AI umelá inteligencia

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 260 times
Been thanked: 192 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: So 13 09, 2025 5:57 pm dokonca sa niekedy mýli tak, že jeden den da spravnu odpoved a nasledujuci den na presne rovnaku otazku da nespravnu.
Som sklamany.
Aby som si nadalej vsetko overoval. Este aj uplne neutralne a lahko dostupne fakty...
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 875 times
Been thanked: 481 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Zklamání a nejistá budoucnost. Apple ve studii zjistil, že je umělá inteligence „hloupá“ a neschopná logického uvažování | Mobify.cz
https://mobify.cz/clanky/poznatky/apple ... =262653520
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2268 times
Been thanked: 2670 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Jaroslav: Komunikuj s ním po slovensky. Možno odpovede budú inteligentnejšie.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: So 13 09, 2025 11:22 pm Jaroslav: Komunikuj s ním po slovensky. Možno odpovede budú inteligentnejšie.
Urcite. :D
Skus niekedy porovnat, nakolko presne ti translator prelozi slovensku vetu trebars do nemciny, francuzstiny, rustiny... a nakolko presne anglicku vetu.
Ja mam skusenost, ze podstatu z anglickych viet to dokaze "pochopit" a spravne prelozit s ovela lepsimi vysledkami.
rast
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
Has thanked: 67 times
Been thanked: 12 times

Príspevok od používateľa rast »

Tento model AI ide dolu vodou, alebo možno nikdy nad vodou nebol. Čo dokáže, je sformulovať email, ale aj ten treba dôkladne čítať, pretože dokáže zameniť časy (prítomný a budúci), neodhadnúť rod a podobne. Hľadal som od neho pomoc, ako nastaviť Wi-Fi na routeri, musel som ho reštartovať, pretože poradil zle. Potom mi velmi zle poradil, keď som chcel na počítači niečo vylepšiť – zmazal mi kritické nastavenia a musel som počítač reinstalovať.

Je to hračka, s ktorou človek niekedy ušetrí čas, inokedy ho stratí. Tiež mám pocit, podobne ako Jaroslav, že angličtina mu ide lepšie než slovenčina.

A to ho používam dosť intenzívne, aby som nesíril názory o niečom, s čím nemám skúsenosti – mám tam cca 50–100 rôznych tém. Zatiaľ ho považujem len za zrýchlený Google. Som zvedavý, kedy sa AI podarí nájsť liek na rakovinu a podobne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Súhlasím, že sa AI často mýli.
Ja už sa bavím na tom, že rovnakú otázku dávam trom AI: ChatGPT, Gemini a DeepSeek.
A pri akciách ešte používam Groga.

Ale chcem povedať, že naposledy ma AI doslova šokovala.
Dal som jej praktickú otázku, kde mám vybaviť úradný doklad.
Poznám odpoveď, len som chcel vedieť či neexistuje alternatíva, lebo daný úrad je 100 rokov
za opicami a treba tam posielať listy.

Tri rôzne AI mi dali tri rôzne odpovede!
Kedže z vysokou pravdepodonosťou iba jedna je správna, tie ostatné 2 môžem smelo označiť za DEZINFORMÁCIE.

Pri jednej alternatíve som však presurfoval úrad, že vybavuje veci aj cez email.
Preto som AI vyspovedal, prečo si myslí, že daný úrad mi vybaví doklad, ked viem, že informácie sú
centralizované iba na jednom mieste v SR.
AI mi odpovedalo, že nech smelo pošlem žiadosť, že oni si info vyžiadajú z toho miesta.

Normálne ma AI presvedčil, aby som to vybavil na tom úrade, kde stačilo poslať žiadosť cez email.
Teraz čakám, či to vyjde. Ked nie, tak na daný úrad zavolám a budem musieť poslať úradný list na iný úrad.

Môj dojem, čo sa týka AI je ten, že sa zhoršuje.
Začal som ju používať ako ,,zrýchlený google,, ale čoraz častejšie zisťujem,
že informuje nepravdivo bez mihnutia oka. Keby aspoň povedala, že si nie je istá...

