Uz dlhsiu dobu z uzadia sledujem forum a nasavam informacie, ktore mi vela veci objasnili, poucili ma, za co dakujem ludom, co tu zdielaju svoje vedomosti, skusenosti a napady. Pred par tyzdnami som sa odhodlal zacat investovat za ucelom zabezpecenia dochodku, kedze na stat(a hlavne nas) sa moc nespolieham, moja hlavna cesta bude amatersky cez ETF, konkretne gro cez Ishares MSCI world v eurach, pripadne casom mozno este dake ETF podoplnam, ked zistim, co by sa hodilo. Pre spestrenie som sa rozhodol trochu “zist z cesty” a kupil som aj dake akcie cinskych firiem Xiaomi(1810) a Nio Inc.(NIO).
To Xiaomi som si vybral z dovodu, ze tato firma patri do top 5 svetovych predajcov mobilov, co sa tyka objemov, v Indii a Cine patria uplne na spicu, kvalitou a vykonom su vraj dost dobre a cenovo su vysoko konkurencne ostatnym znackam, co by mohlo byt pozitivne v casoch krizy, ktora vraj uz klope pomaly na dvere. Ludia telefony potrebovat budu vzdy a lacnejsi kvalitny telefon by v zlych casoch mohol mat narast v predajoch oproti drahsej konkurencii. Zaroven vyrabaju vela roznych inych elektronickych vychytavok, najma ma zaujali ich elektricke kolobezky, ktore sa stavaju cim dalej vacsim hitom vo svete a myslim, ze vo velkych mestach bude trend vytlacat klasicke auta z centier(napr. Londyn), cize tento dopravny prostriedok si moze na trhu najst stale vacsie miesto.
Z tohoto dovodu som si ako druhu akciu mimo moj main ETF plan vybral cinsku firmu Nio, ktora vyraba autonomne elektro auta, ma to byt cinska Tesla. Vyrobili najrychlejsie elektro auto, fakt krasne vyzera, pokorilo aj dake rekordy, potom 7 miestne SUV, ktore vybavou hravo superi s Teslou a cenovo je na polovici ich ceny a videl som aj prototyp mensieho osobneho vozidla.
Obe firmy boli nedavno uvedene na akciovy trh a hlavne to Xiaomi stale pada a pada, som na nom uz skoro 30% v minuse a aj na tom Niu som jemne v minuse...vlastne vo vsetkom som v minuse, nejak sa mi nedari