Investícia pre dieťa
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
allidan3373
- Dátum registrácie: St 01 12, 2021 12:45 pm
- Been thanked: 4 times
Investícia pre dieťa
Ahojte,
chcel by som sa poradiť. Narodila sa mi dcéra a už nejaký čas, odkedy o nej vieme, jej pomaly investujem cez XTB investičné plány hlavne do S&P 500 a MSCI World. Chcem jej investovať pravidelne (povedzme vo výške rodinných prídavkov) s občasnými jednorazovými vyššími vkladmi v prípade udalostí, keď dostane nejaké financie napr. na narodeniny atď.
Neviem ale či všetko staviť len na jednu kartu v zmysle investícií, alebo to rozdeliť aj do iných produktov (teraz nemyslím diverzifikácia medzi iných brokerov). Čo by ste odporúčali?
Ďakujem za všetky rady.
chcel by som sa poradiť. Narodila sa mi dcéra a už nejaký čas, odkedy o nej vieme, jej pomaly investujem cez XTB investičné plány hlavne do S&P 500 a MSCI World. Chcem jej investovať pravidelne (povedzme vo výške rodinných prídavkov) s občasnými jednorazovými vyššími vkladmi v prípade udalostí, keď dostane nejaké financie napr. na narodeniny atď.
Neviem ale či všetko staviť len na jednu kartu v zmysle investícií, alebo to rozdeliť aj do iných produktov (teraz nemyslím diverzifikácia medzi iných brokerov). Čo by ste odporúčali?
Ďakujem za všetky rady.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2268 times
- Been thanked: 2670 times
Re: Investícia pre dieťa
Dobre robíš. Investuješ bez poplatkov a do najlepších svetových firiem. Si diverzifikovaný až-až.
Len povzbudzuj rodinu, aby jej na narodeniny nekupovali blboviny, ale finančne prispievali na jej budúcnosť.
Nič iné netreba, len vydržať. Na výsledkoch uvidíš efekt investovania a motivuješ aj rodinu.
Nemaj obavy o osud stoviek firiem v indexe. To je jediná možnosť ako dosiahnúť vyšší výnos ako inflácia.
Napríklad výnos ETF na SP500 v eurách od 2016 je +208% (+14%p.a. ). Inflácia odvtedy bola cca 45%.
Len povzbudzuj rodinu, aby jej na narodeniny nekupovali blboviny, ale finančne prispievali na jej budúcnosť.
Nič iné netreba, len vydržať. Na výsledkoch uvidíš efekt investovania a motivuješ aj rodinu.
Nemaj obavy o osud stoviek firiem v indexe. To je jediná možnosť ako dosiahnúť vyšší výnos ako inflácia.
Napríklad výnos ETF na SP500 v eurách od 2016 je +208% (+14%p.a. ). Inflácia odvtedy bola cca 45%.
Ja tak isto investujem 3- ročnému synovi cez investične plány u xtb . Ale ja som zase zvolil trosku rizikovejšiu variantu a to 80% Nasdaq a 20% svet .
Myslím si z vzhľadom na jeho časový horizont pokial sa dostane k portfóliu až keď “ dostane rozum “ sa naše riziko minimalizuje
Myslím si z vzhľadom na jeho časový horizont pokial sa dostane k portfóliu až keď “ dostane rozum “ sa naše riziko minimalizuje
-
Kobe008
- Dátum registrácie: Ut 12 11, 2024 10:10 am
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 3 times
Caute diskutujuci,
som rad, ze sa tu otvorila tema sporenia pre dieta. Osobne sa k tomu odhodlavam uz tri roky (moj syn ma tri roky
)...
Chapem Vase argumenty na sporenie pre dieta na XTB / Interactive brokers cez ETF do SP500 (dlhy horizont, nizke poplatky a pod).
Popravde, ja som chcel dat klasicku instituciu (SLSP, TBSK, ktore tiez ponukaju investicne sporenia - ak tomu spravne rozumiem tak cez svoje podielove fondy) a to z dvoch dovodov:
1) aj stari rodicia pochopia, ze tam mozu (bezpecne) poslat prostriedky
2) ucet viem otvorit priamo na meno dietata (v pripade buducich sporov v rodine vieme, ze to je pre neho a nebude to predmetom dohadov koho su to peniaze + od isteho veku mu zverit B.U., vysvetlit mu co je debetka, urocenie a sporenie)...
