Ahoj.mustafa napísal:Juggler, super prispevok, zhodou okolnosti pijem smoothies cca 2 tyzdne na podnet znameho, ktory si to pochvaluje. Mam k tvojmu prispevku par bodov:
1. Pises, ze ako prve si vylucil chemiu zo stravy. Mozes byt pri tomto bode konkretnejsi? ono to sice znie na prvy pohlad jednoducho, ale ak by som mal uplne vylucit chemiu zo stravy, tak si pomaly nic v obchode nemozem kupit a za mesiac by som pri svojom metabolizme zhodil mozno 10 kg
2. Mozno trohu odveci otazka, ale ked mixujes ovocie a zeleninu, nestracaju sa vitaminy tym, ze ovocie aj zelenina prichadza do kontaktu s kovovou castou mixera. Kdesi som cital, ze pri styku s kovom sa ziviny stracaju.
3. Aky mas nazor na posilovnu, pri ktorej vznika kyselina mliecna? Zeleza dviham pravidelne niekolkokrat tyzdenne. Narusa tvorba kyseliny mliecnej po cviceni acidobazicku rovnovahu? ak hej, da sa to nejak eliminovat?
Nemám dnes veľa času na siahodlhé odpovede..cez to všetko sa budem snažiť. Musím ešte odpovedať Hrkimu - človeku, ktorý ma obviňuje z písania bullshitu. Myslím, že v odpovedi Hrkimu nájdeš minimálne to, že moja filozofia ohľadom zdravej výživy a životosprávy nie je FANATICKÁ. Nemám patent na rozum, nehľadám 100% pravdu, nezaoberám sa detailami , iba základnými princípmi. Body 2 a 3 na ktoré sa ma pýtaš sú z hľadiska principiálnosti detaily.
1. O vylúčení chémie zo stravy by sa pravdepodobne dala napísať kniha. A aj tak by kopa otázok zostala nezodpovedaná.
Ja som si prečítal knihu ,,Francúzi nedržia diétu,, a to mi stačilo, aby som sa nad chémiou zamyslel a začal podrobnejšie sledovať, čo do seba pchám. Ale o tom som už písal.
Takisto o kope iných vecí vo vlákne ako investovať do zdravia:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... =19&t=2177" onclick="window.open(this.href);return false;
V tom vlákne pekne vidno, že som tam dával najprv len zaujímavé články, pozdejšie som prešiel na konkrétne veci, potraviny, videá.. Netvrdím, že som na chémiu expert...jednoducho som prišiel na to, že mnohé potraviny sú humus a treba si dávať pozor na to, čo jeme. Len čo som zistil, že o kope látok ľudstvo nemá ani pojem, či vôbec škodia, alebo nie, tak som si povedal, že radšej nebudem experimentovať na sebe, ale budem sa snažiť jesť len to, čo je overené, že neškodí: pravé a kvalitné potraviny. Pre tých, čo ma chcú chytať za slovo znova opakujem: žiadny fanatizmus, žiadne hľadanie 100% pravdy, úplne jednoduché princípy, že pozerám na to, čo do seba pchám. V tom vlákne som uviedol aj príklady...niektoré z nich spomeniem. 1. Nekupujem už balený chlieb. Všetky balené chleby obsahujú chémiu. Čerstvý chlieb len múku, soľ, droždie atd. Ak si kúpim balený chlieb, ta sa pozriem na zloženie. Napríklad kopa chlebov má v názve, že sú CELOZRNÉ, ale ked si prečítaš etiketu, zistíš, že klamu. Obsahujú napr. len 20% celozrnnej múky. Tak som našiel v Tescu len jeden jediný na 100% celozrnný chlieb a obsahuje len jedno éčko. Tak ked už kúpim nejaký, tak kúpim ten. Akurát, že chleba už jem teraz tak málo, že už sa mi ho ho ani neoplatí kupovať. Odrežem si z toho, čo je manželka. Ona si kupuje iba čerstvý, nebalený - priamo z pekárne.
Príklad č. 2: Šunka. Kupujem len šunku z vysokým podielom mäsa. Ak šunka nemá vysoký podiel mäsa, obsahuje kopu humusu ( chémie a náhrad ). Tak kupujem len 97% vidiecku šunku z lídla, alebo 99% prosciutto crudo, kde nardbali iba soľ. Príklad č. 3: Zelenina. Snažím sa nakupovať na trhu. Ovocie ovoniavam, zeleninu sa snažím zobrať od babky...nie od špekulanta, čo pracuje pre velkoobchodníka. Neverili by ste ako velkoobchodníci zamorili naše trhy. A tí čo pre nich predávajú neváhajú klamať, že paradajky majú z Maďarska...pričom ich majú napr. z Holandska. Preto každú paradajku ovoniam. Ked nevonia tak ako od mojích rodičov zo záhrady, nekupujem. Jogurty: kúpim len taký, čo nemá žiadnu, alebo má len minimálnu chémiu. Stačí si raz prečítať etikety a z toho množstva sortimentu vždy taký nájdeš. Potom už stačí kupovať overený druh. 4. Syr. V lídli som objavil francúzsky menejtučný a úplne bez chémie. Créme dárgent Léger : Pasterizované kravské mlieko, jedlá soľ, mliečno-syrárske kultúry, siridlo. Nič viac. Ako to tí Francúzi len dokážu? 5. Bryndza. Odkedy som našiel v ,,čerstvej,, brynzovej nátierke kúpenej pri pulte v Tescu 9 éčiek a kopu majonézy...odvtedy kupujem v nedalekom obchodíku len 100% nepasterizovanú bryndzu. A zistil som, že majú aj domáce maslo. Takže aký problém nekúpiť si ho. Je oveľa chutnejšie. Ryby: nekupujem chovné, ani mrazené. Do chovných mrazených napichávajú vodu a tie ryby sú kŕmené priemyselne spracovaným krmivom ( napr. Pangasius z Vietnamu.) Ale aj losos...verili by ste, že do bledých lososov tie kurvy napichávajú farbu aby mäso bolo ružové? Alebo také kurčatá - krmia ich zmeskami, ktoré obsahujú farbivá aby mäso bolo žltšie a vyzeralo ako domáce. OK. Ked kupujem rybu, tak volne ulovenú v mori. Ked kupujem konzervu, tak mám vybraté druhy, ktoré obsahujú len mäso a soľ. Atd. Atd.
