Tak to není určitě! To je na hooodně dlouhý povídání, který se sem ani nehodí, ale jestli má něco budoucnost tak si přečti něco o Tokamaku třeba tady: http://www.vtm.cz/clanek/jak-funguje-tokamak-iter" onclick="window.open(this.href);return false;jogobela napísal:Nevravim,ze je to jedina alternativa, ale mne sa zda najpravdepodobnejsia a najekologickejsia.
Odhad vývoje poměru cen měnových párů a komodit na zákl. TA
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: Odhad vývoje poměru cen měnových párů a komodit na zákl. TA
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 249 times
- Been thanked: 603 times
- Kontaktovať používateľa:
Cau Jogo v energetike som pracoval sice davno cca pred 18. rokmi, ale trufam si povedat,ze nemas pravdu.Urcite to nie je ekologicke.Jeden blok tepelnej elektrarne moze mat napr. vykon 500 mega Watt,zabera len par hektarov pody a spotreberuje niekolko tisic ton ocele jednorazovo.Z jeho komina dnes ide prakticky CO2 a H2O.
Pre porovnanie kvazi ekologicke vyroby energie.
Mala vodna elektraren o vykone 0,4 megaWatt je velka stavba na stredne velkej rieke po celej sirke toku.Bolo by ich treba postavit cca 1300 aby nahradili jeden tepelny blok.To je kvantum materialu a jeho vyroba je narocna na energiu a zivotne prostredie.To iste plati so slnecnou, veternou,morskou.... energiou.
O tokamaku som sa ucil este ako student na VS, je to zariadenie, ktore vyuziva syntezu lahkych jadier vodika, pri ktorej vznika niekolko nasobne viac energie, ako pri stiepeni tazkych jadier uranu.Je to energia z vody no potiaz je v tom, ze to prebieha iba pri extremne vysokych teplotach, ktore zatial ziadny material na zemi vyrobeny nevydrzi.Ale uspesne sme to vyskusali, ako inak, len pri vodikovej bombe,tam ta teplota bola.
Podla mna buducnost zatial vidim v jadre a zemnom plyne, kde nove technologie tazby/ horizontalne vrty/ len v USA zabezpecili zasoby na viac ako 100 rokov. Zemny plyn sa da skvapalnit a vyuzivat na pohon aut.
Kubik, prepac za moje vylevy mimo temy tohto vlakna.
Pre porovnanie kvazi ekologicke vyroby energie.
Mala vodna elektraren o vykone 0,4 megaWatt je velka stavba na stredne velkej rieke po celej sirke toku.Bolo by ich treba postavit cca 1300 aby nahradili jeden tepelny blok.To je kvantum materialu a jeho vyroba je narocna na energiu a zivotne prostredie.To iste plati so slnecnou, veternou,morskou.... energiou.
O tokamaku som sa ucil este ako student na VS, je to zariadenie, ktore vyuziva syntezu lahkych jadier vodika, pri ktorej vznika niekolko nasobne viac energie, ako pri stiepeni tazkych jadier uranu.Je to energia z vody no potiaz je v tom, ze to prebieha iba pri extremne vysokych teplotach, ktore zatial ziadny material na zemi vyrobeny nevydrzi.Ale uspesne sme to vyskusali, ako inak, len pri vodikovej bombe,tam ta teplota bola.
Podla mna buducnost zatial vidim v jadre a zemnom plyne, kde nove technologie tazby/ horizontalne vrty/ len v USA zabezpecili zasoby na viac ako 100 rokov. Zemny plyn sa da skvapalnit a vyuzivat na pohon aut.
Kubik, prepac za moje vylevy mimo temy tohto vlakna.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Kocinavi: Zo Slnka dopada na Zem na plochu 1m stvorcovy vykon 1kW. Treba ho len spracovat.Ze sa to teraz neoplati-dockaj casu jak hus klasu.
P.S:Chodil si na VST v Kosiciach?
P.S:Chodil si na VST v Kosiciach?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Vstup UNG 11,20
Vstup OD7L 0,40(taky plyn ale za eura)
Vstupy jsem rozdělil na třetiny,dneska 1/3 za usd a 1/3 za eur,chvíli počkám a zbytek vrazím asi do GAZ
Výstup nejdřív jak bude plyn za 6,5 usd,SL nemám
Vstup OD7L 0,40(taky plyn ale za eura)
Vstupy jsem rozdělil na třetiny,dneska 1/3 za usd a 1/3 za eur,chvíli počkám a zbytek vrazím asi do GAZ
Výstup nejdřív jak bude plyn za 6,5 usd,SL nemám
Začnu z domácí burzy,erste by mohla podle týd. grafu a 123 patternu jít na 967(pozor na možný pokles až k 685),podle td comba nám nahoru chybí 3-9 týden,tedy necelý měsíc nahoru,podle měsíčního může jít nahoru v listopadu a prosinci a tam bude 9-ka,takže je možná korekce.U KB je to podobně,může vystoupat asi na 4557(pozor,může mezi tím klesat i k 3250),podle td comba a týd. grafu asi 4 týdny nahoru a podle měsíčního 3 měsíce nahoru.CEZ by mohl jít k 1100,ale může mezi tím spadnout k 800 podle 123 patternu na měs. grafu.Ceský PX 50 by mohl dojít k 1386(podle týd grafu),má na to dva měsíce.
- Prílohy
-
- erste týden.jpg (252.42 KiB) 21914 zobrazení
KB
- Prílohy
-
- kb týd.jpg (246.95 KiB) 21875 zobrazení
-
- kb mes.jpg (230.7 KiB) 21873 zobrazení
CEZ a PX 50
- Prílohy
-
- px týd.jpg (164.45 KiB) 21872 zobrazení
-
- cez mes.jpg (252.47 KiB) 21874 zobrazení
Dál se podíváme na rozvíjející se trhy.Podle ruského indexu(nechce se mě hledat názvy indexů,každý si to může rozkodovat podle názvu vlevo nahoře a mrknutím do tabulky na webu XTB) a měsíčního gr. může jít na 1688 a to asi dva měsíce. Podle indického ind. a měs grafu může jít k 5650,tj tam je 161,8% fibo,podle td comba jde nahoru tlustá fialová sekvence a chybí 7-13.