Ako minus chapem vyssie poplatky spojene s takymto produktom oproti investovaniu u brokera.
Pozeram sa na to spravne? Je to naozaj velmi zle rozhodnutie ist cez takuto klasicku instituciu? Asi lepsie ako mu davat do ponozky...
Vopred vdaka za Vase nazory.
som rad, ze sa tu otvorila tema sporenia pre dieta. Osobne sa k tomu odhodlavam uz tri roky (moj syn ma tri roky
Chapem Vase argumenty na sporenie pre dieta na XTB / Interactive brokers cez ETF do SP500 (dlhy horizont, nizke poplatky a pod).
Popravde, ja som chcel dat klasicku instituciu (SLSP, TBSK, ktore tiez ponukaju investicne sporenia - ak tomu spravne rozumiem tak cez svoje podielove fondy) a to z dvoch dovodov:
2) ucet viem otvorit priamo na meno dietata (v pripade buducich sporov v rodine vieme, ze to je pre neho a nebude to predmetom dohadov koho su to peniaze + od isteho veku mu zverit B.U., vysvetlit mu co je debetka, urocenie a sporenie)...
Ako minus chapem vyssie poplatky spojene s takymto produktom oproti investovaniu u brokera.
Pozeram sa na to spravne? Je to naozaj velmi zle rozhodnutie ist cez takuto klasicku instituciu? Asi lepsie ako mu davat do ponozky...
-
aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 223 times
- Kontaktovať používateľa:
Vyhol by som sa v tomto prípade bankám a zvolil nejakého o.c.p. na našom trhu s ETFkami, kde vieš otvoriť účet aj na meno dieťaťa a tým pádom vyriešiš 1) aj 2).
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 1454 times
Podla mna pre deti najjednochsia forma investovania je: https://www.portu.sk/pre-deti (ucet vedeny priamo na dieta, peniaze posielas na bankovy ucet, automaticke investovanie, rocny poplatok 0.25%)
Ak uz chces banku, tak sa vyhni podielovym fondom, kvoli zdaneniu pri vybere.
V SLSP asi ako jedinej banke s kamennym pobockami mas moznost investovat priamo do ETF: https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovanie/etf-fondy len neviem ci je to dostupne aj pre detsky ucet
Ak uz chces banku, tak sa vyhni podielovym fondom, kvoli zdaneniu pri vybere.
V SLSP asi ako jedinej banke s kamennym pobockami mas moznost investovat priamo do ETF: https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovanie/etf-fondy len neviem ci je to dostupne aj pre detsky ucet
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1114 times
- Been thanked: 117 times
V tvojej otazke v casti 2 sa mi akurat zda, ze "splietas" 2 veci (tak pre istotu)...Kobe008 napísal: ↑Ut 12 11, 2024 11:39 am Caute diskutujuci,
som rad, ze sa tu otvorila tema sporenia pre dieta. Osobne sa k tomu odhodlavam uz tri roky (moj syn ma tri roky)...
Investicny ucet sa automaticky nerovna bankovy ucet.. A teda ak by si mu aj sporil cez banku, tak to nema nic so zalozenim normalneho uctu s kartou... nie som hnidopich, len aby to bolo jasne
Nehovoriac, ze vzdy je nutne dat pozor, ze to su peniaze dietata a v pripade problemov na to rodic len tak nemoze siahnut (aj keby chcel / potreboval)...
My vpodstate neriesime nejake sporenie / investovanie dietata... su to rodinne peniaze a raz to bud zdedi, alebo mu pomozeme ked bude potrebne s financiami na studium alebo uz cokolvek.. ale ak bude dovtedy nutne nove auto alebo ina "investicia", tak to rozhoneme sami... proste su to "nase peniaze" a v spravnom case sa rozhodneme, na aku vec aku ciastku pouzijeme... proste zveladujeme "bohatstvo" rodiny a teda verime, ze ak bude potrebovat a "zasluzi si", tak sa mu pomoze / prispeje
(neviem, ci som to napisal zrozumitelne)
-
Kobe008
- Dátum registrácie: Ut 12 11, 2024 10:10 am
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 3 times
diky za reakcie.
