Re: TRHY AKTUÁLNE 2024-2025

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2268 times
Been thanked: 2670 times

Re: Denný pokec 2024

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nešalte sa. Dnes v Lídli Tatranské maslo 250g za 2,55 €. Teda ako v Rakúsku.
Kúpiš 4 a 3 dáš do mrazničky. Zdražovanie vybavené.
Ja stále kupujem špičkovú šunku s podielom mäsa nad 96% za približne 1 € za 100g, takisto syry.
Pivo 17 nemecké mi zdraželo, ale v akcii kupujem 55c/plechovka.
Francúzske/talianské víno má stále rovnaké ceny.

Najľahšie zarobené peniaze sú ušetrené. Stačí nekupovať predražené veci.

Minule som čítal prečo maslo zdraželo v EU.
EU decimuje stavy dobytka, takže množstvo mlieka je v EU obmedzené.
A zrazu prudko stúpla spotreba syra a veľa sa ho vyváža... europa ma kvalitné syry...švajčiarske, francuzske..vývoz stúpol hlavne do Číny.
Pri nedostatku mlieka je výhodnejšie spracovať ho na syry, to prináša väčšie marže.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: Investovanie do akcii - začiatočník Martin7 ( +AMD )

nevedzgdo napísal: Št 21 11, 2024 12:12 am Ok, ohľadom ekonomiky.
Snáď uznáš, že ekonomika v štátoch ako Čína alebo Rusko nefunguje normálne. Či?
V Číne funguje lepšie ako v EU.
nevedzgdo napísal: Št 21 11, 2024 12:12 am Pozorne som som si prečítal všetko čo tu roky píšeš a preto sa spýtam. Už ti došlo, kam vedie sledovanie názorov, ktoré šíri odborník (podľa teba) ako Chmelár alebo Harabin?
Chmelár je vynikajúci odborník. Velmi rád čítam jeho statusy. Nesúhlasím so všetkým, ale život nie je o uniformnom a vždy korektnom názore ako sa nám snažia vsugerovať neomarxisti. Sloboda a rôznorodosť názorov a k tomu kritické myslenie je základ pokroku.
Pozor na strašenie ,,k čomu to vedie,,. Tak začína cenzúra a totalita ..Hľadá sa dôvod, potom sa zakazuje a nakoniec prenasleduje.

nevedzgdo napísal: Št 21 11, 2024 12:12 am Ak sa veci dotiahnu do úspešného konca, tak si už nebudeš vyberať či investovať cez XTB alebo IB. Bude všetko dané.
Aj prehliadač budeš mať nainštalovaný len ten, ktorý bude schválený súdruhmi.
Presne toto pozorujem v politike EU. Stúpa počet zmagorených politikov, ktorí si myslia, že majú právo určovať iným čo si majú myslieť.
A čo sa týka USA prečítaj si dnešné správy ohladom Googla. Ministerstvo spravodlivosti si myslí, že Googlu by mali zakázať prehliadač Chrome, dokonca operačný systém Android ! Používam Chrome, tak ktorý prehliadač mi schvália súdruhovia?
Drzo sa mi vnucucuje Microsoft Edge..Zneužíva že mám Windows 11...ale ja nechcem vlezlé softy z výberom správ ktoré schváli Microsoft...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 65 times
Been thanked: 280 times

Príspevok od používateľa miror »

JUGGLER napísal: Pi 22 11, 2024 12:17 am A čo sa týka USA prečítaj si dnešné správy ohladom Googla. Ministerstvo spravodlivosti si myslí, že Googlu by mali zakázať prehliadač Chrome, dokonca operačný systém Android ! Používam Chrome, tak ktorý prehliadač mi schvália súdruhovia?
Drzo sa mi vnucucuje Microsoft Edge..Zneužíva že mám Windows 11...ale ja nechcem vlezlé softy z výberom správ ktoré schváli Microsoft...
Na Windows a Ubuntu pouzivam desiatky rokov Firefox a postovy klient Thunderdird. S doplnkami blokuje reklamy, otravne EÚ cookies a gdpr okná, yt reklamy vo videách atď. Chrome by som v nikdy nepouzival, uz v zarodku vyvoja to bol strasne doterny prehliadac zneuzivajuci moje prehliadanie na neustale podsuvanie reklamy a skreslenych vysledkov vyhladavania za ucelom ponuky produktov inzerentov, rokmi to akurat lepsie zakryva. Je to produkt reklamnej agentury za ucelom rozvoja jej core biznisu, nic viac.
spyros
Dátum registrácie: Ne 20 10, 2024 10:54 am
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa spyros »

JUGGLER napísal: Pi 22 11, 2024 12:17 am V Číne funguje lepšie ako v EU.
Na tomto ma fascinuje a mozog odumiera, že napriek tomu, že by si "doakcioval" na voľnom trhu západného sveta, tak Čína, Rusko, Chmelár, Blaha ostáva super mega cool.
---
Rgdz,
Spyros
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Otázka bola ohľadom ekonomiky. Odpoveď je ohľadom ekonomiky. Akciový trh Číny ma nezaujíma. Nie je pre mňa dostatočne transparentný.
Aj keď sem-tam zobchodujem nejakú akciu.
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 65 times
Been thanked: 280 times

Príspevok od používateľa miror »

spyros napísal: Pi 22 11, 2024 7:31 am
JUGGLER napísal: Pi 22 11, 2024 12:17 am V Číne funguje lepšie ako v EU.
Na tomto ma fascinuje a mozog odumiera, že napriek tomu, že by si "doakcioval" na voľnom trhu západného sveta, tak Čína, Rusko, Chmelár, Blaha ostáva super mega cool.
Keby Čína za niečo stála, dali by ju aspoň do svetových indexov ale v MSCI nič čínske nevidím. Považujú ju za "rozvíjajúci" sa trh.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Čína nemá žiadny podiel v indexe MSCI World, pretože tento index zahŕňa len krajiny klasifikované ako rozvinuté trhy (Developed Markets) podľa metodiky MSCI. Čína je klasifikovaná ako rozvíjajúci sa trh (Emerging Market) a je zahrnutá v indexe MSCI Emerging Markets.

MSCI World: Zahŕňa iba rozvinuté trhy, ako sú USA, Japonsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko a ďalšie.
MSCI Emerging Markets: Obsahuje rozvíjajúce sa trhy, medzi ktoré patrí Čína, India, Brazília, Južná Afrika a podobne.

Ak by vás zaujímalo, kde má Čína veľký vplyv, ide hlavne o index MSCI China alebo podiel v MSCI Emerging Markets, kde patrí medzi najväčších hráčov (s podielom často nad 30 % v závislosti od aktuálnych údajov).

V treťom tisícročí (od roku 2000) je najrýchlejšie rastúcou ekonomikou Čína, hoci od roku 2020 jej rast spomaľuje.
Jej rast za posledné dve desaťročia bol fenomenálny, a to najmä vďaka industrializácii, rozvoju infraštruktúry a expanzii technologického sektora.

Prečo Čína?

