
Prílohy
Screenshot 2026-02-03 130759.png
Screenshot 2026-02-03 130637.png
Screenshot 2026-02-03 130650.png
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Málokto v zime sleduje správy o počasí tak pozorne ako obchodníci s plynom. Náznaky rozpadu polárneho vortexu na viacero menších jadier, ktoré by spôsobili súbežné ochladenie v Európe, Ázii a Severnej Amerike, zvyšujú ceny.
V hre je totiž podľa odborníkov scenár, ktorý sa nespomína každý rok: rozpad takzvaného polárneho vortexu. Ak by k nemu došlo, mohlo by to znamenať opätovné vpády studeného arktického vzduchu do Európy – a v niektorých oblastiach i stabilnejšie zimné počasie v nížinách, nielen na horách.

Tri scenáre:
  • Polárny vortex zosilnie a ostane stabilne usadený nad severným pólom. Pre Európu by to znamenalo, že mrazivý arktický vzduch zostane „uväznený“ ďaleko na severe a u nás by prevládalo skôr miernejšie a stabilnejšie počasie. Podľa klimatológa Judaha Cohena je to najmenej pravdepodobné.
  • Totálny kolaps vortexu a „arktický úder“ – tlakové výše z oblastí ako Grónsko budú polárny vortex narúšať tak dlho, až dôjde k jeho rozpadu na dve alebo viac častí. To by mohlo v Európe spustiť masívne a dlhotrvajúce vpády mrazivého vzduchu. Cohen naznačuje, že hoci modely tento scenár predpovedajú na polovicu februára, on je voči nemu ešte mierne skeptický.
  • Zimná hojdačka – je Cohenov najreálnejší scenár, pri ktorom sa polárny vortex opakovane „naťahuje“ ako guma. Pre bežného človeka v Európe to znamená nepredvídateľné počasie plné extrémnych výkyvov – chvíľu je veľmi chladno, keď sa natiahnutý vortex priblíži, no o pár dní nasleduje prudké oteplenie, keď sa vortex opäť stiahne. Tento cyklus striedania mrazov a odmäku by mohol trvať až do marca.
https://www.facebook.com/chmi.cz/posts/ ... 3mib3kytMl
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

BLIZKY SPRED (4).png
niekedy je lepsie trosku poodstupit a pozriet sa na vec z vacsej dialky...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Zásoby plynu klesli pod 40 percent, ceny vystrelili nahor. Do jari vystačí, uisťujú plynári

Európa čelí počas tejto zimy mrazivým teplotám aj vrtochom amerického prezidenta. Oba faktory výrazne ovplyvňujú trh s plynom.
Jeden pôsobí bezprostredne na ceny, druhý skôr vyvoláva obavy z budúcej energetickej bezpečnosti.

https://standard.sk/1140660/zasoby-plyn ... ju-plynari

K 6. februáru sú slovenské zásobníky plynu na najnižšej úrovni od roku 2022. Ich naplnenosť klesla na 39 percent.
Koniec zimy je však zatiaľ pomerne ďaleko.

Európania sú zároveň svedkami strmého nárastu cien tejto komodity.
Kontinent sa preorientovaním na dodávky skvapalneného plynu ocitol na vysoko konkurenčnom globálnom trhu.
Od začiatku roka zdražela komodita v Európe o pätinu, pričom ešte pred týždňom bola jej cenovka až o 40 percent vyššia ako začiatkom roka.

Hlavným motorom tohto rastu je podľa riaditeľa Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richarda Kvasňovského práve chladné zimné počasie, ktoré spôsobuje vyšší dopyt po plyne.

„Od začiatku januára do konca mesiaca stúpla cena z 27 eur na viac ako 40 eur za megawatthodinu. Spôsobili to dve chladné januárové vlny na starom kontinente a veľmi chladné počasie v USA, ktoré malo vplyv na zníženie dodávok LNG do Európy,“ hovorí pre Štandard Richard Kvasňovský.