- Prílohy
-
- rus mes.jpg (264.95 KiB) 21866 zobrazení
-
- indi mes.jpg (230.93 KiB) 21866 zobrazení
Brazilský index bych viděl,že už má stoupající fázi za sebou,na měsíčním gr. podle td comba jsme v 9-ce a podle 123 patternu jsme přešli přes 67019,takže asi bude za chvíli korekce,možná se bude odrážet dolů od stropu na 74500,ale bude taky záležet na ostatních indexech.
- Prílohy
-
- bra mes.jpg (183.46 KiB) 21867 zobrazení
Čínský index podle týd. gr může dojít asi k 13900(161,8 fibo) a podle td comba nahoru asi 6 týdnů,honkong index asi k 23500.
Ještě sem přidám můj odhad dalšího vývoje a to DJ indexu.Na další stránce je pokračování,já tady potřebuju umístit trošku širší obrázek,tak nechci další stranu tím rozšiřovat.Na obr Dj indexu měsíční graf jsou vidět tři oblasti minulé krize,první A je stoupající a to asi od března 2003,ta je cca rok,dál je to oblast B,kde to šlo v r 2004-2006 březen do strany a potom C,kde to šlo od půlky 2006 do půlky 2007 nahoru.Nyní budeme mít za sebou oblast A a někdy začátkem příštího roku by to mohlo začít cyklovat do strany,potom nahoru a další pád.
Ještě sem přidám můj odhad dalšího vývoje a to DJ indexu.Na další stránce je pokračování,já tady potřebuju umístit trošku širší obrázek,tak nechci další stranu tím rozšiřovat.Na obr Dj indexu měsíční graf jsou vidět tři oblasti minulé krize,první A je stoupající a to asi od března 2003,ta je cca rok,dál je to oblast B,kde to šlo v r 2004-2006 březen do strany a potom C,kde to šlo od půlky 2006 do půlky 2007 nahoru.Nyní budeme mít za sebou oblast A a někdy začátkem příštího roku by to mohlo začít cyklovat do strany,potom nahoru a další pád.
- Prílohy
-
- DJ index kopie.jpg (405.42 KiB) 21853 zobrazení
-
- hang seng tyd.jpg (207.08 KiB) 21866 zobrazení
-
- na týd.jpg (202.96 KiB) 21861 zobrazení
Naposledy upravil/-a kubik v Ne 18 10, 2009 2:42 pm, upravené celkom 2 krát.
Japonský index může jít podle týd grafu k 11624 podle 123 patternu.
DJ index podle měsíčního gr a 123 patternu může zatím dojít k 10362,podle týd gr až k 10412.TD combo nám říká, že tento měsíc ukončujeme 6-ku a zbývá 7,8,9,přičemž se to může začít točit i při 8-ce či 9.Potom by mohla být korekce(ne výplach),a možná se rozjede tlustá sekvence nahoru.Další možností(tomu dávám menší pravděpodobnost)je,že bychom mohli pokračovat dolů,tam máme na měs gr a td combu nedokončenou zelenou tlustou sekvenci,ta skončila 4-kou a dolů bychom v té chvíli jeli minimálně 9 měsíců,ale jak říkám,zatím to nepředpokládám.Ale i z výše uvedených gr. vyplývá,že nahoru či do strany by to mohlo jít do konce roku,opatrnější by mohli vystoupit.
DJ index podle měsíčního gr a 123 patternu může zatím dojít k 10362,podle týd gr až k 10412.TD combo nám říká, že tento měsíc ukončujeme 6-ku a zbývá 7,8,9,přičemž se to může začít točit i při 8-ce či 9.Potom by mohla být korekce(ne výplach),a možná se rozjede tlustá sekvence nahoru.Další možností(tomu dávám menší pravděpodobnost)je,že bychom mohli pokračovat dolů,tam máme na měs gr a td combu nedokončenou zelenou tlustou sekvenci,ta skončila 4-kou a dolů bychom v té chvíli jeli minimálně 9 měsíců,ale jak říkám,zatím to nepředpokládám.Ale i z výše uvedených gr. vyplývá,že nahoru či do strany by to mohlo jít do konce roku,opatrnější by mohli vystoupit.
- Prílohy
-
- jap týd.jpg (223.74 KiB) 24585 zobrazení
-
- DJ ind týden.jpg (228.47 KiB) 24586 zobrazení
-
- DJ ind mes.jpg (237.37 KiB) 24582 zobrazení
Nákup http://finance.yahoo.com/q?s=GAZ" onclick="window.open(this.href);return false; za 15,9
za zbytek peněz
za zbytek peněz
Ahoj Kubíku, pokud by jsi měl chuť a čas můžeš se prosím podívat na Cardionet inc. (Beat) . Na případný růstový potenciál. Petr Fiala k němu psal na svojich stránkách. Díky.
Tuto akcii si nedovolím odhadnout,je to spíše otázka pro doktora,otázka je,jestli si budou moct lidi takovéto sledování srdce dovolit,jestli není jednodušší si to měřit nějakým přístrojem sám a tento by mohl upozornit pacienta na potíže dopředu,podle mě ten obchod bude hodně postavený na nějakém centru pro sledování,vyhodnocování a pomoci,ale za napojení se bude muset hodně lepit.Pomocí TA si myslím není rozumné se u této akcie moc řídit,ani ji nejsem schopnej vyhodnotit,není v platformě Alpari ani XTB MT4.
http://www.akcie.de/rozbor-kapitalovych ... e-25102009" onclick="window.open(this.href);return false; --- Petr Fiala a jeho nový výhled pro trhy
Prechter (Róbert, US ekonóm, predpovedal kolaps akciových trhov v roku 1987) -"očakávam výrazne posilňovanie USD v priebehu nasledujúcich niekoľko rokov"..."posilňovanie USD bude postavené na výraznom náraste defaultu úverov(neplacení)"...to by znamenalo otočení trhů,nemusí to býti hned ale výhledově?
Prechter (Róbert, US ekonóm, predpovedal kolaps akciových trhov v roku 1987) -"očakávam výrazne posilňovanie USD v priebehu nasledujúcich niekoľko rokov"..."posilňovanie USD bude postavené na výraznom náraste defaultu úverov(neplacení)"...to by znamenalo otočení trhů,nemusí to býti hned ale výhledově?
