Interactive Brokers
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 245 times
Re: Interactive Brokers
Ak ide napriklad o vyber na EUR ucet, tak by som povedal, ze nechat to tak v USD a ono nech si to zameni kolko chce.
Ale ak potrebujes EUR, napriklad na nakup EUR akcii, tiez by som to nakupil za "USD" (urobi sa automaticka konverzia)
Ale ak chces drzat EUR, lebo chces EUR na ucte, tak potom asi ako kixog pise.
Alebo ide o to, co sa tu debatovalo, aby sa neplatili uroky z pozicaneho?
Ale ak potrebujes EUR, napriklad na nakup EUR akcii, tiez by som to nakupil za "USD" (urobi sa automaticka konverzia)
Ale ak chces drzat EUR, lebo chces EUR na ucte, tak potom asi ako kixog pise.
Alebo ide o to, co sa tu debatovalo, aby sa neplatili uroky z pozicaneho?
Odoslané z počítača
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 973 times
XTB pozvanka za 45 eur do 23.6. : https://invite.xtb.com/invite/?referral ... os-xnrcxxc
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 106 times
Chcem sa opýtať či ste museli na daňovom úrade vypisovať nejakú žiadosť o potvrdenie zahraničného tlačiva.(8-3-6 interest).
referral link IBKR https://ibkr.com/referral/roman3131
referral link Tastytrade https://open.tastytrade.com/signup?refe ... CEKTJ78ZFX
-
- Dátum registrácie: Ne 29 08, 2021 6:36 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Vytváram si podúčet v IBKR, kde by som si chcel previesť časť akcií z môjho účtu, ktoré som priebežne nakupoval posledné 3roky.
Previesť by som chcel akcie, ktoré som dokupoval pred mesiacom, koli tomu aby som si výkonnosť prevedennych akcií vedel trackovat osobitne.
Bude mi pri prevedenych akciach pocitana priemerná cena ktorú mam za posledné 3roky alebo sa budú dať vybrať kontretne nákupy?
Previesť by som chcel akcie, ktoré som dokupoval pred mesiacom, koli tomu aby som si výkonnosť prevedennych akcií vedel trackovat osobitne.
Bude mi pri prevedenych akciach pocitana priemerná cena ktorú mam za posledné 3roky alebo sa budú dať vybrať kontretne nákupy?
-
- VETERAN MEMBER *****
Bude sa to prenasat podla toho, ci mas zvolene FIFO LIFO alebo iny model, ktory mozes zvolit na ten konkretny prevod.
Odoslané z počítača
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1004 times
- Been thanked: 101 times
rmaly napísal: ↑Ut 13 08, 2024 3:07 pmTak strhli mi to 8.8, pocitali to (asi) od 9/7? Teda mesiac... ak to bolo 94 eurocentov (1.03 usd)... tak by to mohlo byt z tych 6 eur, nie?kixog47100 napísal: ↑Ut 13 08, 2024 2:24 pm Spominas tam nejakych 94 centov
Ak 6% urok - neviem aky bol.
5000 * 0,06 / 365 dni = 0,82 za den
Urcite ti teda neurocili len 6 €.
na margo nasej debaty... po dlllhej dobe napisali (ospravedlnili sa, ze to "hnilo" tak dlho u nich...)... a teda prd zistili a prd napisali, ale uz to nebudem riesit (budem si davat nabuduce pozor a radsej nechavat vacsi cash)... doteraz som si nie isty, ci nespravili chybu oni
salamunska odpoved (As per our records, you had a negative USD cash balance in the account on 10 July 2024, and margin interest accrued on this balance was USD 1.03. This amount has been deducted in the following month.)... cize to co som im napisal... ja som sa pytal, kde (ako) vznikol ten negative balance... ale teda to uz nezistili...
nevadi...dam si pozor nabuduce a ked tak im znova napisem

-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 36 times
- Been thanked: 94 times
-
- Gold Member **
Najskor to robi ten forex. Ze si po zamene nepockal 1 den.kixog47100 napísal: ↑Ut 13 08, 2024 3:32 pm Tak 1 den pozicky to vychadza
5400 USd * 0,0683 urokova sadzba/ 360 dni v roku * 1 den pozicky = 1,025 = zaokruhlene 1,03
Rataju, ze rok ma 360 dni
Tak mal si cakat 1 den bud po pripisani penazi na ucte alebo po zamene EUR na USD.
