Zamestnávateľ mi neprispieval (momentálne je tam cca. 800EURO)
Ako postupovovať? má realne tam aj zmysel niečo dávať?
Je neaká možnosť sa dostať k peniazom?
Ako by ste postupovali?
Ďakujem krásne.
Nie je to škoda rušiť?Substance242 napísal: ↑Ne 16 01, 2022 8:28 pm Momentálne som v 6-týždňovej lehote počas ktorej mi TB má zrušiť DDS a poslať 80 percent nasporenej sumy (celkovej, nie iba z mojich príspevkov). Myslel som že je tam podmienka v štýle "najmenej 10 rokov od založenia" alebo "najmenej 5 rokov od posledného príspevku" alebo také niečo, ale založené mám podľa appky v 2013 (vtedy sme to myslím viacerí vybrali a začali od nuly, už neviem prečo) a naposledy som prispel... neviem vyčítať kedy (niekoľko rokov), takže ma táto možnosť 80 percent prekvapila a som zvedavý či to tak naozaj bude, dám vedieť.
ak mas appku / IB TB, tak si v sekcii DDS pozri tvoje podmienky vyplacania davok. V IB je to v casti DDS dochodok, vpravo tri bodky / detail zmluvy a modrym vysvietene "podmienky vyplacania davok)... Ja mam 005 (vyplatny davkovy plan) a nemam tam napisane, ze mozem zrusit s 80% vyplatou... v Axe to tak mam (obe velmi velmi stare zmluvy)...Substance242 napísal: ↑Ne 16 01, 2022 8:28 pm Momentálne som v 6-týždňovej lehote počas ktorej mi TB má zrušiť DDS a poslať 80 percent nasporenej sumy (celkovej, nie iba z mojich príspevkov). Myslel som že je tam podmienka v štýle "najmenej 10 rokov od založenia" alebo "najmenej 5 rokov od posledného príspevku" alebo také niečo, ale založené mám podľa appky v 2013 (vtedy sme to myslím viacerí vybrali a začali od nuly, už neviem prečo) a naposledy som prispel... neviem vyčítať kedy (niekoľko rokov), takže ma táto možnosť 80 percent prekvapila a som zvedavý či to tak naozaj bude, dám vedieť.
Obrovská! Ale nemám na pivo.
Áno, "Podmienky vyplácania dávok podľa dávkového plánu 009" a "Odstupné sa vyplatí všetkým účastníkom a to jednorazovo vo výške 80% z nasporenej sumy", som s tým OK, chcem to mať vyčistené.
Substance242 napísal: ↑Po 17 01, 2022 11:11 am Obrovská! Ale nemám na pivo.
Áno, "Podmienky vyplácania dávok podľa dávkového plánu 009" a "Odstupné sa vyplatí všetkým účastníkom a to jednorazovo vo výške 80% z nasporenej sumy", som s tým OK, chcem to mať vyčistené.
Nemám, u mňa je to takto:
Sumu 800,- € spomínal autor témy (Casa pardon za mierne zaspamovanie), ja tam mám viac.Podmienky vyplatenia jednorazového vyrovnania (JV)
Účastníkovi sa vyplatí JV, ak:
a) poberá invalidný dôchodok zo Sociálnej poisťovne (viac ako 70%) a nárok naň vznikol po uzavretí účastníckej zmluvy alebo
b) vznikol nárok na DSD alebo DVD a nasporená suma je nižšia ako dvojnásobok priemernej mesačnej mzdy v SR za pred-
chádzajúci kalendárny rok alebo
c) o dávku požiada oprávnená osoba alebo dedič.
jezis, trapas, prepac... to som si nejak nevsimol...Substance242 napísal: ↑Po 17 01, 2022 12:45 pm Sumu 800,- € spomínal autor témy (Casa pardon za mierne zaspamovanie), ja tam mám viac.
Ja by som to aj zmigroval, lenze tam mam (pra)staru zmluvu, konci mi za 5 rokov... tak som zvazoval, ze to tam uz necham dobehnut a ak este budem robit (v tejto firme, ci nejakej, kde budu prispievat), tak si zriadim novy, dalsi v nejakej poriadnej ... teda druhu k tej Uniqe...
Ano, presne o tomto "zazraku" pisem... proste axa (a to nemala od zaciatku indexovy fond) dobehla (a raz aj predbehla) TB, ktora u mna mala 3 rocny naskok so sumou 16.5eur (500 sk) * cca 36mesiacov = necelych 600 eur... to su taki kuzelnici... ale sebavedomia maju (aj ich komunikacia v tom poslednom maily, aj ich vyjadrenia a hadky na LinkedIne co som cital)...
Fuha, ak si spominam, bolo to najskor medzi asi niekym z Finaxu a niekym z TAMu? Neviem ci to najdem... aj pred viac ako rokom to bolo... kuknem
No, vsetko je mozne... s pohladu nekonecneho casu... Len by ma zaujimalo, na akom zaklade si myslia, ze porazia index... historicky ich produkty (rad radom) nepatrili zrovna medzi nejakych tahunov...aviceN napísal: ↑St 15 11, 2023 9:20 pm https://www.trend.sk/financie/majek-com ... som-riziku
Čas ukáže.
Nikdy sa im to nepodarilo, ale vždy veria, že teraz sa to už podarí.