Navážu na předpověď Prechtera a dám sem dlouhodobější předpověď pro usd,eur a jpy.Uvažoval jsem,jestli to není nějaký úlet a zda to mám sem dávat,ale v rámci objektivity to sem dávám,každý si to může přebrat sám,každý si v konečném důsledku udělá rozhodnutí sám za sebe a je možná dobré i o této variantě vědět.Takže první je gbp/jpy,který má namířeno k 58,89 a dále je gbp/usd,který má namířeno k 0,939 a nyní ještě usd/jpy,kdy jsem uváděl již dřív,že může skončit na přibližně 72,59.Vše jsou měsíční grafy a odhad je podle 123 patternu.Když si ty čísla pronásobíme,tak sedí jen přibližně,tudíž tyto hodnoty mohou být dosažené v různém čase.Tyto možnosti se zruší,jestliže např na delší dobu stoupne usd/jpy nad 101,5 nebo gbp/usd nad 1,704.
- Prílohy
-
- gbp-usd.jpg (222.68 KiB) 24163 zobrazení
-
- gbp-jpy.jpg (272.31 KiB) 24157 zobrazení
-
- usd-jpy.jpg (280.23 KiB) 24152 zobrazení
Další páry jsou trochu šokující a právě že vychází s Prechterovou předpovědí.Takže první je eur/jpy,který může klesnout až na 76,37 a druhý je eur/gbp který může vystoupat na cca 1,0367 nebo až na 1,114.V předchozí odpovědi jsem uvedl,že gbp/usd může jít na 0,939 když si to spočítáme s 1,114(eur/gbp) tak nám vychází eur/usd přibližně na 1,0.Při druhé variantě eur/jpy (76,37) a usd/jpy (72,59) nám také přibližně vychází eur/usd na 1,takže je možné,že se dočkáme propadu eura(jak jsem předpovídal minulý rok) a silného nástupu jpy,propadu gbp.
- Prílohy
-
- eur-gbp.jpg (235.34 KiB) 24141 zobrazení
-
- eur-jpy.jpg (259.99 KiB) 24142 zobrazení
Ještě k předchozím příspěvkům sem dávám dlouhodobější možný vývoj Kč,vycházím z měsíčních grafů a Patternu 123.usd/czk by mohlo dojít k 26,027 nebo až k 29,20(161,8% fibo).Tato možnost zmizí po razantnějším nebo dlouhodobějším návratu pod 16,87.eur/czk by mohlo dojít k 31,476 nebo až k 33,80 (161,8% fibo).Tato možnost zmizí po razantnějším nebo dlouhodobějším návratu pod 24,96.Tato možnost pádu koruny je zatím hypotetická,ale vzhledem k zadlužování a pádu ekonomiky(oproti minulému vývoji o 180 stupnů) je i možná.
- Prílohy
-
- usd-czk.jpg (249.89 KiB) 23855 zobrazení
-
- eur-czk.jpg (216.27 KiB) 23840 zobrazení
16.9.2009 jsem napsal:Možný růst u Dj indexu se zvedl na 10356,podle 123 patternu a měsíčního grafu
DJ index byl nyní 10428,další zastávka je možná 10750,dle 123 patternu dle denního grafu
DJ index byl nyní 10428,další zastávka je možná 10750,dle 123 patternu dle denního grafu
ahoj Kubik,
Chcel som sa ta opytat, co to používaš za techniku TA?
Chcel som sa ta opytat, co to používaš za techniku TA?
robopol---na první straně tohoto vlákna 5 příspěvek jsou prográmky,které používám.Můžeš je vložit třeba do XTB( http://www.xtb.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; ).Když bys to nezvlád,tak se ozvi.
ERSTE---podle týdenního grafu by mohla vystoupat na 967,mezitím může spadnout na 685,v lednu-březnu by mohla proběhnout korekce.
ERSTE---podle týdenního grafu by mohla vystoupat na 967,mezitím může spadnout na 685,v lednu-březnu by mohla proběhnout korekce.
- Prílohy
-
- erste.jpg (190.78 KiB) 23530 zobrazení
tony napísal:Kubíku, mohl bys pls popsat, jak se ty prográmky importují do XTB a dále, jak se s nimi pracuje ? Lze je libovolně vkládat do časové osy ?
Díky.
Nakopíruješ do složky indicators(cesta je na obr) třeba Total commanderem.Potom jenom přetáhneš do grafu.Práci s nima nejlépe pochopíš když si projdeš moje odhady zpětně,případně vyhledávání s názvy programů(finančník).
- Prílohy
-
- tc.jpg (186.29 KiB) 23315 zobrazení
-
- xtb.jpg (104.18 KiB) 23315 zobrazení
Vampire napsal jeho pohled na vývoj energií,já jej doplnil o svůj pohled,uveřejněno na Patrii v diskuzi k ČEZU
Dlouhodobý výhled pro ČEZ
27.11.2009 19:13
Tato akcie je za 850 neuvěřitelně levná. Vždyť je to P/E=8 a dividendový výnos bude letos mezi 7-10%. Co chcete víc? A pokud to berete jako dlouhodobý long na třeba 10 let, tak čez je nejatraktivnější titul pražské burzy. Až se vrátíme do světové konjunktury, tak cena ropy vystřelí ne na 140 dolarů, ale v horizontu pěti let možná i na 300 dolarů při dnešním kurzu dolaru. Bude to zapříčiněno raketově stoupající poptávkou po ropě ze strany Číny a Indie. V těchto dvou státech žije skoro 3 miliardy lidí, kteří teprve teď objevují, co to je mít automobil. Čínské HDP roste krize nekrize o +10% p.a., to se musí projevit v růstu životní úrovně Číňana a tím pádem i v jeho poptávce po automobilech a ropě. Až bude ropa opravdu hodně drahá, tzn. přes 300 dolarů, tak nebude lepší alternativy, hlavně pro městký provoz, než elektromobil. A elektřinu vyrobí kdo? Ano, ČEZ. ČEZ bude rozšiřovat kapacitu jaderných elektráren a prakticky během pár let ovládne celou střední a jihovýchodní Evropu. Až se za 5 let začnou ve větší míře prosazovat elektromobily, tak poptávka po elektřině bude růst skokově, rychleji, než kapacita její výroby. To znamená, že cena elektrické energie půjde hodně rychle nahoru a s tím i zisky ČEZU. Nevím sice, kde bude cena ČEZU na jaře příštího roku, zda na 800 nebo 1100 ( já osobně tipuju (950-1000), ale pokud to berete jako ultra mega long třeba na 10let, tak rozhodně vyděláte. Myslím, že akcie v energetickým sektoru budou počátkem dvacátých let 21. století jedny z nejdražších akcií na trhu vůbec. Když byla technologická bublina v devadesátých letech minulého století a přelomu tohoto, tak bylo běžné u společností i P/E=100. No kdyby byl P/e dnes u Čezu 100, tak... no to už si vypočítá každý sám. I zisky budou větší než teď. Takže před deseti lety jsme tu měli technologickou bublinu, nyní odeznívá nemovitostní a za deset let předpovídám já osobně energetickou bublinu. Pokud hledáte akcii na důchod, ČEZ je ta správná volba.
