II. pilier - DSS

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 89 times
Been thanked: 261 times

Re: II. pilier - DSS

Príspevok od používateľa Glogol »

iceberg8 napísal: St 20 11, 2024 10:44 am K obezite sa vies prejest aj bez prejedania sa.
Investovat vies zle aj s dobrym umyslom (vid uzernicke poplatky financny "agentov")
Pises, ako keby si bol najmudrejsi a nerobil chyby, si si na 100% isty, ze nerobis v zivote ziadne chyby? :)

Odkial to teda ma 18-20-24 rocny cerstvy pracujuci mlady clovek vediet?
tusil som ze ze sa to zvrhne na to ze som najmudrejsi ( a aj nezavinenu obezitu som vynechal). Nechce sa mi viac ani pokracovat a nechavat sa kopat ale ludia co sa stale len vyhovaraju na nieco ine ma vzdy dostanu. Kolko rokov si na fore o investovani ? Alebo co tak pouzit internetovy vyhladavac na temy o druhom pilieri ? Alebo ist ne stranku svojej DSS a nieco si tam pozriet ze v akom fonde si sporit ? Aj DSS posielaju materialy. Moznosti je neskutocne vela - staci len ozaj malicko chciet. p,s nie som najmudrejsi - zajtra vyskoci geopolitika a indexove fondy mozu spadnut o desiatky percent - zazil som aj straty v 2009 a som extremne opatrny v radeni druhym ludom. Pri zisku nikto ani nepodakuje ale stratu ludia radi zvaluju na inych - tak radsej opatrne v radeni inym. Sam som spravil x chyb a zlych rozhodnuti ale nikdy by ma nenapadlo vinit media. Vzdy len sabeho seba - nikto iny za mna enter nedal.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 180 times
Been thanked: 163 times

Príspevok od používateľa duves »

Matej1992 napísal: St 20 11, 2024 9:19 am Ano idealne vase rocniky 60-70 ktore mali peniaze prakticky cely cas v dlhopisoch a teda im nezarobili skoro nic a aktualne predvolena investicna strategia to uz z kratkosti casu u vas asi nezachrani.
U mna nemožem povedať, že nič. Ale mať skusenosti pred 14 rokmi, tak by to bolo lepšie.
Glogol
Guru Member ****

duves napísal: St 20 11, 2024 11:55 am
Matej1992 napísal: St 20 11, 2024 9:19 am Ano idealne vase rocniky 60-70 ktore mali peniaze prakticky cely cas v dlhopisoch a teda im nezarobili skoro nic a aktualne predvolena investicna strategia to uz z kratkosti casu u vas asi nezachrani.
U mna nemožem povedať, že nič. Ale mať skusenosti pred 14 rokmi, tak by to bolo lepšie.
zatial 3 dochodci s 2 pilerom co poznam - si ani programovy vyber z 2,pilera nerobia ( neoplati sa a nepotrebuju), Spominali ze nechavaju tam dalej a posledny tyzden pred zakazom vyberu celej sumy vyberu vsetko a presunu niekam inam.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 188 times
Been thanked: 478 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

u mna naj problem,ze mi myslim v 55 tke nanutili povinne dlhopisy .Katastrofa.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 245 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Glogol, a tie peniaze, ktore isli do dlhopisov, ak by isli do akcii, ako by vyzeral svet ?
Odoslané z počítača
Glogol
Guru Member ****

iceberg8 napísal: St 20 11, 2024 1:15 pm Glogol, a tie peniaze, ktore isli do dlhopisov, ak by isli do akcii, ako by vyzeral svet ?
cely svet nikdy len do akcii neprejde - existuje x kakdejakych dlhopisovych fondov ktore mozu len do dlhopisov
alebo x ludi sa boji - vratane mna a nemam ani vsetko v akciach - spekuloval som s castou na lacnejsi nakup indexu ( chyba ale co uz )
x ludi ani tesne pred dochodkom uz ani do indexu 100% dat nemoze ( legislativa ale detaly neviem)
duves
Platinum Member ***

