Tak EV, ako každé iné auto, je hlavne o ekonomike. Nikto bežný si nebude kupovať spotrebný tovar len preto, že je „in“ alebo „ekologický“ – inak by tu existoval len iPhone a žiadne iné značky.
Ja kupujem auto výhradne podľa ekonomiky a EV mi zatiaľ tam nesedí. Ale čakám, kedy to sedieť začne.
Keď tu napíšem, že S&P500 je lepší než FV (fotovoltaika) na streche, ľudia sa smejú… Ale ja FV doma mám a mám aj DC elektromer, takže presne viem, koľko vyrobím, a trojčlenku zvládam.
EV by mi vyšlo len v prípade, že by som veľa jazdil, ale ak nepotrebujem jazdiť veľa, tak nebudem nasilu jazdiť veľa len preto, aby sa mi EV oplatilo, však?
Elektrina je všade, otázna je cena. Benzín je tiež všade (bandasky sa dajú prepraviť a uskladniť celkom pohodlne).
Len si myslím, že mimo domu by som ťažko nabíjal EV, resp. v pohode, ale otázne, za akú cenu za kWh.
Aj ten spomínaný traktor nie je vždy ekonomickejší než krava alebo kôň…
Preto ani EV podľa mňa nebude efektívnejšie, ak ide o „víkendové auto do okresného mesta a späť“, pretože také kúpiš za 2 000 eur a vydrží 10 rokov (hra s pravdepodobnosťou, samozrejme).
V žiadnom prípade neverím, že by priemerný slovenský dôchodca mal 10 000 eur na menšie víkendové EV – jednoducho mi to v trojčlenke nevychádza.
Rovnako ako AI alebo FV, potenciál EV je fantastický, ale ja ten chlieb potrebujem zjesť dnes, nie len sa pozerať na recept, hoci sľubný.