Z každého druhu potravín sa dajú vybrať také, čo neobsahujú žiadnu chémiu, alebo nie sú príliš priemyselne spracované. Napríklad roky som kupoval Tresku v majonéze. Tú už nekupujem vôbec. Ale našiel som tresku v konzerve, kde je len mäso vo vlastnej šťave a soľ.
Citujem z vlákna o chémii:
TRESKA V MAJÓNÉZE - zloženie
•majóneza ( 48% )
•pitná voda ( součást majonézy 48% )
•rostlinný olej ( součást majonézy 48% )
•kukuřičný modifikovaný škrob ( součást majonézy 48% )
•E1422 Acetát zesíťovaného adipátu škrobu ( součást majonézy 48% )
•E412 Guma guar ( součást majonézy 48% )
•E415 Xanthan ( součást majonézy 48% )
•E417 Guma tara ( součást majonézy 48% )•ocet kvasný lihový ( součást majonézy 48% )
•cukr ( součást majonézy 48% )
•sušený vaječný žloutek ( součást majonézy 48% )
•jedlá sůl ( součást majonézy 48% )
•E262 Octany sodné ( součást majonézy 48% )
•E331 Citronany sodné (Citráty sodné) ( součást majonézy 48% )
•E301 Askorban sodný ( L-askorban sodný ) ( součást majonézy 48% )
•E300 Kyselina L-askorbová ( Vitamín C ) ( součást majonézy 48% )
•E200 Kyselina sorbová ( součást majonézy 48% )
•E211 Benzoan sodný (Benzoát sodný) ( součást majonézy 48% )•maso z treskovitých ryb ( 30% )
•cuketa ( 11%, sterilovaná )
•cibule ( 7%, marinovaná )
•mrkev ( 2%, sterilovaná )
•pitná voda ( součást hořčice )
•hořčičné semínko ( součást hořčice )
•ocet kvasný lihový ( součást hořčice )
•cukr ( součást hořčice )
•jedlá sůl ( součást hořčice )
•E200 Kyselina sorbová
•E211 Benzoan sodný (Benzoát sodný)
•E954 Sacharin
3. Bryndzová nátierka - Tesco.
Naposledy som dostal chuť na bryndzu. 100%- nú nemali. 50%-nú som nechcel. No prešiel som okolo lahôdkárskeho pultu a vidím, že predávajú brynzdovú nátierku na váhu.
Hm. Vyzerá ako podomácky robená. Asi ju ráno čerstvú urobia, do večera predajú....
To nemusí byť zlé.. Tak reku, ochutnám a zobral som 300g.
Doma som ochutnal. Tak mi treba! Grc. Odporná! Ale prečo? Veď bryndza je len ovčí syr a soľ... Pozrel som na zloženie a putovala do koša. Neskôr som si to rozmyslel a z vrchnáčika prepisujem ,,recept,,:
•Bryndza 35%
•Majonézová omáčka ( pitná voda, rastlinný olej )
•E1422 Modifikovaný kukuričný škrob
•E412 zahusťovadlo
•E415 Benzoan sodný (Benzoát sodný)
•kvasný ocot liehový
•cukor
•jedlá soľ
•E262 regulátor kyslosti
•E331 regulátor kyslosti
•E300 antioxidant
•E301 antioxidant
•E200 Kyselina sorbová - konzervačná látka
•E211 Benzoan sodný (Benzoát sodný) - konzervačná látka•Rastlinný tuk
•cibuľa
•mletá červená paprika
2. Kovy a vitamíny. Áno, každý už hádam o tom čítal. Odporúčajú keramické nože atd. Ja na to kašlem. Keď pár krát prerežem zeleninu, či ovocie, možno zničím pár vitamínov, ale to je z hľadiska množstva čo tam ostane DETAIL. Nože mixéra sa nedajú nahradiť. Ale neverím, že znehodnotia surovú zeleninu a ovocie tak, aby to vadilo. Čo potom varenie? Čo naše kovové, dokonca OLOVENÉ-ORTUŤOVÉ zubné plomby? Neničia vitamíny, neotrávia nás?
A propo – k tomu vareniu.. Tu asi najviac pomôže varenie v parnom hrnci.
3. K tej posilovni sa ti vyjadrí kadekto. Na to netreba byť expert. Ja uznávam každý pohyb. Pohyb je na prvom mieste ! Dovolím si povedať, že keby súčasný človek mal dostatok pohybu, tak sa nepotrebuje zaoberať vyváženou stravou. Prinajmenej do veku 25 rokov, kedy sa telo dokáže vysporiadať temer zo všetkým.
K tej kyseline. Kyselina mliečna je iba jedna z asi desiatich, ktoré môžu spôsobiť prekyslenie.
Nemyslím si, že sama o sebe môže spôsobiť problémy. Telo ti len dáva vedieť, že ho presiľuješ. Následne si nútený dopriať svalom pokoj, nech sa regenerujú. A kyselina sa odbúra, tak ako sa odbúravajú všetky ostatné.