Ja viem bola to auto konverzia v ramci nakupu.
Ale standardne by si mal zamenit a nakupit az na druhy den.
Ale pri manualnej konverzii by tam bol zase poplatok 2 USD.
Co by bolo zase viac ako ten urok.
-
- Guru Member ****
Jasne... ja len, zekixog47100 napísal: ↑So 31 08, 2024 7:00 pmNajskor to robi ten forex. Ze si po zamene nepockal 1 den.kixog47100 napísal: ↑Ut 13 08, 2024 3:32 pm Tak 1 den pozicky to vychadza
5400 USd * 0,0683 urokova sadzba/ 360 dni v roku * 1 den pozicky = 1,025 = zaokruhlene 1,03
Rataju, ze rok ma 360 dni
Tak mal si cakat 1 den bud po pripisani penazi na ucte alebo po zamene EUR na USD.
Ja viem bola to auto konverzia v ramci nakupu.
Ale standardne by si mal zamenit a nakupit az na druhy den.
Ale pri manualnej konverzii by tam bol zase poplatok 2 USD.
Co by bolo zase viac ako ten urok.
1, som to robil takto vzdy (aspon 5-6 krat za posledny rok) a toto sa nestalo
2, nemozem (nemohol som) na tomto type uctu menit z EUR na dolare pokial viem... islo to len a len automaticky...
Mozno bol problem v 2 nakupoch tesne po sebe... budem nabuduce sledovat viac... za 1 dolar sa mi nechce viac investigovat a hadat sa s nimi... ja proste vo svojej evidencii nikdy pod 0 nemam zaznam... ale u nich ktovie ako sa co "resolves"... len teda "lesson learned"
-
- Guru Member ****
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 115 times
- Been thanked: 21 times
Ahojte,
Mam marzovy ucet na IB ktory som zatial nevyuzil nakolko nakupujem len ETF. Dlhsie mi vrta v hlave ci by sa neoplatilo pri prepade nakupit ETF na marzu (riziko paky je mi jasne) napr. mam Nasdaq za 10k a dokupil by som za 20k. Otazky ktore mam:
1. plati casovy test 1 rok aj na takto zakupene ETF?
2. Je mi jasne ze platim uroky za pozicane ale otazka je ako uzavriem poziciu. Musim tie ETF nutne predat alebo viem tych napr. 20k + uroky nejak splatit bez predaja ak by som na ucet dodal potrebnu hotovost?
Dakujem
Mam marzovy ucet na IB ktory som zatial nevyuzil nakolko nakupujem len ETF. Dlhsie mi vrta v hlave ci by sa neoplatilo pri prepade nakupit ETF na marzu (riziko paky je mi jasne) napr. mam Nasdaq za 10k a dokupil by som za 20k. Otazky ktore mam:
1. plati casovy test 1 rok aj na takto zakupene ETF?
2. Je mi jasne ze platim uroky za pozicane ale otazka je ako uzavriem poziciu. Musim tie ETF nutne predat alebo viem tych napr. 20k + uroky nejak splatit bez predaja ak by som na ucet dodal potrebnu hotovost?
Dakujem
-
- Gold Member **
Ak nekupis CFD ale priamo akcie alebo etf.
Tak vlastnikom si ty.
Mas pozicane peniaze, za ktore platis urok.
Mozes kedykolvek dolozit, urok sa ti pocita z pozicanej sumy na.
Vyratava sa denne, strhne sa raz mesacne.
