JUGGLER napísal:NESÚHLASÍM s takým viazaním na obilniny.
Vsetkeho nadmieru skodi, aj dobroty. Celkovo obilniny prekysluju, a i ked si myslim, ze makrobiotika o ich prekyslujucom vplyve vie, a respektuje pohlad na kontrolu kyselin a zasad v potrave, mne osobne sa zda neprirodzene kompenzovat napr. prekyslovanie s riasami morskymi, kedze u nas nerastu, uz to samotne odporuje MB zasade, jest potravu len z miestnych zdrojov...i preto ma fascinuje radsej behat po nasich lukach a hladat namiesto semienok quinoie radsej semienka zo skorocelu a doplant si ziviny z nasej role...ved tu rastie vsetko co potrebujeme, nepotrebujeme nic cudzokrajne.. aj ked napr.taky citron, by som nenahradil nicim:)
Co sa tyka medu, med nieje potravina, a preto ako nahrada cukru je nevhodny, i ked ma vela v sebe vela mineralov, je to len predsa jednoduchy cukor-monosachyarid, a teda vstupuje priam do krvi uzz cez sliznice a tym startuje pankreac k vyrobe inzulinu, med sa uziva len ako liek pri tazkych zapaloch dychacich ciest, a ked zoberiem do uvahy oblubene medovec cesta v kolacoch, medovniky na vianoce a podobne zvyklosti, tak je to velmi zle, kedze zahriatim medu nad 60°C sa z neho stava toxicka pochutina...a uz ked to zoberiem cez fanatizmus nielen nas veganov, ale aj enviromentalistov, tak jedenim medu ublizujeme nielen sebe, ale aj ludskemu pokoleniu, pretoze ked vymru vcely tak vykape aj ludstvo, a vcely vymieraju, kedze nenazraty a zlodejsky clovek zoberie vcelam 60-80% medu pre svoj biznis, namiesto neho im da rafinovany cukor, bez mineralov a vitaminov, a vcely su tym ochudobnovane o svoju prirodzenu stravu a su podvyzivovane, su chore, nachylne na choroby, maju slabu imunitu, a evidentne vymieraju..takze s Tvojim suhlasom pre med ako nahradu za cukor nesuhlasim...pater Ferda Ftrantisek, cesky senzibil, odporucal ako najlacnejsie sladidlo, ktore nedehonestuje pankreac, karamel, pretoze palenim cukru sa meni prekyslujuci charakter cukru na zasadotvorny, a pri jeho traveni sa nedostava karamel priamo a naraz do krvneho riecista, ale sa nam uklada v tele ako energeticka zasoba, a do krvi sa uvolnuje postupne...nikde inde som o karamele toto necital..a tak som si pri jednom z mojich postov bez jedla, meranim digitalnym meracom pH mocu to musel dokazat...tri dni nic nejes, a pokial niesi enormne zaneseny kadejakym svinstvom, nameras si neutral, resp. miernu zasaditost mocu, 7 a viac...das lyzicku cukru a nameras pri prvom moceni 5,5..este horsi stav sa mi udial ked som si ako prve jedlo dal so zenou pizzu..5,3 od psenice so syrom...no a ked som pri daslom poste dal 1dcl karamelu, pH zostalo na 7. Takze taktiez by som sa vykaslal na rozne psenicne a ryzove sirupy...a tektiez blud s trstinovym cukrom, ze je zdravsi alebo menej skodi ako biely rafinovany cukor..o kolko menej skodi..o 1% ?
Na kyslu chut pouzivat ocot kvasny liehovy, a teda riedenu kyselinu octovu, je naozaj nevedomost, a tak na kyslenie napr. Umeoctom, extraktom z kvasenych nezrelych broskyn..super vec, no mne sa osvedcila napr domaca stava z kvasenej kapusty s cviklou...este aj farbu to ma ako umeocot...a nepresiel tisice kilometrov z japonska. A teda typicke sterilizovane zeleniny, ako su uhorky a calamady vyrobene z kyseliny, kvasneho liehoveho octu...strasny rozleptavac. Ale take rychlokvasene uhorky, ci rychlokvasena rozna zelenina-pickels, to su fermentovane lakocinky, zasadite.
JUGGLER napísal:Obmedzit alkoholické nápoje, mrazené jedlá a pokiaľ možno i všetky mliečne výrobky. NESUHLASIM - stači obmedziť.