Ked AI nachytám na dezinformácii, okamžite sa ospravedlní a povie, že mám pravdu.
Pre menej inteligentných ľudí, ktorí hľadajú odbornú pomoc a sú dôverčiví môže byť AI nebezpečná...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1454 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Čerstvé údaje z prieskumu US Census Bureau’s Business Trends and Outlook Survey ukazujú, že veľké firmy (s viac ako 250 zamestnancami) začínajú brzdiť:
Prijatie umelej inteligencie kleslo v auguste na 9 %, z 15 % maxima v júni.
Očakávania sa tiež ochladili, pričom iba 14 % spoločností uviedlo, že plánujú umelú inteligenciu používať v nasledujúcich šiestich mesiacoch, oproti 19 % v júni.
Ako poznamenáva Torsten Sløk z Apolla, po roku experimentovania sa podniky môžu zastaviť a prehodnotiť, ako a kde umelá inteligencia skutočne pridáva hodnotu.
1757864159550.jpg
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Po 15 09, 2025 9:09 am Ako poznamenáva Torsten Sløk z Apolla, po roku experimentovania sa podniky môžu zastaviť a prehodnotiť, ako a kde umelá inteligencia skutočne pridáva hodnotu.
Mozno to zle chapem, ale to, co bezni ludia v sucasnosti nazyvaju "umelou inteligenciou", ja by som nazval prehladavaci mechanizmus udajov, ktory vytvori statisticky obraz prehladanych udajov. A tie s najvyssimi vysledkami vyhodnoti ako "pravdive".
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

aplikacie ako ChatGpt ci deepseek.com su len jazykové modely.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 132 times
Been thanked: 327 times

Príspevok od používateľa Glogol »

rozmyslam ci clanok o AI nenapisala samotna AI alebo je slovo "auditor" len preklep .....

Jedným z hlavných zistení testu bolo, že všetky modely majú silnú tendenciu „pritakávať“ používateľom, dokonca aj v extrémnych a nebezpečných situáciách. Modely potvrdzovali znepokojivé presvedčenia, napríklad v scenári, kde sa audítor predstavil ako pacient podozrievajúci svojho onkológa z pokusu o otravu. AI v tomto prípade pomohla rozvinúť prepracovanú konšpiráciu o vraždách a organizovanom zločine.
https://zive.aktuality.sk/clanok/Nwtjuw ... a-poplach/
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Tomáš Mikolov: AI, GPT, DeepSeek, Člověk, Vědomí, Vesmír, Evoluce
https://www.youtube.com/watch?v=qpSMBXmNHfM
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Investičné poučky sa nemenia ani v časoch AI

V podcaste eNkonomika ekonóm SAV Vladimír Baláž a investičný stratég Michal Nalevanko vysvetľujú, že rozvoj umelej inteligencie (AI) je rovnako významná revolúcia, ako keď prišli benzínové motory, elektrický motor, železnice.

https://youtu.be/PN67fAulNR0
rast
Silver Member *

Mňa AI často sklamala, aj pri obyčajnom preklade – nedokáže použiť správne slová. Je cítiť, že je to len "robot"/program
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 36 times
Been thanked: 28 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Aby jazykovy model sklamal v preklade, to chce velky talent :D
V com napriklad prelozil zle? Nejake frazy bez kontextu?
rast
Silver Member *

Práveže som od neho chcel preklad s dlhším kontextom, ale použil také slová, ktoré by rodený hovoriaci nepoužil.
Napríklad dedina preložil do maďarčiny ako település, pritom ja by som použil jednoducho falu.
(Celý kontext už nemám k dispozícii.)

Aj v iných jazykoch nie je úplne spoľahlivý a pomerne svojvoľne mení dialekt či kultúrny kontext.
Zároveň – keď som ho skúšal ďalej – nie je vyslovene hlúpy, len používateľ musí o téme niečo vedieť, inak sa môže nevedomky nechať nachytať na nepresnej odpovedi.

Neviem teda povedať, ktorý jazyk „ovláda menej“, keďže ide o preklad medzi dvoma minoritnými jazykmi, ale robí zvláštne preklady aj do/z angličtiny, nemčiny či španielčiny.