V zásobníkoch však podľa neho „máme stále dostatočné kapacity, aby sme s neprerušovanými dodávkami vydržali do konca zimy bez akýchkoľvek problémov“.
Dodáva, že podľa prognóz by malo mať Slovensko zásobníky po ukončení vykurovacej sezóny stále naplnené približne na 20 percent kapacity.

Trumpov záujem o Grónsko zatiaľ nemá vplyv na ceny

Európske krajiny, medzi nimi aj Slovensko, zároveň v posledných rokoch výrazne zmenili svoje dodávateľské portfólio. Ešte v roku 2021 hrali prím Rusi, zatiaľ čo vlani nakúpila Únia od Moskvy „len“ okolo 13 percent svojich potrieb. Takmer dvojnásobne viac prišlo v skvapalnenej podobe z USA.

Trend je pritom rastúci. Ešte v lete sa totiž šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pri uzavretí obchodnej dohody s USA zaviazala, že Európa bude nakupovať americký plyn za stovky miliárd eur.

V súvislosti so záujmom amerického prezidenta o Grónsko a jeho tvrdou asertivitou voči európskym spojencom sa preto začali ozývať hlasy, či kontinent neprešiel z blata do kaluže. z jednej závislosti do druhej.

Kvasňovský však konštatuje, že hoci plynári evidujú tieto pnutia a Únia má voči USA „veľkú expozíciu“, postoj Donalda Trumpa v téme Grónska má na ceny menší vplyv ako informácie a vývoj okolo konfliktu na Ukrajine.

Čo sa týka energetickej bezpečnosti, Európa by sa podľa neho mohla inšpirovať Čínou a investovať viac prostriedkov do prieskumu a ťažby na vlastnom území.
Tvrdí, že cestou pre Slovensko je aj „podpora výroby biometánu, čo je obnoviteľný plyn zameniteľný za zemný plyn, no z hľadiska produkcie plne v našich rukách“.

Dá sa nahradiť ruský aj americký plyn?

Úsilie o nezávislosť môže tiež podporiť čo najväčšia diverzifikácia dodávateľov, do ktorej nebudú zasahovať politické rozhodnutia Bruselu.

Plynu totiž má na trhu pribúdať.
Okrem Číny plánuje do roku 2030 takmer dvojnásobné zvýšenie produkcie aj Katar, najmä prostredníctvom projektu North Field.
A čoraz viac plynu ťažia z bridlice aj Američania.

Európa by však mala napriek tomu problém nahradiť do konca tohto roka približne 20 miliárd kubíkov ruského LNG, skoro raz taký objem plynu (ktorý ide rúrami) do jesene 2027, a zároveň znižovať novovzniknutú závislosť od USA.

„Na svetovom trhu sa v tomto roku očakáva nárast ponuky LNG o sedem percent.
Drvivú väčšinu z toho tvoria vyššie produkčné kapacity Spojených štátov a Kataru.
Katar sa viac zameriava na ázijský trh, USA na európsky.
Hoci počet dodávateľov skvapalneného plynu vo svete rastie, nikto z nich nemá kapacity, aby v plnej miere nahradil americký LNG,“

Takáto snaha by podľa neho s vysokou pravdepodobnosťou znamenala vyššie ceny.

„Čo môže spôsobiť rastúca závislosť od dodávok z USA ukázali prvé týždne tohto roka.
Silné mrazy v Amerike obmedzili export skvapalneného plynu do Európy.
Nominácie dodávok plynu do exportných terminálov klesli o 26 až 72 percent. Výsledkom bol strmý rast cien.“

Kvasňovský: Ak chceme lacný plyn, treba dovážať menej LNG

Riešením celého európskeho problému s energetickou suverenitou by bolo zrušenie tvrdého zákazu ruských energonosičov v Európe, po ktorom volajú Slovensko aj Maďarsko. Obe krajiny podávajú na Brusel pre toto nariadenie žalobu.
Vystavením stopky sa totiž stráca významný dodávateľ a s tým, ako sa USA stávajú nespoľahlivým partnerom, je okruh potenciálnych predajcov príliš úzky.