Priemerné tempo rastu HDP (2000–2020): Čína dosahovala ročný rast HDP okolo 9–10 %, čo je v modernej histórii bezprecedentné pre tak veľkú ekonomiku.
Industrializácia a urbanizácia: Masový presun obyvateľstva z vidieka do miest vytvoril obrovský dopyt po stavebných projektoch a infraštruktúre.
Export a obchod: Čína sa stala globálnou výrobnou továrňou a svetovým exportným lídrom.
Technologické inovácie: Vzostup technologických gigantov ako Alibaba, Tencent a Huawei podnietil ďalší rast.

Najlepšie ekonomiky sveta z celkového pohľadu podľa kombinovaných kritérii:

Spojené štáty americké: Kombinácia veľkosti, konkurencieschopnosti a inovácií.
Švajčiarsko a Škandinávia: Silné z hľadiska kvality života a konkurencieschopnosti.
Čína a India: Rýchlo rastúce veľké ekonomiky s globálnym dosahom.

P.S. Odpovedal vám môj pomocník ChatGPT - inteligencia bez emócii, ktorú zaujímajú len fakty.
nevedzgdo
Active Member
Dátum registrácie: St 20 11, 2024 10:48 pm
Has thanked: 69 times
Been thanked: 41 times

Príspevok od používateľa nevedzgdo »

JUGGLER napísal: Pi 22 11, 2024 12:17 am
nevedzgdo napísal: Št 21 11, 2024 12:12 am Ok, ohľadom ekonomiky.
Snáď uznáš, že ekonomika v štátoch ako Čína alebo Rusko nefunguje normálne. Či?
V Číne funguje lepšie ako v EU.
:potlesk: :potlesk: :potlesk:

Napísal som, že ekonomika v štátoch ako Čína alebo Rusko nefunguje normálne.

Ty si to otočil a pozrel na to svojsky. Že fungujú na nedemokratickom základe, ba až život ohrozujúcom (ľudia tam miznú v gulagoch alebo padajú z okien), si úplne opomenul, ako keby nič. Akú hodnotu má pre teba sloboda?

V Rusku vládne 100% oligarchia a život tam má cenu 10 rublov. Ľudské zdroje sú tam vnímané rovnako ako nerastné zdroje. Podobne ako v Rusku, aj v Číne je hodnota života podriadená záujmom Putina a Si Ťin-pchinga. Čínska ekonomika je centralizovane riadená súdruhmi, čo im umožňuje rýchlu implementáciu akýchkoľvek nápadov, často na úkor transparentnosti, slobody, sociálnych práv atď.

Možno sa tu hodí ako alegória jedna historka. Na divokom západe boli dvaja kovboji, Jack a Bill, ktorí vedeli vyhrávať peniaze hraním pokra. Jeden z nich mal o niečo väčšiu úspešnosť, ale kto to bol, je hádankou pre všetkých. Jack hral férovo, nepodvádzal ani nevyužíval žiadne nekalé praktiky. Bill bol všetkými masťami mazaný a ako najosvedčenejšiu praktiku využíval číhanie na obeť. Vždy si vytipoval nejakého opitého hráča, ktorý už prehral veľa peňazí a vo svojom smútku sa snažil rýchlo vyhrať späť prehraté peniaze. Nevšímal si spoluhráčov a robil rôzne chyby. Vtedy nastupoval na scénu Bill.

Je ťažké uhádnuť, kto mal vyššiu úspešnosť? Ale stačí hľadieť iba na úspešnosť?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

" Ľudské zdroje sú tam vnímané rovnako ako nerastné zdroje."

A v ktorej krajine nie su? :)

Mam 1 otazku, kolko EUR by si bol ochotny zaplatit za znizenie svojho individualneho rizika umrtia o 1 zo 100 000 , resp o 0.001% pocas nasledujuceho roka ?
Odoslané z počítača
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

nevedzgdo napísal: So 23 11, 2024 9:39 pm Napísal som, že ekonomika v štátoch ako Čína alebo Rusko nefunguje normálne.
Ty si to otočil a pozrel na to svojsky. Že fungujú na nedemokratickom základe, ba až život ohrozujúcom (ľudia tam miznú v gulagoch alebo padajú z okien), si úplne opomenul, ako keby nič. Akú hodnotu má pre teba sloboda?
:lol:

Ešte raz opakujem:
JUGGLER napísal: Pi 22 11, 2024 9:21 am Otázka bola ohľadom ekonomiky.
Odpoveď je ohľadom ekonomiky.
Ešte som napísal, že v Číne ekonomika funguje lepšie ako v EU.

Je to môj názor. Ekonomika EU totiž upadá.
Je tu snaha riadiť ekonomiku centrálne, plánovite a na základe politických a ideologických predstáv. To nemá ďaleko od súdruhov..
Fakt nad ktorým je zbytočné filozofovať: Čína za posledných 20 rokovje najväčší ekonomický tiger sveta.
Ktokolvek a akokolvek riadi Čínu, konštatujem, že dosiahli veľký ekonomický úspech, kým ekonomika EU upadá .

BODKA.
nevedzgdo napísal: So 23 11, 2024 9:39 pm Možno sa tu hodí ako alegória jedna historka. Na divokom západe boli dvaja kovboji, Jack a Bill, ktorí vedeli vyhrávať peniaze hraním pokra. Jeden z nich mal o niečo väčšiu úspešnosť, ale kto to bol, je hádankou pre všetkých. Jack hral férovo, nepodvádzal ani nevyužíval žiadne nekalé praktiky. Bill bol všetkými masťami mazaný a ako najosvedčenejšiu praktiku využíval číhanie na obeť. Vždy si vytipoval nejakého opitého hráča, ktorý už prehral veľa peňazí a vo svojom smútku sa snažil rýchlo vyhrať späť prehraté peniaze. Nevšímal si spoluhráčov a robil rôzne chyby. Vtedy nastupoval na scénu Bill.
FRANTO vstal z mŕtvych a vrátil sa v podobe nového nicku ?

Aby moralizoval, kádroval, poučoval a útočil ad hominem.

Odpoviem ti na kovbojov, pretože odpoveď sa týka aj tradingu a burzy, ale viac sa s tebou nebudem baviť.
Pretože tebe nejde o diskusiu, iba o poúčanie a osobné útoky.

Profesionálny poker je o vyhrávaní peňazí. Dlhodobo vyhráva len ten, čo hraje lepšie.
Krátkodobo hocikto môže vyhrať so šťastím. Podobne to funguje aj na burze.

Kúp si nejakú knihu o profesionálnom pokeri (live games, nie turnaje), a zistíš, že ,,table selection,, teda výber spoluhráčov s ktorými hraješ pri stole je základom toho, aby si mohol vyhrávať.

Ked živú hru hraje 5 rovnako zdatných hráčov, môžu hrať aj 20 hodín a nikto z nich nevyhraje.

Vyhraje kasíno, pretože systém ,,blindov,, a poplatkov neľútostne odoberá peniaze zo stola, teda v obrovských herniach aj čas sú peniaze.
Hra vtedy stráca zmysel, pretože profesionál nehraje na šťastie, ale profituje z toho, že hrá lepšie a trpezlivejšie ako ostatní.

