Eshop - pomoc ohľadne administratívy

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
notfake
Dátum registrácie: Ut 23 02, 2010 11:13 pm

Eshop - pomoc ohľadne administratívy

Príspevok od používateľa notfake »

Dobrý deň,
chystám sa otvoriť dva eshopy. Jeden eshop bude zameraný na predaj oblečenia, druhý na predaj príslušenstva a všetkého ohľadne chovateľstva. Všetko ohľadne výzoru, funkcií, názvu, atď. ohľadne eshopu mám vymyslené, tak isto už sa na tom aj pracuje. Mám už zohnaných aj dobrých dodávateľov a proste všetko..

Len nejako sa nevyznám v účtovníckych veciach, čítam si to, ale nie všetkému rozumiem.
Mal by som na Vás tieto otázky:
1. Rozhodoval som sa medzi otvorením živnosti/s.r.o. , ale kvôli tomu že neviem ako to pôjde, finančne aj menej menej komplikované v prípade skončenia činnosti sa mi zdá živnosť, takže volím túto možnosť. Ak som dobre pochopil, prvý rok som oslobodený od platenia „sociálky“ platím len do zdravotnej poisťovne. Na následný rok sa počíta zisk, alebo celkový obrat, či budem alebo nebudem platiť sociiálku?
2. Mám úplne nejasnosti v platení DPH. Viem že každá firma, alebo živnosť je po založení neplatiteľom DPH, pri prekročení určitej sumy sa stáva automaticky, ale v niektorých prípadoch je výhodnejšie byť platiteľom, čo sa dá dobrovoľne prihlásiť na daňovom úrade.

Veci budem objednávať z Číny, Nemecka, Poľska – všetci odberatelia odo mňa požadujú VAT number ( ič DPH ) čo vlastne získam keď budem platiteľ daní. Samozrejme ak im napíšem že nie som platca, tak je to vybavené. Len v tomto prípade, neviem či požadujú iČ DPH kvôli overeniu, alebo sú aj oni platitelia DPH. Čítal som že keď platiteľ nakupuje od platiteľa DPH, je to v niektorých prípadoch výhodnejšie. Čo vy na to? Moji hlavný odberatelia budú zákazníci (malo obchod) teda chcem im ponúknuť čo najlepšiu cenu - na tom bude vlastne eshop aj postavený)

Ako je to s Clom, viem že ho budem platiť pri kúpe z Číny, platí sa aj pri kúpe z krajín EU únie?

3. Pri vedení eshopu budem potrebovať aj ekonomický softvér? Alebo ak sa dohodnem s účtovníčku tak nie? Treba viesť skladové hospodárstvo? Volal som jednej pani, čo kúsok odo mňa robí účtovníctvo, ale vravela mi že skladové hospodárstvo nemusím viesť. Ale na druhej strane pre eshop nikdy žiadne papiere nerobila. Tovaru bude veľa, každý týždeň nový, tak hlavne pri dobrom predaji aby v tom nebol chaos. Ak by som softvér nepotreboval, stačí mi keď budem odkladať faktúry od dodávateľov a vystavovať faktúry kupujúcim, archivovať ich a nosiť účtovníčke?
4. Viem že pri predaji na dobierku, alebo pri platbe na účet do obchodu vstupuje banka/pošta, takže sa nejedná o priamy predaj, takže netreba registračnú pokladňu. Ale ak dám v eshopu možnosť osobného odberu, potom predaj ako prebieha? Stačí ak vystavím faktúru, alebo by bola potrebná v tomto prípade už pokladňa zo zákona?
5. Ako to bude ak mi to nepôjde, a budem mať živnosť a zruším ju , čo bude s produktmi čo som predal , resp. so zárukou, keď si ju zákazník bude chcieť uplatniť? Pri firme by bolo jasné keby skrachuje, ale ako je to pri živnosti?
6. A ešte ako to je prosím s príspevkom na podnikanie od štátu? Na úrade som už tri mesiace, práca len na dohodu. Živnosť si môžem otvoriť už teraz a potom požiadať o príspevok? Alebo najprv požiadať a čakať na schválenie a až potom otvoriť a začať podnikať. Otázka je teda, či už popri žiadaní môžem predávať.