vampire86
Já doplnuji:
Napsal jsi to nejen hezky ale podle mého soudu i správně,stačí si všimnout,co udělá 1/10 lidí z tvého uváděného počtu v číně a indii a to na americkejch silnicích,když trochu přestanou jezdit.Uplně toto se stane v Asii ale opačně a ne tak rychle,ale o to bude dopad pro nás drastičtější a dlouhodobější s vyvrcholením co se týče ropy tak do 20 roků,další je na řadě plyn.Já očekávám stoupající a klesající vlny které destabilizují ekonomiky a státy až do rozpadu a návratu někde do 15 století a to v horizontu asi 100 roků.Až si tuto skutečnost uvědomí většina populace naší kuličky,tak to bude začátek slavné P3 ála H.B.Ve chvíli,kdy vznikne nedostatek ropy,plynu a uhlí se bude omezovat i výroba elektřiny z jádra,nebot nebude energie na dolování,úpravu uranu,přepravu atd,dále nebude energie na výrobu ani elektromobilů a do té doby,než se podaří rozmnožit koně o voly na potah,nebude energie ani na potraviny,což v prvopočátku zapříčiní úbytek obyvatel v některých částech světa od 1/10 do 2/3.To znamená že na růst energetických společností bych sázel do 10 roků,potom ti bystřejší se začnou těchto akcií zbavovat(a nejen jich a možná to již dělají) a nakupovat trdé komodity jako zlato,půdu,některé nemovitosti,aby si zajistili přežití a přežití potomků,hodně budou muset investovat do ochrany majetku.Vezmi si třeba Buffetta a jeho železnice a postav si otázku,jestli budou vlaky jezdit i za 200 roků?Já i B. tvrdím že ano,ale jestli bude patrné nějaké torzo z Dukovan či Temelína?Takže na spoření na důchod bych se díval hlavně s výhledem,kolik mě je roků a v jakém stupni nedostatku energií jej prožiji.Být mě 20-30,tak si koupím 10 ha pole a hospodařím,40-50 také ale hlavně to učím potomky a nad 50 se nezbývá než se modlit at nám ty paliva nepromrhají asiaté.
Dlouhodobý výhled pro ČEZ
27.11.2009 19:13
Tato akcie je za 850 neuvěřitelně levná. Vždyť je to P/E=8 a dividendový výnos bude letos mezi 7-10%. Co chcete víc? A pokud to berete jako dlouhodobý long na třeba 10 let, tak čez je nejatraktivnější titul pražské burzy. Až se vrátíme do světové konjunktury, tak cena ropy vystřelí ne na 140 dolarů, ale v horizontu pěti let možná i na 300 dolarů při dnešním kurzu dolaru. Bude to zapříčiněno raketově stoupající poptávkou po ropě ze strany Číny a Indie. V těchto dvou státech žije skoro 3 miliardy lidí, kteří teprve teď objevují, co to je mít automobil. Čínské HDP roste krize nekrize o +10% p.a., to se musí projevit v růstu životní úrovně Číňana a tím pádem i v jeho poptávce po automobilech a ropě. Až bude ropa opravdu hodně drahá, tzn. přes 300 dolarů, tak nebude lepší alternativy, hlavně pro městký provoz, než elektromobil. A elektřinu vyrobí kdo? Ano, ČEZ. ČEZ bude rozšiřovat kapacitu jaderných elektráren a prakticky během pár let ovládne celou střední a jihovýchodní Evropu. Až se za 5 let začnou ve větší míře prosazovat elektromobily, tak poptávka po elektřině bude růst skokově, rychleji, než kapacita její výroby. To znamená, že cena elektrické energie půjde hodně rychle nahoru a s tím i zisky ČEZU. Nevím sice, kde bude cena ČEZU na jaře příštího roku, zda na 800 nebo 1100 ( já osobně tipuju (950-1000), ale pokud to berete jako ultra mega long třeba na 10let, tak rozhodně vyděláte. Myslím, že akcie v energetickým sektoru budou počátkem dvacátých let 21. století jedny z nejdražších akcií na trhu vůbec. Když byla technologická bublina v devadesátých letech minulého století a přelomu tohoto, tak bylo běžné u společností i P/E=100. No kdyby byl P/e dnes u Čezu 100, tak... no to už si vypočítá každý sám. I zisky budou větší než teď. Takže před deseti lety jsme tu měli technologickou bublinu, nyní odeznívá nemovitostní a za deset let předpovídám já osobně energetickou bublinu. Pokud hledáte akcii na důchod, ČEZ je ta správná volba.
