https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/cla ... -percenta/
https://www.socpoist.sk/news/socialna-p ... 6-percenta
Možno sú aj tu na fóre takí ľudia, tak ich na to upozorňujem.
nie je uz trosku po funuse? valorizacia priznanych dochodkov vo vyske 10,6% prebehla k 1.julu 2023, pokial viem ma byt este valorizacia k decembru vo vyske 5%, ale ci aj bude nie som si isty, a ten udaj 11,8 sa pravdepodobne tyka predchadzajuceho roku a nie tohto , neviem o tom ze by si novo priznane dochodky, valorizovali spatne, logicky mi pride ze sa valorizuju len uz priznane dochodky. okrajovo tuto temu sledujem , nakolko casom chcem aj ja vyuzit tuto moznost, Za zmienku treba povedat ze v Cechach uz prebieha, uprava, aby to take vyhodne nebolo ist do predcasnej penze,, co je v Cechach tak do dvoch rokov je aj na SK,jogo napísal: ↑Ne 20 08, 2023 3:01 pm Zakladám tému 1.pilier, lebo kolegovia v práci, ktorí majú odpracovaných 40 rokov plánujú požiadať o predčasné dôchodky po 40 odpracovaných rokoch ešte tohto roku, lebo sa to teraz oplatí kvôli 11,8% + 10,6% valorizácii dôchodku za rok 2023.
Možno sú aj tu na fóre takí ľudia, tak ich na to upozorňujem.![]()
Keby si klikol na tie moje odkazy,tak by si videl,že není po funuse a tvoje argumenty sú tam vyvratene...ale načo sa zdržovať klikaním,však?stary gambler napísal: ↑Po 21 08, 2023 8:07 amnie je uz trosku po funuse? valorizacia priznanych dochodkov vo vyske 10,6% prebehla k 1.julu 2023, pokial viem ma byt este valorizacia k decembru vo vyske 5%, ale ci aj bude nie som si isty, a ten udaj 11,8 sa pravdepodobne tyka predchadzajuceho roku a nie tohto , neviem o tom ze by si novo priznane dochodky, valorizovali spatne, logicky mi pride ze sa valorizuju len uz priznane dochodky. okrajovo tuto temu sledujem , nakolko casom chcem aj ja vyuzit tuto moznost, Za zmienku treba povedat ze v Cechach uz prebieha, uprava, aby to take vyhodne nebolo ist do predcasnej penze,, co je v Cechach tak do dvoch rokov je aj na SK,jogo napísal: ↑Ne 20 08, 2023 3:01 pm Zakladám tému 1.pilier, lebo kolegovia v práci, ktorí majú odpracovaných 40 rokov plánujú požiadať o predčasné dôchodky po 40 odpracovaných rokoch ešte tohto roku, lebo sa to teraz oplatí kvôli 11,8% + 10,6% valorizácii dôchodku za rok 2023.
Možno sú aj tu na fóre takí ľudia, tak ich na to upozorňujem.![]()
Gúgeľ vraví že:
Samozrejme až po dosiahnutí dôchodcovského veku.
Vidíš, sme potrestaní za to, že sme študovali....Učňovkárom sa počíta aj učňovka ako pracovný pomer. 58 ročný kolega sa bol pýtať na socialnej poisťovni a zistil, že ma odpracovaných 43 rokov, dôchodok dostane asi 1000€ a chystá sa požiadať o predčasný dôchodok.
Tak ja som dosť špecificky prípad. Najprv tá učňovka v dnes už neexistujúcej Meopte, potom denna strojarina. A najväčšiu chybu som urobil, že som to vojakom nepodpísal. Bol som na poddôstojnickej škole, dobre som sa určil a tak ma oslovili v sezone 1984-85. Odmietal som. Kto vtedy len tušil, čo bude o 5 rokov. Dnes som mohol mať vystarané.jogo napísal: ↑Ne 27 08, 2023 12:44 pmVidíš, sme potrestaní za to, že sme študovali....Učňovkárom sa počíta aj učňovka ako pracovný pomer. 58 ročný kolega sa bol pýtať na socialnej poisťovni a zistil, že ma odpracovaných 43 rokov, dôchodok dostane asi 1000€ a chystá sa požiadať o predčasný dôchodok.
Maš odpracovaných 38 rokov. K tomu sa ti pripočítajú 3 roky za učňovku a maš odpracovaných 41 rokov a nárok na predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch.duves napísal: ↑Ne 27 08, 2023 4:43 pm Tak ja som dosť špecificky prípad. Najprv tá učňovka v dnes už neexistujúcej Meopte, potom denna strojarina. A najväčšiu chybu som urobil, že som to vojakom nepodpísal. Bol som na poddôstojnickej škole, dobre som sa určil a tak ma oslovili v sezone 1984-85. Odmietal som. Kto vtedy len tušil, čo bude o 5 rokov. Dnes som mohol mať vystarané.
Ak vieš, kde sa ti stratili 3 roky, tak asi nie. Stredoškolská nadstavba sa ti nepočíta, ale asi netrvala 3 roky...možno si bol nezamestnaný pred rokom 2004?
To nebola nadstavba. Normalna 4.ročna priemyslovka, denna. S nastupom do 2.ročníka.