osamely chodec napísal: St 20 11, 2024 1:08 pm u mna naj problem,ze mi myslim v 55 tke nanutili povinne dlhopisy .Katastrofa.
Poznam, ked som sa spametal ako 51 ročný, že tu su nejake indexové fondy, tak som musel osobne na pobočku poštovej banky. Katastrofa. Sice v hlavnom meste, ale katastrofa. OK, dal som pokyn na prevod do indexov. Všetko. No a ked som mal 52 rokov, teda 10 rokov pred vekom 62 rokov, tak mi mali dať do dlhopisu iba 10%. A skuste tipnuť čo mi vyviedli?
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 188 times
Been thanked: 478 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

duves napísal: St 20 11, 2024 1:41 pm
osamely chodec napísal: St 20 11, 2024 1:08 pm u mna naj problem,ze mi myslim v 55 tke nanutili povinne dlhopisy .Katastrofa.
Poznam, ked som sa spametal ako 51 ročný, že tu su nejake indexové fondy, tak som musel osobne na pobočku poštovej banky. Katastrofa. Sice v hlavnom meste, ale katastrofa. OK, dal som pokyn na prevod do indexov. Všetko. No a ked som mal 52 rokov, teda 10 rokov pred vekom 62 rokov, tak mi mali dať do dlhopisu iba 10%. A skuste tipnuť čo mi vyviedli?
ze by dali 100% do konzervy? (dlhopis)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
duves
Platinum Member ***

Presne tak! Ked som tak šiel za účelom nápravy, tak nechápali čo od nich chcem. Kolega mi hovorí, se* na nich a zmen dss.
duves
Platinum Member ***

wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 74 times
Been thanked: 204 times

Príspevok od používateľa wladas »

Tak casto hovoria ze nic nebudu menit ze urcite nieco planuju :D

Matej1992 napísal: St 20 11, 2024 9:21 amTo neni len o vlade. Ani vacsinu beznych ludi to nezaujima. Resp ani nevedia ze to ma nejaky dopad na deti a vnukov. U nas financna gramotnost vieme aku ma zial uroven.
Dokonca sa stretavam s nezaujmom aj velmi dobre financne gramotnych ludi. Nechcu ani pocut o dochodku. Staroba, bolesti, smrt za rohom, brrrrrr.
duves
Platinum Member ***

wladas napísal: St 20 11, 2024 5:30 pm Dokonca sa stretavam s nezaujmom aj velmi dobre financne gramotnych ludi. Nechcu ani pocut o dochodku. Staroba, bolesti, smrt za rohom, brrrrrr.
Niektorým ľuďom hrabe.
No nás navštivila naša bývala manažerka, do dochodku (riadneho) od 1.10.2024. Už má aj rozhodnutie. Som jej pomohol aktivovat eletronický prístup do SP a cez oranžovú obalku robiť približný vypočet. Aj to dajako približne vyšlo, už má rozhodnutie.
Ale toto som chcel: je aktívna, pohybuje sa, schudla 6 kil. Život začína.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1767 times
Been thanked: 2252 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Glogol napísal: Pi 22 11, 2024 1:01 pm Stat nemoze nejako extra presviedcat ludi do indexoveho fondu. Teraz spatne sme vsetci mudri ale co ked z nejakeho dovodu dnes zajtra vsetky indexy popadaju a nepozviechaju sa do odchodu cloveka do dochodku ?
ETF USA posledných 50 rokov (1973-3/2024): +15 219% (+10,44% p.a.)
ETF USA posledných 40 rokov (1983-3/2024): +7 850% (+11,36% p.a.)
ETF USA posledných 30 rokov (1994-3/2024): +1 550% (+9,92% p.a.)
ETF USA posledných 20 rokov (3/2004-3/2024): +701% (+10,23% p.a.)
ETF USA posledných 15 rokov ( 3/2009-3/2024): +907% (+17,12% p.a.)
ETF USA posledných 10 rokov ( 3/2014-3/2024): +317% (+15,35% p.a.)
ETF USA posledných 5 rokov ( 3/2019-3/2024): +106,5% (+15,61% p.a.)
ETF USA posledné 3 roky ( 3/2021- 3/2024): +49,14% (+14,25% p.a. )

Kto presviedča ľudí na Západe, že 60% obyvateľov investuje do akcií?

