Výnimoční podnikatelia (výmena názorov)

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
MartinPillar
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 11 11, 2014 4:07 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Prezentácia výsledkov Hedge Fondov (HF)

Príspevok od používateľa MartinPillar »

Dúfam, že aspoň na týchto ľudí ste hrdí.
Vobec nie.
Iba sú lucky v tom čo robili, nič viac. Keby robili niečo iné, možno chodia do práce na nočné.
Strašne to preceňuješ.
MartinPillar
Platinum Member ***

Ale tú Airmikovu odporúčanú knihu som si objednal na Martinuse, lebo od Airmika ma baví všetko čo napíše :D
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2788 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Zadarmo si stiahni na webe CHUDOBNÝ HONZA, BOHATÝ JOHN od Vanharu a dostaneš sa do obrazu o čom je podnikanie.
Buď to máš v sebe, alebo ti žiadne knihy nepomôžu. :wink: Je lepšie prečítať si o podstate podnikania v USA, lebo tam to vychádza z kapitalizmu. U nás tá falošná predstava, že podnikanie je o šťastí , alebo o peniazoch vychádza z komunizmu. Komunizmus potláčal v ľuďoch chuť sa presadiť a produkoval závisť. Výsledkom je, že ľudia dodnes všade hľadajú chyby, len nie u seba...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Existuje studia (zial neviem kde je zverejnena), ktora hladala spolocne crty uspesnych podnikatelov. Porovnavali vzdelanie, vek, zaciatocny kapital, rodinu a rozne ine faktory. Co zistili? Nic. Mnoho ludi s tymi istymi predpokladmi ako uspesni podnikatelia nedosiahli nic. Vysledok vyskumu je, ze k uspechu potrebujes stastie. Ak ho nemas, mozes mat vsetko ostatne aj tak ti to nebude nic platne.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Airmike napísal: jogo - tych seriovych podnikatelov je more, to ze filip v nejakom clanku pisal opak, to asi nebude problem tych podnikatelov.
Keď si spätne pozriem naše názory prezentované na tomto fóre, už teraz preverené časom, tak Filip mal najkvalifikovanejšie názory z nás všetkých. A Jonatanus podobne. Možno preto sú teraz úspešnejší, ako my ostatní.

Nevyznám sa v tých prepojeniach firiem, ktoré si tam uviedol pre paypal mafiu, ale confinity a xcom snáď boli len iné názvy pre paypal.

https://en.wikipedia.org/wiki/PayPal_Mafia" onclick="window.open(this.href);return false;

PAYPAL predali za 1.5mld USD v roku 2002.

http://www.cnet.com/news/ebay-picks-up- ... 5-billion/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tak len jednoducho tieto peniaze z predaja investovali do iných projektov. Ak by boli nakúpili za tie peniaze indexove fondy v roku 2002 na dne krízy, takisto by už z nich dnes boli miliardari. Teda okrem Muska tam nevidím nikoho, kto by založil ďalšiu firmu takú známu ako PAYPAL.
Zas ale treba uznať, že americký sen je zbohatnúť z ničoho ako napr. Gates, Bezos, Musk a keď už raz niekto zbohatol, ako môže znova zbohatnúť z ničoho. To by musel najprv skrachovať...idem sa ja radšej venovať dejinám fyziky :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Aspoň čiastkové info:

ESET ročné tržby okolo 400 miliónov €, 1300 zamestnancov.
AVG: obchodoval som ich na Nasdaqu až kým ich nekúpili za 1,3 mld. USD. Hádajte kto ich kúpil? Avast
AVAST: obchoduje sa na Londýnskej burze a má kapitalizáciu okolo 3 miliardy €.
Avast má tržby okolo 800 mil. USD ročne a 1800 zamestnancov.