Časom ak to pôjde budem určite chcieť otvoriť predajne, keď to na seba zarobí, nebudem mať problém investovať do riadného ekonomického SW, pokladnice, zamestnancov. Len kapitál momentálne obetuje na tovar a eshop, a keď ešte neviem ako to bude nechcem všetko kupovať naraz... Samozrejme analýzu oproti slovenským eshopom som spravil, som schopný ponúknuť najnižšiu cenu oproti konkurencii.
Viem že tohto sortimentu je veľa, ale pracujem ako obchodný zástupca pre veľkoobchod/maloobchod pre predaj zvierat, a momentálne sa menil majiteľ, nemám fixný plat dlhšiu dobu, len provízny systém a schopnú robotu si nemôžem nájsť. Preto som sa rozhodol skúsiť túto cestu. Maloobchodný zákazníci odo mňa požadujú príslušenstvo a krmivá pre zvieratá, tak ako tak dúfam že niečo z toho bude.

Ďakujem vopred všetkým čo mi odpíšu, viem že je tu toho veľa popísané, len ako som písal, nemám v tom jasno. Alebo možno by stačilo poslať aj lepšie odkazy. Ak by bol niekto z okolia Trnavy/NItry/Hlohovec, a mal by chuť mi všetko vysvetliť osobne, prípadne spoluprácu do budúcna ohľadne účtovníctva, nech sa ozve na email ( notfake@azet.sk ) . Som ochotný aj zaplatiť za konzultáciu len ohľadne podnikania a týchto otázok čo som písal.

Ešte raz ďakujem
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Eshop - pomoc ohľadne administratívy

Príspevok od používateľa filip glasa »

1. tá živnosť bude na začiatok lepšia - neskôr ľahko prejdeš na s.r.o.
2. nebudeš platcom DPH minimálne zo začiatku a takto to aj dodávateľom vysvetlíš.
3. ekon. sw v zásade nepotrebuješ, faktúry môžeš vystavovať aj v exceli. Ale s ekon. SW to ide ľahšie.
4. skladové zásoby si určite sleduj už len z vlastnej potreby. Buď to v exceli alebo vo tom ekon. sw.
5. reklamácie vybavíš ty aj po zrušení ŽL. Zas toľko ich nebude.

SW - pohoda, money a kros sú na začiatok zadarmo a neskôr stoja 100-200 EUR. To nie je vysoká položka. A účtovníčke potom stačí dať výstup z tohoto SW a ona nemusí faktúry nahadzovať ručne. Možno ti potom dá aj nižšiu cenu.
kobolcs
Active Member
Dátum registrácie: Ut 27 03, 2007 11:08 pm

Príspevok od používateľa kobolcs »

v pripade nakupu/dodania z/do EU mimo SR musis byt "registrovany na DPH podla par. 7 " dostanes bielu karitcku z DU - cize budes mat vsetky nevyhody platcov DPH a ziadne ich vyhody, pozor du ju intenzivne kontroluje a pokutuje. Tuto karticku musis mat PRED tym nez objednas tovar z EU.

Priklad objednas si tovar z Nemecka za 1000 eur
Nemec ti vystavi fa bezdph lebo si mu oznamil IC DPH (biela karicka z danoveho)
dostane a uhradis fa 1000 eur
podas mesacne DPH priznane (v pripade EU tovarov/sluzieb je to nutne mesacne)
a tzv. samozdanis tych 1000 eur so slovenskou danou 20%
zaplatis 200 eur na ucet dph

V ramci sr predavas a fungujes ako neplatca dph. Tzn ziadne odpocty dph na vstupe tj. napr. pri kupe PC nemozes odpocitat dph.
velmi neefiktivna situacia a dobrovolna registracia na normalneho platcu DPH podla par4 niektore DU robia teraz priekaky ze ta nezaregistruju kym im nedolozis
zmluvy,objednavky a jedna im nestaci, sice da sa s tym bojovat lebo podla zakona to nemozu odmietnut ale to uz musis mat dovod chciet
mat dph (najma financny) aby si sa natahoval s danovakmi (kontroly mas iste :) ). povinna registracia je za obrat nad cca 49500 eur za poslednych 12 mesiacov.

ak nemas majetok (byt,dom,peniaz atd) zivnost je ok,lebo rucis vsetkym co mas ak je to nic je to nict je to ok :),
ak mas majetok tak by som tych 300eur zainvestoval do zalozenia sro. ucto ak to nerobis sam to vyjde skoro na rovnako,a mozes vyuzivat vyhody podvojneho ucta a dividend, obist tie nenormalne odvody po prvom roku ak sa zadari (dohoda, dividendy). a rusit sa da aj sro a , lebo este lepsie to predat.
Pette
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Pette »

kobolcs - pozor, zabudol si uviest jednu vec, ktora je k tejto teme dolezita -
Zdaniteľnou osobou podľa § 7 sa teda stáva osoba, ktorá nie je platiteľom DPH, nadobúda tovar z iného členského štátu EU a hodnota tovaru presiahne 13 941,45 € za rok.