Navyše, staviť na plyn z Kataru, prípadne iných krajín Blízkeho východu, je veľké riziko, keďže pri väčších pnutiach medzi Izraelom, USA a Iránom hrozí blokáda Hormuzského prielivu.

Táto alternatíva je však zatiaľ politicky nepriechodná.

Richard Kvasňovský na margo problému konštatuje, že hoci „pre prímorské krajiny má zmysel investovať do LNG terminálov a vyskladať si portfólio z viacerých dodávateľov skvapalneného plynu, nielen dominantne USA“, vnútrozemské krajiny, ako je Slovensko, „by mali mať možnosť spoliehať sa najmä na potrubné dodávky“.

„Jednak pre existujúcu mohutnú infraštruktúru a jednak z hľadiska cien.
Pre Slovensko platí, že ekonomicky je najvýhodnejší ruský potrubný plyn, no pripravujeme sa aj na alternatívu, že krajina bude plne zásobovaná LNG.
Tá však bude drahšia a bude mať riziko dlhšej prepravnej trasy, ktorú nebudeme mať plne pod kontrolou,“ pokračuje.

Európa sa podľa neho väčším zameraním na LNG dostala na globálny trh, čo znamená, že sa musí zmieriť s vyššou cenovou hladinou.

„Investičná banka Morgan Stanley sa explicitne vyjadrila, že ak chce Európa ceny plynu na úrovniach spred covidovej krízy, tesne pod 20 eur za megawatthodinu, potrebuje znížiť závislosť od LNG dodávok na 10 až 20 percent, čo bol štandard pred rokmi 2020 až 2021.
Takto by musela dovážať viac potrubného plynu, vrátane ruského,“ uzatvára.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Americký LNG zlevňuje Evropě energie, USA za boom platí vyššími cenami
https://oilprice.com/Energy/Gas-Prices/ ... ricas.html

Příliv nových dodávek LNG z USA a Kataru sníží evropské tržní ceny plynu do roku 2030 téměř na polovinu oproti roku 2025.
Evropský průmysl by tak mohl už od počátku příští dekády ušetřit až 46 miliard dolarů ročně.
https://www.woodmac.com/press-releases/ ... n-by-2032/
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

MiBi napísal: St 11 02, 2026 10:01 am Americký LNG zlevňuje Evropě energie, USA za boom platí vyššími cenami
https://oilprice.com/Energy/Gas-Prices/ ... ricas.html

Příliv nových dodávek LNG z USA a Kataru sníží evropské tržní ceny plynu do roku 2030 téměř na polovinu oproti roku 2025.
Evropský průmysl by tak mohl už od počátku příští dekády ušetřit až 46 miliard dolarů ročně.
https://www.woodmac.com/press-releases/ ... n-by-2032/
Ake jednoduche staci ist do shortu na futky TTF 😀
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

inšpirácia na trade + info:

UHLÍKOVÉ ELEKTRÁRNE: Americký prezident Trump plánuje využiť vládne financovanie a zmluvy s Pentagonom na udržanie amerických uhoľných elektrární, keďže sa snaží podporiť domáce zásobovanie, informuje Jennifer Dlouhy z agentúry Bloomberg.
Iniciatíva má byť oznámená v stredu a bude realizovaná prostredníctvom výkonného nariadenia, povedal agentúre Bloomberg predstaviteľ Bieleho domu. Prezident tiež plánuje oznámiť plán ministerstva energetiky rozdelenia 176 miliónov dolárov medzi šesť uhoľných elektrární na financovanie modernizácie. Medzi spoločnosti v tomto sektore patria Peabody (BTU), Alpha Metallurgical (AMR) Alliance Resource Partners (ARLP) a Arch Resources (ARCH).
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Prílohy
1770840140657.jpg
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Skvelá, ale riadne dlhá.
Pre mňa z nej vyplýva, že skvapalneného plynu bude na svete obrovský prebytok,
Nevidím dôvod hrať na rast ceny TTFW, ani dôvod na výmenu plynového kotla.

