tomáš virdzek napísal: ↑Št 16 06, 2022 9:44 pm
K tomu WISH, zaujíma ma jedna vec, práve ten bankrot, ako vieš glengoolie, že je vysoká šanca, že pôjde do bankrotu? Ako si to zistil? Pred nedávnom som kdesi, myslím v Tvojom vlákne čítal, že má kopu cashu, že nie je zadĺžený, sorry ak si zle pamätám, zaujíma ma to, podľa čoho určuješ potenciál toho bankrotu. Dík
Problem vydim skratka vo vydajoch. Teraz mali v Q1 -40M aEBITDA, realne -60M. Tento mesiac(tzn posledny z kvartalu) pomalicky rozbiehaju znovu reklamy po roku a maju prognozu na EBITDA(neviem ci adjusted) az -100M pripisane hlavne reklame. Ked ju rozbehnu naplno tak to bude zase balik penazi na konci kazdeho kvartalu. Navyse idu v auguste rebrandovat celu firmu, co bude stat balik penazi samotne, plus komplet nova reklamna kampan. Dalsi masivny vydaj. Z minulosti vieme ze nech tlacili do reklamy kolko chceli tak uzivatelov si neudrzali. Hovoria ze to odladili, tak som zvedavy, ale ist zo 111M mesacnych zakaznikov na 28M v priebehu roka jasne hovori ze retencia zakaznikov bez reklamy je mizerna. Mimo rebrandingu idu makat na zapojeni oblecenia, hlavne zenskeho. Myslim ze preto, lebo zrusili svoju aplikaciu s oblecenim 1Sansome ktora celkom ficala ale zabili vsetky aplikacie mimo hlavnej Wish takze to integruju do nej vsetko postupne. Co moze byt fajn ale som skepticky. Na konci roku mali 1.2B hotovost a ekvivalenty, teraz na Q1 mali uz iba 1B. Takze IPO peniaze sa zacnaju minat a Wish zacina bezat o zivot. Bud stihnu spravit zisk pred tym nez im dojdu peniaze, alebo krachnu. Preco krachnu? Pretoze poziciavat si peniaze v tejto dobe nie je dobry napad(vysoky urok, rizikova pozicka). Na to mali mysliet v 2020. I ked maju myslim moznost 250M kredit, to su drobne. Rozpustit akcie pri tychto cenach taktiez nema nejaky vyznam, minimalne nie bez predosleho splitu(ale oni mali od zaciatku problem s privela akciami). Takze oproti minulemu roku kedy som tam vsupil tie rizika isli rapidne nahor. Ked si vezmem ze kvoli aktualnej ekonomickej situacii ludia setria kde mozu a sustredia sa na zakladne vydaje ako byvanie, doprava a jedlo, blbiny co predava wish, ale celkovo e-commerce sektor, pojdu predajmi skratka nadol. Vidime to dnes na amazone, targete a podobne kedy maju plne sklady a nikto nic nekupuje. Wish isiel z 2.5B predajov v 2020 na 2B v 2021 a Q1 predaje boli zalostnych 189M, upadajuci trend pocas celeho minuleho roku lebo ficali na trende z 2020 stimulov. Jestvuje teoria ze ich hlavne zabija nutnost vyvorenia uctu pre prehliadanie webu a aplikacie, co ma urcite faktor lebo plno ludi proste hend web/appku zavrie(ja som bol rovnaky, nez som sa donutil si to pozriet). Ale taktiez je tu aspekt toho ze ich web je zastaraly a sustredia sa iba na appku. Tam generuju 90% prijmov, lenze teoreticky je web ich "blind spot" pretoze ak by bol na urovni aplikacie tak mozno aplikacia by stale generovala 90% ziskov, lenze namiesto 90M+10M by mozno mali 500M+50M pretoze ten web by im zvysil zakaznikov a povedomie. Nehovoriac o tom ze stale nebolo overene ze discovery-based model nakupovania realne funguje. Hlavne po zmenach v ochrane sukromia pred sledovanim v aplikaciach. Co bola pre wish business model obrovska rana. Dalej maju sice absolutne super ludi. Od hora az na dol. O tom nemozno diskutovat. Od IPA najali