Dúfam, že aspoň na týchto ľudí ste hrdí.
S pocitacmi sa zaoberam od 10 rokov od 8 bitovych po Win10. Mam doma minimalne 10 pocitacov a v zamestnani podobne. Kde narazim na antivir, hned ho odinstalujem. Win10 tolerujem v zopar pocitacoch, tie skutocne pracovne maju Win7 Pro alebo Win XP. Vo vsetkych sukromnych pocitacoch mam cracknute Win7 Ultimate alebo cracknute WinXP, zo zasady ziadne aktualizacie a ziadne antiviraky. Za poslednych 10 rokov som ziaden z tych pocitacov neformatoval kvoli virusu.
Takze AVAST, AVG, ESET, NOD, ESET - su z mojho pohladu "rubbish".

Spoluziak z FEI, ktory bol inteligencne vzdy daleko predo mnou a v rocniku musel byt medzi TOP5 robil zopar rokov v ESETe a minuly rok dal vypoved, lebo sa to tam vyvijalo podobne ako v nasej fabrike. Management uplne vygumovany, jeden manager robil naprieky inemu managerovi a uplne nezmyselne rusil rozpracovane projekty len aby sa mohol blysnut obcas pred nejakym inym managerom a "zasluhy" malo akoze jeho oddelenie. Proste typicke zabo-mysie vojny managerov, ktori po technickej stranke nemaju ponatia o nicom, travia dni na poradach a prezentaciach a jedinou ich starostou je, aby sa nejako zubami nechtami este chvilu udrzali na pozicii, kam sa dohrabali (samozrejme uplne "poctivo", vdaka schopnostiam a znalostiam).

Prepojenie ESETu s nastupujucou politickou garniturou zacina byt trochu uz aj zverejnovane, a nemam problem verit tomu, ze kus pravdy na tom aj moze byt.

Proti Jonatanusovi a Filipovi nic nemam, ich vytvory nepoznam, tak sa nemam sancu relevantne vyjadrit. Ich produkty su urcene asi skor pre naozajstnych investorov.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Ked sa nad tym len trosicku fundamentalne zamyslite, jedina firma, ktora ma dovody naozaj sa snazit o ochranu pred virusmi, je Microsoft. Vsetky ostatne sa vezu na predavani suchych rozkov zabalenych v celofane uzivatelom. Davaju im v podstate malware a nechavaju si za to platit. Ved preco si neukrojit z kolaca, kde sa da uliat si miliony. Z neostrihanych ustrachanych oveciek bojacich sa o par ich rodinnych fotiek, ktore si mozu dat na USB disk a osud vsetkych vsednych domacich pocitacov s par hrami im moze byt uplne ukradnuty.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Je mozne, ze ani Jonatanus ani Glasa nemaju na tuto sajtu cas? Iba sa pytam.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Rokosák napísal:Je mozne, ze ani Jonatanus ani Glasa nemaju na tuto sajtu cas? Iba sa pytam.
Firmy sa im rozrástli. Narodili sa im deti. Filip mal naposledy 15 zamestnancov. Nie každého baví forever vykecávať len tak.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Airmike »

jogo

respektujem to, ze mas nejaky nazor, ale aj ty musis reflektovat to, ze je opat limitovany informaciami, ktore mas. takze tuto debatu porovnavania kto dalej docika, by som nechal tak. kazdy clovek je individualita. jonatanus robil globalny biznis. filip robi lokalny. vobec nema zmysel porovnavat ani tieto dva pripady, nie este hodnotit ostatnych. ak sa citis ako autorita, ktora by to mohla hodnotit, tak je to trochu zvlastne, ale ked uz sa tu vyjadruju nekompetentni ludia k ESETu , AVG, AVASTu, Tesle a podobne. tak je to stale este uplne v pohode.