vampire86
Já doplnuji:
Napsal jsi to nejen hezky ale podle mého soudu i správně,stačí si všimnout,co udělá 1/10 lidí z tvého uváděného počtu v číně a indii a to na americkejch silnicích,když trochu přestanou jezdit.Uplně toto se stane v Asii ale opačně a ne tak rychle,ale o to bude dopad pro nás drastičtější a dlouhodobější s vyvrcholením co se týče ropy tak do 20 roků,další je na řadě plyn.Já očekávám stoupající a klesající vlny které destabilizují ekonomiky a státy až do rozpadu a návratu někde do 15 století a to v horizontu asi 100 roků.Až si tuto skutečnost uvědomí většina populace naší kuličky,tak to bude začátek slavné P3 ála H.B.Ve chvíli,kdy vznikne nedostatek ropy,plynu a uhlí se bude omezovat i výroba elektřiny z jádra,nebot nebude energie na dolování,úpravu uranu,přepravu atd,dále nebude energie na výrobu ani elektromobilů a do té doby,než se podaří rozmnožit koně o voly na potah,nebude energie ani na potraviny,což v prvopočátku zapříčiní úbytek obyvatel v některých částech světa od 1/10 do 2/3.To znamená že na růst energetických společností bych sázel do 10 roků,potom ti bystřejší se začnou těchto akcií zbavovat(a nejen jich a možná to již dělají) a nakupovat trdé komodity jako zlato,půdu,některé nemovitosti,aby si zajistili přežití a přežití potomků,hodně budou muset investovat do ochrany majetku.Vezmi si třeba Buffetta a jeho železnice a postav si otázku,jestli budou vlaky jezdit i za 200 roků?Já i B. tvrdím že ano,ale jestli bude patrné nějaké torzo z Dukovan či Temelína?Takže na spoření na důchod bych se díval hlavně s výhledem,kolik mě je roků a v jakém stupni nedostatku energií jej prožiji.Být mě 20-30,tak si koupím 10 ha pole a hospodařím,40-50 také ale hlavně to učím potomky a nad 50 se nezbývá než se modlit at nám ty paliva nepromrhají asiaté.
Odhad vývoje plynu:
Podle měsíčního grafu a Td comba může plyn jít nahoru a do strany ještě asi 6 měsíců,chybí stoupající sekvence 3-9
Podle týdenního gr. po proražení 5,752 může vystoupat dle 123 Patternu na 7,786,může mezitím ale i klesnout na 4,150
Td combo nám ukazuje začátek stoupající sekvence P,1 a chybí tedy 7 týdnú,kdy to může stoupat ale i potom to může pokračovat dál.
Podle měsíčního grafu a Td comba může plyn jít nahoru a do strany ještě asi 6 měsíců,chybí stoupající sekvence 3-9
Podle týdenního gr. po proražení 5,752 může vystoupat dle 123 Patternu na 7,786,může mezitím ale i klesnout na 4,150
Td combo nám ukazuje začátek stoupající sekvence P,1 a chybí tedy 7 týdnú,kdy to může stoupat ale i potom to může pokračovat dál.
- Prílohy
-
- plyn-tyd.jpg (227.79 KiB) 23167 zobrazení
-
- plyn-mes.jpg (207.67 KiB) 23163 zobrazení
Kubík:
Vieš čo je na tej TA na hovno:
"môže ísť" lepšie znie "pravdepodobne pôjde". K tomu sa treba dopracovať. Ak môže urobiť všetky varianty, hore, dole, do strany, tak je to ako hádať či spadne panna alebo orol.
Vieš čo je na tej TA na hovno:
"môže ísť" lepšie znie "pravdepodobne pôjde". K tomu sa treba dopracovať. Ak môže urobiť všetky varianty, hore, dole, do strany, tak je to ako hádať či spadne panna alebo orol.
robopol---souhlasím,že to je jenom o pravděpodobnosti,ta mě vychází při dlouhodobějším trendu celkem dobře,u plynu jsem neřekl že půjde dolů,ale že než dojde k 7,786,může se octnout na chvíli i okolo 4,150(a s dost velkou pravděpodobností se tam octne),na těch 7,786 dojde s pravděpodobností větší jak 50% jak prorazí 5,752.Jinak sbírám k té TA ještě další informace a když to souhlasí,tak to sem dám.Nemá cenu tu psát,co mě k tomu vede,je to 20-30 článků které denně přečtu,TA nedělám jen pro plyn a ropu,ale i další komodity,měny a indexy či akcie a když mě vychází celým průřezem,že např usd bude oslabovat,tak se s tím rozdělím,záleží na každém jak to použije nebo nechá tak.
Co mě trápí,že nerozeznám obrat trhů,to přiznám a vždy mě to překvapí.
robopol---ještě jsem si všiml,že ses ptal na tuto TA ve vlákně nahoře,pravděpodobně jsi ji skoušel a nedá se ti podle ní obchodovat,hlavně na nižších TF.Já ji používám na určení trendu a ne na trading,i když se i tak dá využít,ale musíš si to delší dobu skoušet a hlavně vypozorovat vlny kdy se to vrací v trojúhelníku několikrát spátky než to vyrazí do správného směru,hodně blízko je to eliotovým vlnám,na které také reaguji,i když je neumím.Jinak jsem si všiml,že někdo jeden den určoval na CI komodity kam to půjde asi podle 4 hodin. grafu a 123 patternu a nějak se nevedlo?
Ještě se chci vrátit k té předpovědi do budoucna,para na Zlom ropy napsal:
na co bude jezdit traktor jsem použil jako přímer toho, jak a čím bude poháněna lokální ekonomika. 1800 (to je datum kam asi předpokládají že se to vrátí)je až děsivé… Okamžité zastavení exponenciálního růstu populace je naprostou nutností. Kvasinky množící se každou minutu dvojnásobně si v poslední minutě před definitivním vyčerpáním zdrojů říkají jak je všechno v pohodě, zatím přece spotřebovaly teprve polovinu. Situace asi spěje k válce, viz tzv Hacketova dlouhá vlna:
1. Všeobecná ekonomická prosperita
2. Růst porodnosti, zvyšování počtu obyvatel
3. Roste poptávka po životních potřebách
4. Poptávka převýší nabídku
5. Ceny rostou
6. Ne všechny ceny rostou současně
7. Ceny energií, potravin, bydlení a surovin rostou
8. Ceny energií rostou mnohem rychleji než ostatní komodity
9. Ceny zboží rostou pomaleji a ceny komodit zrychlují růst
10. Peněžní inflace začíná
11. Devalvace měn ve velkém rozsahu
12. Masivní deficity vládních rozpočtů
13. Rostoucí rozdíl mezi výnosem z kapitálu a z práce
14. Rostoucí nerovnoměrnost bohatství a sociální nepokoje
15. Válka
Co mě trápí,že nerozeznám obrat trhů,to přiznám a vždy mě to překvapí.
