konecne som trosku pochopil co pisal laty

... da sa ta strategia zlozit aj z opcii, len to nema presne payout toho jednotkoveho skoku ... zoberme sucasny stav napr. opcie na SPY:
http://finance.yahoo.com/q/os?s=SPY&m=2010-03" onclick="window.open(this.href);return false; ...
skusme priklad na to, ze spekulujem na to, ze index v marci bude nad 1000 ...
tak ak predam put opciu (1kontrakt - 100kusov) so strikom 100 (SWGOV.X) tak ziskam premiu 355 dolarov, nasledne ak za to kupim putku (1kontrakt - 100kusov) so strikom 95 napr. (SWGOQ.X) tak zaplatim 248 dolarov ... ostava mi 107$ ... potom maximalnu stratu mam ak je spy kdekolvek pod 95 vo vyske 393 dolcov a zisk mam 107$ ak je SPY pri expiracii kdekolvek nad 100 ... ak je medzi 95 a 100 tak som niekde medzi ... ako sa hybem s oboma putkami smerom k vyssim strikom tak rastie leverage (nizka max strata, vyssi max zisk, vysoka sanca straty, nizka pravdepodobnost zisku), ak sa hybem so strikom nizsie, tak mam nizsi zisk, vyssiu max. stratu, ale zase vyssiu pravdepodobnost zisku a nizsiu pravdepodobnost straty ...
ak si zoberem pravdepodobnosti, tak payout je 393$ : 107$ (alebo inak napisane 79% : 21%) ... spy je na 109, rocna volatilita je ~ 25% ... do marca je 6 mesiacov, teda STDEV na 6tich mesiacoch je ~ 25/(odmocnina z 2) ~ 17% ... priemerny vynos akcii je 8% p.a. (4% na 6tich mesiacoch) ... takze sa da ocakavat SPY bude s 50% pravdepodobnostou na 109+4 -> 113 v marci 2010 ... jedna standardna odchylka smerom dole je SPY na 96 (113-17) ... podla statistiky je potom pravdepodobnost ze SPY bude nad 96 okolo 84% (
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stand ... iagram.svg" onclick="window.open(this.href);return false;) ... co teda priblizne aj sedi s tym ako je rozdeleny ten payout ...
velmi sa to teda blizi tej binarnej opcii aj ked to nie je presne to iste ... da sa teda zhruba swapnut akciovy vynos (vyjadreny kvazi normalovym rozdelenim) na zhruba vynos vsetko/nic (charakterizovany binomickym rozdelenim) ...
koniec zamyslenia
este otazka laty - aky je rozdiel medzi SWGOV.X a RDQOV.X ? .. predpokladam ze jedna je EU style option a druha US ... alebo v niecom inom ?