USA dosiahli svoje cieľe a z EU urobili svojho odberateľa.
Sme na USA rovnako závislí ako sme boli na Rusku.
Pre Slovensko je to nanič, lebo pre nás bol výhodný potrubný plyn.
Pre EU je to jedno, deindustrializácia je už nezvratná, potreba plynu bude klesať.
Pre EU sa však zvýšilo riziko problémov vdaka ktorým bude cena kolísať.
Videli sme to teraz ked cena vyskočila takmer o 100%.

Dík za analýzu.
Preklad dám na svoju stránku, aj keď je rozsiahly.
Z obsahu sa dá vyčítať kopa užitočných vecí, napr. ako sa zvýšila dodávka z Ruska do číny,
ako je Čína v recesii, ako Japonsko prechádza znova na jadrovú energiu.

:beer:
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Pre mna konecne niekto z odbornikov zretelne napisal ze LNG sa cenovo nechyta na potrubny plyn. dalej ze najproblemy budu mat Nemecko, Cesko, Rakusko aj Slovensko. Prepad EU priemyslu bol pekne popisany a tak skoro nezmizne. Eu plynarenska sustava nie je este vybudovana na bezproblemovy prechod na LNG a potrva to este roky ak vobec, lebo staty sa hraju na vlastnom piesocku. Odchod od jadra v EU bola hrozna chyba. Pre Slovakov podla mna bude priorita si nechat cast dovozu ako potrubne dodavky z vychodu. Budovanie jadra je tiez moznost energetickej slobody.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

ďalšie zaujímavosti :

Európska komisia schválila záchrannú pôžičku vo výške až 390 miliónov EUR pre spoločnosť Acciaierie d'Italia („AdI“, bývalá ILVA),
hlavného integrovaného výrobcu ocele v Taliansku.
Cieľom tohto opatrenia je zabezpečiť, aby spoločnosť AdI mohla pokryť svoje prevádzkové náklady, kým sa jej činnosť neprevedie na nového prevádzkovateľa, ktorý bude vybraný v rámci verejnej súťaže, ktorá momentálne prebieha.

Spoločnosť AdI je hlavným integrovaným výrobcom ocele v Taliansku s ôsmimi rôznymi výrobnými a servisnými závodmi.
Najväčším z nich je integrovaná oceliareň v Tarante. Spoločnosť zamestnáva približne 10 000 ľudí.
Závod v Tarante zaberá plochu 15 miliónov metrov štvorcových, zamestnáva približne 8 000 pracovníkov a má výrobnú kapacitu obmedzenú na 6 miliónov ton surovej uhlíkovej ocele ročne.

https://ec.europa.eu/commission/pressco ... /ip_26_328

BABIŠ no stretnutí lídrov EU:

„Dnes jsem vystoupil čtyřikrát. Samozřejmě, že všichni lídři mají různé návrhy, jak zlepšit konkurenceschopnost Evropy – od regulací, investic, kapitálových trhů a tak dále. Já jsem vystoupil k zásadnímu tématu. To je způsob obchodování a ceny emisních povolenek,“

„Problém je v tom, že nemáme jednotný energetický trh.
Dneska jsme slyšeli, že v Portugalsku se platí čtyři eura za megawatt vzhledem k tomu, že jsou na moři, mají slunce.
Ve Francii platí 50 eur, v Německu 110, u nás 130 a v Estonsku 200, tak to není žádný jednotný energetický trh.
Potřebujeme energetické dálnice, tedy propojení jednotlivých trhů,“ konstatoval premiér.

„Je úplně absurdní, že já jsem tady téměř po pěti letech, ale co jsem napsal všem lídrům v roce 2021, že emisní povolenky ETS1 je potřeba změnit, tak se nic nezměnilo,“ rozčiloval se Babiš do kamer České televize.