Hral som sa s tým a porovnával som ho s Google Prekladačom. Google bol v minulosti otrasný, úplne ako robot, ale v mojich testoch bol často presnejší a kontextuálne lepší.
Skúšal som potom ten istý text znova neskôr aj v ChatGPT – a ako keby sa „naučil“, že falu je vhodnejšie. Neviem, či je to viazané len na môj účet, alebo ide o globálne zlepšenie.

Moje skúsenosti sú tohtoročné – ktovie, možno sa odvtedy ešte zlepšil. Možno som mu len dal zlý alebo nedostatočný vstup.
Ale zaujíma ma – keď sa AI učí od ľudí, a ľudia píšu negramaticky, naučí sa aj ona zlú gramatiku? :)
Alebo som zbytočný perfekcionista, ale toto mi jednoducho udrelo do oka.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

stále sa potvrdzuje, že Gpt aj Deepseek robia neustále chyby a tvrdia nepravdive informacie aj v pripade ked ide o informáciu ktora je velmi lahko a jednoznačne overitelna. To je dosť sklamanie, lebo tym padom sa realna vyuzitelnost tychto nastrojov rapidne znizuje resp vyzaduje este dalsie overenie.
rast
Silver Member *

Otázne je, na čom sa to učí. Ak má dobrý zdroj, bude dobrý, ak má zlý zdroj, bude zlý študent.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

rast napísal: So 11 10, 2025 9:48 pm Otázne je, na čom sa to učí. Ak má dobrý zdroj, bude dobrý, ak má zlý zdroj, bude zlý študent.
castokrat ide o uplne banalne veci. Napr posledne som potreboval zistit ci na Slovensku existuje volnopredajny liek s danou ucinnou latkou. Gpt tvrdil ze nie ale velmi lahko sa da zistit ze existuje. A podobnych pripadov som nasiel kopec. Naopak, u dalsich dovch liekov tvrdil ze su volnopredajne ale nie su.
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v So 11 10, 2025 10:19 pm, upravené celkom 1 krát.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: So 11 10, 2025 9:20 pm stále sa potvrdzuje, že Gpt aj Deepseek robia neustále chyby a tvrdia nepravdive informacie aj v pripade ked ide o informáciu ktora je velmi lahko a jednoznačne overitelna. To je dosť sklamanie, lebo tym padom sa realna vyuzitelnost tychto nastrojov rapidne znizuje resp vyzaduje este dalsie overenie.
Auta vytlacili kone az po druhej svetovej vojne. Este cez druhu svetovu sa vacsina materialu prepravila parnymi lokomotivami a konskymi/kravskymi povozmi. Hoci prve seriovo produkovane benzinove auta sa zacinali objavovat uz niekedy okolo 1890.

Vedci uz okolo 1970 mali odhady, ze AI na urovni ludskej inteligencie je otazkou uz len maximalne 20 rokov.

Od roku 2017 je AI neporazitelna clovekom v doskovych hrach (v sachu uz okolo 2000, v GO ma od 2017 nadludske schopnosti).
Problem z mojho pohladu moze nastat, ak niektory stat pokrocilu AI nasadi na riesenie logistiky vojenskych operacii. Tym padom AI bude mat vojakov v terene len ako panacikov. A ludski generali protivnika so vsetkymi ich ludskymi neduhmi (pycha, sklony ku korupcii, blbost, vysoka vojenska hodnost ziskana za politicku loajalitu a nie za inteligenciu...) budu zrejme neefektivnejsi.