Takze ak len zacina, zmesti sa do limitu.

Logiku to ma taku, ze stat logicky chce, aby si DPH odviedol tu, nie aby ju dostala krajina dodavatela. A predpoklada sa nejaka marza, takzze nakup za rok v hodnote sa blizi predaju v sumach, kde sa uz musis prihlasit ako platca (spravca vyberu dane) DPH.
kobolcs
Active Member
Dátum registrácie: Ut 27 03, 2007 11:08 pm

Príspevok od používateľa kobolcs »

pette, ano mas pravdu pri tovare je tento limit. Ale kedze sa jedna o eshop predpokladam ze bude vyuzivat Adwords ci facebook reklamu a tam ta registracia uz je nutna bez limitu.
notfake

ďakujem Vám za odpovede, to som vôbec nevedel že potrebujem bielu kartičku (IČ DPH) vopred ako objednám z EU. Z dodávateľmi som písal a registroval som sa cez známeho čo nie je platca DPH. IČ DPH odo mňa chceli, no napísal som im že nie som platca DPH, viac to už neriešili, účet mi vytvorili.

Ešte mi aj tak napísali, ak IČ DPH uvediem, nebudem mať faktúru s DPH. AK nie, zaplatím plnú výšku vrátane DPH.

Takže ešte že som neobjednal...
notfake

Ešte len taký pod dotaz, dneska mi z Nemecka odpísali že nevadí že nemám IČ DPH, že aj tak si u nich môžem objednať.

Nedá sa to nijako obísť? Resp. ak mi tovar prinesie špedičná služba TNT / DHL, nebudem u nich vyplácať DPH? Keď som objednával z Ameriky, ale normálne na moju osobu, tieto všetky veci DPH a CLO za mňa vybavilo DHL a doplácal som im keď mi tovar prišiel - tovar som platil vopred, služby som vyplácal im na mieste.

Ďakujem vopred ešte za vysvetlenie
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

ak ti to príde z inej krajiny, tak jednoducho zaplatíš DPH. To ale z hľadiska ekonomiky eshopu vôbec nijako nevadí. Ak by si bol platca DPH, tak by si síce pri dovoze DPH nezaplatil, ale pri predaji by si ju odviedol.
Čiže to nie je tak, že keď kúpiš z Nemecka bez DPH, tak viacej zarobíš. Práve naopak.

Ak ne si platcom DPH, tak ti zostáva o čosi vyššia marža ako keď si platcom.

Také úvahy akože som platca DPH, nakupujem bez DPH a nejako na tom zarobím, sa oplatia len podvodníkom s DPHáčkou.
notfake

Jasne tomuto chápem, ja sa pýtam iba na to, či si teda musím vybaviť tú bielu kartičku ( IČ DPH ) , a robiť priznanie DPH mesačne. Nejde mi o to ako obísť zaplatenie DPH, len či to nie je aj nejako jednoduchšie, keď mi odpísali že si to môžem objednať aj bez IČ DPH .
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Ja presne neviem. Sám som kupoval tovary z USA aj EU ako neplatca. A nebol to problém. Skôr je problém ak dodávaš nejakú službu v rámci EU - vtedy sa musíš kvôli DPH registrovať na DÚ a posielať výkazy aj keď nie si skutočný platca DPH.
Ale pri tovaroch sa mi zdá že môžeš fungovať úplne v pohode ako obyčajný neplatca bez registrácie.
notfake

Bol som účtovníčky, že po založení budem neplatca DPH, IČ DPH si nemusím vystavovať. Jedine ak objem objednávok presiahne limit ako písal Pette. Až po prekročení sa zaregistrujem ako platca. Ale že ako mi dodávatelia písali, keď nemám IČ DiČ, nakúpim tovar s DPH, faktúru vystavia len na IČO a DIČ...

Takže ako píšeš filip glasa, bolo by to pravdepodobne iba pri službách..

Dúfam že to tak je, a že som to správne pochopil, lebo už som z toho zmätený. Ak by ste mali ešte nejaký dotaz opravujúci moje tvrdenie, napíšte.

ďakujem

Nakoniec podľa tohto dokumentu:

http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danovy_s ... 122009.pdf

Som povinný požiadať o IČ DPH iba v prípade služby.. ale potom nižšie je písané aj tovaru.... AKo to teda je?
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"