Necudujem sa Tvojmu podvedomemu alibizmu, ktorym si este ospravedlnujes pojedanie mliecnych produktov...dajme tomu ze maslo s mierou je potrebne, no ked si zoberies cele desatrocia, ktore do Teba supali rodicia mlieko, syry, tvaroh a smotanky, a potom si dalsich XY rokov to vsetko daval do tela dalej, ze kolko hlienovitych nanosov sa Ti do criev a vnutornych organov zapratalo, tak dojdes k tomu, ze proces odhlienenia svojho tela po takomto stravovacom maratone trvajuci 8-9rokov, si vlastne"uz LEN" obcasnym doprianim si tu francuzskeho syra tu madarskeho tvarohu, predlzis o dlasie desatrocie, ako vobec Tvoje"obcas" je naozaj striedme, a vobec sa niekedy aj odhlienis, aj cez Tvoju prikladnost pitia Smoothies. Takze z tohto titulu by som pojedal len cirene maslo, pri nizkych teplotach varene maslo a zbavene mliecnej bielkoviny...tu by ma ale zaujimalo, ci B12 je obsiahnuta-naviazana v maselnom tuku, alebo prave v tej laktoze, ktoru nevieme stiepit-stravit?
JUGGLER napísal:určite by to nemalo byť ovocie pochádzajúce z krajín mimo vášho klimatického pásma. NESUHLASIM Znamená to, že na obľúbené tropické plody by ste mali definitívne zabudnúť. NESUHLASIM Čo sa týka zeleniny a vôbec ostatných plodín, platí tu tá istá zásada, a síce konzumovať len také druhy, ktoré boli vypestované v oblasti, v ktorej žijete.
Nesuhlasim s Tvojim Nesuhlasom k tejto problematike krajiny povodu rastliny, ktorou chcem oblazit svoj traviaci trakt a telo. Mozno je to len tym, ze aj ked si dosiel po dostudovani a ziskani MUDr. titulu k rozhodnutiu, ze nebudes kracat v slapajach svojich rodicov, a ze liecit ludi budes inym sposobom, ako ordinaciou plnou farmaliekov, ze Ta vlastne osvietilo a nepodielas sa na machinerii zapadnej mediciny, predsa len v niektorych ohladoch to studium zanechalo na Tebe negativne nasledky, a jednym z nich je fakt, ze nielen clovek dokaze vysielat mentalnu energiu a liecit nou, destruovat nou, prijimat energiu a pracovat s nou, pretvarat ju a podavat dalej, ale aj ine zive organizmy dokazu absorbovat a vyzarovat energiu, a teda vsetko co jeme, nas energicky ovplyvnuje, vsetky procesy v nasich telach su o energiach, a teda nielen to, ci je v zelenine dostatok nejakych mineralov, ale aj to, aky ma energicky potencial ta zelenina, a ta co rastie v mieste nasho bydliska, ma nam dat prave to, co potrebujeme pre nase klimaticke pasmo. Len nevedomy sa napchava v zimnom obdobi pomarancami bananmi a podobnou exotikou za ucelom doplnania si vitaminov, ked citrusove plody su energicky ochladzujuce,a teda v tropoch maju domorodcov ochladzovat, kedze je okolo nich horuco, a my si tu v chladnej zime ochladime aj svoje vnutorne prostredie takouto potravou, a kazdy je potom chory...lebo zly virus nas premohol...ved mame jablka, kvasenu kapustu a ine zdroje vitaminov...ked buchl Cernovbyl, hned nato zacala v jeho okoli rast vsade pohanka, a nikto ju tam na tych poliach nesial, ked clovek ma nejakych zdravotny neduh, a prejde sa po svojej divej zahrade, najde na nej byliny, ktore su prave na tu jeho chorobu..matka priroda nam sama ponuka riesenia, nepotrebujeme emisie na prepravu cudzokrajnych plodin k nam..ale davam si sporadicky rano teplu vodu s citronom
Pacilo sa mi, ked si porovnal prazenu slnecnicu so susenou, ze pre niekoho niesu z hladiska nutricneho rozdielne, no z pohladu energie, zivota, je to totalny rozdiel. Jedno vzklici, druhe zhnije.