Ja som zvazoval aj Finax aj Portu - za oboma su relevantni investori / akcionari, je to jednoduche a prehladne / Finax aj sam vyuzivam na bystry vklad. Len ma trosku trapi, ze su to stale pomerne mlade firmy a ci budu na trhu za 15 rokov (napr. Finax je stale ako firma v cervenych cislach... cakam aky budu mat HV za ´24). Nezdielate tento moj pohlad?
@rmaly: ano mas pravdu ze BU je ine ako investicny ucet - to viem aj ja
Zatial som to neotvaral, ale z kratkej konverzacie na pobocke som to pochopil tak, ze ty ako rodic otvoris s rodnym listom BU na meno dietata a nasledne "pod" nim aj investicny ucet. Viem kam si mieril svojim prispevkom... mozem to iste spravit pod svojim BU v banke... respektujem tvoj pristup a uznavam ze ma svoju logiku. Kazdopadne ja to chcem mat pekne odseparovane.
Ja som zvazoval aj Finax aj Portu - za oboma su relevantni investori / akcionari, je to jednoduche a prehladne / Finax aj sam vyuzivam na bystry vklad. Len ma trosku trapi, ze su to stale pomerne mlade firmy a ci budu na trhu za 15 rokov (napr. Finax je stale ako firma v cervenych cislach... cakam aky budu mat HV za ´24). Nezdielate tento moj pohlad?
@rmaly: ano mas pravdu ze BU je ine ako investicny ucet - to viem aj ja
-
Ninx
- Dátum registrácie: St 14 07, 2021 8:44 pm
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 51 times
mne napadlo vytvorit poducet na xtb (mozes mat az 4), jednorazovo tam nastavit investicny plan aby za akukolvek dostupnu hotovost nakupil predvolenu selekciu etfiek.
Vyhody:
- mas to odseparovane od svojich investicii
- nizke poplatky
- v pripade, ze chce dietatu investovat rodina, staci, ze poslu peniaze na bankovy ucet a spravne nastavia konstantny/variabilny symbol
- s investiciami mozes manipulovat podla seba
Nevyhody:
- je otazne, ako sa to bude dat preniest na dieta, kazdopadne urcite je mozne vsetky pozicie predat, peniaze darovat dietatu a nakupit ich znova pod jeho uctom
Vyhody:
- nizke poplatky
- v pripade, ze chce dietatu investovat rodina, staci, ze poslu peniaze na bankovy ucet a spravne nastavia konstantny/variabilny symbol
Nevyhody:
- je otazne, ako sa to bude dat preniest na dieta, kazdopadne urcite je mozne vsetky pozicie predat, peniaze darovat dietatu a nakupit ich znova pod jeho uctom
-
allidan3373
- Dátum registrácie: St 01 12, 2021 12:45 pm
- Been thanked: 4 times
presne takto to mám ja. Mám to na XTB pod svojím hlavným účtom, kde som vytvoril podúčet pre investície pre dieťa. Tam som vytvoril investičný plán, a naň odchádza cez trvalý príkaz mesačne peniaze, ktoré sa rovno zainvestujú. Ak náhodou malá dostane nejaké peniaze navyše, povedzme na sviatok, tak sa urobí extra vklad. Peniaze sú odseparované, ale je na nás, kedy sa rozhodneme ich dieťaťu dať. Nie každý musí byť v 18tich rokoch natoľko uvedomelý, že si za tie peniaze nedopraje nové auto alebo čokoľvek (aj keď teda výchovu chceme určite smerovať aj k finančnej gramotnosti, ale človek nikdy nevie). Ak by sa to aj potom nedalo priamo preniesť na dieťa, tak by nemal byť problém celý investičný plán odpredať a previesť peniaze dieťaťu priamo.Ninx napísal: ↑Ut 12 11, 2024 2:17 pm mne napadlo vytvorit poducet na xtb (mozes mat az 4), jednorazovo tam nastavit investicny plan aby za akukolvek dostupnu hotovost nakupil predvolenu selekciu etfiek.