robopol---ještě jsem si všiml,že ses ptal na tuto TA ve vlákně nahoře,pravděpodobně jsi ji skoušel a nedá se ti podle ní obchodovat,hlavně na nižších TF.Já ji používám na určení trendu a ne na trading,i když se i tak dá využít,ale musíš si to delší dobu skoušet a hlavně vypozorovat vlny kdy se to vrací v trojúhelníku několikrát spátky než to vyrazí do správného směru,hodně blízko je to eliotovým vlnám,na které také reaguji,i když je neumím.Jinak jsem si všiml,že někdo jeden den určoval na CI komodity kam to půjde asi podle 4 hodin. grafu a 123 patternu a nějak se nevedlo?
Ještě se chci vrátit k té předpovědi do budoucna,para na Zlom ropy napsal:
na co bude jezdit traktor jsem použil jako přímer toho, jak a čím bude poháněna lokální ekonomika. 1800 (to je datum kam asi předpokládají že se to vrátí)je až děsivé… Okamžité zastavení exponenciálního růstu populace je naprostou nutností. Kvasinky množící se každou minutu dvojnásobně si v poslední minutě před definitivním vyčerpáním zdrojů říkají jak je všechno v pohodě, zatím přece spotřebovaly teprve polovinu. Situace asi spěje k válce, viz tzv Hacketova dlouhá vlna:
1. Všeobecná ekonomická prosperita
2. Růst porodnosti, zvyšování počtu obyvatel
3. Roste poptávka po životních potřebách
4. Poptávka převýší nabídku
5. Ceny rostou
6. Ne všechny ceny rostou současně
7. Ceny energií, potravin, bydlení a surovin rostou
8. Ceny energií rostou mnohem rychleji než ostatní komodity
9. Ceny zboží rostou pomaleji a ceny komodit zrychlují růst
10. Peněžní inflace začíná
11. Devalvace měn ve velkém rozsahu
12. Masivní deficity vládních rozpočtů
13. Rostoucí rozdíl mezi výnosem z kapitálu a z práce
14. Rostoucí nerovnoměrnost bohatství a sociální nepokoje
15. Válka
25.9 jsem napsal:
První je DXY dolarový index z Alpari platformy (MT4) a na něm je na týdenním grafu vidět,že asi
projde na 74,95 a na měsíčním vidíme,že TD combo nám asi příští měsíce půjde dolů 6,7,8 a 9(4 měsíce)
Nejnižší hodnota byla 74,19
7.8 jsem napsal:
Zlato se mě nejhůře odhaduje,tam si velcí dělají co chtějí pomocí prodejů papírového zlata(jsou schopni si ho natisknout jako usd,to nejde např u ropy nebo pšenice),již několikrát jsem se spálil,vrámci dnů může jít k 991,poději k 1200,ale taky může spadnout ale s menší pravděpodobností,nebot půjde nahoru eur,akciové indexy,ropa,kdy nastane větší korekce?asi při SP500 na 1130,ropě na 89,eur/usd na 1,523
Dnešní hodnota byla 1215,19
První je DXY dolarový index z Alpari platformy (MT4) a na něm je na týdenním grafu vidět,že asi
projde na 74,95 a na měsíčním vidíme,že TD combo nám asi příští měsíce půjde dolů 6,7,8 a 9(4 měsíce)
Nejnižší hodnota byla 74,19
7.8 jsem napsal:
Zlato se mě nejhůře odhaduje,tam si velcí dělají co chtějí pomocí prodejů papírového zlata(jsou schopni si ho natisknout jako usd,to nejde např u ropy nebo pšenice),již několikrát jsem se spálil,vrámci dnů může jít k 991,poději k 1200,ale taky může spadnout ale s menší pravděpodobností,nebot půjde nahoru eur,akciové indexy,ropa,kdy nastane větší korekce?asi při SP500 na 1130,ropě na 89,eur/usd na 1,523
Dnešní hodnota byla 1215,19
Na trhy přišla korekce,ale myslím že trhy budou dále růst,nemusí hned a mohou ještě spadnout ale v rámci týdnů mohou znovu nastartovat růst,i když ne třeba tak výživný jak posledních 8 měsíců.Ještě jednou upozornuji,že je možný propad trhů či větší korekce dle TD Comba,které na většině měsíčních grafů vytvoří tento a příští měsíc na stoupající sekvenci 9-ku a ta je konečným číslem,po kterém nastává minimálně korekce,propad může nastat třeba až únor-dubenTakže pravděpodobně půjdeme dále nahoru a to podle níže uvedených grafů(všechno jsou to týdenní gr.):
Brazilský index k 80533(ten se nám znova rozjel) s možným propadem k 60435
Čínský index k 14840 s možným propadem k 12340
Brazilský index k 80533(ten se nám znova rozjel) s možným propadem k 60435
Čínský index k 14840 s možným propadem k 12340
- Prílohy
-
- na.jpg (209.59 KiB) 22096 zobrazení
-
- brazil.jpg (197.51 KiB) 22105 zobrazení
DE 30 k 5987 nebo až k 6160 s možným propadem k 5500
EU 50 k 3080 s možným propadem k 2730
EU 50 k 3080 s možným propadem k 2730
- Prílohy
-
- eu.jpg (204.13 KiB) 22092 zobrazení
-
- de.jpg (208.6 KiB) 22089 zobrazení
Hang seng ind. k 23273 nebo až k 24080 s možným propadem k 21000
Indický index k 5547 s možným propadem k 4900
Indický index k 5547 s možným propadem k 4900
- Prílohy
-
- indie.jpg (201.82 KiB) 22124 zobrazení
-
- hk.jpg (208.41 KiB) 22120 zobrazení
Ruský index k 1800 s možným propadem k 1280
Angl. index k 5650 s možným propadem k 5120
Všechny indexy jsou z platformy XTB,je tam možné si je upřesnit
Angl. index k 5650 s možným propadem k 5120
Všechny indexy jsou z platformy XTB,je tam možné si je upřesnit
- Prílohy
-
- uk.jpg (202.75 KiB) 22119 zobrazení
-
- rus.jpg (208.57 KiB) 22115 zobrazení
http://www.akcie.de/vanocni-rozbor-druhy-pokus" onclick="window.open(this.href);return false;
Petr Fiala uveřejnil svůj letošní poslední odhad a nevidí další vývoj moc růžově,já bych použil Jugglerovo slovo:neutrál.Uvidíme co "lednový efekt" a výsledková sezona začátkem roku,já bych až tak pesimistický nebyl,ale taková jízda jak letos se asi nebude opakovat.Spíše se ale bude možná potřebné zaměřit na růst jpy,usd a pád eur,czk,ale je to také jenom možnost.
