K Ladisovi sa vyjadrím aj ja
Chodím sem prispievať menej v poslednú dobu. Jednak ma znechutili proruské a anti eu príspevky, jednak kvôli osobnému životu a venovaniu sa mojej rodine. Investujem naďalej, odkedy sme v bear markete, snažím sa prikupovať firmy na dividendy a firmy na rast.
Ladisov problém je v jeho "neomylnosti" a pretláčaní jeho pravdy aj za cenu urážok. Výsledky jeho investovania hovoria niečo iné, než on o sebe tvrdí. Pred rokmi nakupoval menej bezpečné firmy, hnal sa za vyššími dividendami. Vypomstilo sa mu to hlavne u bánk, zhrnul to Juggler. Ladis pred rokmi začal investovať s cielom vybudovať si pasívny príjem cez dividendy. Ladis by si mal doštudovať, ak má investor dosť dlhý horizont viac rokov..potom finálne sa oplatí nakupovať firmy, ktoré síce nie sú lacné a majú nízku dividendu, ale majú nízky payout ratio, nízke zadĺženie, dlhoročný stabilný biznis, ktorý týmto firmám dovoluje každoročne nadpriemerné zvyšovanie dividendy. Takýmito firmami sú napríklad Microsoft či Visa. Ladis do takýchto firiem neinvestuje, čo je chyba (ak mal pred rokmi pred sebou dlhoročný čas na budovanie portfolia na pasívny príjem). Ak by Ladis pred rokmi nehnal sa iba za dividendovým výnosom, dnes by mal ovela vyššiu hodnotu portfolia a mal by vyšší ročný rast dividend ako má
Myslím, že ideálne divi portfolio je mix kvalitných firiem, ktoré roky zvyšujú bez problémov dividendu + zopár titulov na vyšší divi príjem (z tých s vyššími dividendami si Ladis dobre zvolil ENB, BNS). Najlepšia firma , ktorú vlastní Ladis je JNJ. Ladis mylne zhadzuje (označuje ich ako šunky) firmy ako Apple, Microsoft, DIS, MCD a ďalšie. Úprimne, Ladisovu zášť voči týmto firmám si vysvetlujem jedine tým, že tieto firmy vyplácajú nízku dividendu - čo vadí Ladisovi, a preto ich zhadzuje. Vo vnútri v sebe by ich možno rád vlastnil (DIS aktuálne vôbec neplatí divi, Apple divi 0,7%, MSFT 1,13%, MCD 2,26%, VISA 0,8%) . Ako tu na fóre už niekto napísal, akoby Ladis nerozumel biznisu takýchto firiem - napríklad firme MCD. McDonald's nepotrebuje metriky ako ich vidí Ladis, McDonald's vlastní úžasný biznis formou franšíz - a profituje z tohoto biznisu už roky:
https://www.mcdonalds.sk/o-nas/fransizing/
https://www.mcdonalds.sk/o-nas/pre-medi ... -fransizy/
Ladis napísal: ↑Št 18 06, 2020 2:56 pm
Akcie Mastercard a Visa by také mládež neměla kupovat a dospělí lidé už vůbec ne.
Tyto akcie jsou s P/B, P/S a P/E mnohonásobně předražené.
Tento Ladisov výrok je presne o tom, o čom píšem vyššie. Firma Visa má neuveriteľne dobrý biznis a spolu s Mastercard ovláda väčšinu trhu. Podiel VISA na trhu debetných/kreditných kariet je 60%, Mastercard drží 30% podiel. Akákoľvek nová firma by musela investovať obrovské miliardy aby sa pokúsila zobrať týmto 2 firmám ich podiel na trhu, rizikom sú skôr nejaké regulácie či nárast konkurencie v platobnom styku zo strany niektorých technologických gigantov. Obe firmy, VISA aj MA kupujú menšie firmy podnikajúce v oblasti platobných služieb. Inak povedané, tak skoro niečo duopol VISA a MA neohrozí, ich zisky sú vysoké a obe firmy si účtujú vysoké provízie z transakcií platobných kariet. Obe firmy si preto môžu dovoliť vysoké každoročné zvyšovanie ich dividend. VISA má payout ratio na dividendy aktuálne iba 18%, priemernú mieru zvyšovania každoročne dividend - dividend growth rate -, dgr 5 rokov 18%, dgr 10 rokov 20%, pomer zadĺženia D/E sa pohybuje okolo 0,6 , plus free cash flow. Takúto firmu jednoducho nekúpime na trhu s dividendou 4 - 5%. Toto Ladis buď nevie pochopiť, alebo ho jednoducho hnevá že takto kvalitnú firmu nemôže kúpiť lacno a s vysokou dividendou.
