Franto napísal: ↑Po 31 10, 2022 11:54 pm
Juggler, nehnevaj sa, ale popletené to máš ty.
Reagoval si 6.7. a cena vtedy nebola 18,30 USD ako píšeš ale 15 USD.
Neuveriteľné, že dokážeš ďalej klamať, pričom tu na fóre je všetko zdokumentované aj z dátumami.
Každý si to môže odkontrolovať. Všetko čo tu bolo popísané o SGML sa dá rýchlo nájsť vo vyhľadávači.
REKAPITULÁCIA (a viac sa ku klamstvám nebudem vyjadrovať).
SGML si dal ako tip dňa
7.4. 2022 . Založil si k nemu osobitné vlákno s názvom
Sigma Lithium Corporation (SGML) +50% za mesiac:
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 10&t=24989
Franto napísal: ↑Št 07 04, 2022 11:57 pm
Začiatkom marca som kúpil akcie spoločnosti Sigma Lithium Corporation (SGML). Potom som ešte prikúpil koncom marca. Za mesiac vyšli o 50% a teraz zvažujem, či do toho investovať ešte viac. Podľa toho čo čítam o nich, to vyzerá, že by tam mohol byť potenciál. Čo na to vravíte?
Prišiel si sa pochváliť jednou z 18 akcií, ktorá vyskočila +50% a pýtal si sa ľudí, čo na to vravia..
Cena bola v teň deň
17,66 USD. Ja som sa nevyjadroval.
Koncom mája ma napadlo, že môžeme mať všetky tipy v jednom vlákne, písať k tomu svoje názory a po čase môžeme vyhodnotiť, či sme rozmýšlali dobre. Tak vzniklo toto vlákno:
TIPY NA AKCIE 2022. Zámer bol, aby vlákno slúžilo pre všetkých a každý nech si robí závery a rozhodnutia aké len chce.
JUGGLER napísal: ↑Po 23 05, 2022 4:00 pm
Budujme si databázu rôznych nápadov, pridávajme k tomu svoje názory a po čase si budeme vedieť aj vyhodnotiť vlastný úsudok. Zároveň každý podľa vlastného rozhodnutia môže hocikedy nejaký tip využiť na investovanie/trejdenie.
Dňa
27.5. si tu do vlákna pridal svoj tip SGML. V skratke:
Franto napísal: ↑Pi 27 05, 2022 7:14 pm
Včera aj dnes ide pekne hore Sigma Lithium Corporation (
SGML).
Myslím, že za krátky čas (keď sa to rozbehne) to môže vyletieť hore.
Isto ešte bude šanca kúpiť akcie lacnejšie počas roka, keďže všetko lieta hore-dole.
V ten istý deň
27.5. som sa vyjadril prvý krát. Cena bola
18,30 USD:
JUGGLER napísal: ↑Pi 27 05, 2022 11:20 pm
Pre info dodám, že Franto SGML prezentoval začiatkom apríla, ked cena vyskočila z marcových 11-14 USD:
SGML, aktuálna cena
18,30 USD. Brazílska firma listovaná na Nasdaqu.
Ako vidíme na grafe, teraz sa rozhoduje, či urobí breakout, alebo bude pullbackovať.
Trejderi radšej berú breakouty, alebo počkajú na pullback.
Darmo, že je tu potenciál - ked pozriete väčší timefrejm, zistíte, že pred 1,5 rokom išla po 2 USD. Stále nič neťaží ( nemá tržby ), takže fundamenty sa ešte len budú tvoriť.
Forward P/E vidím 5,23 ..ked je to pravda, to naznačuje, že ked sa splnia očakávania, pôjde rýchlo do ziskov.
U mňa zrelá na price alert a špekulatívne kúpiť ak by klesla ku 14-15.
Takže
môj osobný názor bol počkať, nastaviť si price alert na kúpu pri 14-15, čo bolo zhruba o 20% nižšie.
Vyjadril som sa preto, aby som upozornil, že je síce pekné ľuďom napísať, že akcia vyskočila, ale z trejderského hľadiska je zrelá na pokles (voláme to pullback).
Akcia na druhý deň vyskočila ku 20 a na tretí deň padla pod 15. Dno vtedy bolo tesne nad 14.
SGML od 26.5 do 30.6:
.
.
.
Tá lož, čo tu ľuďom podsúvaš, že som to nepísal pri cene 18,30 ale pri cene 15 je môj príspevok zo dňa
6.7., teda
až po poklese ku 15. Vtedy si sa ozval v mojom vlákne:
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... ML#p167967
Franto napísal: ↑St 06 07, 2022 5:55 pm
Sledujem SGML, kam až zíde.
Takže 6.7. šla po 15 USD a sledoval si ,,kam až zíde,,. Ja som sa vyjadril ,,kam až môže zísť,,.