Cize budes dlzny stale viac (o ten urok).
Ako zabezpeka sa ti pocitaju akcie ak tam nejake dalsie mas ale urok platis.
Neobchodujem v IB na paku
Ale neviem, ci vies kupit akcie/etf (nie ako CFD) na paku ak tam nemas nejaku zabezpeku (ine akcie***, ktore ti vykryju pripadny pokles pozicaneho instrumentu).
***pripadne inu menu. Nakupujes v USD, pozicaju ti USD, na ucte ti lezia EURa...
Len upozornujem, ze pri niektorych brokeroch ak vyberies paku tak nakupujes CFD.
Napr.etoro
Tak vlastnikom si ty.
Mas pozicane peniaze, za ktore platis urok.
Mozes kedykolvek dolozit, urok sa ti pocita z pozicanej sumy na.
Vyratava sa denne, strhne sa raz mesacne.
Cize budes dlzny stale viac (o ten urok).
Ako zabezpeka sa ti pocitaju akcie ak tam nejake dalsie mas ale urok platis.
Neobchodujem v IB na paku
Ale neviem, ci vies kupit akcie/etf (nie ako CFD) na paku ak tam nemas nejaku zabezpeku (ine akcie***, ktore ti vykryju pripadny pokles pozicaneho instrumentu).
***pripadne inu menu. Nakupujes v USD, pozicaju ti USD, na ucte ti lezia EURa...
Len upozornujem, ze pri niektorych brokeroch ak vyberies paku tak nakupujes CFD.
Napr.etoro
Naposledy upravil/-a kixog47100 v St 04 09, 2024 11:12 am, upravené celkom 3 krát.
-
- Gold Member **
-
- Silver Member *
Diky skusim ten papierovy.
Na ucte mam uz ine akcie co by ako zabezpeka malo stacit - z toho sa myslim aj odvodzuje buying power co pozorujem. Mam EUR a kupujem len EUR zvacsa na Xetre takze to by nemal byt problem. Ma CFD iny ticker ci ako sa to da rozlisit (SXRV)?
Ak by sa dalo nakupit ETF a takto splatit tak by to bolo zaujimave.
Na ucte mam uz ine akcie co by ako zabezpeka malo stacit - z toho sa myslim aj odvodzuje buying power co pozorujem. Mam EUR a kupujem len EUR zvacsa na Xetre takze to by nemal byt problem. Ma CFD iny ticker ci ako sa to da rozlisit (SXRV)?
Ak by sa dalo nakupit ETF a takto splatit tak by to bolo zaujimave.
-
- Gold Member **
Mobilna apka IB
Lupa
SXRV
Sipka vpravo
Odkryje - Stock + CFD
https://pasteboard.co/wQl4wadaZ1lk.jpg
Vyskusaj si na deme, ze ked vyberies stock, ze sa ti nenakupi CFD ak nakupis na marzu.
To by sa malo dat pozriet aj vo vypise, v custom reports (postup je vo vlakne vyssie), alebo na otvorenej pozicii v mobilnej apke, na portaly alebo v TWS.
Lupa
SXRV
Sipka vpravo
Odkryje - Stock + CFD
https://pasteboard.co/wQl4wadaZ1lk.jpg
Vyskusaj si na deme, ze ked vyberies stock, ze sa ti nenakupi CFD ak nakupis na marzu.
To by sa malo dat pozriet aj vo vypise, v custom reports (postup je vo vlakne vyssie), alebo na otvorenej pozicii v mobilnej apke, na portaly alebo v TWS.
-
- Gold Member **
Ono keby si chcel tak existuju prepakovane ETF-ka a zrovna na Nasdaq-100.
S pakou tusim 2-4.
Tam budu mozno nizsie naklady ako ked pojdes cez IB na marzu.
V IB je cca z brucha 6% urok +-2%?
Vid. moj prepocet
0,0683 = 6,83%
Neskumal som kolko je aktualne dnes.
