české internetové projekty a ich financovanie

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

české internetové projekty a ich financovanie

Príspevok od používateľa jonatanus »

http://www.lupa.cz/clanky/centralway-je ... e-pohadek/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.lupa.cz/clanky/jak-se-take-d ... internetu/" onclick="window.open(this.href);return false;
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: české internetové projekty a ich financovanie

Príspevok od používateľa filip glasa »

tak to je jedno z najzaujímavejších čítaní čo som poslednú dobu videl. Jak rozmýšlam, tak rozmýšlal, mal by si sa jonatanus len tak zo srandy obrátiť na nejakú tú poradenskú spoločnosť. Jak sa vlastne tieto poradenské firmy čo hľadajú kupcov oficiálne volajú? Viem že totálne veľké projekty sa predajú napr. aj cez investičné banky a firmy ako PWC, KPMG a spol. Ale tieto drobnosti určite riešiť nebudú.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

filip glasa napísal:Jak rozmýšlam, tak rozmýšlal, mal by si sa jonatanus len tak zo srandy obrátiť na nejakú tú poradenskú spoločnosť.
dobry den, nechceli by ste nas predat yahoo alebo googlu za miliardu? :lol:

velmi silno pochybujem ze na slovensku je tu niekdo schopny nieco velmi vyhodne predat (ako poradenska firma, americanom)...

miesto "slovenskej poradenskej firmy" dam par % "americanovi co ma kamarata tam a hentam a chodi s hentym na pivo.... a je v tom biznise a ma za sebou x $milinovych exitov"
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

šak to može byt US poradenská firma, čo práve robí takéto predaje. Len teda zistiť ktoré to sú.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

Investor dal 200 miliónů dolarů za podíl v českém AVG Technologies
http://www.zive.cz/bleskovky/investor-d ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

http://fwd.etrend.sk/fwd-internet/kupit ... iziko.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

http://www.lupa.cz/clanky/bartos-univer ... m-mysleni/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://credoventures.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

to je ten mlady z den d
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 97 times

Príspevok od používateľa Myk »

Podle mě jít přes poradenskou firmu je hloupost.
Venture kapitalité hledají sami aktivně příležitosti k investici. Nám se kdysi na jedné opensource projekt ozvali dva, s druhým se realizoval i prodej.

Podle mně je první krok nechat o sobě vědět, že projekt je mladá startup firma a je dost vysoká pravděpodobnost, že se venture kapitál začne ozývat sám. Samozřejmě pravděpododnost, že jednání dopadnou není velká, ale pro mě každé takové jednání o prodeji projektu nebo firmy bylo ohromně zajímavá zkušenost.

Minimálně pár prvních jednání ti ukáže slabiny projektu, co zlepšit, na čem zapracovat a jaká mohou být reálná očekávání. Až projekt získá vyšší maturitu, můžete v druhém kole sami oslovit nějaké známější venture fondy s nabídkou.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

Myk napísal:Nám se kdysi na jedné opensource projekt ozvali dva, s druhým se realizoval i prodej.
aj to mozes trocha rozviest? (co to konkretne bolo, atd..)
Myk
Platinum Member ***

Uplne presne bych nerad popisoval, co konkretne to bylo. Rekneme ze to byl software vyvijeny jako OpenSource s nejakou vizi prodeje doplnkovych sluzeb.
Ozvali se z Venture spolecnosti, kterym se to hodilo do portfolia, udelali si na dalku zakladni screening technologie (meli kody, protoze to byl OpenSource) a prijeli na due dilligence do Prahy. Zajimala je maturita projektu, roadmapa dalsich funcionalit, ale hodne je zajimala komunita uzivatelu, jestli je na uzivatele nejaka vazba (forum, help desk), kolik jich je aktivnich, kolik se podarilo prodat rozsirujicich licenci atd.
Pak se to tocilo okolo struktury spolecnosti, autorskych prav a toho jak by probehl prodej, a tam jsem pochopil, ze je lepsi mit aspon trochu zajetou spolecnost, kterou si mohou nacenit podle vykazu, vidi tam aspon naklady, vi kolik stoji programator, kolik jich je, kolik stoji reditel etc. V te dobe jsme v tomto stavu nebyli a nebyla to prekazka prodeje, ale pri cenovych jednanich to vytahli: nemate sales, marketing, standardni struktury rizeni spolecnosti, to vsechno bude neco stat, musime to zahrnout do kalkulace, mame obavy, ze to bude hodne drahe, cena bude nizsi.... a nedohodli jsme se.
Pak jsme vedeli na co se zamerit a po roce a pul se to podarilo s druhym investorem.
A jen aby nevznikla mylka, nebyly to miliardy $, v te dobe uz ten projekt bezel nekolik let a spolykal nekolik milionu Kc. Takze jsme byli radi, ze jsme se zbavili koule na noze s mirnym ziskem, ale v cernych cislech. Uz jsme sami zacinali tusit, ze volba produktu nebyla uplne idealni a prestavali jsme tomu verit. Takze jsme byli happy.
Kdybychom tomu verili, sli bychom asi do prodeje aktivneji, ale uz nam teklo do bot. Asi tak.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****

pekne.. a teraz robis na niecom podobnom?
Myk
Platinum Member ***

Ne, i když nějaké nápady mám a i v tradingu.
Ale zatím se mi nedaří se vyvázat z oblasti, která mě živí. Není to ani tak o existenční situaci jako o schopnosti vyskočit z businessu, který sype peníze. Myslel jsem si, že to bude snazší, ale není.
Plán je začít se starat o vlastní peníze, ale to se mi pořád nedaří tak jak bych chtěl, protože na to nemám čas. A to už jsem asi 3x skončil a zase mi to nedalo nevzít další zakázku.
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"