Negramotnosť je práve v tom, že sa boja, že ,,co ked z nejakeho dovodu dnes zajtra vsetky indexy popadaju a nepozviechaju sa do odchodu cloveka do dochodku.

Gramotnosť je v tom, že ide o investovanie do podnikania, že je diverzifikácia cez indexy a že je to jediný spôsob ako sa dá dlhodobo prekonať inflácia. Ľudia by sa mali báť inflácie, lebo práve tá je istejšia ako smrť. Popadané akcie sa cez DCA recoverujú veľmi rýchlo.

Šanca, že v indexovom fonde dlhodobo skončíme v strate je mizivá. Je to naopak: všetci v garantovaných fondoch majú úspory obžraté infláciou a taký 2 pilier nemá význam. Vtedy je lepšie peniaze hádzať rovno do čiernej diery Sociálnej poisťovne, lebo odtiaľ sa ihneď vyplácajú iným ľuďom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
duves
Platinum Member ***

Nie je možné, aby to mali v rukách dve životné poisťovne, ktoré dostanú vaše dôchodkové úspory, povedzme napríklad 30-tisíc eur. A to ste dobrý, ak ste si našetrili 30-tisíc, takú sumu má málokto. V každom prípade oni vám dajú nejakú ponuku doživotného dôchodku. Tých 30-tisíc rozrátajú na mesačné splátky doživotnej renty tak, ako keby ste sa mali dožiť 30 rokov.

Čiže tú nasporenú sumu, nech je akákoľvek, rozpočítajú na 360 mesačných čiastok a vo výsledku je mesačná suma strašne malá. Lenže vy sa nedožijete 30 rokov na dôchodku, pri všetkej úcte.
https://www.postoj.sk/166217/ma-obrovsk ... -dan-vobec
wladas
Guru Member ****

Dozivotny dochodok z 2.piliera je pekny oser.
30k je podla mna malo. Dajme priklad ze niekto nasetri 100k. Deleno 360 to je 278€. Ked sa ale clovek dozije tych 30r tak tych 278€ bude mat v strede plnenia kupnu silu 190€ a pred smrtou 130€ (2,5% priemerna inflacia). Nepouzitelne.

Odkial ma Mihal tych 30r dozitia? Tolko sa doziva male % ludi. Cize taka ponuka od poistovne by bola velmi nevyhodna.

By ma zaujimalo ako to maju v inych krajinach.
duves
Platinum Member ***

Tych 30 rokov nema odnikiaľ, on to vysvetľuje, že poistovne to tak vypočítali, aby to bolo výhodné pre nich.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Ale čó sa rozčulujete? :) Veť to media tak prezentuju tak to musi byt oukej, nie? :)
Ved treba respektovat volby :)
Zivot je gombicka, zivot je farebny :)
Ten manazer to predsa musi vediet vypocitat spravne, nie? :)
Inak by nebol manazer.
Musi byt VS vzdelany, musi to vediet lepsie ako my tu, my nie sme odbornici, treba pocuvat odbornikov :)
Odbornici vedia najlepsie, treba si nasadit rusko a byt ticho :)
A platit dane a odvody a nic neocakavat :)
Odoslané z počítača
wladas
Guru Member ****

Tak nech to rovno pocitaju na 50r. Vyhodne pre nich nie?

iceberg8 - chybaju ti tam traja smajlici, si sa troska opustil
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

ten smajlik je vyjadrenie ironie.
Ty to nevidis? Navôkol seba?
Odoslané z počítača
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Duves: dobrý rozhodvor. Dík.
Ice :roll: Prosím, mysli na tých ľudí, čo si ťa rozkliknú kvôli novému príspevku a prečítajú taký koment.

