Dve otázočky k XTB

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
selchet
Dátum registrácie: Št 31 08, 2023 11:34 am
Has thanked: 8 times

Dve otázočky k XTB

Príspevok od používateľa selchet »

Dobrý deň páni odborníci, znovu vás otravujem, ale vŕta mi v hlave jedna vec. Mám založené investovanie/sporenie v XTB, na dôchodok a pre deti. Výlučne do ETF (vklady na mesačnej báze), neobchodujem, lebo tomu prd makový rozumiem. V položke "výkonnosť investície" mi XTB píše od novembra 2025 (vtedy som začínal) do 15.7.2026, že časovo vážená miera návratnosti je 13,28 percenta. Jednoduchým prepočtom ak zrátam jednotlivé mesiace mi to sedí. Niektoré mesiace boli nulové, niektoré plus a niektoré mínus. To je ale ročná výkonnosť, môj zisk v porovnaní ku vkladom alebo čo vlastne? Lebo na ďalšej strane mi ukazuje celkový zisk na úrovni 5,72 percenta (čo nie je bohviečo, to pomaly Finax alebo Portu dá okolo 10 percent ročne...). Aký je teda vzťah medzi "časovo váženou mierou návratnosti" a "celkovým ziskom" a ktorý údaj je dôležitejší?

A teraz druhá otázka - ako to do budúcna vidíte s Áziou? Práve tam mám druhé ETF (MSCI Emerging Markets, prvé mám MSCI World), ale to je teraz dosť slabé, cca dva mesiace dozadu to bolo oveľa lepšie. Jasné, nikto nemá vešteckú guľu, ale nerád by som zažil nejaký prudký prepad do červených čísiel...

Ešte mi napadla posledná vec - čo hovoríte na Japonsko? Žeby som tam investoval jednorazovo nejaké peniaze a nechal ich pracovať. Lebo index Nikkei 225 vyzerá celkom optimisticky...

Vopred ďakujem za každú konštruktívnu radu! :uctievanie:
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 31 times
Been thanked: 1685 times

Re: Dve otázočky k XTB

Príspevok od používateľa MiBi »

k prvej otazke - asi lepsie ked pozries clanky:
https://www.finax.eu/sk/blog/ako-pocita ... -portfolii
https://magazin.portu.cz/jak-nejlepe-me ... investice/

k druhej
Aziu a Emerging Markets teraz taha Korea a Taiwan teda vyroba cipov a pamati. Bude zavisiet ako so to vyvinie a samozrejme uvolnenie Hormuzu tiez sposobi rast Azie
v MSCI World mas cca 5% Japonska, je to 2. najvacsie zastupenie po USA. Vacsinou sa neodporuca zvysovat vahu, ked je instrument na vrchole.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"