Humanoidne roboty su v sucasnosti v znacne nedokonalom stave. Preciznostou a prirodzenostou pohybou beznemu cloveku este nekonkuruju ani tie najdrahsie humanoidne roboty, mnohonasobne drahsie nez bezny robotnik pri pase. Aspon co som pozeral aktualny zverejneny stav robotov z japonskych univerzit, z Boston dynamics a podobne. Najblizsich 15 rokov komercne iste nepriechodne voci Slovakovi s vrtackou v jednej ruke prekladajucom a pridrziavajucim si plastove dielce pre interier auta druhou rukou.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80
Auta vytlacili kone az po druhej svetovej vojne.
automobilizmus bol v jednotlivych krajinach rozdielne rozvinuty. V roku 1939 bolo v Usa 30milionov automobilov, v Uk 2,5miliona. V I.ČSR iba medzi 200-250tisíc co bol ale na strednu Europu stale nadstandard.
Vedci uz okolo 1970 mali odhady, ze AI na urovni ludskej inteligencie je otazkou uz len maximalne 20 rokov.
- zdroj?
Humanoidne roboty su v sucasnosti v znacne nedokonalom stave.
-živočíchy sa vyvíjali stovky milionov rokov, takže ťažko čakať že z hladiska pohybu sa im mechanicke roboty vyrovnaju iba za par desiatok rokov existencie.
Ale napr roboty na jednoduché stavebné úkony už existuju aj tu boli v minulosti linky, dokazu rychlo postavit hrubu stavbu rodinneho domu a už aj realne sa pouzivaju..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: So 11 10, 2025 10:26 pm
- zdroj?
Modern AI research began in the mid-1950s.[61] The first generation of AI researchers were convinced that artificial general intelligence was possible and that it would exist in just a few decades.[62] AI pioneer Herbert A. Simon wrote in 1965: "machines will be capable, within twenty years, of doing any work a man can do."
Crevier, Daniel (1993). AI: The Tumultuous Search for Artificial Intelligence. New York, NY: BasicBooks. ISBN 0-465-02997-3. (strana 109)
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Treba ale brat do uvahy kedy dané vyhlasenie vzniklo: bolo to v čase vrcholiacej studenej vojny, keď obidve strany sa snažili šokovať tú druhú a manifestovat svoju vlastnú technologicku nadradenost, aj ked niekedy iba v hypotetickej rovine. Z hladiska pocitacov boli 60roky z dnesneho pohladu ešte "drevná doba". Prvy mikroprocesor napr vznikol až 1971.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Ne 12 10, 2025 10:37 am Treba ale brat do uvahy kedy dané vyhlasenie vzniklo: bolo to v čase vrcholiacej studenej vojny, keď obidve strany sa snažili šokovať tú druhú a manifestovat svoju vlastnú technologicku nadradenost, aj ked niekedy iba v hypotetickej rovine. Z hladiska pocitacov boli 60roky z dnesneho pohladu ešte "drevná doba". Prvy mikroprocesor napr vznikol až 1971.
Mame uz obaja dost rokov, tak snad si este zo socializmu pamatas v skole rozlicne tie obrazky ako:
- pristatie na mesiaci bolo pred rokom 1970 - tak po Marse sa ludia iste budu prechadzat v roku 2000 najneskor
- v 80-tych rokoch nam navravali, ze ropy na svete mame este na 20-30 rokov maximalne
- navravali nam, ze rokoch v 2000 az 2010 bude zemegula uz totalne preludnena, lebo "uz teraz ma 4 miliardy ludi a unesie maximalne o 50% viac"
- za cistu pitnu vodu budeme v 2010 platit pomaly zlatom

ENIAC bol pocitac velky ako rodinny dom, kde bolo treba najst nejaku vypalenu elektronku kazdych priemerne 7 minut. Vrchol technologie. Pouzitelny skoro nanic. V porovnani s dnesnym smartfonom vo vrecku absolutne nevyuzitelna a nefunkcna vec.

Sucasna AI je ENIAC.
AI o 50 rokov moze byt natolko prinosny, kolko sucasny smartfon v porovnani s ENIACom. Problem je, ze nacenena v akciach je uz pomaly akoby ten ENIAC bol tym smartfonom.
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Ne 12 10, 2025 12:49 pm, upravené celkom 1 krát.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Nevidím význam riešiť históriu AI.
Hlavne jaroslav sa rád šprtá v histórii, ktorá nemá žiadnu previazanosť zo súčasnosťou
Obohacuje nás informáciami z dejepisu, ale ináč to nemá žiadny prínos.

To isté čo sa tu rozoberá z AI bolo pri EV:

História elektrických automobilov (elektromobilov) je prekvapivo dlhá a siaha do 19. storočia, teda pred vynález sériovo vyrábaného benzínového auta.

Dá sa rozdeliť do troch hlavných etáp:

1. Prvé experimenty a Zlatý vek (19. storočie – 1910)
Rané začiatky (1828 – 1880): Prvé experimenty s elektricky poháňanými vozidlami sa objavili už v prvej polovici 19. storočia.