cele toto vytvaranie nazorov je priamo umerne prostrediu v ktorom sa pohybujes. uvediem ti priklad. pred nedavnom sme sa bavili v diskusii s podnikatelmi o tom, preco na Slovensku nevznikaju dostatocne velke a uspesne firmy. moj nazor bol ten, ze je to prostredim, mindsetom ludi, ze nemaju viziu rast do velkosti, kde je zaujimave urobit napriklad IPO. ked v amerike alebo v nemecku alebo v UK mas 10M USD valuaciu a firma nepokracuje v raste, tak je to fail (moj nazor), Filip na to povedal, ze mat firmu z valuaciou 10M USD nie je fail v ziadnej krajne. takze v principe dva uplne odlisne nazory. otazka je, ktory z nich je relevantny.

pre cloveka, ktory si chce v malom robit na vlastnom piesocku nejaky projekt je to super. pretoze je v porovnani zo svojim okolim super podnikatel. (co je mimochodom pravda). pre cloveka , ktory zamestnava top spickovych (a drahych) ludi, ktori maju potencial postavit 10x vacsiu firmu, je to strata casu. je jedno ci tu firmu zavries, predas, ponechas na mlieko. jednoducho je evidentne, ze bootstrapovat x rokov pre firmu, ktora nenarastie do zmysluplnej velkosti je blbost. a to ti povie kazdy investor, kazdy top zamestnanec a kazdy podnikatel, ktory sa pohybuje v prostredi, kde maju konkurencne firmy (mysli sa tym konkurencia v zamestnavani ludi, konkurencia investorskeho kapitalu) valuacie 10-30-50-100M USD.

takze takto nejak je to s tou validitov nazorov. vzdy je to o uhle pohladu. ty ako clovek si mozes sam pre seba vytvorit nazor o tom, kto je kvalifikovanejsi. ale pravda je taka, ze na tom co si myslis vobec nezalezi. ani na tom co si myslim ja alebo Filip.

btw: spomenul som si na jednu prednasku z 2016, ktora hovori o seriovych podnikateloch, resp tej nasej diskusii s Filipom.
nedajte sa odradit nazvom, je to prezentacia o porovnani CZ a SK
https://slideslive.com/38898288/there-a ... ?locale=en" onclick="window.open(this.href);return false;
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

cryptotrader napísal: Nehnevaj sa, ze budem osobny, ale podla tvojich prispevkov aj z ineho threadu o pocitacovom vybaveni si dost v tejto oblasti amater. Nevies ani ako pracuje USB kluc. To ze pouzivas unsupported Windows XP tiez dost o niecom hovori. Hackeri sa na tvoje pocitace dostanu aj bez virusov. A ten tvoj kamarat, ak chcel studovat IT si mal vybrat FIIT, nie FEI. Ale na FIITku ho asi nevzali, tak mu nezostavalo nic ine, len ist FEIku.
V case ked sme studovali my, existovala este len FEI. FIIT vznikla az po nas a spociatku bola len D blok z FEI. Mimochodom ten kamos zopar rokov aj cvicil/cvici studentov na FIIT ako bokovku, pripadne tam mozno viedol aj nejaky drobny predmet vo vyssich rocnikoch. Ja som bol elektronik, kamos info. IT-ckari sa uz v tom case zaoberali diametralne odlisnimi vecami nez my elektronici.
JUGGLER napísal: Zadarmo si stiahni na webe CHUDOBNÝ HONZA, BOHATÝ JOHN od Vanharu a dostaneš sa do obrazu o čom je podnikanie.
Pacila sa mi. Dnes som ju na smene zbezne precital, niektore casti iste preluskam este raz. Najviac ma pobavili casti, ako Americania povazuju za neslusne, ked im povie niekto pravdu do oci (obzvlast sefovia). A ako sa od nich ich realny nazor nikdy nedopatras (narovinu; jedine z ich nasledneho konania).
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Som rád že sa ti páčila. Možno aj ty raz ,,upletieš z hovna bič,, :lol:

ALL: tu je linka na pdf: https://www.podnikanivusa.com/wp-conten ... _v_USA.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
iné verzie: https://www.podnikanivusa.com/moje-kniha/" onclick="window.open(this.href);return false;
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Airmike napísal:ked v amerike alebo v nemecku alebo v UK mas 10M USD valuaciu a firma nepokracuje v raste, tak je to fail (moj nazor), Filip na to povedal, ze mat firmu z valuaciou 10M USD nie je fail v ziadnej krajne. takze v principe dva uplne odlisne nazory. otazka je, ktory z nich je relevantny.
Je to o tom, ako pozeras na ludi. Ked kazdy zo 7,6 miliardy ludi bude chciet mat firmu s valuaciou 10M USD a rast, tak zemegula neznesie ani frakciu takeho planu. Filip ma evidentne (v tejto veci) k ludom vacsiu uctu nez ty. A to je ten rozdielny "mindset".
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal:Som rád že sa ti páčila. Možno aj ty raz ,,upletieš z hovna bič,, :lol:
Jedine Chuck Norris vie aj z hovna upliect bic.
Velmi ma prekvapilo, ze prvy rok tam vobec nemaju dovolenku. Nasledujuci rok tyzden a neskor dva. Aj ine veci ma tam dost prekvapili.
Uz Cinu s komunistickymi pohanacmi nepovazujem za az taku hrozbu v porovnani s USA a ich systemom. Su to prakticky blazni. Mozno bude aj prinosom, ked sa tieto dva systemy o par desatroci vzajomne znicia.
Airmike
Guru Member ****

jaroslav80 napísal:[

Je to o tom, ako pozeras na ludi. Ked kazdy zo 7,6 miliardy ludi bude chciet mat firmu s valuaciou 10M USD a rast, tak zemegula neznesie ani frakciu takeho planu. Filip ma evidentne (v tejto veci) k ludom vacsiu uctu nez ty. A to je ten rozdielny "mindset".
trepes totalne blbosti. a zacina to byt osobne. nechapem aku ty mozes mat vedomost o tom, aku uctu mam ja k ludom. absolutne to s temou nesuvisi, ale predsa mas pocit, ze sa potrebujes vyjadrit.

pisal som o tom, ze spickovi ludia ti nebudu pracovat vo firme, ktora nema potencial, uspech firmy je ich uspechom. moja ucta k ludom, je prave v tomto pripade az prehnana. nedovolil by som si mrhat ich casom, pre svoj osobny benefit. to ale pochopi len clovek co maka. a nechodi si to do prace len odsediet.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

OK, napisal som to asi prilis hrubo, ospravedlnujem sa.

Filip chcel zrejme poukazat na to, ze uz ked niekto vybudoval 10M hodnu firmu je to uspech. Proste komentoval prvu cast toho co sa stalo, a druhou castou (ze firma uz dalej nerastie) sa prilis nezaoberal.
A ja som chcel povedat, ze nemozu vsetky firmy ktore dosiahli 10M pokracovat v raste, lebo tu proste nie je tolko zdrojov. Rast jednej firmy je automaticky upadkom niektorych konkurencnych. A nemusi byt len z toho isteho oboru. Ked proste peniaze od spotrebitelov ziska tvoja firma, minu menej za vyrobky a sluzby inych firiem.
MartinPillar
Platinum Member ***

Trochu o vizionaroch z Googlu
Prílohy
837662AD-5B70-4A0D-8176-A0E214F817D5.jpeg
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Airmike napísal:ked v amerike alebo v nemecku alebo v UK mas 10M USD valuaciu a firma nepokracuje v raste, tak je to fail (moj nazor), Filip na to povedal, ze mat firmu z valuaciou 10M USD nie je fail v ziadnej krajne. takze v principe dva uplne odlisne nazory. otazka je, ktory z nich je relevantny.
Odpoved upravena do slusnej formy - Filipov, lebo 7,6 miliona ludi a len jedna zemegula.
Airmike
Guru Member ****

ok, to je dobra odpoved, na otazku preco na Slovensku nevznikaju velke a uspesne firmy.
kompletne to dava zmysel. ako vacsina veci, ktore si tu napisal.