Petr Fiala uveřejnil svůj letošní poslední odhad a nevidí další vývoj moc růžově,já bych použil Jugglerovo slovo:neutrál.Uvidíme co "lednový efekt" a výsledková sezona začátkem roku,já bych až tak pesimistický nebyl,ale taková jízda jak letos se asi nebude opakovat.Spíše se ale bude možná potřebné zaměřit na růst jpy,usd a pád eur,czk,ale je to také jenom možnost.
Chtěl bych se chvíli věnovat komoditám,proto jsem si vypůjčil komentář ke komoditám od CI komodity:
Komodity a výhľad Goldman Sachs. Podľa odhadov analytikov Goldman Sachs by v roku 2010 mali komodity svojou výkonnosťou prekonať opäť akciové trhy. S&P GSCI Enhanced Total Return Index - komoditný index zahŕňajúci 24 komodít, by podľa ich odhadov mal v tomto roku (2010) posilniť o 17,5%. Mal by tak svojou výkonnosťou poraziť hlavný akciový index Standard & Poor´s 500, ktorý by podľa ich odhadov mal dosiahnuť výkonnosť 11%. Dlhopisy, konkrétne US dlhopisy so splatnosťou o 10 rokov, ktoré sú benchmarkom trhu s dlhopismi, by mali v tomto roku podľa ich odhadov priniesť výnos 2,8%. Zisk viac ako 17% by si mali pripísať komodity ako ropa, zlato, paládium a kukurica
Komodity a rok 2010. Podobne ako Goldman Sachs, aj Peter Sorrentino, ktorý je jedným zo správcov hedge fondu Huntington Asset Advisors (správa majetku vo výške 13,8 mld. USD), očakáva v roku 2010 vysokú výkonnosť predovšetkým u komodít. Podľa jeho teórie sú komodity tou správnou voľbou toho, na čom možno profitovať v súvislosti s rastom rozvíjajúcich sa ekonomík. Dopyt po komoditách totiž rastie globálne. Rozvíjajúce sa ekonomiky s obrovským počtom populácie (Čína, India, Brazília, Rusko) si pochopiteľne vyžiadajú výrazný nárast v spotrebe základných surovín, obilnín a iných komodít, čo by sa malo odzrkadliť aj na raste ich ceny... Komentár: S týmto názorom sa stotožňujeme. Podľa logiky by komodity mali byť naozaj veľmi výnosnými v najbližších rokoch. Avšak ani takáto úvaha ešte nezaručuje úspech. Dôležitá je predovšetkým forma investície. Súčasný svet, ktorý je dobou komplexných produktov v podobe rôznych derivátov si vyžaduje finančnú gramotnosť. Základom úspechu už totiž nie je len výber správneho aktíva, ale aj výber správnej varianty investície... V roku 2010 by navyše mohlo prísť k výraznejším zmenám v regulácii trhov, čo by sa pochopiteľne mohlo odzrkadliť aj na trhu s komoditami. V diskusii je predovšetkým vyššia regulácia trhu s energiami. Od prepuknutia recesie možno postupne sledovať zvyšovanie transparentnosti a snahy o zníženie systémového rizika hroziaceho predovšetkým z OTC trhov
Začnu hliníkem,na měsíčním grafu je vidět,že podle 123 Patternu může vystoupat na 2607,může ještě spadnout k 1730 a odtud nahoru,podle Td comba máme dokončenou slabou sekvenci 1-8 a jsme v 9-ce,takže můžeme očekávat korekci.
Podle týdenního grafu jsme dokončili slabou sekvenci(bílá čísla) td comba a jsme v korekci,ale budeme asi pokračovat nahoru silnou sekvencí,která končí 4-kou(fialová čísla) a tedy asi nahoru asi 7 týdnů i více(5-13).
Komodity a výhľad Goldman Sachs. Podľa odhadov analytikov Goldman Sachs by v roku 2010 mali komodity svojou výkonnosťou prekonať opäť akciové trhy. S&P GSCI Enhanced Total Return Index - komoditný index zahŕňajúci 24 komodít, by podľa ich odhadov mal v tomto roku (2010) posilniť o 17,5%. Mal by tak svojou výkonnosťou poraziť hlavný akciový index Standard & Poor´s 500, ktorý by podľa ich odhadov mal dosiahnuť výkonnosť 11%. Dlhopisy, konkrétne US dlhopisy so splatnosťou o 10 rokov, ktoré sú benchmarkom trhu s dlhopismi, by mali v tomto roku podľa ich odhadov priniesť výnos 2,8%. Zisk viac ako 17% by si mali pripísať komodity ako ropa, zlato, paládium a kukurica
Komodity a rok 2010. Podobne ako Goldman Sachs, aj Peter Sorrentino, ktorý je jedným zo správcov hedge fondu Huntington Asset Advisors (správa majetku vo výške 13,8 mld. USD), očakáva v roku 2010 vysokú výkonnosť predovšetkým u komodít. Podľa jeho teórie sú komodity tou správnou voľbou toho, na čom možno profitovať v súvislosti s rastom rozvíjajúcich sa ekonomík. Dopyt po komoditách totiž rastie globálne. Rozvíjajúce sa ekonomiky s obrovským počtom populácie (Čína, India, Brazília, Rusko) si pochopiteľne vyžiadajú výrazný nárast v spotrebe základných surovín, obilnín a iných komodít, čo by sa malo odzrkadliť aj na raste ich ceny... Komentár: S týmto názorom sa stotožňujeme. Podľa logiky by komodity mali byť naozaj veľmi výnosnými v najbližších rokoch. Avšak ani takáto úvaha ešte nezaručuje úspech. Dôležitá je predovšetkým forma investície. Súčasný svet, ktorý je dobou komplexných produktov v podobe rôznych derivátov si vyžaduje finančnú gramotnosť. Základom úspechu už totiž nie je len výber správneho aktíva, ale aj výber správnej varianty investície... V roku 2010 by navyše mohlo prísť k výraznejším zmenám v regulácii trhov, čo by sa pochopiteľne mohlo odzrkadliť aj na trhu s komoditami. V diskusii je predovšetkým vyššia regulácia trhu s energiami. Od prepuknutia recesie možno postupne sledovať zvyšovanie transparentnosti a snahy o zníženie systémového rizika hroziaceho predovšetkým z OTC trhov
Začnu hliníkem,na měsíčním grafu je vidět,že podle 123 Patternu může vystoupat na 2607,může ještě spadnout k 1730 a odtud nahoru,podle Td comba máme dokončenou slabou sekvenci 1-8 a jsme v 9-ce,takže můžeme očekávat korekci.
