Jasné, že môžeš. U fyzickej osoby je to príjmom podľa § 8 ods. 1 písmeno t) zákona o dani z príjmov. Sadzba 19%/25% a podľa daň. priznania sa ti ozve
zdravotka na doplatenie 14% zdravotného poistenia. To doplatenie si môžeš odčítať ako náklad v ďalšom roku a časť dane ti vrátia.
mozme to vysvetlit ako pre jozka mrkvicku na slovnej ulohe, prosim?
priklad1:
mam zisk z predaja kryptomien 500k za rok 2024, 14% zdravotné poistenie je 70k, daň z príjmu 25% nie je pre túto úlohu dôležitá a preto ju vynechám
v roku 2025 mam zisk z predaja kryptomien 300k, 25% daň z príjmu je 75k
Keď som za rok 2024 odviedol do zdravotného poistenia 70k, koľko si môžem odčítať ako náklad v roku 2025 za týchto predpokladov?
Koľko rokov dopredu si môžem odčítavať zdravotné poistenie (za predpokladu, že som ho ešte všetko "nevyminul" pre účely odčítania daní)
Každopádne, pod "odpocitavanim strat zo zakladu dane" som nemal na mysli tento pripad, ale takyto
priklad2:
za rok spravim 3 trady
dva som realizoval stratu, som v minuse 50k
jeden som realizoval vyhru, zarobil som 100k
dokopy som zarobil 50k
platim dan len z vyhier (39%*100k) alebo si mozem zapocitat straty do nakladov (39%*50k)?
Ako PO môžeš všetko,
Podla toho, co hovoris, tak pri vacsich ziskoch (co pocas bullrunov je velmi jednoduche realizovat) je dolezite pre efektivnost danenia prevadzkovat tuto cinnost na PO, chapem to spravne? Ako PO by som nemal zdravotne 14% ale dan z dividend 10% (za predpokladu, ze by som si chcel vyplatit vyhry, nova sadzba od 2024 tusim) a tiez nie 25% dan z prijmov ako pri FO ale 21% (pri zisku nad 100k, do 100k 15%)
Tzn pri zisku > 100k viem usetrit 4-8% ako PO v porovnani s FO za predpokladu, ze si chcem vybrat vsetok zisk z firmy. Ak nechcem, tak to je 14-18%
To môžeš pri eseročke. Ináč nie. FO: strata sa neprenáša do ďalšieho zdaniteľného obdobia, ale v rámci jedného kalendárneho roka môžeš optimalizovať realizovaný zisk realizovaním straty na inej cryptomene (musí to byť len v rámci crypto...strata v inej skupine ako cenné papiere, deriváty sa nedá započítať )
mozem teda extrapolovat, ze pre danovu efektivitu je najracionalnejsie prevadzkovat tuto cinnost ako PO, konkretne sro? Prirodzene mi to z toho vyplyva, snazim sa to velmi zjednodusit, pretoze cela tato problematika je na chapanie bezneho cloveka zbytocne zlozita
Nie je to také jednoduché. Tá daňová rezidencia nie je len o pol roku strávenom v inom štáte. Ale to si zisti ako to riešia tí, čo potrebujú realizovať velký zisk. Vtedy sa to oplatí.
priklad: ked clovek nema ziadne vazby v ramci SR okrem rodicov, nema rodinu a deti, nic nevlastni, nic neprenajima, nema ziadne zazemie a podobne veci, nenavstevuje rodinu velmi pravidelne a zaroven v Madarsku ma prenajaty byt, v ktorom realne byva, plati realne ucty, ma v Madarsku zaujmy aj realne zazemie (kamarati, blizky), tak by to malo byt relativne nepriestrelne..co si myslis?