tymto beriem tuto temu, ako dokonale vycerpanu :)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Výnimoční podnikatelia (výmena názorov )

založená nová téma
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: Výnimoční podnikatelia (výmena názorov )

a debata presunutá..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Airmike napísal:ok, to je dobra odpoved, na otazku preco na Slovensku nevznikaju velke a uspesne firmy.
kompletne to dava zmysel. ako vacsina veci, ktore si tu napisal.

tymto beriem tuto temu, ako dokonale vycerpanu :)
Ak je na akehokolvek cloveka na Zemi pisany majetok vyssi nez 10M USD, vidim to ako jednoznacny fail systemu. Bez ohladov na to, ako je ten clovek schopny a pracovity. Ty to vidis inak a to je diametralny rozdiel medzi nami.

Cize firma s kapitalizaciou 100M ak je vlastnena menej nez 10 ludmi, vidim to ako jednoznacny fail systemu.
Proti vzniku velkych korporacii nic nemam.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Airmike napísal:jogo

nie este hodnotit ostatnych. ak sa citis ako autorita, ktora by to mohla hodnotit, tak je to trochu zvlastne,
Ja nikoho hodnotiť nemusím, čas hodnotí naše názory, či boli správne. Ale keďže analytici, politici a všeobecne ľudia dnes tvrdia to a zajtra ono, tak je dobre sa pozrieť 10 rokov dozadu, aké mali názory o budúcom vývoji a nakoľko sa ich názory potvrdili. Ja mám tu smolu alebo šťastie, že si veľa pamätám a tak tu niektorým členom fóra občas pripomeniem, že v minulosti to videli ináč. A preto si pamätám aj Glasové názory a hoci som vtedy moc s nimi nesúhlasil, tak sa ukázali správne. Určite nie všetky, ale dosť ich bolo.
Každá teória(fyzikálna ale aj ekonomická) musí vysvetľovať nielen minulé udalosti, ale hlavne predpovedať aj budúce ešte udalosti. Ak predpovie budúce udalosti, tak to potvrdzuje jej pravdivosť.
Preto by som veľmi uvítal, aby každý analytik mal svoje verejné fiktívne portfólio, a tam fiktívne obchodoval svoje analýzy. Hneď by bolo jasné, kto má akú úspešnosť a vedeli by sme, akú váhu davať jeho názorom.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1567 times

Peter Thiel

Príspevok od používateľa MiBi »

Pozri aj: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 42#p223142

Peter Thiel patrí k najvplyvnejším architektom súčasného prepájania technológie a politiky v Spojených štátoch, hoci len zriedka vystupuje na verejnosti. Jeho kariéra investora, ideológa a politického spojenca Donalda Trumpa odhaľuje, ako sa dáta, kapitál a moc spojili do jedného uzavretého ekosystému.
Spoluzakladateľ PayPalu, prvý veľký investor do Facebooku a dlhoročný partner investičného fondu Founders Fund stojí v pozadí firiem, ktoré dnes zohrávajú kľúčovú úlohu vo financiách, v digitálnych platformách aj bezpečnostných technológiách. Ako upozorňuje magazín Forbes, Thiel síce nepatrí medzi úplne najbohatších technologických miliardárov, no jeho politický a ideový vplyv ďaleko presahuje výšku jeho osobného majetku.

V posledných rokoch sa stal jednou z hlavných spojok medzi Silicon Valley a administratívou Donalda Trumpa, predovšetkým prostredníctvom viceprezidenta J. D. Vancea. Zároveň sa jeho meno opakovane objavuje v dokumentoch týkajúcich sa zosnulého finančníka Jeffreyho Epsteina, odsúdeného sexuálneho delikventa s rozsiahlymi kontaktmi na politické a podnikateľské elity.
Podľa materiálov zverejnených americkým ministerstvom spravodlivosti bol aj Thiel s Epsteinom v pravidelnom kontakte. Diskutovali spolu o daniach, investíciách aj politike.