Vyhody:
- nizke poplatky
Nevyhody:
-
Axon
- Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Na doplnenie pár slov.Kobe008 napísal: ↑Ut 12 11, 2024 2:06 pm diky za reakcie.
Portu nie je firma, je to názov platformy, (produktu) cez ktorý vieš investovať prostredníctvom ETF od investičnej spoločnosti WOOD & COMPANY, ktorá má históriu viac ako 30 rokov, konkrétne od r. 1991. WOOD & Company je spoločnosť a Portu je názov ich produktu, cez ktorý investuje už viac ako 200 000 investorov.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2268 times
- Been thanked: 2670 times
Je to názov online investičnej platformy za ktorou stojí WOOD & COMPANY.Axon napísal: ↑Ut 12 11, 2024 3:27 pm Portu nie je firma, je to názov platformy, (produktu) cez ktorý vieš investovať prostredníctvom ETF od investičnej spoločnosti WOOD & COMPANY, ktorá má históriu viac ako 30 rokov, konkrétne od r. 1991. WOOD & Company je spoločnosť a Portu je názov ich produktu, cez ktorý investuje už viac ako 200 000 investorov.
Ak si teda chcel zdôrazniť, že Portu nie je žiadna mladá firma.
Produktom sú ich predvolené portfólia kde majú namixované rôzne akciové a dlhopisové ETFs.
My z tých predvolených vyhodnocujeme výnos Portu 100, teda ich vlajkovej lode - produktu zloženého zo 100% akcií.
A tu by som pridal môj názor: že u Portu mi viac ako dôveryhodnosť vadí nízky výnos ich produktu:
Od 1.1.2018: +62,45% (+7,46% p.a.). ETF SVET v EUR: +113,34% (+11,88% p.a.).
Našťastie Portu nepredáva len vlastné produkty, ale umožňuje aj vlastný výber ETFs.
A práve pri tejto voľbe má aj nižšie poplatky ( predvolené má 1% p.a., vlastný výber pri fixácii 15r aj pod 0,5% p.a.)
Užitočné info o možnosti investovať deťom cez XTB podúčty som skopíroval aj do vlákna o XTB.
Ešte toľko napíšem, že súhlasím, že investovanie pre dieťa je fajn mať pod kontrolou.
Pre prípad, že by sa stalo, že dieťa po dovŕšení veku 18 rokov upadne, vykašle sa na rodinu a stane adeptom na vydedenie ( alkohol, drogy, trestné činy, násilie voči rodičom atd ). Banka/broker/poisťovňa musí totiž po dovršení 18 rokov rešpektovať rozhodnutie dospelého majiteľa účtu...takže deťom, ktoré dovršili 18 rokov nič nebráni disponovať účtom a vybrať z účtu všetky prostriedky.
Je tam nejaká doba počas ktorej ostane účet zmrazený ( tuším 3 mesiace ). Ale závisí to aj od inštitúcie.
Myslím si, že za normálnych okolností (normálne dieťa ) je osobitný investičný účet výbornou príležitosťou na pokec s dieťaťom, ktorému môžeme vo volnej chvíli ( napríklad na výlete ) vysvetlovať princípy investičnej gramotnosti. A motivovať dieťa, aby po dovŕšení veku 18 rokov v pravidelnom investovaní pokračovalo, pričom mu ako rodičia môžeme robiť vklady až kým neskončí naša vyživovacia povinnosť.
A to nie je vek 18 rokov, ale až dovtedy, kým dieťa neskončí štúdium a nenájde si prácu.
-
Pravlad
- Dátum registrácie: Po 12 02, 2024 9:37 pm
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 25 times
Trochu by som upresnil, portu ma uz jednotny poplatok 1% na vsetky produkty(nie je rozdiel medzi vlastnym vyberom a predvolenym portfoliom).
Maju ale zlavy za objem kde sa da dostat na 0.4% p.a a so zlavou za fixaciu sa da dostat na 0.24%.
https://www.portu.sk/kolko-to-stoji/