Na burze je podobný systém, čo sa týka tradingu.
Ak nemáš skill generovať výnos z obchodných transakcií, poplatky brokera ťa zlikvidujú.
Ak obchodník robí zlé rozhodnutia, jeho výsledkom sú straty.

Je to jednoduché a nemá to nič spoločné z férovosťou, vychcatosťou a morálnymi hodnotami.
Poker i burza sú férová hra a súťaž, kde všetci ktorí sa zúčastnia majú rovnaké podmienky.

Ak niekto hraje zle, alebo je opitý, alebo hraje len na šťastie a rozhadzuje peniaze, ten prehrá tak či tak.
Nezomrie z toho, len príde o peniaze. Ak sa nepoučí nabudúce príde znova, lebo poker sa mu páči.
Niekedy so šťastím vyhraje, proste každý vie čo robí a je zodpovedný sám za seba.

Na burze to funguje rovnako. Vieš čo je podľa mňa nemorálne?

Keď ľudia z finančného priemyslu klamú bežným ľuďom, že investiční manažéri v podielových fondoch im zarobia viac.
Klamanie edukátorov a influencerov, keď za finančný prospech lanária ľudí na vidinu bezprácnych ziskov.
Klamanie agentov, ktorí ľuďom zakladajú manažované účty len aby ich vyciciavali cez poplatky.
Klamanie rôznych CFD brokerov, ktorí cez reklamy a afiliate programy lanária ľudí na hazard pri vysokej páke a poplatkoch.
Klamanie o.c.p. ktorí cez platených agentov telefonujú ľuďom a nahovárajú ich na transakcie.
A potom ich okrádajú cez CHURNING a vysoké poplatky.
Rôzne podvody, ponzi, investičné schémy o ktorých tu roky diskutujeme...

Koniec príspevku a míňania času. Zbohom Franto – Nevedzgdo.

ALL: históriu nicka menom Franto nenájdete, lebo sa odtiaľ nechal so všetkými svojími príspevkami vymazať.
nevedzgdo
Active Member
Dátum registrácie: St 20 11, 2024 10:48 pm
Has thanked: 69 times
Been thanked: 41 times

Príspevok od používateľa nevedzgdo »

Zrejme som narušil TVOJE vody (všetkým je jasné, že toto fórum je jednoznačne pod tvojou taktovkou). Ospravedlňujem sa, ale nedalo mi to, najmä keď čítam, čo tu píšeš o vojnových štváčoch a podobne. Je mi jasné, že oficiálnemu majiteľovi tohto webu je jedno, čo a kto tu tvorí verejný obraz (alebo len akože bezcharakternosť a akože neutrálnosť v podobe prospechárstva) a koľko ľudí odtiaľto odišlo kvôli tebe a iným obhajcom amorálnosti, pokrytectva a prospechárstva.

Keď ty v rámci akejkoľvek témy pridávaš komentáre a poznámky o Američanoch, vojnových štváčoch a podobne, zostáva to bez povšimnutia. Keď si to však dovolí niekto iný, začnú sa diať veci...

Keď tu niekto napíše niečo, čo sa ti nepáči, zapínaš svoje páky - overené spôsoby. Práve ty si ten, kto škatuľkuje a kádruje a snaží sa umlčať. Iný názor vnímaš ako útok. Presne týmto spôsobom sa na Slovensku snaží tá hrubšia časť umlčať tých, čo chcú tiež iba vyjadriť svoj nesúhlas alebo chcú tiež len povedať, ako to vidia.

Nemusíš vysvetľovať fungovanie kasín. Ani nemusíš obhajovať konanie amorálnosti. Je mi jasné, že ty v tom problém nevidíš, ako Bill oberá tých neborákov o peniaze. Predsa nepôjdeš proti sebe. Patrí to k pudu sebazáchovy. Aby človek mohol ďalší deň vstať z postele a pozrieť sa do zrkadla, musí sám seba vnímať ako dobrého/čistého a všetko sám pred sebou obhájiť. Nejaká forma morálnej seba-konštrukcie.

Ak niekto zneužíva svoju silu proti slabším alebo znevýhodneným, pre mňa to je len ukážka jeho morálnych hodnôt (v sile čínskej ekonomiky to nie je o ničom inom). Takto hodnotovo nastaveným jedincom stačí, keď si v duchu ospravedlnia svoje konanie vetou (ako si to urobil ty v predošlom príspevku) "však keby som ho neobral ja o peniaze, urobil by to iný" a idú ďalej.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1454 times

Kazimirova vila

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: Št 17 10, 2024 11:03 pm Padni, komu padni.
Kažimír nevysvetlil luxusnú vilu na azúrovom pobreží
Partnerke guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra Kataríne Koreckej sa podarila zázračná vec, o ktorej sníva azda každý, kto si požičiava peniaze.
Od cyperskej schránkovej firmy si požičala 1,5 milióna eur. Tieto peniaze pochádzali od oligarchu, Kažimírovho dlhoročného známeho Jozefa Brhela. Vďaka nim kúpila lukratívnu vilu s bazénom na Azúrovom pobreží vo Francúzsku. A potom nemusela nič vracať. Stalo sa to pred desiatimi rokmi, keď bol Kažimír ministrom financií v jednofarebnej vláde Smeru.
Dlh 1,5 milióna eur Koreckej škrtli a dodnes má vilu v malebnom meste Vence na francúzskej Riviére pár kilometrov od Nice.
Ako sa Kažimírova partnerka dostala k atraktívnej nehnuteľnosti, sme zistili vďaka dokumentom z cyperského obchodného registra, ale aj z registrov ďalších daňových rajov, viac v prilohe.
Prílohy
kazimirova-vila.pdf
(4.47 MiB) 100 stiahnutí
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
sablatura
Dátum registrácie: Ne 17 07, 2011 10:06 am
Has thanked: 90 times
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa sablatura »

"Chmelár je vynikajúci odborník." Ďalej som už nečítal, lebo ma prekotilo zo stoličky. Ako Huliaka po diskusii na STV.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Oznam strany DEMOKRATI na FB:

„Dnes ráno došlo v Bratislave k nehode, ktorej účastníkom bol aj podpredseda strany Demokrati Juraj Šeliga.
Do Juraja nabúralo auto, ktorého šofér bol pod vplyvom alkoholu,“

Realita?