Ale na dlhodobu drzbu to je vela.
S pakou tusim 2-4.
Tam budu mozno nizsie naklady ako ked pojdes cez IB na marzu.
V IB je cca z brucha 6% urok +-2%?
Vid. moj prepocet
0,0683 = 6,83%
Neskumal som kolko je aktualne dnes.
Ale na dlhodobu drzbu to je vela.
-
- Silver Member *
Pakovane ETF su na daily basis a funguju myslim inak ako ked by som kupil viac klasickeho ETF. Dakujem za info - skusim spojazdnit ten ten ucet..
-
- VETERAN MEMBER *****
Tie poplatky, ktore si strhli, pravdepodobne za kurzovu zmenu a nasledny minus na ucte, ci to vidis pod "Interest Accruals" , alebo niekde inde?
Pytam sa preto, ze ja tiez takto nakupujem "na dlh" (cize mi zamenia EUR ak kupujem USD stock), a nevidim tam nic, okrem jednej desiatkycentovej polozke, ktoru aj tak refundovali.
Odoslané z počítača
-
- Guru Member ****
Je to v Cash report / Broker Interest Paid / USD...iceberg8 napísal: ↑Št 05 09, 2024 2:56 pmTie poplatky, ktore si strhli, pravdepodobne za kurzovu zmenu a nasledny minus na ucte, ci to vidis pod "Interest Accruals" , alebo niekde inde?
Pytam sa preto, ze ja tiez takto nakupujem "na dlh" (cize mi zamenia EUR ak kupujem USD stock), a nevidim tam nic, okrem jednej desiatkycentovej polozke, ktoru aj tak refundovali.
ale "problem" je v tom, ze ja som si nebol vedomy, ze by som mal byt v minuse... Hned pri transakcii predsa prekonvertuju peniaze a rovno zauctuju vsekty poplatky (doteraz tak vzdy bolo... hned to vidim takym malym pri nakupe... najprv nakup fx a potom nakup titulu.. .vsetko s poplatkami)... A zostane mi nejaky "available cash" ci ako to volaju...
Nikdy to nebolo pod "0"... vzdy som nieco malmo mal... aspon podla toho co viem / co som si vedomy.
Inac teraz mi (na konci mesiaca asi) prehodili asi vramci migracie do IBIE vsetky USD na EUR... som cumel ako puk...

-
- Active Member
- Dátum registrácie: So 27 02, 2021 5:29 pm
- Has thanked: 192 times
- Been thanked: 16 times
Ja mám dva účty s USD a s EUR a po prenose nedošlo ku žiadnej konverzií.
Dokonca ešte predtým po predaji akcií kótovaných v USD mi na účte ostávali USD a nedochádzalo k automatickej konverzií na EUR aj keď EUR mám ako základnú menu účtu.
Dokonca ešte predtým po predaji akcií kótovaných v USD mi na účte ostávali USD a nedochádzalo k automatickej konverzií na EUR aj keď EUR mám ako základnú menu účtu.
-
- VETERAN MEMBER *****
Mne po prenose zostalo vsetko tak ako predtym, aj rozne meny, jedine co zrusili boli otvorene pozicie, na to si treba dat pozor...
Odoslané z počítača
Ahojte mám family účet v IB teraz po prechode na IBIE nevidím účty ktoré mám pod správou. Neviete ako mám nastaviť aby som ich opäť mal všetky pod správou v master účte?
-
- Guru Member ****
Tak dalsia radost... mam EUR ucet, (aby som si posielal "slovenske" eura na ucet zdarma), ale nakupujem US tituly a konvertujem vzdy na usd pocas nakupu. Doteraz vzdy ked prisli dividendy v usd, ostali mi usd ako usd a eura len tie, co som si preposlal a co ostalo po nakupoch.
5/9/ mi automaticky prekonvertovali vsetky usd na eura... to je nejaka novinka po prechode od IBIE alebo sa to da nastavit? Nechapem.
