jaroslav80 píše:Trojfazovy asynchronny motor s kotvou nakratko su v skutocnosti len dve kovove vinutia. Bez vonkajsieho zdroja tam nemas ziadne magneticke pole. Cize by si tocil len dvoma kusmi kovu okolo seba. Nie je tam permanentny magnet ako stator v malych jednosmernym motoroch kde rotor mas medeny a ked nim pohybujes, tak sa ti na poloch vinutia indukuje napatie (cim rychlejsie tocis, tym vyssie napatie - stredna hodnota - a jednosmerne lebo tam je komutator).
Prave to som sa dozvedel z tej bakalarky, ze dokaze vyrobit asynchronny motor trojfazovy prud aj bez vonkajsieho napajania.
Motor ma zbytkovy magnetizmus, ktory indukuje nejake napatie do statorovych vinuti a to sa ulozi do kondenzatorov pripojenych paralelne k vinutiam a nasledne sa motor vybudi. Snad by ten chlapik nezrobil bakalarku na vysokej skole v Brne, keby si to vsetko vymyslel.
Co sa tyka nuklearnej energie. Nijako nie som spojeny s touto sferou (len ako ostatni - ze zo zasuvky beriem vyse tretinu elektriny vyrobenu v Bohuniciach/Mochovciach).
Tam je problem s odpadom a aj samotnou elektrarnou po odstaveni. Niektory odpad je radioaktivny az 30 000 rokov a naklady na skladovanie radioaktivneho odpadu na tak dlhu dobu nie su v cene tejto elektriny dostatocne zapocitane.
Povies, ze hydroenergia je cista. Naoko. Treba velku priehradu+jazero, korigovane koryto, podstatne ti zmeni velke uzemie, instalovany vykon je mizivy v porovnani s atomovkou.
Suhlasim.
Sucasna fotovoltaika je v tomto zmysle este horsia (ked zaratas ekologiu vyroby, montaze a tazby potrebnych surovin). Problem atomoviek je obycajne viac politicky, nez ekologicky a technicky.
To je dalsia vec, ktoru som tu chcel rozobrat, ci je fakt na vyrobu solarnych panelov potrebna taka ista energia ako tento panel pocas svojej zivotnosti vyrobi, lebo casto pocujem tento argument a neviem, ci je pravdivy alebo to je len taka otrepana fraza odporcov solaru.Len sa bojim, ze ked si dovolim urobit takuto analyzu, tak ma Miroslav posle rovno do materskej skolky.

Ak by som chcel realizovat toto (a kedysi som aj chcel), najschodnejsia cesta je podla mna tato:
Povedzme ze mas zdroj tocivej sily = veterna vrtula sprevodovany na vhodne otacky, potok ktory ti preteka trubou s dostatocnym spadom. V kovosrote kupis za zbytkovu cenu obycajny striedavy alternator z auta s gretzovym mostikom a celym zapojenim ako to je v aute. K baterii pripojis striedac (100W sa v Lidli dal kupit za 15E, moj udrzi dlhodobo 500W a stal 120E - sinusovka je ale iste hranata). Notebooky na to bezali bez problemov (v nedelu cez ten silny vietor).
Tu som myslel skor na trojfazovy prud a vacsi vykon potrebny napriklad pre miesacku, pri vystavbe chaty. Jednofazovu centralu ma kde kto, ale trojfazova je drahsia, lebo ma vacsi vykon.
Na druhej strane sa trojfazovy motor da zapojit aj na jednofazovy prud, ak sa prida do zapojenia kondenzator, ktory posunie fazu. Vykon sa znizi, ale ako nudzove riesenie sa to da pouzit.