Šeliga vychádzal z autom z dvora na hlavnú ulici a NEDAL PREDNOSŤ.
Nabúral do neho asistent Hojsíka z PS, ktorý mal v krvi 0,5% alkoholu.

https://www.topky.sk/cl/10/2921931/ZAPI ... ednom-pive
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Št 12 12, 2024 11:12 pm Nabúral do neho asistent Hojsíka z PS, ktorý mal v krvi 0,5% alkoholu.
Uz sa tomu venuje aj provladny dennik a clanok je cely aj pre nepredplatitelov:
https://standard.sk/844879/europoslanec ... u-kontrolu

Podľa Progresívneho Slovenska ide o závažné osobné zlyhanie, za ktoré bude vyvodená zodpovednosť.
https://www.sme.sk/minuta/23423820/hojs ... u-kontrolu
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Zeby karma existovala? :)
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Pi 13 12, 2024 12:20 pm
iceberg8 napísal: Pi 13 12, 2024 12:00 pm A moja otazka je preco?
zeby preto ? https://www.trend.sk/spravy/ludia-otupi ... t-iq-klesa
Ľudia otupievávajú - nevravim ze som vynimka - tiez travim vela casu klikanim na blbosti v mobile a osprostievam ....
Ved to pisu o tom istom, co som kritizoval v inej teme...
Clanok hodnotim ako HOAX :)
Nevidim AKO testovali, a preco by som im mal verit (slepo)? Ved to popiera samotny test...
Gramatika SK je znacne odlisna od gramatiky inych krajin. atd atd k matematike napriklad - zalezi ci sa pytaju od chirurga, alebo technicky zameranejsieho cloveka. Mame daleko lepsich neurochirurgov, ti matematiku (zlozitu) az tak nepotrebuju, ale vieme potom povedat, ze chirurgom klesa IQ, lebo nevedia pocitat? :)
Preto ma zaujimalo, kde si mozem dany test skusit, ale moje "zrucnosti" ho nenasli, ale nasiel som jeho cenu. Pripomina mi to "MOMky".

EDIT: ta moja otazka preco bola povodne takato " Myslim ze niekto tvrdil, ak by dnes sa rozdelili vsetky prašule sveta, aj tak by za 4 roky bolo bohatstvo rozdelene tak ako je tomu dnes."
Moj nazor je skor taky, ak by vsetci setrili, nikto by nezarobil, logicky. Cize uspesny clovek je "vyrobeny" neuspesnymi ludmi. (samozrejme okrem vynimky ako je sikovny odbornik, chirurg, technik, atd, snad sa chapeme). Aby som bol zrozumitelnejsi, ak setris, nekupujes hluposti, ale tieto hluposti tocia ekonomiku a zisky "mensiny" (tej podnikavej). Cize teoreticky mas pravdu, ano, ludia hlupnu :D fakt, mas pravdu.... (ale stale si myslim, ze ten test je viacmenej k nicomu)
Odoslané z počítača
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Pi 13 12, 2024 8:04 am Uz sa tomu venuje aj provladny dennik a clanok je cely aj pre nepredplatitelov:
Mibi. Veď ten ,,provládny,, denník len prináša info od ,,protivládneho,, Sme :lol:
Pridali len informácie o Hojsíkovi a takisto stanovisko PS, čo dávaš v druhej linke.
Spoplatňuje sa pridaná hodnota, nie informácie ktoré priniesli iné média ( medzitým už o tom napísali všetci, aj Chmelár na FB)

Informáciu zverejnil vo štvrtok denník Sme. Ten má vraj k dispozícii fotografiu formulára, ktorý po nehode spisujú jej účastníci.
Platnosť technickej a emisnej kontroly si vie online overiť každý, kto má údaje o poznávacej značke vozidla.

Denník Sme tvrdí, že Hojsíkovmu autu, ktoré používa jeho asistent Ján Vozárik, vypršala platnosť technickej a emisnej kontroly 21. októbra. Informácia je zaujímavá aj preto, že europoslanec sa v Progresívnom Slovensku dlhodobo venuje téme ochrany životného prostredia a zmeny klímy.

Jednou z podtém, na ktorú sa europoslanec a podpredseda Európskeho parlamentu sústredí, sú pritom emisie z dopravy. Na stránke Progresívneho Slovenska v sekcii Programové dokumenty visí aj text pripravený pre europoslanca s názvom Klimatický šek.

V tejto správe sa navrhuje aj zriadenie emisných dividend a nové systémy spoplatňovania emisií CO2. Okrem iného sa v nej píše, že v roku 2018 bola doprava na Slovensku zodpovedná za 18,2 percenta z celkových vypustených splodín.

Hojsík je tiež podľa vlastných slov jedným z mála slovenských politikov, pre ktorých je boj proti klimatickej kríze tou najvyššou prioritou.
Od svojho zvolenia za poslanca Európskeho parlamentu v roku 2019 sa údajne „stal jednou z najvýraznejších tvárí európskeho klimatického úsilia“, píše na svojej webstránke.

Búračka so Šeligom

Informácie o neplatnej technickej kontrole vyšli najavo po štvrtkovej havárii na Kozej ulici v Bratislave.
Asistent europoslanca Hojsíka Ján Vozárik údajne narazil do auta Juraja Šeligu (Demokrati).

Ako popisuje denník Sme, Šeliga tvrdí, že nehoda sa stala potom, čo autom vychádzal z parkoviska na hlavnú cestu. Keď sa dostal na križovanie oboch ciest, s vozidlom zastal, aby sa presvedčil, či po hlavnej ceste nejde iné auto.

Aby mal rozhľad na cestu, zastavil údajne tak, že jeho auto pretŕčalo do hlavnej cesty. Podľa jeho slov však trčalo len nevyhnutne a na ceste zostávalo miesto pre prechádzajúce vozidlá. V tej chvíli do stojaceho auta podľa Šeligu narazila Honda Civic, ktorú viedol Vozárik.

Vozárik bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu. Informáciu potvrdilo aj Progresívne Slovensko. „Podľa dostupných informácií bol asistentovi nameraný zvyškový alkohol na úrovni 0,19 mg/l,“ napísali.

Bude vyvodená zodpovednosť

Europoslanec ani jeho asistent sa zatiaľ k incidentu verejne nevyjadrili.
Progresívne Slovensko však v stanovisku uviedlo, že alkohol u Hojsíkovho asistenta považuje za závažné osobné zlyhanie.
„Bude vyvodená zodpovednosť,“ dodala strana.

Neplatnosť technickej a emisnej kontroly však PS nekomentovalo, hoci ide o porušenie zákonnej povinnosti.

V etickom kódexe PS pritom stojí, že osoby v líderských pozíciách hnutia zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu, preto sú nároky na nich vyššie ako „nároky na bežných členov a členky“.

O stanovisko redakcia požiadala aj hnutie Progresívne Slovensko.
pafe
Active Member
Dátum registrácie: Št 31 12, 2020 12:11 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 83 times

Príspevok od používateľa pafe »

MiBi napísal: Pi 13 12, 2024 8:04 am
JUGGLER napísal: Št 12 12, 2024 11:12 pm Nabúral do neho asistent Hojsíka z PS, ktorý mal v krvi 0,5% alkoholu.
Uz sa tomu venuje aj provladny dennik a clanok je cely aj pre nepredplatitelov:

Podľa Progresívneho Slovenska ide o závažné osobné zlyhanie, za ktoré bude vyvodená zodpovednosť.
https://www.sme.sk/minuta/23423820/hojs ... u-kontrolu
ono je to skor prorusko katolibansky dennik...proste stoka
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Prečo lekári v Amerike zarábajú toľko

podľa Asociácie amerických lekárskych vysokých škôl ( AAMC ) bude mať Amerika za desaťročie nedostatok až 124 000 lekárov. Toto nedáva zmysel. Táto profesia je bohato platená: 350 000 dolárov je priemerný plat podľa nedávneho článku Joshuu Gottlieba, ekonóma z Chicagskej univerzity, a kolegov. Mnoho ľudí sa chce vzdelávať ako lekári: viac ako 85 000 ľudí ročne absolvuje prijímacie testy na lekársku fakultu a viac ako polovica všetkých uchádzačov o štúdium medicíny je odmietnutá. A predsa je nedostatok lekárov. čo sa deje?