Muž za oponou
Na rozdiel od mediálne výraznejších technologických miliardárov, akými sú Elon Musk či Mark Zuckerberg, Peter Thiel dlhodobo pôsobí skôr v zákulisí. Nevedie masové platformy ani sa neprofiluje ako verejná tvár technologického pokroku. Jeho vplyv spočíva v strategických rozhodnutiach, vo financovaní a v ideovom smerovaní projektov, ktoré majú dosah na štáty, armády aj spravodajské služby.
Najvýraznejším príkladom je spoločnosť Palantir Technologies, ktorú Thiel spoluzakladal v roku 2003. Firma vyvíja analytický softvér na spracovanie veľkých objemov dát a jej klientmi sú americké bezpečnostné zložky, armáda aj spojenci v NATO. Palantir sa podľa Le Monde stal symbolom prepojenia technologického sektora so štátnou mocou. A to najmä v oblasti dohľadu a prediktívnej analýzy správania ľudí.

Tolkien ako inšpirácia pre názvy firiem
Peter Thiel sa dlhodobo netají tým, že je veľkým fanúšikom Pána prsteňov. Podľa magazínu Quartz pomenoval najmenej päť svojich firiem podľa motívov z Tolkienovho sveta. Nejde pritom len o hravé odkazy, ale o názvy, ktoré majú symbolizovať spôsob, akým tieto spoločnosti fungujú – zhromažďujú moc, informácie alebo kapitál a presúvajú ich ďalej.
Najznámejším príkladom je Palantir Technologies, pomenovaný po magických „vidiacich kameňoch“, ktoré v Tolkienovom príbehu umožňujú sledovať vzdialené udalosti. Podobne ako v literárnej predlohe, aj tu ide o nástroj, ktorý poskytuje výnimočný prehľad a zároveň vyvoláva etické otázky o jeho používaní. Palantir dnes dodáva analytický softvér armáde, polícii a spravodajským službám.

Ďalšou firmou je Valar Ventures, venture kapitálový fond pomenovaný po mocných bytostiach, ktoré v Tolkienovej mytológii formovali svet zhora. Mithril Capital zase odkazuje na legendárny ľahký, no takmer nezničiteľný kov, ktorý v príbehu slúži ako ochranné brnenie.
Ide o metaforu pre investičnú stratégiu kombinujúcu rast a kontrolu rizika. Rivendell One a Lembas LLC boli holdingové spoločnosti použité pri obchodovaní s Thielovými akciami Facebooku; ich názvy odkazujú na elfské útočisko a magický chlieb, ktorý poskytuje výživu na dlhých cestách. Thiel nie je v Silicon Valley podľa The New York Times výnimkou.
Tolkienove príbehy si osvojili viacerí technologickí lídri aj pravicoví politickí aktéri, často však v rozpore s pôvodným posolstvom kníh. Kým Tolkien varoval pred túžbou po moci, technokratickým ovládaním sveta a „uctievaním strojov“, moderní čitatelia z radov technologických elít v jeho diele často nachádzajú skôr príbeh o výnimočných jednotlivcoch, ktorí majú právo formovať dejiny.

Thiel v rozhovore pre The Atlantic priznal, že ho fascinujú elfovia – bytosti, ktoré nestarnú a neumierajú. „Prečo by sme nemohli byť elfovia?“ pýta sa.
Práve tento posun od hobitov k nesmrteľným elitám vystihuje, ako sa Tolkienov svet stal v Silicon Valley skôr zdrojom symbolov moci, než varovaním pred ňou.
Palantir vyvoláva obavy medzi ľudskoprávnymi aktivistami. Technológie firmy podľa nich môžu prispievať k masovému sledovaniu obyvateľstva, diskriminácii menšín či automatizovanému rozhodovaniu bez dostatočnej transparentnosti.
Thiel tieto výhrady odmieta a argumentuje, že ide o nástroje nevyhnutné pre bezpečnosť štátov v čase terorizmu a geopolitickej rivality.

