Trumpeta1978 napísal:byty v BA budu stupat stale, nie je ziaden dovod na pokles, vela samozrejme ovplyvnuje poloha konkretnej nehnutelnosti.
1/Mesto ma vybornu polohu /z blizsich casti sa da napr bezproblemov dochadzat denne do prace do Viedne/
2/Zaroven je plochou vyrazne ohranicene Malymi Karpatmi, letiskom a statnou hranicou,Slovnaftom takze dalsi rast je problematicky
3/ stavia sa relativne malo novych bytov
4/ vysoke pristahovalectvo z celeho Slovenska za pracou, v drvivej vecsine nadpriemerne zarabujuci mladi ludia
5/pokial rodiny vyslovene nemusia, tak byty nepredavaju ale davaju do prenajmu a drzia pre svoje deti
6/ co poznam bohatsich ludi, tak su ochotni do nehnutelnosti vrazat skoro vsetky inevsticne peniaze a na prenajom maju aj niekolko bytov /ich vlastne byvanie neratam/
7/zla infrastruktura je dovodom, preco odchod do satelitov a dediniek okolo Ba nie je pre vecsinu ludi dobrym riesenim, pretoze sa potom bez auta nepohnu nikde, co by nebol problem, keby v meste bolo vyriesenie parkovanie a to nie je ani tak skoro nebude /napr zachytne parkoviska/.
Treba k tomu lepšiu analýzu a porovnania s inými hlavnými mestami, hlavne V4.
Čo sa týka nájmu, tak BA je presne priemer v Európe...čiže polovica hlavných miest má nižšie ceny a polovica vyššie.
Ceny bytov by trebalo porovnať. Mne sa vidí, že Praha a Blava sú v bubline a v budúcnosti to môže predstavovať riziko.
Akýkoľvek prudký nárast cien je rizikový. Celkove to ale nie je nič závratné, lebo bytov je nedostatok a ceny len dohnali úroveň s 2008, teda vrchol pôvodnej bubliny. A idú do boku, pritom ekonomike sa darí .
Mne u Blavy vadí, že je to relatívne malé mesto - oficiálne 430K, neoficiálne 670K + 100k prichádzajúcich za prácou.
V porovnaní s inými mestami vo V4 je to stále menej ako polovica: Praha 1,3 mil...Budapešt a Varšava po 1,8 mil
Praha ak je v bubline, tak je na tom lepšie. Prahu si môžete zobrať ako model, ktorý predpovedá, čo sa u nás bude diať, keď všetko pôjde OK. Ak ceny v Prahe zašli vyššie ako v Blave, tak primerane k počtu obyvateľov sa dá čakať nárast aj u nás. Pozeral by som na graf, nie na nominálnu cenu.
Najväčším nebezpečenstvom je expozícia SR voči automobilovému priemyslu ( + dodávatelia + US steel ).
Kríza 2008-2009 bola dlhová a rýchla...nebola to pravá ekonomická kríza ...aj tak sme videli silný dopad...okamžite klesol dopyt, automobilky obmedzili výrobu. Šrotovné to zachránilo, ale aj tak nový boom nastal len v posledných rokoch.
Ja to beriem tak, že v akejkoľvek kríze sa ľudia začnú báť o prácu a odložia velké nákupy:
no 1: nové autá
no 2: nové bývanie
Tí čo prídu o prácu, alebo nevládzu platiť dlhy, tí sa sťahujú z drahšieho do lacnejšieho...ponuka na trhu stúpa. Dopyt je zmrazený.
Ked toto chvílu trvá a ceny začnú pozvoľna klesať, dostávame sa do deflačnej špirály: tí čo chcú kúpiť, čakajú na ešte nižšie ceny a vyberajú si...
Zatial nič nenasvedčuje tomu, že ceny bytov v Blave by mali klesať. Oni idú zhruba do boku, ale pozvoľna rastú...ja si myslím, že toho roku ešte porastú. Dôvodom je dobrá kúpna sila, velmi nízka nezamestnanosť a hlavne nedostatok nových bytov.
Praha je predvoj, Budapešť je minulosť. Treba urobiť aj porovnanie s Budapešťou. Maďari sú na tom teraz horšie a sú dobrý model k tomu čo sa bude diať u nás, keby sa to u nás zhoršilo. Ja sa pametám, že ked u nás končila Mečiarová vláda, tak my sme boli na tom blbo, ale Budapešť prežívala šialený boom...asi taký ako teraz v Blave a Prahe. Zahraničné firmy si z V4 vyberali na prvom mieste Budapešť a situácia tam bola presne taká ako dnes u nás: nevedeli nájsť zamestnacov, pričom mzdy rástli do nebies.