Wladas: ľudia u nás sa dožívajú v priemere 78 rokov. To je cca 15 rokov v dôchodku.
Muži menej: cca 11 rokov, ženy ovela viac..okolo 18 rokov.
Ale poisťovňa musí rátať s tým, že sa dožiješ tých 30. Jednak preto, že to stúpa ( v Španielsku už je priemer 84 rokov ) a jednak musia mať rezervu.
Tie peniaze čo ostanú asi prejdú do dedičstva. Ale máš pravdu, že inflačne znehodnotené.

Bolo by fajn dať dokopy aké sú možnosti. Lebo viem, že nad určitou hranicou si ľudia pri odchode do dôchodku môžu vybrať celý 2 pilier.
A vložiť ho trebárs do SP500 a brať si z toho rentu. Takisto sa mi marí, že polovicu 2 piliera za nejakých okolností môžeš nechať zhodnocovať, kým sa dôchodok vypláca z prvej polovice.

Mne sa páči vybrať všetko a dalej zhodnocovať, aby človek porazil infláciu.
Konzervatívnym stačí 4-6% p.a. , agresívnym index a z neho renta podľa kalkulačky.

Vyberám, čo mňa z článku zaujalo najviac:

Situácia sa bude zhoršovať aj v dôsledku demografie.

Áno, do dôchodku pôjdu onedlho takzvané Husákove deti, kde je stotisíc ľudí v jednom ročníku, pričom sa nám rodí čoraz menej a menej ľudí.
Bolo to okolo 55- až 60-tisíc detí ročne, teraz je to už menej ako 50-tisíc. No tak si to vezmite, narodí sa menej ako 50-tisíc detí a z nich ešte polovica odíde pracovať do zahraničia. Tí najšikovnejší, tí, ktorí by platili najväčšie odvody, ak by zostali na Slovensku.

No a zároveň budeme v situácii, keď pôjde do dôchodku každoročne okolo stotisíc ľudí. Kto im bude platiť dôchodok?
Už teraz je v systéme diera, a to ešte nemáme demografický problém. Ten začne okolo roku 2030 a neskôr, potom to bude katastrofa.

Nedávno sme mali rozhovor s ministrom práce Erikom Tomášom, ktorý povedal, že na dôchodky bude vždy. Ako hodnotíte toto tvrdenie?

Áno, na dôchodky bude vždy, ale uvidíme, aký vysoký ten dôchodok bude.
Dnes po zarátaní trinásteho dôchodku dosahuje priemerný dôchodok 50 percent priemernej mzdy.
Ale už takto nastavený systém generuje ročnú stratu vo výške troch miliárd eur.

Možno miliarda z toho je v dôsledku druhého piliera, lebo tie odvody tam síce prídu, ale okamžite idú na osobné účty.
Čiže ak by sme to očistili, tak Sociálna poisťovňa má ročne dvojmiliardový deficit. Takže takto je dnes na dôchodky.

Aj v budúcnosti bude na dôchodky, s tým súhlasím, lenže budú možno dosahovať 30 percent priemernej mzdy a ešte to bude musieť štát dotovať
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 166 times
Been thanked: 344 times

Príspevok od používateľa jogo »

wladas napísal: So 30 11, 2024 6:33 pm Dozivotny dochodok z 2.piliera je pekny oser.
30k je podla mna malo. Dajme priklad ze niekto nasetri 100k. Deleno 360 to je 278€. Ked sa ale clovek dozije tych 30r tak tych 278€ bude mat v strede plnenia kupnu silu 190€ a pred smrtou 130€ (2,5% priemerna inflacia). Nepouzitelne.

Odkial ma Mihal tych 30r dozitia? Tolko sa doziva male % ludi. Cize taka ponuka od poistovne by bola velmi nevyhodna.