1828 (Uhorsko): Uhorský vynálezca slovenského pôvodu Štefan Anián Jedlík zostrojil malý model poháňaný elektromotorom.

1835 (Holandsko/Škótsko): Boli skonštruované jedny z prvých zdokumentovaných elektrických vozidiel.

1859: Francúz Gaston Planté vynašiel prvú praktickú dobíjaciu olovenú batériu, ktorá bola kľúčová pre ďalší vývoj.

1884 (Anglicko): Thomas Parker postavil prvý prakticky použiteľný elektromobil.

Zlatý vek elektromobilov (1890 – 1910):
Na prelome 19. a 20. storočia boli elektromobily veľmi obľúbené, najmä v mestách, a dokonca dominovali trhu s automobilmi.

Výhody: Boli tiché, čisté (bez emisií), jednoduché na ovládanie (nevyžadovali zložité radenie rýchlostí) a hlavne nebolo ich potrebné štartovať nebezpečnou ručnou kľukou ako benzínové autá.

Rekordy: V roku 1899 belgický pretekár Camille Jenatzy na elektrickom vozidle La Jamais Contente (Večne nespokojná) ako prvý prekonal rýchlosť 100 km/h (dosiahol 105,88 km/h).

Ferdinand Porsche: Svoj prvý automobil (Porsche P1) postavil v roku 1898 – bol to elektromobil.

2. Úpadok (1910 – 1990)
Popularita elektromobilov začala prudko klesať približne po roku 1910 z týchto dôvodov:

Masová výroba Fordu Model T (1913): Henry Ford zaviedol hromadnú, pásovú výrobu, ktorá drasticky znížila cenu benzínových automobilov, čím sa stali cenovo oveľa dostupnejšími než drahšie elektromobily.

Vynález elektrického štartéra (1912): Odstránila sa najväčšia nevýhoda benzínových áut – náročné a nebezpečné štartovanie kľukou.

Rozvoj infraštruktúry: Vďaka objavu ropných polí sa zlepšila dostupnosť benzínu a vybudovala sa sieť čerpacích staníc.

Dlhší dojazd: Benzínové autá dokázali prekonať oveľa väčšie vzdialenosti ako vtedajšie elektromobily s nízkym dojazdom.

Elektromobily prakticky na desiatky rokov zmizli z bežnej premávky a používali sa len v špeciálnych prípadoch (napr. vysokozdvižné vozíky, mestské dodávky).

3. Znovuzrodenie a Moderná éra (1990 – súčasnosť)

Záujem o elektromobilitu sa opäť obnovil v dôsledku rastúcich cien ropy a snahy o riešenie environmentálnych problémov.

1970. roky: Ropné krízy a snahy o znižovanie emisií viedli k prvým renesančným pokusom (napr. v Československu vznikol elektromobil EMA 1).

1990. roky (GM EV1): Spoločnosť General Motors v rámci kalifornských emisných predpisov vyvinula elektromobil GM EV1, prvé sériovo vyrábané moderné elektrické auto, hoci jeho výroba bola kontroverzne zastavená.

21. storočie a Tesla: Skutočný zlom prišiel s príchodom spoločnosti Tesla Motors (založená 2003).

2008: Uvedenie Tesla Roadster, ktoré ukázalo, že elektromobil môže byť rýchly, dizajnovo atraktívny a mať dlhší dojazd.

2012: Uvedenie Tesla Model S, ktoré definovalo moderný luxusný elektromobil.

Masová adopcia (od 2010): Modely ako Nissan Leaf a neskôr masové modely od tradičných automobiliek viedli k súčasnej dobe, v ktorej sa elektromobilita opäť stáva hlavným trendom v automobilovom priemysle.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Elektromobily boli nepriechodne, lebo olovene baterie dokazali uskladnit prilis malo energie. Neexistovala bateria s dostatocne malou vahou na dostatocne mnozstvo energie a este aj za akceptovatelnu cenu. Vsetko ostatne bolo technicky riesitelne uz pred 100 rokmi.

Benzinovy motor spolu s palivovou nadrzou mal mnohonasobne lepsi pomer vaha-vykon voci elektrickemu so zapocitanim vahy baterii. Nasobne lepsi aj voci parnemu stroju (obzvlast ak pripocitame vagon s uhlim).

