v prvom rade by som sa chcel poďakovať ľuďom na tomto fóre, vďaka ktorým som sa začal viac venovať investovaniu. Som skôr pasívny člen fóra, ale chodím sem čítať príspevky niekoľkokrát do týždňa. Odkedy som sa tu objavil prvýkrát na prelome rokov 2021/2022, sa nám podarilo dosiahnuť niekoľko finančných míľnikov, ktoré som si nikdy nevedel predstaviť.
So ženou investujeme s cieľom čo najskôr dosiahnuť finančnú nezávislosť. Myslím si, že sme na dobrej ceste. Nachádzame sa však vo fáze, ktorú zvyknú nazývať „boring middle“ (aj keď hodnotovo nie sme v strede). Preto by som sa chcel znova obrátiť na fórum a požiadať ľudí, aby ako "motiváciu" zazdieľali svoje príbehy finančnej nezávislosti alebo predčasného dôchodku. Pokojne píšte aj vy, ktorí ste ešte len vo fáze šetrenia a investovania tak ako my, a zdieľajte svoje skúsenosti a postrehy. Možno si to prečíta niekto v podobnej situácii ako som bol ja niekoľko rokov dozadu a nakopne ho to. Verím, že sú tu oveľa skúsenejší ľudia, ktorí sú už „na druhej strane“
Zopár otázok na tému:
Ako ste začínali investovať? Kedy ste dosiahli "cieľ"? Aké chyby ste spravili? Čo by ste urobili inak? Čo by ste odporúčali ľuďom ktorí sa o to pokúšajú?
V akej ste fáze? Aké prekážky sa vám vyskytli? kedy by ste chceli dosiahnuť cieľ? Dodržiavate plán?
Aby som začal od seba:
My (mid 30s), máme splatený vlastný byt v BA. Momentálne máme 250k v investíciách (ETF). Naším cieľom je 900k. Uvidíme, kedy sa to podarí. Na začiatku som si hovoril, že by to bolo super dosiahnuť do 50. Pamätám si, ako som posielal prvých 500€ brokerovi so strachom
Čo nebolo finančne ideálne? Asi to, že sme splatili byt, ale vzhľadom na potomstvo to prinieslo určitý pokoj a teraz investujeme s väčším kľudom. Z ďalších chýb by som možno spomenul, že sme najprv sporili na sporiacich účtoch na splatenie bytu. Neviem, či by som to spätne riešil inak, človek nikdy nevidí dopredu. Momentálne vnímam pocit, ako keby som chcel poľaviť na tejto ceste, zároveň ale viem, že sa tam určite chcem dostať (finančná nezávislosť).
Ako to máte vy?