Aj tu o tom píšu - https://oranzovaobalka.sk/dochodok-a-sp ... -dochodok/
Kadečo povedali a okrem toho, ja som v članku na pravda.sk čital ešte v decembri 2022, že SP pripravuje na elekr.účtoch velke zmeny a budu zavedene v 1.štvrťroku 2023 a napokon to tam dali až v lete. Riaditel SP o tom hovorí na 8:40
Akože teraz sú dobrovoľné? Nie sú.
Dôchodkový vek pre bežných zamestnancov sa pravidelne zvyšuje, je možné očakávať zmenu aj pri výsluhových dôchodkoch?. Bežný zamestnanec čaká na dôchodok viac ako 62 rokov, kým výsluhový dôchodok je možné získať pokojne v 45 až 50 rokoch života. Výsluhový dôchodok v roku 2024 sa pravdepodobne ešte meniť nebude, ale o desať rokov je to viac ako pravdepodobné. Dôchodkový systém sa stáva čím ďalej tým menej udržateľný a je len otázkou času, kedy nastane zmena.
Čísla za 2023: živnostník odvádza do Sociálky minimálne 200 € a minimálny dôchodok ( po 30 rokoch ) je 366 € mesačne. ( Od 1 okt bude 390).Murosik napísal: ↑Pi 29 09, 2023 11:53 am No a pokial ide o živnostníkov, tak ak niekto odvádza minimalne odvody, tak dostáva vysoky dochodok. Sice je “minimalny” ale stale je vyssi nez kolko odviedol do tohto systému. Cize tam nie je o com. Niekto iny tomu živnostníkovi dochodok dotuje, Cize ho ma vysoky.
Murosik napísal: ↑Pi 29 09, 2023 11:53 am Joki: výsluhové dôchodky boli minimalne este do roku 2012 prebytkové. Peniaze z prebytkov sa vždy vybrali a štát ich použil na čo potreboval (nedávala sa extra valorizácia ci extra dochodok). Čiže opak oproti starobným dôchodkom.
Dôvodov je viac, jeden z nich je aj ten, že ľudia čo sú v tomto osobitnom dôchodkovom systéme platia o cca 2% vyssie odvody. Dalsi dovod je cca rovnaky počet ludi v tomto dôchodkovom systéme a spravidla nižšia valorizácia výsluhových dôchodkov.
Výsluhové dôchodky teraz už možno prebytkové nie sú (nie som si istý), pretože do tohto systému boli zahrnutý aj ľudia, ktorí tam nikdy neplatili odvody. To sú napríklad hasiči a horská záchranná sluzba. Ich tam stat v ramci predvolebného boju pridal a zrazu mnohým ludom vznikol narok na vysluhov dochodok hoci cely zivot platili do socialnej poisťovne. Tiez sa zlúčili výsluhové dochodky vojakov s tymi policajnými, coľnými atd. Avšak vojenské boli z nejakého dôvodu stratové (ten dovod je asi vysoky stav armády za socializmu a nižší počet vojakov teraz).
Ak požiarnik odpracuje 24h, tak je to ľahká matematika. Staci mu pracovat 7x za mesiac. Ale odpracuje rovnako casu ako ina osoba, co maka 8cky. Cize neviem co presne mu mam závidieť, ze stiha este druhu pracu. Ja mozem ist pokojne tiez po 8cky na 4 hodiny este niekam makat. Odpracované budeme mat rovnako.
No a pokial ide o živnostníkov, tak ak niekto odvádza minimalne odvody, tak dostáva vysoky dochodok. Sice je “minimalny” ale stale je vyssi nez kolko odviedol do tohto systému. Cize tam nie je o com. Niekto iny tomu živnostníkovi dochodok dotuje, Cize ho ma vysoky.
pozor z minimalnych odvodov nedostane ziadny minimalny dochodokJUGGLER napísal: ↑Pi 29 09, 2023 1:04 pmČísla za 2023: živnostník odvádza minimálne do Sociálky 200 € a minimálny dôchodok ( po 30 rokoch ) je 366 € Od 1 okt bude 390.Murosik napísal: ↑Pi 29 09, 2023 11:53 am No a pokial ide o živnostníkov, tak ak niekto odvádza minimalne odvody, tak dostáva vysoky dochodok. Sice je “minimalny” ale stale je vyssi nez kolko odviedol do tohto systému. Cize tam nie je o com. Niekto iny tomu živnostníkovi dochodok dotuje, Cize ho ma vysoky.
Predstavujem si nejakého drobného živnostníka, čo žije z ruky do úst, napr. obuvníka, krajčíra, ktorí musí povinne odviesť 200+85 = 285 € x 12 mesiacov = 3420 € + zaplatiť dane, + ručí za svoje podnikanie ceým svojím majetkom a 30 rokov nič nepýta od štátu...
Ten minimálny dôchodok 366 € viazaný na podmienku , že odvody musia trvať 30 rokov, to je niečo nad čím sa treba vyjadrovať v zmysle: že to v preklade znamena, poskladajme sa im na "nejaké" dôchodky.
Ja len reagujem na to, že tu na ekonomickom fóre jeden povie, že títo ľudia sú časovaná bomba, druhý, že tých 3420 € povinných odvodov je dobrovoľných a tretí, že títo ľudia majú vysoké dôchodky 366 €, ktoré si nezaslúžia.
A to sme sa pritom bavili, ked matovič navrhoval reformu živnostenského zdaňovania a odvodov, že súčasný systém v SR je v porovnaní s okolitými krajinami veľmi zle nastavený ( =že dane a odvody sú príliš vysoké ).
To som nevedel, že platia vyššie odvody.