Naucil si sa jest celozrny chlieb a ryzu..a to je posun so zdravim k lepsiemu? Psenica viaczrna, vyslachtena v 19.storoci, je viac skodliva v potravinovej forme so svojim obalom(celozrna muka) ako muka biela...este aj spaldova je problematicvka...krajec celozrneho chleba dvihne hladinu cukru v krvi viac ako biely cukor...a to je odporucene diabetikom jest vela celoznych potravin...genialne...PSENICU NEJEST !!
JUGGLER napísal:Makrobiotika však odmieta zemiaky NESUHLAS, paradajky.. KOKOTINA !!! ...považujem ich za mimoriadne zdravé!
K comu mi je zelenina, ktora ma dostatok tych a tych mineralov, ked mi v konecnom dosledku privodi osalbenie a degeneraciu? Naco su mi zemiaky pre ich nutricne hodnoty, ked mi zaroven dilatuju oblickyc? Teraz nemyslim na energeticku uroven, a ze je to plodina vlastne cudzokrajna...ale hladim skor na fakt, ze molekularna velkost zemiakoveho skrobu je vacsia ako perforacia oblickovych filtracnych membran, a kedze skrob sa prederie cez fyzicky mensie otvory v oblickach, tak su vlastne dilatovane, a oslabovane, a ked sa na to pozriem z biochemickeho hladiska, tak solanin (nervovy jed) obsiahnuty v zemiakoch, hlavne v zazelenanch alebo naklicenych zemiakoch, sa usadzuje v klboch a taktiez nam sposobuje oslabovanie zraku, pretoze enzym amylazu sa usadza aj v kostiach ocnice a zhorsi sa zrak posobenim na duhovkove svaly, ako aj moze sposobit aj srdcove problemy. NEJEST ZEMIAKOVY SKROB !!!(este sa aj vola SOLAMYL:)
Nepotrebujem mineraly zo zemiakov na ukor oslabenia organov v tele. Naco je nam dobry protikarciogenny ucinok paradajok, ked obsahuju nervovy toxin, ktory ma suvis s bolestivymi menstruaciami a neplodnostou zien? Vacsina zien ma pri spustani menstruacneho cyklu nevolnosti, niektore aj take bolesti, ze skriabu steny...postaci mesiac dva bez paradajok a trosku materinoduskoveho cajika popijat tyzden pred menzesom, a zena nevie kedy ho dostane..blahodarny ocistny menzes...mozme im my muzi, vskutku zavidiet, ze maju o jednu ocistnu cestu naviac...nuz ale kedze ja menzes nemam, tak si paradajok doprajem..samozrejme domacich, zo slovenska, v sezone letnej, kedy tu prirodzene rastu, naco mi je nezrela srackova paradajka ci pomaranc, ktore boli nedozrete odrhnute z krika stromu, a nema to vobec tie mineraly ako ma mat zrele ovocie? Uplna demencia, srsi z ludi, ktori si v zime a v jari kupuju v marketoch paradajky a papriku a aaa...
Co sa tyka prijmu tekutin, pitny rezim vs. charakter prijmanej tuhej stravy.
Aj maly prijem tekutin, ale a jvelky moze byt problemom, pre telo, pre oblicky...podla mna makrobiotika chcela len poukazat na fakt, ze travena voda sa dokaze dostat az k bunke ludskeho tela, kde ju potrebujeme, v daleko vacsej percentualnej miere ako voda pita...vypita voda rychlejsie opusta telo cez oblicky, a mame z nej ovela mensi uzitok, ako z vody, ktora je naviazana na vlakninu, nemusi to byt len varena zelenina v polievke, nasiaknuta vodou, ktora pri procese travenia ma ovela viac casu na absorbciu telom, ako voda pita...moze to byt aj kopec vodnatej vlakniny v smoothies...a zase nieje voda ako voda..energeticky potencial vody(ORP oxido redukcny potencial) je nemalo dolezity faktor...
Fanatizmus, odriekanie..to vsetko su chore cinnosti, ktore skoncia nakoniec v nejakom extremnom prejaveni.
Rad Ta citam a nasavam Tvoje konstruktivne informacie, snad niektore moje uvahy o Tvojej zivotnej ceste za studiom zdravovedy, neboli len domyslanim si a neukrivdili Ti...ale tiez sa mi cez svoje zviditelnene vykricniky nesuhlasu, zdas kuscicko fanaticky postaveny za svoje presvedcenie...ci KOKOTINA???:)