Ideológ, nie technokrat
Kariéra Petera Thiela sa začala na prelome tisícročí v prostredí internetových startupov, ktoré rástli rýchlejšie než regulácie, ktoré ich mali kontrolovať.
Koncom 90. rokov spoluzaložil spoločnosť PayPal, pôvodne zamýšľanú ako alternatívny digitálny menový systém. Projekt sa síce postupne zmenil na klasickú online platobnú platformu, no podľa časopisu Fleximize práve PayPal vytvoril základ pre sieť podnikateľov a investorov známych ako „PayPal Mafia“. Má ísť o neformálnu skupinu ľudí, ktorí neskôr stáli pri vzniku alebo financovaní úspešných firiem ako Tesla, LinkedIn, YouTube či Yelp.

Po predaji PayPalu spoločnosti eBay v roku 2002 Thiel presunul ťažisko svojej činnosti do investovania. Spolu s partnermi založil fond Founders Fund, ktorý sa profiluje ako podpora „nekonvenčných“ a vysoko rizikových projektov. Fond patril medzi prvých investorov Facebooku, neskôr vstúpil do firiem ako SpaceX, Stripe či Airbnb.
Thiel tento prístup obhajuje aj teoreticky. V knihe Od nuly k jednotke tvrdí, že skutočný technologický pokrok nevzniká v konkurenčnom boji, ale vytváraním monopolov. Aj preto sa jeho meno opakovane objavuje pri firmách, ktoré pracujú s dátami, infraštruktúrou a technológiami s vysokým politickým významom.

V prostredí Silicon Valley sa vymyká tým, že svoje politické a filozofické presvedčenia dlhodobo formuluje otvorene. Už počas štúdia na Stanforde sa profiloval ako provokatívny mysliteľ s hlbokou nedôverou k liberálnej demokracii. Podľa ľudí z jeho okolia ho formovalo aj detstvo strávené v prostredí apartheidu v Južnej Afrike, kde si osvojil presvedčenie, že nie všetci ľudia sú predurčení vládnuť rovnako.
Ako pripomína Le Monde, Thielov svetonázor je ovplyvnený filozofiou Ayn Randovej a americkým libertarianizmom. V pretekoch medzi politikou a technológiou by podľa neho mala mať navrch technológia.

V eseji Vzdelanie libertariána z roku 2009 Thiel napísal, že „už viac neverí, že sloboda a demokracia sú kompatibilné“. Tvrdil, že rozširovanie volebného práva postupne podkopalo kapitalizmus aj individuálnu slobodu. Ústavné mechanizmy vníma ako prekážku, ktorá bráni ambicióznym jednotlivcom pretvárať spoločnosť.
Rozporuplnosť jeho chápania slobody sa prejavila aj v konflikte s médiami. V roku 2016 vyšlo najavo, že v utajení financoval sériu žalôb proti webu Gawker, ktorý ho v minulosti verejne označil za homosexuála. Spor viedol k bankrotu redakcie a Reportéri bez hraníc vtedy Thiela označili za „vážnu hrozbu pre slobodu médií“.

Priateľ Trumpa i J. D. Vancea
Zlom v Thielovom politickom vplyve nastal v roku 2016, keď ako jeden z prvých významných predstaviteľov Silicon Valley otvorene podporil Donalda Trumpa. V prostredí technologických elít, tradične naklonených Demokratickej strane, išlo o výnimočný a riskantný krok, ktorý Thiela posunul z ideologického okraja priamo do centra moci.
Po Trumpovom víťazstve sa Thiel stal členom prechodného tímu a pomáhal prepájať technologický sektor s novou administratívou. Podľa Le Monde krátko po voľbách predložil zoznam približne 150 kandidátov na vysoké vládne pozície, prevažne s výrazne konzervatívnymi názormi.
Išlo najmä o ľudí s výrazne konzervatívnymi a proti-liberálnymi názormi. Ako uvádza autor Thielovej biografie Max Chafkin, len zlomok z nich sa napokon dostal do štátnej správy, no samotný pokus vyvolal obavy aj v Trumpovom najbližšom okolí.