5/9/ mi automaticky prekonvertovali vsetky usd na eura... to je nejaka novinka po prechode od IBIE alebo sa to da nastavit? Nechapem.
-
- Guru Member ****
Inac teda pozeral som ich FAQ a
Will my dividend automatically convert to my base currency?
IBKR does not act to automatically convert currency balances back to the Base Currency as this action would require assumptions as to the account holder's desired currency exposure as well as the trade price at which they would be willing to close the position…
Takze im idem pisat...
mimohcodom k nasej debate pred tym o autokonverzii pri nakupe, tak bud je to mozne pre non-us residents cez IMPACT tool a zaroven to bolo mozne napriklad pre IB CE (davali za priklad cesky ucet)... tak tipoujem, ze "problemy" zacali s prechodom do IBIE
Will my dividend automatically convert to my base currency?
IBKR does not act to automatically convert currency balances back to the Base Currency as this action would require assumptions as to the account holder's desired currency exposure as well as the trade price at which they would be willing to close the position…
Takze im idem pisat...
mimohcodom k nasej debate pred tym o autokonverzii pri nakupe, tak bud je to mozne pre non-us residents cez IMPACT tool a zaroven to bolo mozne napriklad pre IB CE (davali za priklad cesky ucet)... tak tipoujem, ze "problemy" zacali s prechodom do IBIE
-
- Gold Member **
Ak mas cash ucet tak sa ani necudujem, ze to automaticku zamienaju na EUR - na base currency.
Cash ucet je pre zaciatocnika, ak by si tam nechcel mat bordel, tak kazda manualna zamena meny ta bude stat 2 USD. Pri mensich ciastkach je to velky poplatok. Do 100 USD su to 2%.
Zmen si Base na USD.
Zmena BC trva niekolko dni a potom tusim 1 mesiac sa neda zmenit naspat.
Ale da sa zmenit kolkokrat chces - tusim raz za mes.
Vkladat mozes nadalej aj v EUR.
Predpokladam, ze aj teraz moze vkladat aj vyberat USD na ucet v USA.
Alebo akukolvek inu menu kdekolvek si zmyslis.
Myslim si, ze len Madari mali to obmadzenie.
Ja som si nalinkoval aj ucet v USA.
Otazne ci nerozlisuju aj to akym sposobom si nakupil.
Ci za USD alebo cez autokonverziu. A podla toho potom ide zbysok - dividenda...
Cash ucet je pre zaciatocnika, ak by si tam nechcel mat bordel, tak kazda manualna zamena meny ta bude stat 2 USD. Pri mensich ciastkach je to velky poplatok. Do 100 USD su to 2%.
Zmen si Base na USD.
Zmena BC trva niekolko dni a potom tusim 1 mesiac sa neda zmenit naspat.
Ale da sa zmenit kolkokrat chces - tusim raz za mes.
Vkladat mozes nadalej aj v EUR.
Predpokladam, ze aj teraz moze vkladat aj vyberat USD na ucet v USA.
Alebo akukolvek inu menu kdekolvek si zmyslis.
Myslim si, ze len Madari mali to obmadzenie.
Ja som si nalinkoval aj ucet v USA.
Otazne ci nerozlisuju aj to akym sposobom si nakupil.
Ci za USD alebo cez autokonverziu. A podla toho potom ide zbysok - dividenda...
Naposledy upravil/-a kixog47100 v So 07 09, 2024 10:51 am, upravené celkom 3 krát.
-
- Gold Member **
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 106 times
Zmena base currency u IBCE bola možná raz za 90 dní u IBIE také niečo nie je zmena trvá 24 hodín.
referral link IBKR https://ibkr.com/referral/roman3131
-
- Guru Member ****
Znamena to, ze nie je mozna zmena, alebo zmena trva miesto 90 dni 24 hodin? Asi to zmenim rovno na usd. Predpokladam (dufam), ze mi to potom sami skonvertuju na USD ked si to poslem ako eura... Ale teda maju v tom bordel.