Cely clanok:
https://archive.is/5Py4M
Prílohy
usa-doctors.png
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 446 times
Been thanked: 257 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Studium 8r. na brutal dlh + 5-7r. residency za almuznu(60k rocne) 250h/mesacne, tzn prvy krat pricuchnes k vacsim peniazom pomaly ako 35r. Mladi v prdeli a stari daleko a dlhy nesplatene, byvanie dtto :-D.
Dane cca 50% + professional liability insurance do $100k rocne.

Podla mna nic moc deal. Vdnesnom ponimani, kedy mladi ludia nechcu stravit najlepsie roky zivota tazkym studiom a pracou v lagri, ale radsej studuju lahsie obory, sice za mensiu mzdu ale lepsim lifebalancingom.

Toto sa tyka aj CR a SR, nebyt UA lekarov(resp. SK lekarov) je vychod SK a CR v problemoch.
Naposledy upravil/-a Adammd v So 14 12, 2024 4:05 pm, upravené celkom 1 krát.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: Prečo lekári v Amerike zarábajú toľko

MiBi napísal: So 14 12, 2024 2:14 pm viac ako polovica všetkých uchádzačov o štúdium medicíny je odmietnutá. A predsa je nedostatok lekárov. čo sa deje?
Pre mňa jednoduchá odpoveď. Zdravotnícky biznis je tak nenažratý, že nestrpí konkurenciu.
Preto radšej ceny nechajú ísť hore a ked ako pacient nemáte peniaze, sorry - skapete na ulici.
Majú síce aj oni štátne zdravotníctvo, ale nie pre nákladnú liečbu.
Neviem, či teraz uznávajú naše diplomy, ale moja skúsenosť je taká , že keď dôjdete do USA ako lekár nemôžete tam pracovať.
Jedine ako nedostatkový super odborník/mozog, ked zamestnávatel preukáže, že nemá na domácom trhu takého.

Ak dôjdete ako lekár, v niektorých štátoch hádžu také polená pod nohy, že treba prakticky opakovať celý proces VŠ štúdia, čo
môže zabrať aj 6-7 rokov a desiatky tisíc dolárov (teraz možno aj stovky).
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

v USA na predmestiach je nedostatok fyzioterapeutov, čo sa zdá ako pofiderný biznis(a aj je :)), lenže taký hokejista lekára mať nemusí a robiť musí aj keď sa dokaličí a že niečo zarobí, to je pri tej soche slobody dnes na obtiaž... Takže môže sa dať na štúdium medicíny a keď je šikovný a snaží sa, tak to aj vyštuduje, lenže popritom zistí, že je sprostý ako tágo, pretože ten fyzioterapeut potrebuje znalosti na úrovni nositeľa Nobelovej ceny, aby bol k svetu... lenže firemný svet je firemný svet a odborníkov nedostatok, tak potom aj vyštudovaní felčiari po 20 rokoch praxe zistia, že možno aj niečo vedia a že ten pokrok v obore nie je zase taký svetoborný názor, zarobené majú dosť, akurát to kazí ten náboženský bordel a pre ktorý tie predmestia, na ktorých žije, je vec k nevydržaniu a možno z toho USA aj napriek znalostiam hodnými Nobelovej ceny zdrhne, pretože ani tie peniaze v tom predmestí sochy Slobody nestoja za ten Long Island...
Adammd
Guru Member ****

fyzioterapia sa nestuduje na medicine, resp. nie su to lekari
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Americke zdravotnictvo

Každý, kto žije v Spojených štátoch, chápe, prečo má strelec z New Yorku medzi ľuďmi takú podporu, hoci za bieleho dňa na ulici chladnokrvne zastrelil otca dvoch detí. A naopak – málokomu odinakiaľ dáva tá silná reakcia americkej verejnosti zmysel. Prečo by aj mala – nikto nemá právo druhého zabiť a to je dôležité si vyjasniť hneď na začiatku.

Prakticky každý v USA má osobne alebo sprostredkovane nejakú skúsenosť s americkým zdravotníctvom, ktorú nepovažuje za fér. Aby som bola presnejšia: každý okrem veľmi bohatých ľudí, ktorým je jedno, koľko za zdravotné úkony zaplatia. Poviem vám o tej svojej.

Americké zdravotníctvo je úplne súkromné. Všetky jeho časti boli sprivatizované a polikliniky, nemocnice a ordinácie sa tu správajú ako firmy: poskytujú služby, na ktorých musia zarábať. Moje zdravie tu tak prvý raz v živote dostalo cenovú visačku. Zlomená ruka? Dva a pol tisíc dolárov (2380 eur). Musela som kvôli tomu ísť na pohotovosť? Tisíc až dvetisíc dolárov (zhruba 950 až 1900 eur). Viezla ma sanitka? Päťsto dolárov (476 eur).

O tom, či ma nejaký úraz bude stáť priemerný americký plat učiteľky na strednej škole alebo nie, rozhoduje moja zdravotná poisťovňa. Tá sa od chvíle mojej diagnózy stáva riaditeľkou môjho ďalšieho osudu a ja som jej vystavená na milosť a nemilosť, či mi úkon uhradí, prípadne koľko ma bude stáť spoluúčasť. Účet vystavuje nemocnica počas týždňov či mesiacov a máločo tu ľudia otvárajú s väčšími obavami než obálky od lekárov.

Z vlastného vrecka
Ak, samozrejme, vôbec nejakú poisťovňu mám a nie som jednou z tých zhruba 30 miliónov Američanov, ktorí tu žijú bez poistenia, pretože naň nemajú peniaze, alebo pretože ich poisťovne vzhľadom na predchádzajúce choroby odmietli poistiť. Je to zhruba desatina národa, ktorá je odkázaná na to, že je buď zdravá, alebo si úkony uhrádza sama, prípadne chodí na pohotovosť až v krajnom prípade, keď ju ruka zákona musí ošetriť vždy, pretože sa ocitajú na pokraji života.

Brian Thompson, riaditeľ zastrelený na ulici v New Yorku, bol šéfom najväčšej zdravotnej poisťovne v Amerike. Pod jeho firmu UnitedHealthcare patrí 50 miliónov pacientov – najviac zo všetkých poisťovní. A UnitedHealthcare zároveň najviac zo všetkých odmieta ľuďom hradiť zdravotné úkony. Len za minulý rok ich odmietla uhradiť každému tretiemu pacientovi. Tí si ich potom museli zaplatiť zo svojho vrecka, takzvane out of pocket. O tomto výraze sa v texte ešte zmienime.

Keď sme prišli do USA, mali sme len cestovné zdravotné poistenie. To nám hradilo len náhle výdavky ako napríklad úraz, ale nič preventívne. Znamenalo to, že sme si museli všetko najskôr zaplatiť sami a potom žiadať českú poisťovňu, aby nám to refundovala.