Teď po pěti letech prý kolegům připomínal, že 80 procent vydaných emisních povolenek je předmětem dalšího byznysu.

„A víte, kdo na tom vydělá? 63 procent toho profitu vezmou investoři ze Spojených států a Velké Británie.
Takže 63 procent profitu, co náš průmysl, evropský průmysl, zaplatí na povolenkách, jde úplně mimo EU.
Český průmysl na tom prodělal, když vezmu to, co dostali, a to, co zaplatili, 159 miliard.
A ty peníze, které my jsme zaplatili, tak někdo na nich vydělává.
Jediné řešení, okamžité řešení, je změna té směrnice,“

FICO: „Kým niektoré južné štáty, alebo štáty ako je Španielsko či Francúzsko, majú cenu elektrickej energie niekde na úrovni 50 alebo 60 eur za megawatthodinu, tak Česká republika, Slovensko sú nad 100 eurami a dokonca niektoré krajiny majú cenu, ktorá sa blíži až k 200 eurám za megawatthodinu,“

,,Systém emisných povoleniek brutálne predražuje cenu elektrickej energie,“
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

nejak nam ten EU plyn nechce klesat, skoda , vcera mi nechytil order na long, predsa na TTFW je mizerna likvidita
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ne 15 02, 2026 9:59 pm
FICO: „Kým niektoré južné štáty, alebo štáty ako je Španielsko či Francúzsko, majú cenu elektrickej energie niekde na úrovni 50 alebo 60 eur za megawatthodinu, tak Česká republika, Slovensko sú nad 100 eurami a dokonca niektoré krajiny majú cenu, ktorá sa blíži až k 200 eurám za megawatthodinu,“

,,Systém emisných povoleniek brutálne predražuje cenu elektrickej energie,“
Dosť som o tom diskutoval s AI, prečo je to tak, a vyšlo mi z toho, že Francúzsko alebo Nemecko si vedia vyrokovať v EÚ výnimky, ale nám EÚ nedovolí predávať elektrinu tak lacno, lebo sa to berie ako nepovolená štátna dotácia. Proste sme príliš malý štátik na to, aby sme si to presadili, hoci elektriny z jadra máme (v pomere k spotrebe) porovnateľne s Francúzskom.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Tak dnes som sa dostal do trhu, chytilo mi na TTFW 20,80 . Alea iacta est.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Ak ma moja kristalova gula neklame, tak NGJ26 (PLYN APRIL 26) uzavre vyssie v piatok 27.2.2026 ako je uzatvaracia cena z tohto piatku 20.2.2026 2,994 usd.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Tri cesty, ako vstúpiť do investícií s plynom

https://standard.sk/1145199/chladne-dni ... i-s-plynom

Komodita nie je podnik. Nemá manažment, cash flow ani produktovú stratégiu. Neexistujú tlačové konferencie, na ktorých šéfovia komentujú doterajší priebeh podnikania alebo výhľad do budúcnosti.
Komodita je fyzická surovina zasadená do logistiky, skladovania, počasia, geopolitiky a často aj regulácie. Aby človek komoditu „pochopil“, musí rozumieť tomu, ako sa skutočne dostáva z bodu A do bodu B a čo všetko sa môže cestou pokaziť.

Plyn nie je ropa
Pri rope a zlate je táto bariéra nižšia hlavne preto, že ide o najznámejšie a najlikvidnejšie komoditné trhy sveta. Ropa má globálnu infraštruktúru a permanentnú pozornosť, zlato je archetyp bezpečného prístavu. Pre tieto dve komodity existuje veľké množstvo komentárov a článkov na internete. Investor si tak môže veľmi rýchlo urobiť názor za a proti.
Lenže plyn je iný prípad. Je výrazne sezónny, závislý od zásobníkov a prepravných kapacít a jeho cena sa vie v krátkom čase odtrhnúť tak, že z investície urobí lekciu z fyziky aj risk manažmentu. Práve preto je plyn aj napriek zdanlivo jednoduchej otázke, či bude drahší alebo lacnejší, často kráľovskou disciplínou komoditného investovania.