Podle týdenního grafu jsme dokončili slabou sekvenci(bílá čísla) td comba a jsme v korekci,ale budeme asi pokračovat nahoru silnou sekvencí,která končí 4-kou(fialová čísla) a tedy asi nahoru asi 7 týdnů i více(5-13).
- Prílohy
-
- aluminium-tyd.jpg (232.16 KiB) 21852 zobrazení
-
- aluminium-mes.jpg (250.07 KiB) 21852 zobrazení
Kakao---na měsíčním gr. podle td comba chybí dokončit siná sekvence 6-13,tedy je možné jít nahoru nejméně 7 měsíců,za dva měsíce je možná korekce
Týdenní gr---podle 123 patternu je možné dojít k 3680,podle td comba nám chybí silná sekvence 6-13,tedy asi 7 týdnů nahoru
Týdenní gr---podle 123 patternu je možné dojít k 3680,podle td comba nám chybí silná sekvence 6-13,tedy asi 7 týdnů nahoru
- Prílohy
-
- cocoa-tyd.jpg (214.13 KiB) 21845 zobrazení
-
- cocoa-mes.jpg (247.8 KiB) 21846 zobrazení
Kafíčko---na měsíčním gr. podle 123 Patternu je možné že dojde k 166,50(je možné že to vezme i přes 114),podle td comba by mohlo jít nahoru cca 6 měsíců
Týdenní gr---podle 123 patternu je možné dojít k 160,94,může mezitím spadnout k 130
Týdenní gr---podle 123 patternu je možné dojít k 160,94,může mezitím spadnout k 130
- Prílohy
-
- coffee-tyd.jpg (232.75 KiB) 23064 zobrazení
-
- coffee-mes.jpg (240.43 KiB) 23067 zobrazení
Měď---měsíční---td combo---pokračuje tlustá sekvence,minulý měsíc byla 8-ka,tudíž asi nahoru asi více jak 4 měsíce,podle123 patternu může dojít k 8866
týdenní---td combo---pokračuje tlustá sekvence,minulý týden byla 11-ka,tudíž asi nahoru asi více jak 2 týdny,potom možná korekce
týdenní---td combo---pokračuje tlustá sekvence,minulý týden byla 11-ka,tudíž asi nahoru asi více jak 2 týdny,potom možná korekce
- Prílohy
-
- copper-tyd.jpg (234.99 KiB) 23045 zobrazení
-
- copper-mes.jpg (225.01 KiB) 23044 zobrazení
kukuřice---měsíční---td combo---pokračuje slabá sekvence,minulý měsíc byla 3-ka,tudíž asi nahoru asi 6 měsíců,podle123 patternu by mohla klesat,ale jak prorazí nahoru strop 428,tak pattern zmizí a můžeme stoupat
týdenní---td combo---pokračuje slabá sekvence,minulý týden byla 1-ka,tudíž asi nahoru asi 8 týdnů,podle 123 patternu můžeme dojít na 436 anebo 457
týdenní---td combo---pokračuje slabá sekvence,minulý týden byla 1-ka,tudíž asi nahoru asi 8 týdnů,podle 123 patternu můžeme dojít na 436 anebo 457
- Prílohy
-
- corn-tyd.jpg (249.72 KiB) 23044 zobrazení
-
- corn-mes.jpg (237.04 KiB) 23039 zobrazení
bavlna---měsíční---td combo---skončila slabá sekvence minulý měsíc a mohla by být korekce,ale také se může objevit silná sekvence a můžeme jet ještě nahoru
týdenní---td combo---pokračuje slabá sekvence,minulý týden byla 1-ka,tudíž asi nahoru asi 8 týdnů,dál ještě může pokračovat tlustá sekvence,chybí ji 6-13,podle 123 patternu jsme došli k 77 a tudíž by mohla na chvíli končit s růstem
týdenní---td combo---pokračuje slabá sekvence,minulý týden byla 1-ka,tudíž asi nahoru asi 8 týdnů,dál ještě může pokračovat tlustá sekvence,chybí ji 6-13,podle 123 patternu jsme došli k 77 a tudíž by mohla na chvíli končit s růstem
- Prílohy
-
- cotton-tyd.jpg (246.02 KiB) 23010 zobrazení
-
- cotton-mes.jpg (249.65 KiB) 23000 zobrazení
olovo---měsíční---td combo---slabá sekvence skončila předminulý měsíc 9-kou a proběhla korekce,dále probíhá silná sekvence a může pokračovat 8-13 kou,podle123 patternu by mohlo olovo klesat,ale jak prorazí nahoru strop 2499,tak pattern zmizí a můžeme stoupat
týdenní---podle 123 patternu můžeme dojít na 2575 anebo až na 2733
týdenní---podle 123 patternu můžeme dojít na 2575 anebo až na 2733
- Prílohy
-
- lead-tyd.jpg (233 KiB) 22996 zobrazení
-
- lead-mes.jpg (250.16 KiB) 22983 zobrazení