Vdaka tejto stranke som si uvdomil ako dolezite je vediet spravovat si svoje peniaze a nespoliehat sa len na klasicke bankove produkty. Po par mesiacoch samovzdelavania som cast svojho kapitalu vlozil do P2P pozickovych spolovnosti (10-12% P.A ale so znacnym rizikom), cast do korporatnych dlhopisov (v ceskych korunach za 3.5% + kurzovy vynos z ukoncenia intervencie) a cast by som chcel pravidelne investovat v ETFkach. Sporit si na horsie casy ked budem stary a skaredy... Strategia by mala byt nieco v style kupit a drzat aby s tym bolo co najmenej starosti. Horizont planujem teda cca 30 rokov. Takze vsetko akcie, ziadne dlhopisy kedze tie uz mam poriesene extra.
Uvedomujem si ze indexy su momentalne na maximach a ze teraz nie je prilis vhodny cas zacat investovat. Co sledujem toto forum korekcia sa ocakava uz dobrych par rokov, ale ktovie kedy skutocne pride. Nechcem cakat zbytocne dalsie roky hlavne ked planujem investovat pravidelne a nie jednorazovo. Som ochotny prijat na zaciatok urcite straty vymenou za skusenosti.
Vsade sa spomina ako benchmark S&P 500 tak by bolo asi najvhodnejsie kupit ETFko trackujuci tento index, tym by som snad nemal nic pokazit.
Ako protihodnotu potom nejaky europsky napr DAX? V eurach
Do tretice planujem kupit akcie BRK v dolaroch
Casom by som mozno dokupil aj ine...
Co si myslite o mojom samotnom vybere ako aj nacasovani a vyberu meny? Je lepsie to diverzifikovat medzi dolare a eura, nie su to zbytocne kurzove naklady na vymenu za dolace?
Je lepsie vybrat ETFka ktore dividendy vyplacaju alebo nevyplacaju? Ta 7%-na dan z dividendov plati aj ked ETF drzim viac ako rok?
Mal by som mat nejaku exit strategiu? ak ano pri kolkopercentnych prepadoch? alebo len drzat a drzat a maximalne po prepadoch dokupovat?
Dakujem vsetkym za rady