By ma zaujimalo ako to maju v inych krajinach.
Je to tak, najväčší problém 2.piliera je výplatná fáza, lebo dôchodok z 2. piliera je nevalorizovaný a tak jeho kúpnu silu požiera inlácia.
V Švajčiarsku výplatná fáza funguje takto:
Druhý pilier ide do dôchodkovej pokladne, ktorých je veľmi mnoho a sú organizované podľa profesií. Najjednoduchšie je, ak má podnik vlastnú dôchodkovú poisťovňu, ale tú majú len veľké firmy. Malé podniky v jednej branži mávajú spoločnú pokladňu, alebo je pokladňa kolektívna, riadená nejakou bankou či poisťovňou. Štát nad dôchodkovými pokladňami vykonáva dohľad a predpisuje minimálny konverzný koeficient, ale inak im do bežného riadenia nezasahuje. Kvôli zlému hospodáreniu mnohé dôchodkové pokladne nemali kapitálové krytie, aby pokryli riadne odchody do dôchodkov. Preto žiadali od štátu, aby na obdobie 2005-2014 znížil konverzný koeficient zo 7.2% na 6.8%, ale potom sa ukázalo, že ani to nebude stačiť a od roku 2016 musel byť konverzný koeficient znížený na 6.4%. To znamená, že z každých ušetrených 100 tisíc dostane poistenec namiesto 7200 frankov ročne už len 6400. Aby sa kompenzovali dopady na nízke príjmy pod 41 tisíc ročne, prijali sa dodatočné opatrenia, vďaka ktorým sa slabo zarábajúcim dôchodok zvýši aj o 10%, ale dobre zarábajúcim s kapitálom pri odchode do dôchodku okolo štvrť milióna frankov klesne asi o 5%.
https://www.slovak.ch/clanky/dochodky-n ... pilieroch/

Neviem, ako je to s valorizáciou, GPT mi tvrdí, že nie je zákonom povinná a je to na správcovi dôchodkového fondu, či nejakú valorizáciu urobí.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
wladas
Guru Member ****

JUGGLER napísal: Ne 01 12, 2024 12:36 amAle poisťovňa musí rátať s tým, že sa dožiješ tých 30. Jednak preto, že to stúpa ( v Španielsku už je priemer 84 rokov ) a jednak musia mať rezervu.
Tie peniaze čo ostanú asi prejdú do dedičstva. Ale máš pravdu, že inflačne znehodnotené.

Bolo by fajn dať dokopy aké sú možnosti. Lebo viem, že nad určitou hranicou si ľudia pri odchode do dôchodku môžu vybrať celý 2 pilier.
A vložiť ho trebárs do SP500 a brať si z toho rentu. Takisto sa mi marí, že polovicu 2 piliera za nejakých okolností môžeš nechať zhodnocovať, kým sa dôchodok vypláca z prvej polovice.
Deditelny je len programovy vyber dochodku. Dozivotny dochodok nie je deditelny, logicky, lebo je to poistenie.

Hranica na cely vyber uspor je podmienka mat aspon priemerny 1.pilierovy dochodok. Ti co ho budu mat nizsi maju smolu.
jordi
Dátum registrácie: Pi 14 11, 2014 10:03 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa jordi »

Ten programový výber ani nemusí byť... Za tie roky to môžu ešte všelijako pozmeniť...
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 93 times
Been thanked: 83 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

JUGGLER napísal: Ne 01 12, 2024 12:36 am Bolo by fajn dať dokopy aké sú možnosti. Lebo viem, že nad určitou hranicou si ľudia pri odchode do dôchodku môžu vybrať celý 2 pilier.
https://www.socpoist.sk/navigacia/1094- ... e?ref=1094

Štatistiky, referenčné sumy, formy, ...
Glogol
Guru Member ****

Znamená to, že ak sporiteľovi v druhom pilieri budú v 2025 vyplácané dôchodky v úhrne prevyšujúcom sumu 684,1 eura, bude môcť požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov v druhom pilieri jednorazovo. (tasr)
https://e.dennikn.sk/minuta/4350544
duves
Platinum Member ***