Boli sme preto v zložitej situácii: síce sme mohli počítať s tým, že nám česká poisťovňa peniaze vráti, ale najskôr sme ich museli vynaložiť. To sa na nás veľmi podpísalo. Vôbec prvý raz vo svojom živote som sa opakovane pristihla pri uvažovaní, či je moje dieťa choré natoľko, aby som s ním musela ísť k lekárovi, zaplatiť stovky až tisíce dolárov a podstúpiť potom s neochotnou poisťovňou to martýrium rokovania o vrátení peňazí.

Nesúďte ma, ale keď môj vtedy päťročný syn zle dopadol na trampolíne a nemohol hýbať nohou, počkala som do druhého dňa, či sa mu to nezlepší. Keď ju za sebou ťahal aj ráno, išli sme. Strávili sme tam štyri hodiny, na nič mu neprišli a účet bol 2500 dolárov, asi 2380 eur.
To bola ešte čiastka, ktorú sme na účte mali. Potom som však mala nezvyčajný úraz ja. Doma ma porezal letiaci tanier (nepýtajte sa ma ako, ani spätne to nechápem), musela po mňa prísť záchranka a v nemocnici mi ranu zošili. Aj vtedy, keď som si tú krvácajúcu ranu držala, som na chvíľu uvažovala, či by nestačila dobrá náplasť. A nestačila, keďže boli potrebné štyri stehy chirurgickou zošívačkou.
Postarali sa o mňa fantasticky, ale po troch týždňoch nám začali chodiť účty. Z toho prvého som sa regulárne zosypala. Tušila som, že čiastka môže byť v tisícoch dolárov, ale účet prišiel na necelých desaťtisíc s dodatkom, že niektoré úkony sa ešte dopočítajú a mám očakávať ďalšie zloženky.
Desaťtisíc dolárov je asi 9500 eur, takže čiastka sa rovnala cene malého auta. Nielenže sme si nemohli dovoliť o toľko peňazí prísť: my sme ich ani nemali. Nemohli sme ich teda ani najskôr zaplatiť a potom ich žiadať späť od poisťovne.
Navyše som sa za to hanbila. Bolo mi trápne o tom hovoriť svojim vtedajším americkým priateľom – tu sa o problémoch nehovorí a ja, zvyknutá z Česka na dobré spoločenské postavenie, som nechcela vo svojom prostredí pôsobiť ako niekto, kto je taký chudobný, že nemá na ošetrenie.
Dovtedy som si nikdy nemusela v Česku uvedomiť, že samozrejmosť zdravotnej starostlivosti so sebou zároveň nesie dôstojnosť. Jej nesamozrejmosť či odmietnutie, naopak, pocit poníženia, hanby a dojmu, že na mne nezáleží. To sú tie chvíle, keď mi až život v zahraničí ukázal, aké dobré to v Česku máme – a ako málo si to uvedomujeme.

Zdravie s cenovkou
Vtedy som však ani nevedela, že v podobnej situácii sa tu ocitol takmer každý, prípadne niekto v jeho okolí. Boj s poisťovňami tu nie je nič okrajové alebo zahanbujúce, ako, mimochodom, odhaľuje aj prípad zastreleného šéfa poisťovne. Po týždni stresov som sa odhodlala ísť za jednou známou, ktorá si vždy vedela so všetkým poradiť, ale nepatrila do môjho okruhu súkromných priateľov.
. Hádaj sa s nimi. Zavolaj im a povedz im, že si to nemôžeš dovoliť. Najskôr im však povedz, nech ti pošlú ‚itemized bill‚,“ poradila mi Kathy.
„Itemized bill“ je zaklínací výraz, s ktorým tu bežne všetci zaobchádzajú, a pre mňa všetko zmenil. Znamená totiž rozpoložkovanie celej sumy na jednotlivé čiastky za konkrétne úkony. Vtedy som zistila, že za röntgen, ktorým zisťovali, či v mojej rane nie sú zvyšky črepov, žiadajú takmer osemtisíc dolárov – skoro 7995 eur.
Nezavolala som, ale pri ďalšej lekárskej kontrole som sa zdravotnej sestry spýtala, kde sa môžem s niekým porozprávať o svojom účte, a tá ma poslala za inou paňou. Tej som povedala, že osemtisíc na röntgen nemám, že si to nemôžem dovoliť.
„A máte 900?“ spýtala sa ma.
Chvíľu som na ňu nechápavo pozerala. „Akože by to stálo len 900 dolárov?“
„Áno. Upravím to. Ale musíte to zaplatiť hneď.“
„Ako na mieste?“
„Áno, tu a teraz.“
Ani teraz neviem vysvetliť, čo sa tam vtedy stalo, ale každopádne som videla samu seba, ako s úľavou a horlivosťou zároveň vyťukávam na svojej kreditnej karte dvadsaťtisíc korún za röntgen a považujem to za veľkú výhru. Keď som svojmu mužovi volala, mala som od úľavy slzy v očiach, že sme zachránení. Naozaj.
Obrázok
Môj účet za ošetrenie pred diskusiou o jeho cene a po nej. Zrazu z neho bola desatina.
Až vtedy mi došlo, prečo sú tu také vybavené lekárne, ktoré sú veľké ako naše drogérie, a prečo je tu toľko liekov a pomôcok bežne dostupných: ľudia sa často ošetrujú sami. V každom supermarkete Walmart alebo drogériách s liekmi typu Walgreens či CVS si môžu kúpiť profesionálne zubárske vybavenie, plomby, stetoskop, tu maličkú lampu na prezeranie vnútra uší a dokonca aj sadru na zlomeniny, jednoducho všetko. Američania sú, pokým sa to dá, lekármi sami sebe.
Pretože keď je to aspoň trochu možné, aj tí poistení sa potrebujú vyhnúť tomu, aby si vykazovali poistnú udalosť. Zvyšuje im to čiastku, ktorú potom musia mesačne odvádzať, asi ako keď vám „autopoisťovňa“ účtuje viac, pretože ste mali nehodu.
Takže sestry sa vždy spýtajú, či si úkon platíte sami alebo máte poistenie. Keď poviete „out of pocket“, z vlastného vrecka, je cena za ten istý úkon aj násobne nižšia. Ako je to možné? Poliklinike odpadnú náklady za rokovanie s poisťovňou, čo sa premietne na cene úkonu.
Tieto čachre s vyúčtovaním lekárskych nákladov sú jedna vec, ale samostatnou kategóriou je ochota poisťovní ich uhradiť. Nie sú tu len zlé prípady, ako by sa za súčasného diania mohlo zdať.

