tak v prvom rade by ma zaujimalo kde pracujes a ci tam este beru
ze by chcel zamestnavatel prispievat 100 E mesacne, to som este nevidel
A teraz k veci, ci som to spravne pochopil: chces najma sporit, ale chyba ti aj poistenie. A nechces aby sa ti niekto snazil vyriesit vsetky tvoje potreby jednym produktom, vsemoznym liekom zvanym Investicne zivotne poistenie. Spravne ?
No, co sa tyka sporenia, tak tam jednoznacne odporucam sporenie priamo do podielovych fondov. Aj ked pri sume aku pises by sa uz dalo uvazovat aj o ETFkach, ale ... ak sa tomu nechces venovat ty sam, pravidelne v ramci svojho volneho casu, tak ostan pri podielovych fondoch. Co sa tyka poistenia, tak tam zalezi co vsetko by sa poistovalo. Ak by malo ist o komplexne poistenie, tak sucastou navrhu bude na 99 % aj IZP. Ale z dovodu aby si tam bol poisteny, nie aby si tam sporil.
V kazdom pripade, u teba ide o komplexny navrh, kde bude potrebne prebrat vela podrobnosti. Takze ak mas zaujem, napis mi email a rad ti nieco navrhnem.
este co sa tyka investovania: ak chces investovat na dochodok, resp. pre deti, tak tvoj investicny horizont bude 20 rokov a viac. Na takom horizonte je najvacsim rizikom, ze ti tvoje peniaze "zozerie" inflacia alebo, ze das peniaze niekam, kde ta budu osklbavat o poplatky alebo to nejako tunelovat. Inak mozes vklude investovat do akciovych podielovych fondov.