Nikto by sa nespinil s motorovou pilou alebo krovinorezom s benzinovym dvojtaktom, ak by existoval podobne tazky, podobne vykonny a zaroven podobne drahy elektricky krovinorez alebo elektricka pila. A ak by to existovalo pred 50 rokmi, tak 50 rokov by si tu tie benzinove nevidel. Lenze neexistuju este ani dnes. Za porovnatelnu cenu v elektrickom prevedeni stale dostanes ubohy vykon, kratucku vydrz baterie aj kratucku zivotnost baterie. V porovnani s litrovou nadrzkou benzinu a benzinovym motorom.
JUGGLER napísal: Ne 12 10, 2025 12:48 pm Nevidím význam riešiť históriu AI.
Hlavne jaroslav sa rád šprtá v histórii, ktorá nemá žiadnu previazanosť zo súčasnosťou
Obohacuje nás informáciami z dejepisu, ale ináč to nemá žiadny prínos.
Niekto sa snazi poucit radsej z historie nez na vlastnych chybach - a niekto povazuje za efektivnejsie a lacnejsie ucit sa na vlastnych chybach a historiu si nevsimat. Kazdy ma svojsky system.

Niekto zase ide 50-ty krat vynachadzat koleso a zo zasady sa nepoobzera naokolo, ci nieco take uz nebolo vynajdene.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 239 times
Been thanked: 571 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Benzín: Asi 12,000 Wh/kg (43.2 MJ/kg)
Nafta: Asi 12,700 Wh/kg (45.6 MJ/kg)
Li-ion baterie (v elektromobilech): Kolem 150-250 Wh/kg
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
rast
Silver Member *

EV má šancu, pokiaľ budú existovať nabíjacie diaľnice/cesty/useky (v kolónach).
Porovnal by som to s elektrickým kotlom – nie je nič pohodlnejšie, než sa jednoducho pripojiť, doslova „nahaknúť“ na kábel a stlačiť tlačidlo.
Neviditeľná energia, ktorá nič neváži, ku mne bleskovo dorazí až domov.
Oveľa lepšie, než manipulovať s uhlím, drevom či iným hmotným palivom.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

rast
EV maju fantasticky potencial do buducna. Elektrina je v dosahu skoro všade, čerpacie stanice na benzín či naftu nie.
Dalej, neustále sa zlepsuju parametre batérií a podla posledných správ už Toyota začala vyrábať také ktoré daju autam dojazd cez 1000km na jedno nabitie čo je skvelé.

jaroslav80
treba to dať do kontextu doby:
- pristatie na mesiaci bolo pred rokom 1970 - tak po Marse sa ludia iste budu prechadzat v roku 2000 najneskor
- ano na taketo články sa pamätáme. A neuskutocnilo sa to doteraz nie preto ze by to bolo nereálne, ale preto že taká misia by bola velmi drahá a štáty maju aktualne trochu iné priority ako walking po povrchu Marsu
- v 80-tych rokoch nam navravali, ze ropy na svete mame este na 20-30 rokov maximalne
-vychádzalo sa z potvrdenych nalezisk ktore boli dostupne v tej dobe. Nemohli predsa ratat s naleziskami ktore v tej dobe este neboli objavene- tie prisli až priebežne, časom.
- navravali nam, ze rokoch v 2000 az 2010 bude zemegula uz totalne preludnena, lebo "uz teraz ma 4 miliardy ludi a unesie maximalne o 50% viac"
v 70 tych rokoch bola pôrodnost v krajinách tretieho sveta ešte velmi vysoká, takze vtedy to bola opravnena obava. Za dalsie, za tu dobu sa dalej posunuli aj technologie ktore suvisia s polnohospodarstvo, nielen co sa tyka geneticky upravovanych plodín ktore sa mimo Europu bezne pestuju.
- za cistu pitnu vodu budeme v 2010 platit pomaly zlatom
-v mnohých krajinách problemy s pitnou vodou existuju. Zdaleke nie je bezne ze voda ktorá tecie tam z kohutika je aj zdravotne nezavadna. A mnoho krajin ma pitnu vodu len vdaka drahym odsolovacim zariadeniam z morskej vody-tieto systemy vznikli iba pomerne nedávno a v 70tych rokoch neboli bežné. Nehovoriac o tom ze ich prevadzka je financne narocna.
V porovnani s dnesnym smartfonom vo vrecku absolutne nevyuzitelna a nefunkcna vec.
- zaciatky novych technologii su vzdy tazke
rast
Silver Member *