Moja známa Monika si napríklad platí zdravotné poistenie osemsto dolárov mesačne a tisícku jej platí zamestnávateľ, čo je v USA bežná čiastka za dobré zdravotné poistenie (áno, 1700 eur mesačne). K tomu ešte vždy musí sama každý rok zaplatiť prvé tri tisíce dolárov (2855 eur), ktoré jej zdravotné úkony ten rok stoja.
Čokoľvek navyše už jej však uhrádza jej poisťovňa. Monika dostala pred niekoľkými rokmi rakovinu, mala tú najlepšiu starostlivosť, a ako hovorí, poisťovňu jej liečba stála pokojne až milión dolárov. Dnes je zdravá, spokojná a dobré poistenie je zachránilo možno aj život, ale s istotou minimálne jeho kvalitu, pretože bez neho by určite nemala takú dobrú starostlivosť.
Lenže potom sú tu všetky ostatné prípady, keď poisťovne zdravotné náklady ľuďom neuhradili. Buď sa na ne ich poistenie nevzťahovalo, pretože si na rozdiel od Moniky platili menšiu mesačnú čiastku, alebo ich poisťovne vyhodnotili ako neoprávnené a jednoducho ich odmietli. Tí si potom museli zaplatiť celú liečbu. To sú tie príbehy, keď ľudia predali dom alebo skončili na ulici.
Jedným z príkladov je Jenn Coffey, bývalá republikánska členka štátnej snemovne reprezentantov v New Hampshire. V 42 rokoch dostala rakovinu, potrebovala špeciálnu liečbu, ktorú jej poisťovňa United Healthcare neuhradila, a ona postupne rozpredala všetko, čo mala, vrátane auta. „Ja nechcem zomrieť,“ hovorí tak často, že sa jej z toho chce vracať. Snaží sa systém zmeniť a verejne protestuje, ale zatiaľ márne.
Iní neprežili. Ich poisťovne svoj slogan „odmietni, naťahuj, vypovedaj“ (tieto slová vyryl strelec z New Yorku na náboje, ktorými zastrelil Briana Thompsona) naplnili doslova a pripravili tým svojich pacientov o možnosť liečiť sa. Pretože keď poisťovňa odmietne zaplatiť liečbu, ktorú musí navyše často vopred odsúhlasiť, má chorý dve možnosti: zaplatiť si ju sám, alebo sa neliečiť. Nemá žiadnu inú možnosť. To je dilema, pred ktorou ľudia v Česku jednoducho nemusia stáť.
Ročne tu pre nedostatok poistenia zomrie takmer 45-tisíc ľudí a počet z roka na rok rastie. Zo všetkých Američanov, ktorí sa prepadnú do dlhov a musia vyhlásiť osobný bankrot, ich je najviac práve v dôsledku dlhov za lekársku starostlivosť – dve tretiny.
Poistenie sa navyše často viaže na zamestnanie, takže sa ľudia boja o prácu prísť, aby neprišli o zdravotnú starostlivosť. Aj preto tu často vidíte sedemdesiatnikov pracovať v supermarketoch, ako balia ľuďom nákupy do tašiek. Väčšina z nich má nejaký zdravotný problém, na ktorý sa potrebuje liečiť, a tak musia aj v neskorom veku pracovať.

Bola chorá, tak ju vyhodili
Jeden z takých príbehov som sledovala zblízka. 63-ročná Gladys, kolegyňa mojej kamarátky Nancy, bola po náročnej operácii, ale ponáhľala sa späť do práce, aby neprišla o svoje miesto vedúcej kancelárie. Nedoliečila sa, zdravotný stav sa jej skomplikoval a musela ísť znova do nemocnice. Z práce ju teda vyhodili a ona deň po vyhadzove doma zomrela.
Viem, že som vtedy Nancy s prijatím smrti kolegyne veľmi nepomohla, keď som jej povedala: „Vieš, Gladys by zrejme nezomrela, keby žila v Česku. Z práce by ju nevyhodili a mohla by sa liečiť tak dlho, ako by potrebovala,“ povedala som jej.
O niekoľko dní to bude rok od jej smrti, stalo sa to vlani krátko pred Vianocami. Jej manžel namiesto pohrebu obišiel karavanom všetky miesta, kam spolu radi cestovali, a rozsypal tam jej popol.

Ja sama som z hľadiska amerických pravidiel zložitý prípad, pretože ako novinárka musím žiť v USA len z platu, ktorý dostávam od svojej českej redakcie. To znamená, že v Amerike nesmiem mať žiadny príjem a žiadneho amerického zamestnávateľa, ktorý by mi poistenie platil. Aj keď si tu už platím miestne poistenie, väčšinu svojich lekárok – špecialistiek mám preto stále v Česku.
Takže keď sa ma nedávno v Prahe na mamografii pýtali, či som ochotná si za ňu zaplatiť 700 korún (28 eur), pretože poisťovňa mi ju hradí len každý druhý rok, sestra nechápala, prečo súhlasím s takým nadšením. Veď je to len 30 dolárov, prepočítala som si potichu v hlave. O tom by sa Američankám ani nesnívalo.
Moja kamarátka, Čechoameričanka Hana, chodí na mamografiu na bežnú floridskú kliniku. Ona sama je poistená a pracuje, no aj tak ju stála 2500 dolárov, teda asi 2380 eur. Vyšetrenie podstúpila na dlh, spláca ho po stovke dolárov mesačne, ale každý polrok jej tam za kontrolu nabehne ďalších 700 dolárov. Takže namiesto toho, aby jej dlh ubúdal, naopak rastie. Koľko miestnych sa tu však radšej rozhodne, že na mamografiu vôbec nepôjde?
A mohla by som rozprávať ďalej. Jednoducho nech sa pozriem kamkoľvek, narážam okolo seba na príbehy ľudí, ktorí sa buď s niečím radšej neliečia, alebo sa zadlžili, alebo zomierajú predčasne, pretože si nemohli dovoliť zaplatiť potrebnú starostlivosť.
Príbeh vraha z New Yorku, ktorý sám pochádza z bohatej rodiny a nikdy netrpel nedostatkom, tieto prípady bolesti bolesti a bezmocnosti obyčajných ľudí odkryl. Ukázal, že samotné zdravotníctvo je v Amerike ten najviac chorý pacient.

https://dennikn.sk/4362430/za-rontgen-o ... -poistovne
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

takže z inžinierskeho hľadiska zlomenina na druhý deň je čiastočne zrastená, respektívne sú tam podivné javy a môže to byť nahovno z medicínskeho hľadiska. Prakticky povedané, majú inžiniersky problém... :)

Lenže pri priemernom plate platíť tisíce za školu pofidernej kvality, tak to teda nevytrhne... Iný kraj, iný mrav a iná starostlivosť a iné móresy, takže netreba ťahať cudzie zvyky ak sa v tom človek nevyzná... A keď vyzná, akosi sa im nechce príliš rozmýšľať, možností čo robiť je v Amerike dosť, stačí sledovať Discovery Showcase... :)
Adammd
Guru Member ****

V CR je iny proble, pacienti jazdia na mercedese za cenu trabantu. Tak by som na mieste tej novinarky trochu vychladol.
f.i.r.e.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Slovenske zdravotnictvo

Clanok v https://www.trend.sk/ekonomika/ludia-sl ... ty-lekarov beriem trochu s rezervou, lebo Penta

Problémom nie je počet lekárov, ale ich efektivita. Pohľad na nemocničné výdavky ukazuje prečo. Slovensko je štvrtou krajinou OECD s najväčším podielom výdavkov na lôžkovú starostlivosť. Kým nemocnice minú 86 percent všetkých nákladov určených pre zdravotnícke zariadenia, v krajinách ako Fínsko, Holandsko či Chorvátsko je to menej ako polovica. Liečba je tam omnoho lacnejšia a efektívnejšia.

