JUGGLER napísal: ↑Pi 19 11, 2021 5:55 pm
K tým bludom len malá poznámka...aj tým s oteplovaním planéty je to podobne, že ľuďom sa vymývajú mozgy, že je to len CO2. V téme ,,EU a jej politika,, dal Trumpeta perfektné hodinové video, kde experti jasne vysvetlujú, že nie CO2, ale my sami si ničíme planétu tým, že robíme z krajiny púšť, v ktorej je prirodzene vyššia teplota, lebo je narušený kolobeh vody. Odporúčam to video. Za 1 hodinu pochopíte o čom to je aj z fyzikálnymi výpočtami. Zároveň pochopíte prečo je v púšti cez deň +50 a v noci mínus. To som nikdy nechápal...
Neviem ako ti to vyšlo, keď Telefonica je od 2006 v aktuálnej strate -70%, čo je annualizovaná strata -7,41%.
Zároveň vypláca hrubú dividendu 7,74% p.a., čo je po zdanení v nemecku -20% = 6,2%p.a.
Z mojej strany hodnotím simuláciu kedy by si do TEF investoval v 2006, teda nie všelijaké zahmlené dokupy pri ktorých Ladis vyčaruje výnos aj z loserov v strate -95%. Teda mojím sedliackym okom tu ide o ročnú stratu -7,41%, ktorú môžeš čiastočne kompenzovať reinvestíciou dividend vo výške +6,2%.
Matematicky však podľa mňa stále vychádza strata, ale dajme tomu, že Ladis = Harry Potter a dividendy pokryjú tú stratu a bude na nule. Nepokryjú ale stratu z inflácie, ktorá bola za ten čas okolo -35% (odhad ). Každá investícia, ktorá dlhodobo nebije infláciu je BEZCENNÁ.
Dôkazom, že Ladis nemôže mať na TEF 2,64 násobok je aj to, že ked zoradil svojích top 11 investícii podľa zisku, najlepších 5 akcií mu ukazuje výnos medzi 100% a 200% . Posledná jedenásta +50%. Telefonica tam nie je. nebola by tam, ani keby bol v DRIP, teda za všetky divi kupoval TEF.
Naproti tomu sedliak v ETF USA má od 2006 zisk bez dividend +320%...To znamená, že priemer všetkých 500 akcíí v SP500 dalo bez divi +320%.
Keby sme ich zoradili podľa výnosu, tak ako to urobil Ladis, tak hore by ste videli winnerov s výnosmi +1000% a viac. Ale načo robiť také efekty. Ľudom nech postačí annualizovaný výnos SP500 od 2006, čo je myslím s reinvestíciami dividend číslo 10,5% p.a. To v pohode bije infláciu a zabezpečí dôchodok.
Mimochodom pred pár dňami Ladis prezradil, že je ešte ďaleko od vytúžených 300 000, ktoré by mu priniesli divi 1000 mesačne. A to svedčí o veľmi biednej performance, kedže už pred 15 rokmi mal v akciách okolo 100 000. Môžem tu urobiť analýzu = porovnanie so sedliakom v ETF, ktorý by už teraz po 15 rokoch mohol mať rentu viac ako 1000 mesačne a to by si bral z účtu ročne len toľko, koľko ľudom účtuje najdrahší podielový fond v SR.