neskutocne talenty, ale mimo toho ze pre to rozpustali akcie ako motivaciu, tak zatial tento super mega tim ludi nedodal nic hmatatelne. Jedine co spravili su wish clips(kratke produktove videjka ktore clovek borwsuje ako tiktok), trosku aktualizovali aplikaciu a to je vsetko. CPO mi pride preto davno zrely na vyhadzov. Cize su absolutne pomali, neinovuju a celkovo komunikacia menezmentu s investormi je najhorsia aku som kedy videl - nulova. Novy CEO ma trojstupnovy plan na to dostat wish zase do zisku lenze ten plan su uplne genericke kecy ktore len popisuju naproste zaklady kazdeho biznisu(zlepsit uzivatelsky zazitok, lepsia komunikacia s obchodnikmi a ztuzit pracovny tim). Proste take vagne kecy. CEO je CEO prvy krat, takze ked toto poserie uz ho nikto nejame, takze mu ide o vela, no zatial bohuzial nevidim nic co by indikovalo ze firma je na dobrej trajektorii. A osobne mi nikdy nesadol, nepci sa mi jeho minulost ani osobne postoje. Preto mam obavy ci to wish zmakne. Historicky bol wish najstahovanejsia ecomemrce appka na svete, doteraz ma najlepsie hodnotenia a tusim to bol treti najvecsi obchodnik na americkom trhu. Ale aj napriek tomu vsetko naznacuje ze investori napumpovali miliardy do reklamy aby nafukli wish bublinu a exitli cez IPO a nechali retial nech si to cele vyzerie. Na druhu stranu 70% akcionarov je zastupenych v Board of Directors, takze menezment je pod drobnohladom. Taktiez Vanguard aj Blackrock su slusne zainvestovani. Je to skratka kuriozna situacia. Obrovsky potencial ale tak nejak proste to ide do sraciek stale. Ja som Kupil na 7 a zpriemeroval sa na 3.23 a exitol som na 1.67. Ak sa cena dostane na polku, kvoli situacii na trhu, a budem mat peniaze a doveru v zmenu,tak nakupim znovu a vrati sa mi tak strata, ak nasledne cena stupne o kusok hore. Co by som bol rad. Ale momentalne wish nemozem odporucit lebo je to rizikova investicia, i ked nemaju dlhy a miliardu na ucte. Progrnoza je skratka negativna, minimalne na Q2 a Q3. Preto som exitol. Uvidime ake budu odhady na Q4 kedze CEO chce hlavne zachytit nakupne obdobie na prelome Q3 a Q4.
Dalsi problem ktory vidim je ze nedavno zverejnili ich poplatky pre obchodnikov a je z neho jasne ze nikdy v zivote neziskaju europskych a amrickych obchodnikov. Takze wish nemoze konkurovat rychlym/lokalnym dodanim. Takze je plne zavysly na cinskych obchodnikoch ktori su saami vyrobcovia alebo maju vyrobcov hned cez ulicu a tie poplatky wishu(min 20%) su pre nich irelevantne. Taktiez wish stale neumoznuje zoskupit polozky od jedneho obchodnika(napriklad tricko v roznych farbach) do jedneho postovneho. A kedze nevyuziva cinsku postu ktora je zdarma ale ma svoje triediace strediska ako medzistupen kde zoskupuju viacere objednavky do jedneho baliku aby usetrili na doprave tak to nie je konkurencieschopne, hlavne ked konkurencia(aliexpress) doda zasielku zdarma v cca rovnakej lehote. skratka cely wish logistics je pre mna, ako zakaznika a investora, totalny fejl.
Najhorsie ze staci cez wish spravit 10 objednavok a kazdy hned vidi tie problemy ktore by sa dali lahko odstranit a zlepist mnohe veci lenze doposial nic nevidim. Preto som pisal ze menezment je na nic. Je to ako mat michaela jordana ktory z nejakeho zahadneho dovodu sedi cely cas iba na lavicke a nemoze hrat. ale tim ho propaguje na kazdej fotke.