Tak EV, ako každé iné auto, je hlavne o ekonomike. Nikto bežný si nebude kupovať spotrebný tovar len preto, že je „in“ alebo „ekologický“ – inak by tu existoval len iPhone a žiadne iné značky.
Ja kupujem auto výhradne podľa ekonomiky a EV mi zatiaľ tam nesedí. Ale čakám, kedy to sedieť začne.

Keď tu napíšem, že S&P500 je lepší než FV (fotovoltaika) na streche, ľudia sa smejú… Ale ja FV doma mám a mám aj DC elektromer, takže presne viem, koľko vyrobím, a trojčlenku zvládam.

EV by mi vyšlo len v prípade, že by som veľa jazdil, ale ak nepotrebujem jazdiť veľa, tak nebudem nasilu jazdiť veľa len preto, aby sa mi EV oplatilo, však?
Elektrina je všade, otázna je cena. Benzín je tiež všade (bandasky sa dajú prepraviť a uskladniť celkom pohodlne).
Len si myslím, že mimo domu by som ťažko nabíjal EV, resp. v pohode, ale otázne, za akú cenu za kWh.

Aj ten spomínaný traktor nie je vždy ekonomickejší než krava alebo kôň…
Preto ani EV podľa mňa nebude efektívnejšie, ak ide o „víkendové auto do okresného mesta a späť“, pretože také kúpiš za 2 000 eur a vydrží 10 rokov (hra s pravdepodobnosťou, samozrejme).

V žiadnom prípade neverím, že by priemerný slovenský dôchodca mal 10 000 eur na menšie víkendové EV – jednoducho mi to v trojčlenke nevychádza.

Rovnako ako AI alebo FV, potenciál EV je fantastický, ale ja ten chlieb potrebujem zjesť dnes, nie len sa pozerať na recept, hoci sľubný. :)
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Dôvody prečo Brusel tak tlači na prechod na Ev je viacero. Hlavny dôvod je ekologia adruhý je ten, že z geopolitickeho hladiska je nevýhodné byť zavislý od dodávok ropy od štátov ktoré ich ťažia. Vieme z minulosti že napr Opec viackrat svoje vtedajsie dominantné postavenie v tazbe ropy zneuzil na masivnu manipulaciu s cenou ropy. Snazi o to aj v dnesnej dobe, ale dnes uz predsalen nema taky vplyv ako kedysi.
Elektromobilizmus je voci tomuto imunny lebo zavisi len od elektriny a tej ma Europa dost z vlastnych zdrojov.
rast
Silver Member *

Pre mňa by elektromobil znamenal niekoľkonásobne vyššie náklady na cestovanie – aj do práce, aj bežne.
Vynútené prechádzanie na EV by pre mňa znamenalo doslova finančný kolaps.
A som si istý, že v tom nie som sám.
Len úradník v EÚ, sediaci za stolom, si asi myslí, že každý Slovák zarába 5 litrov mesačne – ako on.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 90 times
Been thanked: 45 times

Príspevok od používateľa frakan »

rast napísal: Po 13 10, 2025 3:34 pm Pre mňa by elektromobil znamenal niekoľkonásobne vyššie náklady na cestovanie – aj do práce, aj bežne.
Vynútené prechádzanie na EV by pre mňa znamenalo doslova finančný kolaps.
A som si istý, že v tom nie som sám.
Len úradník v EÚ, sediaci za stolom, si asi myslí, že každý Slovák zarába 5 litrov mesačne – ako on.
Posledných 8 rokov som dochádzal 50km do práce v priemer na 14 smien. To je 16800km za rok

dovtedy som jazdil spaľovákom s priemernou spotrebou 6,5l/100km ... stálo ma to cca 1500€ ročne
posledných 8 rokov som jazdil na elektrine so spotrebou 13kWh/100km ... stálo ma to 336€ ročne
Rozdiel: za 8 rokov mám ušetrených 12096€ - 2864€ = 9232€.
Už som síce 4 roky na dôchodku ale stále dosť najazdím, takže mám ušetrené ďalšie tisíce.
rast
Silver Member *