Ak by Ladis kúpil akcie firiem ako VISA, MSFT,APPLE pred rokmi (namiesto zhadzovania týchto firiem), dnes by mal násobky investovaných peniazov, namiesto jeho strát. VISA som opísal vyššie, Microsoft ma top ranking AAA od Standard & Poor's (spolu s JNJ), Apple masívne kupoval Buffett, a vedel prečo. Buffett kupoval biznis Apple.
Z výsledkov Ladisovho investovania mi vychádza, Ladis (ak chce dostávať hotovosť divi), najlepšie by urobil, ak by namiesto jeho stock pickingu si kúpil ním zhadzované ETF. Indexové SP500 ETF Ladis úplne odmieta, preto by sa mu hodilo dividendové UCITS ETF pre EU, alebo napríklad, mne sa velmi páči (ak má Ladis brokera, ktorý mu umožňuje kupovať US ETF) dividendové ETF od Schwab US Dividend Equity ETF - ticker SCHD. Namiesto chýb, ktoré robí Ladis pri výbere akcií, by Ladis v prípade SCHD investoval do balíka dobrých dividendových firiem a staral by sa mu o výber team profesionálov. Aktuálny výnos divi SCHD je 3,4% . Popis SCHD:
https://www.etf.com/SCHD
Ja mám v akciovom portfoliu na dividendový príjem mix priamo akcií firiem (baví ma priamo vlastniť moje oblúbené firmy,
mám aj spomínanú VISA), ale keďže nie som neomylný (a ako Buffett povedal, drvivá väčšina neporazí etf index SP500), mám v portfoliu aj ETF, vrátane vyššie spomínaného SCHD. S naozaj mini sumou (v pomere k môjmu majetku a investíciám) občas riskujem a kúpim firmu na držanie viac ako rok, s možným ziskom bez zdanenia. Niekedy na takomto risku zarobím, a niekedy prerobím. Daytrading už vôbec nerobím, venujem sa rodine, deťom a zdraviu. Práve preto príjem z investícií a dividend človeku dáva slobodu a čas
Ladisovi, ako inšpiráciu by som dal link na portfolio investora FerdiS:
https://divgro.blogspot.com/p/portfolio.html
FerdiS začal investovať presne pred 10 rokmi, v januári 2013. Má cieľ plnohodnotný mesačný príjem z dividend . Investoval spolu (k januáru 2023) 664275 USD, jeho portfolio má aktuálnu hodnotu 1431902 USD. Za rok 2022 mal príjem čisto dividendy z portfolia 47646 USD - 3970 USD mesacne.
Rast jeho dividend každý rok link:
https://divgro.blogspot.com/2023/01/10-years.html#more
Ladisovi napriek jeho štýlu, kontroverzným poznámkam, neochoty priznať si chyby a jeho niekedy nie dobrým investičným rozhodnutiam nemožno uprieť jedno - Ladis dokázal mnohých inšpirovať k investovaniu. Mnohých inšpiroval k starostlivosti o svoju budúcnosť a dôchodok, mnohí začali sa zaujímať o investovanie. Za toto má Ladis veľké +
miror napísal: ↑Št 19 01, 2023 8:38 pm
Emigrácia znamenala uvrhnutie ostatnej rodiny do nemilosti režimu, odmietnutie starostlivosti o rodičov, keď budú starí, bola to taká dezercia za lepšími podmienkami pre tých, čo im chýbala empatia a zodpovednosť. Poznám dosť takých príkladov z môjho okolia. U mňa to neboli hrdinovia ale zbabelci.
.
Musím sa vyjadriť k tomuto príspevku - silne nesúhlasím s takýmto tvrdením. Zažil som socializmus a komunistický režim, viacerí moji známi emigrovali. Niektorí boli ekonomickí emigranti, ale mnohí jednoducho nemohli slobodne dýchať, slobodne žiť. A veľa ich utiecť muselo, boli kvôli presvedčeniu, názorom trestne stíhaní. Poznal som rodinu, kde rodičia syna poslali emigrovať cez Juhosláviu, ich rodina bola silne protikomunistická a rodičia nechceli, aby ich syn žil život bez slobody a bez budúcnosti. Utiekli aj mnohí, ktorí by v prípade ak by zostali, dostali sa do komunistickej basy, za vykonštruované obvinenia, alebo kvôli štb. A boli aj takí, ktorí sa pokúšali zmeniť komunistický systém, mohli emigrovať ale zostali. Dosť ľudí bolo na hraniciach chytených, odsúdených za paragraf - opustenie republiky. Mnohí za svoju túžbu slobodne žiť aj zomreli na hraniciach. Dnes akoby mnohí stratili pamäť, nevážime si slobodu, nevážime si členstvo v eu, slobodu rozprávať, slobodu cestovať a slobodne žiť. A taktiež možnosť slobodne investovať