wladas napísal: ↑Po 17 01, 2022 9:57 pm
10% je sice vela ale keby sa zakazal tak co by motivovalo pokracovat spravcovskym spol. starat sa o tie ucty?
Majú 0,3% p.a. a 1% z vkladov. Čím viac peňazí tam bude, tým je to lukratívnejšie. takže nielen o čas ide, ale aby ľudom rástli účty...lebo ked nerastú, tak ani 1% p.a. babrákom nestačí. Neviem to posúdiť ekonomicky, ale priestor je k 0,4% p.a...0,5% p.a. Ale nie plus 1/10 z výnosu.
Teraz ich je ako hadov. Veľa hráčov s menšími podielmi. Len tri z nich stoja za niečo. Nerozdával by som licencie hocikomu.
Pri vyššom podieli na trhu (keby ich bolo menej ) by sa našiel kompromis...ved EIC to robí za menej, niektoré banky: 0,1% - 0,3%.
Pri pasívnej správe nie je o čom diskutovať. Dalo by sa diskutovať aj o tom, že
z 2 piliera by som aktívnu správu úplne vylúčil.
Treba si naliať čistého vína: aktívna správa v SR je kamufláž..zbytočná vec.
Povolené by boli dajme tomu 3 indexové ETFs (SVET, USA, EU ), tri dlhopisové a zlato max. 10%. Hotovo.
Nevidím nijaký problém. Ked FED skupoval dlhopisy cez ETFs, tak hádam nejaký štandard spĺňajú..Väčší ako v slovenskom správcovi, ktorý si tam napchá kadejaké dlhopisy
1. pilier je nula. Poistenie s garanciou min. dôchodku 330 € po odpracovaní 30 rokov
2. pilier by bolo sporenie do kapitálových trhov bez aktívnej správy. Štát by mal garantovať pravidlá. Zlaté pravidlo ohladom akcií máme od Buffetta v mojom podpise.
3. pilier by bola aktívna správa. To čo je teraz v 2 pilieri, ale nech si správcov vyberajú zamestnávatelia. Každý zamestnávateľ má ekonómov, tak by hádam vybrali lepšie fondy ako bežní ľudia...
4.. pilier by bolo individuálne investovanie s daňovými úlavami...tu netreba nič len osvetu.
Minule som vypočítal, že s tým, čo človek za 30 rokov napchá do sociálky by v indexovom fonde dosiahol 10 x väčší dôchodok ako mu dá štát.
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect."
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.