Futures, nie fyzická komodita
Zásadná informácia, ktorá môže prekvapiť investorských nováčikov, je, že na komoditných burzách sa neobchodujú komodity vo fyzickej podobe, ale predovšetkým futures kontrakty na ich budúce dodanie.
Tieto kontrakty sú síce uvádzané v známych jednotkách ako barel ropy, unca zlata či megawatthodina plynu, ale to nás nesmie zmiasť, nejde o nákup fyzickej komodity. Futures je finančná zmluva, ktorá určuje cenu a termín dodávky. Väčšina investorov ju však nikdy fyzicky neprevezme, ale pred exspiráciou ju uzavrie alebo preroluje do ďalšieho obdobia.
Prvé úskalie investora do plynu spočíva v tom, že neexistuje jednotný globálny trh s plynom. Táto komodita sa obchoduje v niekoľkých regionálnych uzloch, ktoré odrážajú miestnu ponuku, dopyt, infraštruktúru aj politiku.
Najvýznamnejšie sú tri benchmarky: TTF v Európe, Henry Hub v USA a JKM v Ázii. Ich ceny sa môžu výrazne líšiť v závislosti od aktuálnych podmienok.
Ceny v dlhodobom horizonte, samozrejme, konvergujú. Najdôležitejší je americký trh, ktorý predáva plyn v dolároch a v jednotkách MMBtu, teda Million British Thermal Units, čo je jednotka energie používaná najmä v USA.
Tento trh je veľmi likvidný vzhľadom na to, že USA sú veľkým producentom zemného plynu. Je závislý predovšetkým od počasia v USA, premietajú sa doň menšie geopolitické riziká ako napríklad do európskeho trhu a náklady na dopravu nie sú také vysoké. Vďaka tomu je táto cena oveľa stabilnejšia.

Benchmark TTF odráža cenu vo virtuálnom obchodnom uzle v Holandsku. Je kótovaný v eurách, takže sa do kurzu, samozrejme, premieta menové riziko. Ako jednotka sa používa MWh. Cena sa odvíja od väčšieho množstva faktorov, najmä od stavu európskych zásobníkov, zimného dopytu po vykurovaní, dovozu LNG, geopolitických rizík, regulácií a emisnej politiky Európskej únie. Pred investorom tak stojí základná otázka, či dá prednosť stabilnejšiemu americkému trhu alebo sa pokúsi špekulovať na európskom trhu, ktorý ponúka oveľa väčšiu volatilitu.

Počasie ako najväčšia premenná
Najväčším úskalím obchodovania s plynom je však počasie. V základnej rovnici je všetko zdanlivo jednoduché: čím chladnejšia zima, tým vyššia spotreba plynu, a naopak, mierna zima znamená slabší dopyt. Lenže pri plyne nestačí sledovať teplomer. Na burze sa totiž neobchoduje fyzický plyn, ale kontrakty na jeho budúce dodanie.
Vo februári sa napríklad bežne obchodujú kontrakty s dodaním na koniec marca. A práve v ich cene je už započítané očakávanie, ako bude vyzerať záver vykurovacej sezóny, ako rýchlo sa vyčerpajú zásobníky a či bude potrebné dopĺňať zásoby na ďalšiu zimu. Cena teda nereaguje len na aktuálny mráz, ale predovšetkým na to, ako trh vyhodnocuje zvyšok sezóny.
Inými slovami, nejde o to, či je dnes zima. Ale o to, či je zima väčšia alebo menšia, než trh čakal. Počasie je kľúčovým prvkom cenotvorby, ale zďaleka nie je jediným. Rovnako dôležité sú kapacita zásobníkov a vzťah medzi aktuálnou cenou a cenami budúcich kontraktov, teda takzvaná logika storage a carry, ktorá rozhoduje o tom, či rolovanie investorovi výnos pridá alebo uberie.
Navyše sa plyn obchoduje v kontraktoch s vysokou nominálnou hodnotou a výraznou volatilitou, takže aj malý cenový pohyb môže znamenať citeľný vplyv na výsledok. A keďže ide o strategickú surovinu, podlieha trh s plynovými derivátmi v Európe aj regulačným limitom. Obchodovať plyn teda nie je nič pre začínajúcich ani stredne pokročilých investorov.