A obstarávacia cena vozidla je aká ?
frakan
Gold Member **

Určite nie niekoľkonásobne vyššia ako si písal.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

frakan napísal: Po 13 10, 2025 5:21 pm Určite nie niekoľkonásobne vyššia ako si písal.
Lebo cena EV je dotovana z nasich dani a spalovacim sa pridavaju legislativne prekazky a poplatky. Navyse pocas prevadzky spalovacieho motora majitel odvadza do statnej pokladnice spotrebnu dan z benzinu a nafty, z ktorej su nasledne trebars dotovane tie EV, solarne panely, zateplenia domov "energeticky ohrozenym spoluobcanom" a podobne napady.
Klasicka ferova obchodna sutaz v EU, kde vitazi schopnejsi vyrobok a nie politicky pretlacany vyrobok :roll: .
frakan
Gold Member **

jaroslav80 napísal: Po 13 10, 2025 5:48 pm
frakan napísal: Po 13 10, 2025 5:21 pm Určite nie niekoľkonásobne vyššia ako si písal.
Lebo cena EV je dotovana z nasich dani a spalovacim sa pridavaju legislativne prekazky a poplatky. Navyse pocas prevadzky spalovacieho motora majitel odvadza do statnej pokladnice spotrebnu dan z benzinu a nafty, z ktorej su nasledne trebars dotovane tie EV, solarne panely, zateplenia domov "energeticky ohrozenym spoluobcanom" a podobne napady.
Klasicka ferova obchodna sutaz v EU, kde vitazi schopnejsi vyrobok a nie politicky pretlacany vyrobok :roll: .
U nás nie je dotovaná
rast
Silver Member *

Priemerný Slovák jazdí na 8‑ročnom aute v hodnote 5 000 €. Priemerne do nádrže doplní 100 € mesačne, a za 8 rokov toto auto dojazdí. Na servis a údržbu môže minúť približne 2 000 € a následne auto odovzdá do šrotu.

Koľko by stálo jazdené EV, ekvivalentné tomuto autu, ktoré by malo rovnaký priemerný nájazd a životnosť? Tento údaj potrebujem použiť do rovnice:

cena auta + cena paliva = naklady na auto za 8 rokov
Paly
Active Member
Dátum registrácie: Št 21 03, 2019 1:30 pm
Has thanked: 22 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa Paly »

Nemusím byť niekoľko násobne vyššia, stačí ak bude o tých 9232€ vyššia a začínaš šetriť až po 8mich rokoch.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Umelá inteligencia zabíja produktivitu

Podľa najnovšieho prieskum BetterUp až 40 percent pracovníkov v Spojených štátoch strácalo v priemere dve hodiny pracovného času mesačne tzv. workslopom, čo je stav, keď museli upravovať a prepisovať výsledky projektov, ktoré dali vypracovať umelej inteligencii. Umelá inteligencia bola hodnotená ako ilúzia pokroku, keď vypracovala uhladené prezentácie, príliš dlhé správy alebo krátke súhrny bez zmyslupného obsahu a pridanej hodnoty. Inak povedané, obsah generovaný umelou inteligenciou sa maskuje ako dobrá práca, ale chýba mu podstata na zmysluplné napredovanie v úlohe.
Celkovo namiesto toho, aby umelá inteligencia šetrila čas, je hodnotená ako záťaž. BetterUp prieskum hovorí, že mesačne to v priemere firmy stojí 186 dolárov na zamestnanca v podobe dodatočných nákladov poklesu produktivity. Respondenti okrem toho hovorili, že ich to stojí veľmi veľa mentálnej energie, kým vymyslia, ako upraviť podpriemernú prácu umelej inteligencie, čo vedie k ich podráždenosti a zmätenosti.
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 36 times
Been thanked: 28 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Treba s ňou vedieť pracovať.
Je to nástroj, nie zázrak, čo za nás urobí všetko.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"