free float

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
peter25
Dátum registrácie: Ne 09 10, 2011 12:26 pm

free float

Príspevok od používateľa peter25 »

prosím vás, všimol som si, že mnohé firmy na obchodované na burze majú až 40%-45% svojich akcií "free float", alebo že "market". A potom zvyšní akcionári sú tam rôzne fondy/spoločnosti, ktoré vlastnia po 5%.

Kto potom vlastní kontrolný podiel vo firme ? Pravdepodobne to bude tak, že za všetkými tými firmami, čo vlastnia 5%, stojí jeden človek, lebo inak si to neviem vysvetliť...

Stretli ste sa už so spoločnosťou, ktorá mala "free float" viac ako 50%. To je už asi blbosť, že ? Díky
peter25

Re: free float

Mrzí ma, že nikto neeraguje. Pritom viem, že je tu niekoľko investorov/akciových obchodníkov...

Dnes som narazil na spoločnosť, ktorej až 68% akcií je voľne obchodovateľných. Ako je to možné ? Kto potom rozhoduje na valnom zhromaždení ? Komu tá spoločnosť vlastne patrí ? :D
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Patrí akcionárom a hlasuje sa na valnom zhromaždení. Ak je viac ako 50% za nejaký návrh, tak je schválený. Aj u nás máš s.r.o., kde sú napríklad traja spoločníci a nikto nemá rozhodujúci podiel. Ak dvaja prehlasujú toho jedného, tak je rozhodnuté. Nič zložité v tom nevidím.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

niekedy ovladas spolocnost aj ked mas realne povedzme 30% akcii alebo trebars aj menej. Lebo vies, ze ak je tych 70% rozdrobenych medzi malilinkatych akcionarov, tak tych ti na valne zhromazdenie nikdy nepride tolko aby ta prehlasovali. Tak sa to dialo aj u nas po privatizacii. Mohli slobodne tunelovat aj ked vlastnili iba realtivne malu cast.
peter25

teoreticky ovládaš, ale zároven teoreticky riskuješ, že niekto pozbiera na trhu 50,01%

Ty keby máš obrovskú spoločnosŤ, tak v pohode dáš 60% akcií na trh ? Podľa mňa to je absurdné...Za týmto sa musí skrývať niečo iné a vyzerá to tak, že nikto z nás nevie, že čo
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 353 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Nic ine za tym asi nebude.
Ak by si si nechal 40% akcii a zvysnych 60% by vlastnili drobni investori, tak aj ak by niekto z nich postupne ziskal 40%, mal by si dobru prilezitost poriadne draho mu predat cast tvojich akcii aby ziskal kontrolny balik.

Ak by ziskal 55%, rozhodnutia by sice robil on, ale o zisk by sa musel delit aj s tebou.
Dalej, su to predsa len peniaze, podniky, nejde o zivot. Mohol by si predat svojich 40% a kupit si 55% v nejakej mensej ale vykonnejsej spolocnosti, keby si uz silou-mocou chcel v nejakej aj rozhodovat a nie len ju dojit.
Rado
VETERAN MEMBER *****

peter25 napísal:teoreticky ovládaš, ale zároven teoreticky riskuješ, že niekto pozbiera na trhu 50,01%

Ty keby máš obrovskú spoločnosŤ, tak v pohode dáš 60% akcií na trh ? Podľa mňa to je absurdné...Za týmto sa musí skrývať niečo iné a vyzerá to tak, že nikto z nás nevie, že čo
Neviem, čo stále hľadáš. Jednoduchý príklad. Predstav si, že doma spravím firmu Facebook2. Nič ma to v podstate nastálo. Spravím z toho akciovku s 10.000.000 kusov akcií. Urobím dobré IPO a predám 60% spoločnosti za 38$/ks. Na účet mi príde 216 mil. $. Mám slušné prachy a ešte aj kontrolný balík akcií. Nie zlé na to, že som to celé začal v obývačke, čo povieš?

Ty si kúpiš 20ks. Bude valné zhromaždenie v Seattli, prídeš? Koľko drobných akcionárov sa tam bude trepať, aby odhlasovali čo je na programe? Ja mám akcie slovenských firiem a ešte som na zhromaždení nebol. Stačí mi, že mi platia slušné dividendy.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Tilbur
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 65 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Tilbur »

Na valnych zhromazdeniach sa zucastnovat nemusis. Svoje prava na rozhodovanie v spolocnosti si mozes ako akcionar uplatnit cez elektronicky formular. Standardne Ti pride vyzva od brokera, aby si zahlasoval.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
Rado
VETERAN MEMBER *****

a štandardne neurobíš ani to, že? :D
janula
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 14 05, 2007 12:22 pm
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa janula »

nehovoriac o tom, ze mnozstvo akcii vlastnia fondy (penzijne, poistovacie aj kapitalove) a tie zastupuje relativne casto uzka skupina ludi, ktori navzajom sa menuju do dozornych rad a predstavenstiev....tomu sa prave hovori aj korporativny kapitalizmus:-))
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"