Tak som zvedavy, kde budu zvysnu dobu moje prostriedky, kedze takto prichadzam o slusny zisk, kedze indexy teraz pekne rastu.presun prostriedkov do inej DDS podľa zákonnej lehoty môže trvať maximálne do 60 dní, interná lehota býva väčšinou kratšia do 30 dní
V Tatre som mal raz taky incident, ze prehadzovali prostriedky (sami od seba) do roznych fondov (2040, 2050 atd)... a asi 2 dni boli prostriedky nedostupne (a to bolo interne!)... a nadovazok mi zauctovali poplatok za ucet, lebo som na tie dva dni nesplnal (vtedy platny) program odmenovania ... tak som sa nasr....dil... akoze vratili to po reklamacii, ale ta pachut uz ostaneMiBi napísal: ↑Št 14 12, 2023 2:30 pm Tak som podal ziadost o prestup z DDS Tatrabanky do Uniqa (hl.dovod, ze maju indexovy fond)
V ziadosti, ktoru som podpisal na pobocke je uvedene, ze dnom prestupu je 7. den po dni dorucenia do spolocnosti. V internetbankingu skutocne po 7. dni vidim DDS zrusene. Avsak prostriedky v Uniqe nie su ani po 16 dnoch.
Pisem osobnemu bankarovi a ten odpoveda:Tak som zvedavy, kde budu zvysnu dobu moje prostriedky, kedze takto prichadzam o slusny zisk, kedze indexy teraz pekne rastu.presun prostriedkov do inej DDS podľa zákonnej lehoty môže trvať maximálne do 60 dní, interná lehota býva väčšinou kratšia do 30 dní
rmaly napísal: ↑Pi 15 12, 2023 11:02 amV Tatre som mal raz taky incident, ze prehadzovali prostriedky (sami od seba) do roznych fondov (2040, 2050 atd)... a asi 2 dni boli prostriedky nedostupne (a to bolo interne!)... a nadovazok mi zauctovali poplatok za ucet, lebo som na tie dva dni nesplnal (vtedy platny) program odmenovania ... tak som sa nasr....dil... akoze vratili to po reklamacii, ale ta pachut uz ostaneMiBi napísal: ↑Št 14 12, 2023 2:30 pm Tak som podal ziadost o prestup z DDS Tatrabanky do Uniqa (hl.dovod, ze maju indexovy fond)
V ziadosti, ktoru som podpisal na pobocke je uvedene, ze dnom prestupu je 7. den po dni dorucenia do spolocnosti. V internetbankingu skutocne po 7. dni vidim DDS zrusene. Avsak prostriedky v Uniqe nie su ani po 16 dnoch.
Pisem osobnemu bankarovi a ten odpoveda:Tak som zvedavy, kde budu zvysnu dobu moje prostriedky, kedze takto prichadzam o slusny zisk, kedze indexy teraz pekne rastu.presun prostriedkov do inej DDS podľa zákonnej lehoty môže trvať maximálne do 60 dní, interná lehota býva väčšinou kratšia do 30 dní![]()
![]()
Toto je typicke pre banky a ine financne organizacie. Dostanu peniaze klientov a investuju ich par dni (obcas iba jeden den) a potom ich daju na klientov ucet. V USA tomu hovoria "float".
Sloboda podnikania...kixog47100 napísal: ↑St 27 12, 2023 5:11 pmAle, ze tam nie je na vyber indexac a pchaju tam do toho svoje TAM fondy, tak to je svinstvo.
To ano, len tie TAM fondy svojimi vnutornymi poplatkami znizuju vynos priblizne o 1% p.a. oproti konkurencii.
Jasné
Ak chcete príspevky od zamestnávateľa (čo je najväčší benefit 3. piliera), tak musíte pristúpiť na jeho podmienky. To sa týka aj konkrétnej DDS.Ak ide o zamestnancov, ktorí nevykonávajú tzv. rizikové práce , zamestnávateľ si v zamestnávateľskej zmluve dohodne podmienky, výšku, lehotu splatnosti a spôsob platenia príspevkov za svojich zamestnancov, ktorí sú účastníci doplnkového dôchodkového sporenia. Zamestnávateľ nie je povinný zamestnávateľskú zmluvu uzatvoriť. Zamestnávateľ má právo platenie jeho príspevkov podmieniť príspevkami zamestnancov.
Ale podla clanku v linku, co som dal to vyzera tak, ze ked raz ten 3.pilier poskytuje, tak sa musi prisposobit vo vybere dds zamestnancovi...PredsaJa napísal: ↑Št 28 12, 2023 11:29 am Dôležité je toto:
Ak chcete príspevky od zamestnávateľa (čo je najväčší benefit 3. piliera), tak musíte pristúpiť na jeho podmienky. To sa týka aj konkrétnej DDS.Ak ide o zamestnancov, ktorí nevykonávajú tzv. rizikové práce , zamestnávateľ si v zamestnávateľskej zmluve dohodne podmienky, výšku, lehotu splatnosti a spôsob platenia príspevkov za svojich zamestnancov, ktorí sú účastníci doplnkového dôchodkového sporenia. Zamestnávateľ nie je povinný zamestnávateľskú zmluvu uzatvoriť. Zamestnávateľ má právo platenie jeho príspevkov podmieniť príspevkami zamestnancov.
Ty si môžeš otvoriť účet v ktorejkoľvek DDS, ale zároveň platí, že podmienky príspevku zamestnávateľa na tvoj účet už idú podľa jeho podmienok. To sa týka aj výberu konkrétnej DDS, s ktorou takúto zmluvu s DDS uzavrie, ako aj napríklad podmienenie výšky príspevku (% z platu, typ pracovnej zmluvy, dĺžka trvania, výška príspevku zamestnanca).