Ved áno, ale asi 2 tyždne nazad som tu písal, že davali v spravach info, že niečo neodhlasovali v parlamente ako chceli a tento výber bude možný aj dalšie roky po roku 2025.
duves
Platinum Member ***

až od roku 2029 budú obmedzenia
Od roku 2029 si budú môcť dôchodcovia vybrať len polovicu úspor z druhého piliera, zvyšok dostanú formou pravidelnej dávky.
https://hnonline.sk/prakticke-hn/porade ... obmedzenia
vladko11
Active Member
Dátum registrácie: Ne 25 04, 2021 11:37 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 28 times

Príspevok od používateľa vladko11 »

Tam je nejaká záruka, že tú druhú polovicu dostanú celú alebo sa im bude ešte priebežne zhodnocovať? Lebo ak nie, tak to už dnes podstatne znižuje atraktivitu druhého piliera.
bebe814
Dátum registrácie: Št 11 10, 2012 9:55 am
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa bebe814 »

JUGGLER napísal: Ne 01 12, 2024 12:36 am
Ale poisťovňa musí rátať s tým, že sa dožiješ tých 30. Jednak preto, že to stúpa ( v Španielsku už je priemer 84 rokov ) a jednak musia mať rezervu.
toto je prave kamen urazu, poistovna by mala ratat s nejakou primeranou rezervou na rast veku ale zohladnit by mala prave tu dlzku dozitia, pretoze ta je priemerna! tzn. ze niekto sa dozije viac iny menej a v celkovom baliku je vysledok priemer (dajme tomu tych 11 rokov z vyhladom na 15 u muzov) , ale ked rataju u vsetkych na 30 tak to je zle! proste hromadia cash, ja si myslim ze tam chyba konkurencia, a sa divim ze to dohlad este neriesil ... totiz spravcovske poistovne len spravuju ale dochodok vyplacaju len 2 zivotne !!! Allianz a Generali . v tomto stave ako je druhy pilier nepouzitelny produkt. Clovek sa moze byt za to aby ho nezrusili ze je to jeho ale je to nanic ked vo finale z toho nebude mat nic pouzitelne.
wladas
Guru Member ****

Ano, dozivotny dochodok z 2.piliera je velky ojeb s aktualnymi podmienkami (resp slabymi podmienkami).
Ako som uz spominal neriesi sa ani valorizacia. Vypocitaju napr 300€ dochodok ktori ti daju aj za 20r kde bude mat vyrazne nizsiu kupyschopnost.
Dĺžka dožitia: pri výpočte dôchodku musí poisťovňa vedieť,
ako dlhú predpokladá jeho výplatu. Nie je totiž jedno, či
peniaze určené na výplatu rozdelí na 15, 20 či 25 rokov. Čím
dlhšiu dobu sa predpokladá poberanie dôchodku, tým nižší
tento dôchodok bude, a naopak.
Ako poisťovňa dospeje ku kvalifikovanému odhadu očaká
vanej dĺžky dožitia svojich dôchodcov? Dopracovať sa ku
konečnému parametru nie je jednoduché. Poisťovňa musí
vychádzať z toho, akých dôchodcov bude mať vo svojom
kmeni. Keďže sporenie v II. pilieri nie je celoplošne povinné,
sú napríklad úmrtnostné tabuľky Štatistického úradu pre
tento účel bez ďalšej úpravy nepoužiteľné. Akékoľvek iné
úmrtnostné tabuľky tiež nemusia byť relevantné, keďže tie
existujúce zobrazujú minulú alebo súčasnú situáciu. Avšak
poisťovňu v tomto prípade nebude zaujímať, akého veku sa
dožívali ľudia v minulosti, či akého sa dožívajú v súčasnosti
,
ale akého sa dožijú jej klienti v budúcnosti.
https://www.allianz.sk/content/dam/onem ... pilier.pdf
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Poviem k tomu 3 poznámky.

Prvá ,,opakovanie matka múdrosti,,..tlačím si to do hlavy aby som nezabudol pre moju rodinu a známych:

1. Ak človek ide do dôchodku s dôchodkom vyšším ako priemerným , môže vybrať celý 2 pilier a spravovať si ho súkromne ako chce.
Oni tomu vravia programový výber - varianta jednorazové vyplatenie nasporenej sumy príspevkov.

