Zly je kvoli tomu, ze vytvara dojem, ze ide i vase peniaze. Nech uz to vyskladate akokolvek nie su to vase peniaze a nikdy ich neuvidite. Naviac stat urobil z ludi obchodnikov. Oni nevedia ci maju ist do dlhopisov, akcii... a naviac ich obmedzuje iba na tieto dva druhy investovania, pricom su aj ine ako reality ale aj crypto. Proste je to hlupo postavene ale ako vravim nebavim sa teraz o sposobe investovania ale o vyplate nasporenej sumy. Ten bude VZDY NEVYHODNY a to malo ludi chape. Aj teraz vy radite dat do indexov. OK sam som tam zainvestovany ale viete mi garantovat, ze aj o 10 rokov to bude vyhodna investicia? Odpoved bude, ze nie ale odvolate sa na statistiky z minulosti. To si hned spomeniem na vetu, ze vynosy z minulosti nemusia znamenat vynosy v buducnosti. Ja som schopny akcie rychlo predat ale co urobim z 2. pilierom? Mozem sa iba pozerat. Naco stat urobil 3 fondy. Preco nemame iba index a dlhopis az po 55 rokoch poisteneho? Naco mi dava stat moznost volby? A ked uz teda i ju chce dat, preco iba akcie a dlhopisy? A preco nie tech. indexy?wladas napísal: ↑St 07 01, 2026 9:45 pm Ale tu hadam ani nikto nerozporuje ze programovy vyber pri aktualnych podmienkach je blbost.
Problem je ze pises ze 2.pilieru sa treba vyhnut a platit minimalne odvody. Neznaly clovek si z toho moze vydedukovat ze tym padom 2.pilier je zly.
A tu je ten pes zakopany pretoze cca 80% aktivnych obcanov je zamestnanych (tpp, dohoda) a ty NEMAJU moznost vyberu platenia minimalnych odvodov.
Cize tvoje odporucanie platit minimalne odvody je uplny nezmysel.
To ti mozem rovno odporucit ze zarob 5k mesacne a 2/3 odloz na dochodok. Rovnaka "prinosna" rada.
Cely 2 pilier je iba saskaren. Kludne mohol stat zobrat nase dane, investovat sam a vyplacat zisk v 1. piliery z nejakeho fondu bohatstva, tak ako je to v Norsku. Ale ano, toto je efektivny sposob ako niekoho obrat a vinu zvalit na neho, ze si za to vlastne moze sam.