@kixog47100
Len ten cash ucet doteraz fungoval "like a charm"... poslal som eura, ked som chcel nieco kupit, prebehla automaticka autokonverzia za minimalny poplatok (vzdy par centov), poplatok za nakup tiez minimalny (mam tiered nastavene)... dividendy dosli v usd a ostali tak... proste super...
Posledne 2 mesiace "same zmeny" a zatial nic dobre...

-
- Gold Member **
Kazdych cca 24h mozes menit BC. Tak som to ja pochopil.
Podlla mna ti to neskonvertuju automaticky ale az pri nakupe.
Len dividendy v USD ti uz nebudu konvertovat na EUR.
Pretoze BC budes mat uz USD.
Vsade su ine pravidla. Mne by vyhovovalo tak ako to je teraz. Mozes sa rozhodnut ci nakupis, znova s autokonverziou, alebo vyberies nazbierane dividendy uz automaticky skonvertovane do EUR. Nemusis nic sam konvertovat. Je to takto jednoduhsie - pre zaciatocnika.
Doteraz IBIE nemalo autokonverziu pre cashove ucty/nemarzove pri nakupe.
To je novinka ktoru, prebrali z IBCE HU.
Mozno aby ulahcili zivot tym co prisli z HU.
Ani sami nemusia vediet ake pravidla platili platili v HU - ti co o tom rozhodli - alebo si povedali, ze takto to je lepsie/jednoduhsie.
Vsade su ine pravidla. Mne by vyhovovalo tak ako to je teraz. Mozes sa rozhodnut ci nakupis, znova s autokonverziou, alebo vyberies nazbierane dividendy uz automaticky skonvertovane do EUR. Nemusis nic sam konvertovat. Je to takto jednoduhsie - pre zaciatocnika.
Ani sami nemusia vediet ake pravidla platili platili v HU - ti co o tom rozhodli - alebo si povedali, ze takto to je lepsie/jednoduhsie.
-
- Guru Member ****
Dik. Pockam kym mi neodpisu, nech nerobim hala bala zmeny bez odozvy a ak odpisu nejaku blbost, tak zmenim tu base currency na usdkixog47100 napísal: ↑So 07 09, 2024 3:18 pm Kazdych cca 24h mozes menit BC. Tak som to ja pochopil.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 1778 times
- Been thanked: 2257 times
Aj na USD účet sa posielajú/vyberajú eurá zdarma. Proste vygeneruješ v AM (account manažmente ) deposit v eurách a dostaneš
platobné inštrukcie v eurách. Ked peniaze priradia na tvoj účet, bud si necháš eurá, alebo ich zmeníš na USD. Je možné že pri cash účte ti tie eurá IB automaticky zmení na USD.
Takisto pri posielaní EUR z USD účtu si len vygeneruj withdrawal v eurách, na tvoj eurový účet, cez SEPA a dôjdu ti eurá na účet.
Vyhneš sa tým konverzii USD na eurá, ktorú by urobila banka, keby ti došli USD na eurový účet.
Na IBIE účtoch by malo byť možné pred withdrawalom zmeniť si potrebný počet USD na EUR ( cez BUY EUR/USD).
To v IBCE na USD účtoch nebolo možné. Ale ked sa poslali eurá, tak aj ked ti ich akože požičal broker a na účte ostali v mínuse, dala sa urobiť
zmena toho mínusového množstva ( požičaného ) späť na USD ... rightclick do non base currency v TWS vyhodí možnosť ,,change non base curency,, a vygeneruje obchod, kedy sa požičané eurá cez market order kúpia späť. Treba to robiť ked je forexový trh likvidný a spready len 0,05 pipsu.
