Ahojte, rad by som zistil ako by ste postupovali v mojej situacii, popr. co by ste mi poradili.
S priatelkou sme uz dlhsie rozmyslali, ze sa prestahujeme do CZ, nakolko tu mame vela kamaratov a celkovo mame pocit, ze krajina lepsie funguje. Ona je doktorka a dostala dobru ponuku aj s byvanim na jeden rok zadarmo (platime mozno 1k czk mesacne kvoli auditu). Ja som bol dlhsie vyhoreny z tej oblasti v ktorej som 10 rokov pracoval (IT), tak som dal ku koncu augusta vypoved a momentalne som na urade prace. Od semptembra sme teda prestahovani a ja dostavam podporu cca 1500 euro mesacne. Vzdy si cast prostriedkov prevadzam do CZK a z toho zijem/e. Byvame asi hodinu od hranic, takze dochadzanie na urad prace nie je problem.
Na Slovensku sme boli uz len kusok od vlastneho byvania, nasledne sme zacali riesit stahovanie a teda nic sme nekupili. Momentalne mam asi 47 000 euro nevyuzitych na sporiacom ucte + asi dve desiatky tisic zainvestovanych ale tie by som najradsej nechal tak.
Spat ale teda k hlavnej otazke, aky postup by ste zvolili, keby ste v situacii, ze mate do septembra 26 zadarmo byvanie aj s energiami a zaroven si nemozete zobrat hypo a teoreticky kupit nejaky mensi investicny byt? Hypo mi uz nedaju ani na SVK. Zaroven si nemozem zalozit ani ucet v ceskej banke a dat peniaze na sporiaci so 4% urokom, nakolko nemam pracovnu zmluvu/ani nie som uvedeny na najomnej zmluve. Zacat pracovat planujem niekedy od noveho roka alebo februara.
Dakujem
Prestahovanie do CZ, volne prostriedky v EUR
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
Re: Prestahovanie do CZ, volne prostriedky v EUR
mbank.cz ti otvori ucet, aj ked nemas pobyt a zhodou okolnosti maju na sporaku 4,01%
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Re: Prestahovanie do CZ, volne prostriedky v EUR
"Ano, platí stejné podmínky jako pro běžné zakládání účtu mKonto jen potřebujete tyto dokumenty: platný cestovní pas a povolení k přechodnému, dlouhodobému nebo trvalému pobytu s přiděleným rodným číslem."