Ako na investovanie
Pokiaľ investora zložitosť trhu s plynom neodradí, existujú v zásade tri cesty, ako do tejto komodity vstúpiť.
Prvou možnosťou je priamy nákup futures kontraktov. Ten však vzhľadom na veľkosť kontraktov implikuje buď vysoký vstupný kapitál, alebo obchodovanie s pákou. Práve páka zvyšuje riziko násobne, pretože aj relatívne malý cenový pohyb môže znamenať výraznú stratu. Táto cesta je preto vhodná skôr pre skúsených obchodníkov, ktorí trh systematicky sledujú a majú jasne nastavený risk manažment.

Druhou možnosťou je nákup ETF alebo ETC, ktoré futures kontrakty obsahujú. Vstupný kapitál tu môže byť výrazne nižší, investorovi stačia stovky či tisíce eur. Pohodlie burzovo obchodovaného produktu však neeliminuje riziká spojené s rolovaním kontraktov. Pokiaľ je trh v contangu [cena futures kontraktu je vyššia ako aktuálna spotová cena aktíva, pozn. red.], môže samotné preklápanie kontraktov časť výnosu systematicky ukrajovať. Investor musí navyše počítať s poplatkami za správu a venovať pozornosť tomu, aký benchmark daný produkt replikuje.

Treťou a pre väčšinu investorov najprístupnejšou cestou je nákup akcií firiem pôsobiacich v plynárenskom sektore. Môže ísť o producentov plynu, ako sú EQT Corporation či Chesapeake Energy, o integrované energetické spoločnosti typu Shell s významnou expozíciou na LNG alebo o manažérov infraštruktúry, ako sú Kinder Morgan, Enbridge či Snam.

Ďalšiu skupinu tvoria firmy zamerané na spracovanie a export LNG, napríklad Cheniere Energy, Golar LNG alebo Excelerate Energy.
Výhodou týchto spoločností je, že zamestnávajú špecialistov, ktorých každodennou prácou je analyzovať trh s plynom, teda niečo, čomu sa bežný investor môže venovať len obmedzene. Mnohé z nich navyše vyplácajú dividendy. Napriek tomu, že ich akcie nereagujú na cenu plynu tak priamo ako futures, vyššie ceny komodity sa v dlhšom horizonte spravidla premietajú do lepších výsledkov aj vyššej schopnosti vyplácať zisk akcionárom.

V istom zmysle tak môžu akcie plynových firiem fungovať aj ako čiastočná poistka. Pokiaľ domácnostiam rastú náklady na vykurovanie, energetické spoločnosti často súčasne ťažia z priaznivejších cenových podmienok. Nejde o dokonalý hedžing, ale o pragmatický spôsob, ako prepojiť spotrebiteľskú realitu s investičným portfóliom.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

osamely chodec napísal: Ne 22 02, 2026 2:56 pm Ak ma moja kristalova gula neklame, tak NGJ26 (PLYN APRIL 26) uzavre vyssie v piatok 27.2.2026 ako je uzatvaracia cena z tohto piatku 20.2.2026 2,994 usd.
tak kristalova gula sklamala trh zavrel v piatok nizsie, musim popracovat na casovom spinaci :)
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

pozeram, ze trh dal zatial cenovku na EU plyn +22%
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Katar prave oznamil ze zastavil prevadzku v Ras Laffan, asi je to pravda lebo za par minut TTF o 10% hore :(
Napísať odpoveď

Návrat na "Komodity, komoditné akcie"