Slovensko platí za zdravotnú starostlivosť porovnateľne viac, no dostáva za to menej. Problémom nie je výška platov lekárov, ktorí zarábajú viac ako v bohatšom Česku. Problémom je neefektivita štátnych nemocníc – to je Achillova päta slovenského zdravotníctva.

Pri pohľade na požiadavky LOZ musí byť bežný Slovák, ktorý prichádza do kontaktu so zdravotnou starostlivosťou, prekvapený. Ani jedna z ich požiadaviek sa netýka kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti či snahy urobiť pre pacienta viac. Naopak, požiadavky sú zamerané na maximalizáciu a garanciu príjmov nemocníc bez akýchkoľvek systémových nápravných opatrení.
Prílohy
Screenshot 2024-12-18 124034.png
Screenshot 2024-12-18 124051.png
Screenshot 2024-12-18 124114.png
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Je to nie uplne nove, ale nevsimol som si to skor, asi sa tym nepochvalili velmi siroko..

https://www.abc.net.au/news/2024-11-03/ ... /104541440

TLDR: It is one of several 4G-compatible phone models that are being blocked from all mobile networks following the recent shutdown of Australia's 3G network, leaving untold numbers of Australians scrambling to replace recently bought devices.

Akosi sa nam ten zapad meni na vychod, asi... Coskoro bude mobil vedeny ako strelna zbran, ved to dokaze vela veci, a bude nutne mat registrovany mobil a vyhrande 4G-5G a muso to byt smartfon, nie dumbphone.
Just days ahead of the shutdown, Australia's media regulator ACMA finalised a new "direction" (basically a rule) that meant telecom companies had to refuse service to all phones that relied on 3G for making emergency calls.

The idea was to prevent people from mistakenly believing that phones were fully working, only to realise they were unable to make emergency calls when the crucial moment came.
Logicky, smartphone a nedokaze nikto vydat aktualizaicu aby nudzove volanie prebehlo v 4G?

Akoze vazne? :D /facepalm/
Odoslané z počítača
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Fico sa dnes stretol s Putinom. :shock:
Pochválil sa videom na Telegrame: https://t.me/robert_fico/1695
vladko11
Active Member
Dátum registrácie: Ne 25 04, 2021 11:37 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 28 times

Re: Progresívny neomarxizmus v praxi

Príspevok od používateľa vladko11 »

MiBi napísal: St 14 05, 2025 2:38 pm
Dakujem
No bohuzial anti Fico koalicia mala najhorsi mozny timing na zacatie zmien a plus aj asi najhorsieho vodcu.
V Madarsku nemali problem ani s ockovanim ani s americkym zakladnami (https://www.hlavnespravy.sk/usa-rozsiru ... mi/3680304) kedze ich premier a vlada to dokazala "predat" beznemu ludu.

Ono diskusie o kontroverzných témach často nikam nevedú. Ak niekto verí "svojim faktom", ine fakty ho zvyčajne nepresvedčia a ma pocit útoku na jeho presvedčenia.
Ono to s tými údajnými jadrovými zbraňami je celkom inak a ide len o cielenú dezinformáciu.

Opäť úmyselné zavádzanie

Hlavné správy na titulke informujú takto:
USA rozširujú základňu NATO v Maďarsku, skladujú tam lietadlá s jadrovými hlavicami

Podobne píše aj slovenský občan na webe ohodnotenom v projekte konspiratori.sk skóre 7.9 "Britský denník The Telegraph včera uverejnil článok, že na maďarskej leteckej základni v Kecskeméte (88 kilometrov juhovýchodne od Budapešti) by mali byť umiestnené americké bojové lietadlá s jadrovými zbraňami. Oficiálne zdôvodnenie je, že je to reakcia na ruskú hrozbu."

Podľa týchto informácií sú teda na základni lietadlá s jadrovými zbraňami. V prvom prípade sa tam skladujú, v druhom iba "by mali byť "

Dennik N informuje takto: Do maďarskej leteckej základne Kecskemét môžu prísť lietadlá schopné prepravovať jadrové zbrane. Základňu mienia podľa britského denníka Telegraph zmodernizovať USA pod hlavičkou NATO v reakcii na ruskú hrozbu.

Teda jadrové zbrane sa neskladuju ale lietadlá sú schopné ich prepravovať. To je podstatný rozdiel.

Rovnako informuje maďarské ministerstvo obrany, naše média preberajú

"Spojené štáty nepredložili žiadnu žiadosť o uskladnenie jadrových zbraní na území Maďarska. Pre server 24.hu to uviedlo v utorok maďarské ministerstvo obrany v súvislosti so správou, že na leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti."

"Spojené štáty nepredložili žiadnu žiadosť o uskladnenie jadrových zbraní na území Maďarska. Pre server 24.hu to uviedlo v utorok maďarské ministerstvo obrany v súvislosti so správou, že na leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou.
Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti. "Dovoz jadrových zbraní nie je možný bez súhlasu maďarskej vlády a parlamentu. Vláda takéto povolenie neudelila a ani v budúcnosti neplánuje udeliť," uviedol rezort obrany."

Prebratý članok z Magyar Nemzet: Opäť šíria lož: USA nemôžu dodať jadrové zbrane do Maďarska
Ministerstvo obrany reagovalo na článok The Telegraph: Na maďarskej pôde nikdy nebude jadrová zbraň, USA takúto žiadosť Maďarsku neposlali a vláda nedovolí jadrové zbrane na maďarskej pôde teraz ani v budúcnosti.

Hlavné správy ďalej v článku potvrdzujú, že správa z titulky nie je pravdivá . Tá bola cielená na inú skupinu občanov.

"Stíhačky F-15, ktorých použitie sa plánuje v maďarskom Kecskeméte, sú schopné niesť tie isté jadrové bomby B61-12, ktoré majú byť nasadené aj na základni RAF Lakenheath v anglickom Suffolku."

Teda jadrové zbrane tam v skutočnosti nie sú, iba lietadlá, tam umiestnené sú schopné ich niesť.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Zubny implantat stoji v USA 2 800 USD, v Indii 1 000. Bypass srdca stoji v USA 144 000 USD, v Korei 29 000 a v Indii 5 200. Podobne velke rozdiely su potom aj pri inych operaciach.
1747286590463.jpg
https://www.linkedin.com/posts/tom%C3%A ... 09952-yKRI
Adammd
Guru Member ****

urcite si kazdy chce nechat spravit bypass v indii :mrgreen:
f.i.r.e.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Ved my naberieme Indov ako lekarov, nie? :)
Nejaky politik to hovoril tusim a vela ludi bolo stastnych, ze zaplnime chybajuce miesta.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 875 times
Been thanked: 481 times

Re: Re: TRHY AKTUÁLNE 2024-2025

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

USA a Čína dosiahli dohodu o zmiernení vývozných obmedzení a zachovaní colného prímeria | Reuters
https://www.reuters.com/world/china/us- ... 025-06-10/
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"