Napísal som, že z technického hľadiska je na long (rast ceny ) pri supporte 13, alebo 12 ( my trejderi sledujeme SMA 200 ). Zároveň som upozornil, že ceny kovov prudko klesli a pridal som tabuľku kde boli všetky ceny kovov za 2022 dole, len lítium bolo +430%.
JUGGLER napísal: ↑St 06 07, 2022 6:55 pm
Technicky long pri 13 (support ) alebo 12 (SMA 200 ).
Ale pozerám, že tie ceny lítia sú premrštené. Keby to kleslo, tak akcia klesne tiež.
P.S. Ceny ostatných kovov naznačujú, že čochvíla bude v USA po inflácii...
Cena v ten istý deň dosiahla minimum
13,28 USD a z pásma 14-15 začala rásť až koncom júla.
SGML od 6.7 do 31.7:
.
.
.
Presne
30. júla si vo vlákne o SGML napísal, že očakávaš pád a že si všetko predal.
Franto napísal: ↑So 30 07, 2022 8:45 pm
SGML sa mi pozdáva, ale keďže to nevyzerá ružovo na trhoch, očakávam pád. Preto som predal všetky akcie, čo som držal. Občas niečo kúpim/ predám v rámci dňa. Dokonca som už shortoval aj sgml. Aj v najbližších dňoch pôjdu asi dole pod 15 USD. Ako to sledujem, ide to stále hore a potom dole. Lieta to medzi 14-17. Z dlhodobého hľadiska tej akcii verím a aj mám v pláne investovať do nej. Ak budeš mať nejaké info ohľadom výstavby/ťažby daj vedieť.
Potom
10 augusta si upozornil, že akcia po správe vyskočila na 23 USD.
K tomu som napísal, že čo z toho, keď ju nemáš. Chcel som vedieť tvoj záver, či chceš niečo ľuďom povedať.
Pozrel som sa na SGML a usúdil, že na správe sa nabalili insideri, keďže tam bol dátum spred týždňa. Tí čo o tom vedeli potrebujú vybrať zisky. To je znova pravdepodobnosť pullbacku, že cena pôjde nižšie. Nepísal som o tom, ale cena išla dole k 19, čo je -18%.
Ty si odpovedal, že si jedným z tých, čo čakajú na dno, že akciový trh vidíš na celkový pokles 40-50% od začiatku 2022.
Nikto ťa za tvoj názor nekritizoval, ani nechválil. Ale ku mne si sa vyjadril akoby som ja bol na vine, že SGML nemáš a vymyslel si, že som ti radil shortovať:
Franto napísal: ↑Pi 12 08, 2022 1:16 pm
Ešte k akcii SGML, skúsil som ich shortovať (tak ako si aj Ty radil), ale to uletelo krásne hore

. Takže

.
Nechcel som sa k tebe negatívne vyjadrovať. Prišiel Frakan a poďakoval za dobré tipy.
Tešil som sa, že niekomu padlo na úžitok, že urobil také rozhodnutie/načasovanie, že je v zisku. Zároveň som ho upozornil, že tip GWH nie je odo mňa a keby nemal dobrú cenu vstupu 2,88..tak pri cene 15, ked bol tip prezentovaný by v zisku nebol.
Koniec story.
Keď niekto zarobí, treba podakovať Frantovi.
Ked niekto prerobí, na vine je juggler.
jogo napísal: ↑Ut 01 11, 2022 9:03 am
Tip na SMGL bol dobrý a ako ho kto zobchodoval je jeho vec. Ak sa takto budeme hecovať za tipy a nazory na tipy, tak tu už nikto žiaden tip nedá.
Súhlas. Všetky tipy sú niečím zaujímavé. Aj tie čo nevyjdú. Nikoho som nikdy neobviňoval, že mu nevyšiel tip, alebo načasovanie. Každý je strojcom svojho šťastia. Zo všetkého sa dá niečo naučiť, alebo poučiť.
Ľudia majú tendenciu dávať tipy, keď cena akcie vyskočí a byť ticho, ked cena ide dole. Jedna vec je vidieť graf, ktorý vyzerá ako veľkolepý tip a druhá vec je vyjadriť sa k realite, keď si predstavím, že niekto to okamžite kúpi pri 18-19 a môj názor je, že cena môže zletieť ku 14. Len sa snažím podeliť s názorom ako to vidím ja. Nikomu nič neradím.
Nemám záujem sa tu s nikým hádať, ani hecovať. Tak ako som písal na začiatku, zámer bol taký, aby vlákno slúžilo pre všetkých. Teraz vidím, že nemôžem písať pre všetkých. Budem sa vyjadrovať len pre tých, čo o to stoja, čo si vedia veci vyhodnotiť, vedia si vytvoriť vlastný názor a robiť rozhodnutia na vlastnú zodpovednosť.
Vlákno budem ďalej moderovať. Tipy čo tu padli vyhodnotím, ale s písaním mojích názorov do tohto vlákna som skončil.
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect."
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.