Ja to vravím ako som robil na margin účte a cez TWS...ale tie transakcie by sa mali dať urobiť aj v appke a uvidíš, ako to majú na cash účtoch ( či to nie je automatický konvertované späť )

-
- Guru Member ****
Dikes, asi najjednoduchsie to bude mat - base currency v usd... pouzivam cisto webove rozhranie, ale to by nemal byt problem... skor samotny cash ucet bude mat urcite obmedzenia (rozdiely) voci margin.JUGGLER napísal: ↑Ne 08 09, 2024 10:13 pmAj na USD účet sa posielajú/vyberajú eurá zdarma. Proste vygeneruješ v AM (account manažmente ) deposit v eurách a dostaneš
platobné inštrukcie v eurách. Ked peniaze priradia na tvoj účet, bud si necháš eurá, alebo ich zmeníš na USD. Je možné že pri cash účte ti tie eurá IB automaticky zmení na USD.
Takisto pri posielaní EUR z USD účtu si len vygeneruj withdrawal v eurách, na tvoj eurový účet, cez SEPA a dôjdu ti eurá na účet.
Vyhneš sa tým konverzii USD na eurá, ktorú by urobila banka, keby ti došli USD na eurový účet.
Na IBIE účtoch by malo byť možné pred withdrawalom zmeniť si potrebný počet USD na EUR ( cez BUY EUR/USD).
To v IBCE na USD účtoch nebolo možné. Ale ked sa poslali eurá, tak aj ked ti ich akože požičal broker a na účte ostali v mínuse, dala sa urobiť
zmena toho mínusového množstva ( požičaného ) späť na USD ... rightclick do non base currency v TWS vyhodí možnosť ,,change non base curency,, a vygeneruje obchod, kedy sa požičané eurá cez market order kúpia späť. Treba to robiť ked je forexový trh likvidný a spready len 0,05 pipsu.
Ja to vravím ako som robil na margin účte a cez TWS...ale tie transakcie by sa mali dať urobiť aj v appke a uvidíš, ako to majú na cash účtoch ( či to nie je automatický konvertované späť )
-
- Guru Member ****
Odpoved z IBKR na autoconversion je, ze ked je to pod 5 USD, tak sa to konvertuje, ak to bude nat 5 usd, tak sa to neskonvertuje... no vidim, ze rok 2024 je rok ucenia sa vychytavok IBKR

-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 224 times
- Been thanked: 86 times
...ak su na ucte dve meny EUR 500€ a USD 500$ a base currency je EUR, a urobim nakup americkej akcie za 500$ bude sa nakupovat z EUR sumy a prebehne konverzia na dolare a nasledny nakup?
-
- Gold Member **
Vyriešil som to telefonátom na podporu. Vytvorili mi nové prihlasovacie meno k novému master účtu. Po prihlásení to fungovalo všetko ok
-
- Guru Member ****
Doteraz mi to fungovalo tak, ze najprv sa minala ta mena, v ktorej nakupujes a zvysok sa ked tak dokonvertoval z eur
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 973 times
Vcera prebehla migracia mojho IKBR CE uctu do IBKR IE
Co je zaujimave, ze aj ked som celu cash mam len EUR - cast hotovosti mi transferli v USD (potom ju zase zmenili na EUR)
2024-09-19 Internal Transfer 349.51 EUR
2024-09-19 Internal Transfer 200.76 USD
Total Deposits & Withdrawals in EUR 529.38
Dalsie zaujimavosti:
Co je zaujimave, ze aj ked som celu cash mam len EUR - cast hotovosti mi transferli v USD (potom ju zase zmenili na EUR)
2024-09-19 Internal Transfer 349.51 EUR
2024-09-19 Internal Transfer 200.76 USD
Total Deposits & Withdrawals in EUR 529.38
Dalsie zaujimavosti:
- V reportoch mam k dispozicii 2 ucty, jeden zacinajuci U76 - povodny a druhy zacinajuci U160 zmigrovany
- Pozor menilo sa aj cislo uctu v JP Morgan
XTB pozvanka za 45 eur do 23.6. : https://invite.xtb.com/invite/?referral ... os-xnrcxxc