JUGGLER napísal:Kúpa zlata sa pozdáva aj mne. Cena je dobrá, skôr či neskôr sa niečo zomelie. Inflácia už stúpa.
Ale v žiadnom prípade nie fyzické zlato. Preferujem futures (prípadne etf). Do iného vlákna..tuším Zlato (gold ) som dal tickery, aké futures sú k dispozícii ( po 100, 50 a 10 USD na jeden bod). Fyzické zlato je dobré akurát pre supermilionárov:
https://www.aktuality.sk/clanok/443925/ ... t-miliony/" onclick="window.open(this.href);return false;
keby mam seriozne prachy, nikdy nedam ani cent do hentoho trezoru.
dovod:
nieco sa zomelie, vlada to zdani 10-100%
pocas nepokojov sa tam asi nedostanem, a po nepokojoch mozno vdaka politike tiez nie.
preco nie je fyzicke zlato dobre aj pre podpriemerneho cloveka? ved 1oz nakupis a predas bez problemov, teda aspon dnes. buducnost je neista, mozu ho zakazat, ale stale ho mozes aspon roztopit a mozno zobchodovat ako sperk. spot je pomerne nizky, tak 1,5 max 3% v nasom okoli. teda v rakusku konkretne, nie na slovensku.
jaroslav - este nieco, ak mas zlatu mincu, nikdy sa nou neohanaj pred nikym. verim ze taketo obchody sa robia inak, napr: ako pesiak ides pre tovar, mozno si donesies ukazku, ze zlato realne mas, napr 1/20 az 1/10 oz mincu, pripadne nie pure gold kus. povies, ze mas toho viac, a ze zlato ma clovek, ktory ho da cloveku zdruhej strany, az ked sa ty dostanes do bezpecnej zony. lebo nieco podobne.. urcite by som nesiel obchodovat sam - solo, neozbrojeny. minimalne ak teda sam, tak s odistenym granatom, ked ma daju dole, beriem ich do pekla so sebou. granat moze byt aj fake, kto by to riskoval v takej situacii?
okrem toho, keby mam fyzicke zlato, alebo prebytok hotovosti natolko, ze by som zvazoval jeho kupu, tak az po tom, co uzm am dost konzerv a alobalu doma. kedze nebudem mat konzervy plne lodneho kontaineru, tak po isej zasobe by som cakal, ze striebro alebo zlato mi prebytocny majetok bezpecne prenesie do buducnosti (a ked sa nic nestane , deti zdedia).
ale asi by som zlato nemenil za chlieb - dotycny by prisiel neskor s pocetnou posilou, lebo vedia, ze ak mam 1 mincu, mam ich viac. preto by mozno bolo efektivnejsie mat stare zaspinene sperky. test hustoty sa ad urobit jednoducho s vahou, vodou a tenkou snurou, ale neviem, ci sa to takto niekedy v historii robilo, tam je ten spread asi dost velky..
nemam zdroj, ale pocul som ze bohaci aj pocas WW2 zili nepreruseny zivot (UK/IT a podobne), ale tak, to je asi znacne mimo temu, lebo kto by sa klasifikovla s par uncami na take nieco...
Co si ale osobne myslim, tak ako pred 15 rokmi boli trhy ine, tak budu aj vojny ine. Dnes mi bude nanic hoci aj AK-47, lebo predpokladam, ze dnes uz nepojdu vojaci osobne plienit domy ako za WW2. Dnes nepriatel posle drona s termoviziou, resp mozno nejakym RTG skenerom a som v prdeli, alebo miesto oznaci a posle tam ineho drona, ktory urobi co jeho majitel len chce. Budem ako neandrtalec s kamienkami a palickami proti dnesnemu vojakovi s M4.. bezbranny. mozno nejaka EMP zbran, ale to je tiez mimo musi, poslu viac dronov, raketu.. 10 metrov betonu, nepomoze nic. jedine letenka niekam na opusteny ostrov...