podnikatelský vs. bežný účet

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
filippob
Dátum registrácie: Ne 11 09, 2011 10:19 pm

podnikatelský vs. bežný účet

Príspevok od používateľa filippob »

Dobrý deň.
Idem otvárať predajňu (je jedno akú) a chcel by som vedieť, či je lepšie otvoriť si podnikateľský alebo bežný účet. Nie je nijako zákonom dané, že musí byť v takomto prípade podnikateľský účet, ale vraj ak na to banka príde, tak môže zrušiť zmluvu. Porušujem tým ich predpisy... Poradte, aký účet si založiť - v ktorej banke. Je nejaký prehľad podnikateľských účtov ako pri bežných účtoch napr. vo finanancnahitparada.sk?
Ešte by som chcel vedieť, aký terminál používate, či je stabilný mesačný poplatok, alebo sú poplatky v %ách z obratu, alebo ako?

Ďakujem za odpoveď.
Pette
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: podnikatelský vs. bežný účet

Príspevok od používateľa Pette »

Podnikatelsky. Kludne si otvor vo Fio a mas zadarmo.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Terminály - pri určitom obrate máš len percentuálny poplatok. Ak máš nízke obraty, tak aj mesačný poplatok.

Napríklad 15 eur mesačne do obratu 1500 za mesiac cez terminál. Od 1500 dajme tomu bez paušálu.

A percentuálne poplatky rovnako podľa obratu: 2% pri nízkych obratoch, 1,5% pri stredných a 1% pri veľkých obratoch. To však platí len pre fyzické terminály. Na internetové platby kartou je to o dosť drahšie (cca 3% z platby).
Pavel Oravec
Dátum registrácie: Pi 04 10, 2013 1:18 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pavel Oravec »

Ja používam na podnikanie úplne bežný účet v banke, ktorý mám zadarmo. Všetci v banke vedia, že ho používam ako podnikateľský. Ešte som nepočul o prípade, že by banka klientovi zrušila v takomto prípade účet. Každá banka je rada veľký obratom na účte.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Ak si živnostník tak ano. Ak si právnická osoba, tak ti ťažko banka osobný účet na právnickú osobu.
filippob

Ďakujem za odpovede. Fio banku preskúmam.
filippob

Pozerám Fio banku - má iba 3 pobočky a keďže budeme tržbu odnášať 2x do týždňa a pobočka je mimo mesta, tak sa poobzerám po niečom inom.
SROsUMOM
Dátum registrácie: Ne 14 12, 2014 4:05 pm

Príspevok od používateľa SROsUMOM »

V podstate je možné použivať aj bežní účet. Ale pre podnikanie je vhodnejší podnikateľský, ktorý ponúka viac výhod.
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"