Ladis napísal: ↑Ne 05 02, 2023 4:39 pm
Růst kurzu za 20 let +300 % nebo 0 % nebo mínus -10 % není důležitý, když nikdy akcie neprodáš.
Ako môžeš napísať takú hlúposť?
Keď kurz akcie 20 rokov nerastie, máš z nej iba dividendy 4% čistého.
To ti akurát vykryje priemernú infláciu, navyše z rizikom.
Také investovanie nemá zmysel, lebo 4% p.a. môžeš nechať deťom aj bez rizika straty.
Napríklad 10 ročný termíňak v J&T banke na Slovensku vypláca 4% p.a.
Ak by si všetky akcie predal, broker teraz úročí cash v USD sadzbou 4,08% p.a.
Keď kurz akcie ide dole, ako u tvojích 15 akcií, dividendy možno pokrývajú stratu, ale nepokryjú infláciu.
Napr. načo ti je dividenda +4% u Citigroup, ked za 16 rokov je v priemernej strate -12% p.a ?
Načo ti je dividenda +3% p.a z Barclays, ked strata kurzu za celých 15 rokov je -8,36% p.a.
Napočítal som 12 tvojích akcií, ktorých priemerná dlhodobá strata je väčšia ako dividendy.
Celú investíciu v tých akciách ti znehodnocuje inflácia. A bude to naďalej robiť tvojím deťom.
Naproti tomu tvoja najlepšia akcia JNJ má dlhodobý výnos +6,35% p.a..
K tomu ked pripočítaš dividendu 2,74%, tak investícia dáva zmysel.
Druhá najlepšia akcia PG má dlhodobý výnos 5,31% p.a.
Aj tu dáva zmysel ked sa k tomu pripočíta dividenda +2,56% p.a.
Ale pozrime sa kolko by si mal v ETF SP500? Simulácia ukazuje +7,34% p.a. bez dividend.
K tomu ked pripočítame dividendu, ktorú by fond za teba reinvestoval, tvoj výnos by bol
+8,81% p.a.
Jedine tri tvoje najlepšie akcie sú porovnateľné s výnosom sedliaka v ETF USA.
Včera som dal do screenera tie parametre, ktoré odporúčaš na výber akcií.
Následne som vytvoril simulačné portfólio kde mi mesačné grafy ukázali výnos každej akcie za 15 rokov (od 2007)
Zistil som, že
najlepšie parametre P/S a P/B majú práve tie najhoršie akcie, ktoré si dlhé roky radil kupovať:
Všetky sú medzi prvými tridsiatimi !: SAN LYG C BCS TEF HSBC NWG BBVA KHC T
V screeneri som šiel rad za radom a zapisoval akcie, ktoré sú dlhodobo v strate -50% a viac, ďalej akcie v strate, akcie ktoré sú na nule a akcie, ktoré sú v zisku.
S prekvapením som zistil, že tých najhorších je najviac (strata nad -50% , strata a nula ) a tých čo vyhovujú zanedbateľné množstvo, možno len každá desiata akcia !
Ako som však postupoval ďalej, po prvých 50 akciách sa situácia začala meniť. Teda akcie s horšími P/S a P/B pribúdali do kategórie ktoré sú dlhodobo v zisku. Nakoniec začali prevažovať akcie, ktoré sú dlhodobo v zisku.
Prečo to píšem ? Lebo dividendové akcie majú zmysel len vtedy, keď okrem dividendy aj rastú.
Dividenda v % p.a + priemerný rast v % p.a. sa musí približovať k tým 10% p.a. aby portfólio rástlo.
Ak necháš deťom dividendové akcie, ktoré dlhodobo nerastú, budú z nich mať dividendy 4% p.a., ale celý účet bude žrať inflácia, ktorá má priemer napr. -3,5% p.a.
Ak im necháš účet 300 000 €, ktorý nebude rásť, za 30 rokov bude znehodnotený na kúpnu silu 100 000 € !
Poviem ti iný príklad. Český Buffett Gladiš investuje od 2004 a odvtedy je inflácia -50%.
Zo 100 000 € investovaných do fondu Vltava , by mal investor teraz 120 000 €.
Ale inflácia -50% znamená, že tých 120 000 € má teraz len polovičnú hodnotu. To je 60 000 €.
Inými slovami. Za tých 120 000 € si kúpiš len to, čo by si kúpil v roku 2004 za 60 000 €. To je reálna strata -40%.
Aj keby ti Gladiš zhodnotil peniaze o +100%, aj tak by si od 2004 neporazil infláciu a kúpil len to isté ako v 2004.
Ak teda necháš deťom účet, ktorý sa nebude mimo vyplatených dividend zhodnocovať aspoň o 3,5% p.a., celá investícia pôjde postupne do kytek !
Základ dividendového investovania teda musí byť , aby hrubé dividendy 5% p.a. boli spojené s rastom kurzov aspoň +3,5% p.a.. To je spolu
+8,5% p.a. Z tých 5% po zaplatení daní ostane deťom 4% p.a. čistého,.
My na Slovensku však máme lepší plán.
Ak mladý 25 ročný človek začne šetriť do akcií v ETF mesačne 100 € po dobu 10 rokov, potom 200 € ďalších 10 rokov, 300 € 10 rokov a 400 € 10 rokov (platy i ceny budú stúpať ), pri zhodnotení 10% p.a. s automatickou reinvestíciou dividend skončí vo veku 65 rokov s účtom 962 830 €. To je skoro 1 milión EUR.
Ak si tie peniaze rozdelí na rentu vyplácanú 20 rokov, môže mať mesačne 4000 €.
Ak ten účet nechá pre svoje deti a bude si z neho vyplácať 4%, bude mať 3200 € ( a účet sa bude ďalej zhodnocovať v priemere 6% p.a. ) . Rentu si teda bude môcť zvyšovať.
Ak sa rozhodne peniaze zmraziť, môže z nich mať 4% úrok, 4% kupón z dlhopisov a pod.
Ak odčítame z toho infláciu 3,5%p.a., za tých 40 rokov by to vyšlo -75% ..teda za tie peniaze si kúpi 4 x menej ako teraz.
Ale na druhej strane aj reálne prilepšenie s kúpnou silou 1000 € mesačne na ktoré bude treba o 40 rokov 4000 € mesačne má význam. Pretože priemerný dôchodok v SR je teraz 512 € mesačne. Keby rástol o infláciu, tak za 40 rokov bude 2072 € mesačne. Takže tých čistých 4000 € mesačne k dôchodku 2072 € mesačne bude vždy výhra.
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect."
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.