Ten limit na programový výber volajú ,,referenčná suma,, (je to sumár dávok) a konkrétne čísla na splnenie sú/boli:

2025: 684,10 eur
2024: 651,70 eur
2023. 521,30 eur

2. Ak má človek pri odchode menej musí zvoliť ,,doživotný dôchodok,, ...to je to, čo kritizujeme a nejak sa tomu treba vyhnúť.

Nedá sa tomu vyhnúť tak, že ak človeku nechýba veľa do ,,referenčnej sumy,, tak doloží do 2 piliera vlastné prachy? (tie potom vyplatia)
Nedá sa tomu vyhnúť tak, že pred dôchodkom dobrovolne vstúpim do 3 piliera..napr. vložím 100 000 na 1 rok za účelom prekročenia ,,referenčnej sumy,, a po odchode zvolím ,,jednorazové vyrovnanie,,. Minimálna výplatná fáza je 5 rokov - to by tiež nebola tragédia.

3. Včera ked som dával dokopy výsledky 2 piliera - indexové fondy ( dal som do vlákna Oldrich) všimol som si výsledky garantovaných fondov.
Dlhodobá výkonnosť je od 1,1 do 1,8% p.a. čo nebije infláciu, ktorá je dlhodobo cca +3,2% p.a. a posledných 5 rokov nad 6% p.a..

Z môjho pohľadu sa teda Fico a jeho vláda dopustila zločinu, ked uzákonili povinný prechod do garantovaných fondov v 2013.

Ak je ,,garantovaný,, výnos nižší ako inflácia, čo môže na súde dosvedčiť každý znalec z oblasti investovania, nedochádza k zhodnocovaniu, ale k ZNEHODNOCOVANIU úspor.

Do basy smerákov už za to zrejme neposadia, ale zamyslite sa nad tým, že garantované fondy v druhom pilieri máme aj teraz a je v nich zhruba jedna tretina financií v 2 pilieri. Garantované fondy by mali zákonom zrušiť, lebo tento zločin znehodnocovania pokračuje ďalej.

Nech sa páči výsledky a štatistika vravia, že k stratám by nedošlo jedine vtedy keby garantované fondy zrušili a ostatné fondy nechali:
Prílohy
2 pilier štatistika.png
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 812 times
Been thanked: 452 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

JUGGLER napísal: Po 20 01, 2025 9:16 pm
2. Ak má človek pri odchode menej musí zvoliť ,,doživotný dôchodok,, ...to je to, čo kritizujeme a nejak sa tomu treba vyhnúť.

Nedá sa tomu vyhnúť tak, že ak človeku nechýba veľa do ,,referenčnej sumy,, tak doloží do 2 piliera vlastné prachy? (tie potom vyplatia)
Nedá sa tomu vyhnúť tak, že pred dôchodkom dobrovolne vstúpim do 3 piliera..napr. vložím 100 000 na 1 rok za účelom prekročenia ,,referenčnej sumy,, a po odchode zvolím ,,jednorazové vyrovnanie,,. Minimálna výplatná fáza je 5 rokov - to by tiež nebola tragédia.
Juggler, nedá sa tomu vyhnúť nijak, lebo referenčná suma je niečo, čo je naviazané na iba I. pilier. 1. pilier druhým a vôbec nie tretím nemáš ako ovplyvniť. II. a III. pilier predsa nevypláca cez SP.

"Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo SP, teda z prvého dôchodkového piliera. Znamená to, že ak sporiteľovi v druhom pilieri budú v budúcom roku vyplácané dôchodky v úhrne prevyšujúcom sumu 684,10 eura, bude môcť požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov v druhom pilieri jednorazovo."
bebe814
Dátum registrácie: Št 11 10, 2012 9:55 am
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa bebe814 »

noo dalo by sa tomu vyhnut tak ze zalozit zivotnu poistovnu a ked pride ponuka do centralneho systemu tak to odkupit ;-))))
Paly
Active Member
Dátum registrácie: Št 21 03, 2019 1:30 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa Paly »

tomáš virdzek napísal: Po 20 01, 2025 10:43 pm Juggler, nedá sa tomu vyhnúť nijak, lebo referenčná suma je niečo, čo je naviazané na iba I. pilier. 1. pilier druhým a vôbec nie tretím nemáš ako ovplyvniť. II. a III. pilier predsa nevypláca cez SP.

"Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo SP, teda z prvého dôchodkového piliera. Znamená to, že ak sporiteľovi v druhom pilieri budú v budúcom roku vyplácané dôchodky v úhrne prevyšujúcom sumu 684,10 eura, bude môcť požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov v druhom pilieri jednorazovo."
Táto definícia mi príde nejednoznačná, dokonca druhá veta vyvracia prvú. Alebo zle rozumiem spojeniu "vyplácané dôchodky v úhrne" a nie je to suma dochodkov(1.+2.+3.)?
duves
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Po 20 01, 2025 9:16 pm Garantované fondy by mali zákonom zrušiť, lebo tento zločin znehodnocovania pokračuje ďalej.
No ja mam do riadneho starobného dôchodku 1,5 roka. A mne nepríde príliš dobré aby som to dával do indexu. Jedine ak by teraz niečo pohlo trhovú hodnotu dolu, tak by som niečo presunul do indexu s očakávaním rastu.
vladko11
Active Member
Dátum registrácie: Ne 25 04, 2021 11:37 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 28 times

Príspevok od používateľa vladko11 »

Paly napísal: Ut 21 01, 2025 7:01 am
tomáš virdzek napísal: Po 20 01, 2025 10:43 pm Juggler, nedá sa tomu vyhnúť nijak, lebo referenčná suma je niečo, čo je naviazané na iba I. pilier. 1. pilier druhým a vôbec nie tretím nemáš ako ovplyvniť. II. a III. pilier predsa nevypláca cez SP.

Táto definícia mi príde nejednoznačná, dokonca druhá veta vyvracia prvú. Alebo zle rozumiem spojeniu "vyplácané dôchodky v úhrne" a nie je to suma dochodkov(1.+2.+3.)?
To je suma všetkých dôchodkov vyplácaných z prvého piliera, čiže tam patrí aj vdovský, invalidný ...
duves
Platinum Member ***

vladko11 napísal: Ut 21 01, 2025 7:53 am To je suma všetkých dôchodkov vyplácaných z prvého piliera, čiže tam patrí aj vdovský, invalidný ...
V podstate áno, až na to, ked poistenec dosiahne riadny dochodkový vek a vypočíta sa starobný dôchodok, tak sa porovnáva s výškou invalidného a ponechá (nastaví sa) sa vždy vyššia suma. Určite nie súbeh invalidného dôchodku a starobného dôchodku: https://www.peniaze.sk/dochodky/4620-pr ... o-dochodku

Takže starobný dochodok, vdovsky, potom iný typ, napr. niekto by stihol slúžiť 15 rokov v armáde, tak výsluhový, potom by mal aj 3.pilier, tak toto sa všetko zohladňuje do referenčnej sumy....atd
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 21 times
Been thanked: 966 times

Kde maju najviac nasetrene na dochodok ?

Príspevok od používateľa MiBi »

1737490665807.jpg
duves
Platinum Member ***

Mihál o 2.pilieri, od 8 minuty
https://www.youtube.com/watch?v=8KINEekhiyc
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 142 times

Re: Kde maju najviac nasetrene na dochodok ?

Príspevok od používateľa Rokosák »

MiBi napísal: St 22 01, 2025 7:48 am 1737490665807.jpg
Public Pension Assets su aktiva z, ktorych sa vyplaca penzia. Su spravovane pre verejne zamestnanych ako ucitelia, policajti, hasici a podobne. Aspon v USA je to tak, ako to je inde neviem.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"