Thielov politický vplyv sa však nevyčerpal prvým Trumpovým mandátom. Naopak, postupne sa presunul do menej viditeľnej, no strategickejšej roviny. Hoci Peter Thiel nezastáva žiadnu formálnu funkciu v administratíve, jeho vplyv je podľa viacerých zdrojov porovnateľný s najbližšími poradcami prezidenta.
Kľúčovou postavou Thielovho politického vplyvu sa stal senátor z Ohia J. D. Vance, s ktorým ho spája dlhoročný osobný aj obchodný vzťah. Thiel patril medzi jeho finančných podporovateľov a Le Monde ho označuje za „trójskeho koňa“ libertariánov v americkej politike.

Podľa francúzskeho média zohral Thiel významnú úlohu aj pri presviedčaní technologických investorov, aby podporili Trumpov návrat do Bieleho domu. Spolu s ďalšími bývalými partnermi z PayPalu, najmä investorom Davidom Sacksom, pomáhal organizovať uzavreté fundraisingové podujatia pre republikánskeho kandidáta.
Výsledkom tohto úsilia bol nielen Trumpov volebný úspech, ale aj posilnenie vplyvu ľudí z Thielovho okruhu. J. D. Vance sa stal viceprezidentom USA a David Sacks bol poverený vedením Prezidentskej rady pre vedu a technológie, kde získal kľúčovú úlohu pri podpore umelej inteligencie a kryptomien.
Libertariánske krídlo technologických elít tak po prvý raz v histórii získalo priamy a systematický prístup k moci v Bielom dome.

Epstein, Thiel a kto ďalší?
Thielov vplyv sa neobmedzoval len na oficiálne štruktúry moci či verejne známe investície. Dokumenty zverejnené v posledných rokoch ukazujú, že jeho podnikateľský a finančný svet sa pretínal aj s ľuďmi, ktorí sa pohybovali v šedej zóne medzi technologickým kapitálom, politikou a osobnými sieťami moci. Jedným z nich bol aj finančník Jeffrey Epstein.

Ako podrobne opisuje časopis Forbes, Epstein si aj po roku 2008, keď bol odsúdený za sexuálne trestné činy, dokázal udržať aktívnu pozíciu v investičnom prostredí Silicon Valley. Jeho pôsobenie bolo nenápadné a založené na zložitých finančných štruktúrach. Vystupoval ako poradca, sprostredkovateľ alebo menšinový investor, často prostredníctvom siete spoločností a trustov.

Kľúčovou vstupenkou do sveta technologických elít bolo Epsteinovo daňové a finančné poradenstvo pre mimoriadne bohatých jednotlivcov. Zakladateľom startupov aj investorom sa prezentoval ako človek, ktorý rozumie sofistikovaným daňovým stratégiám a dokáže optimalizovať štruktúru majetku aj investícií. Práve tento typ expertízy mu umožnil udržiavať kontakty aj v čase, keď bola jeho trestná minulosť verejne známa.
Dokumenty analyzované Forbesom a The New York Times ukazujú, že Epstein mal po roku 2014 prístup k investičným štruktúram spojeným s Thielom. V niektorých prípadoch vystupoval ako poradca pri daňovom plánovaní a finančných operáciách fondov, do ktorých podnikateľ investoval.
Komunikácia medzi oboma mužmi pokračovala približne päť rokov, až do Epsteinovej smrti v roku 2019.

Špeciálna strava
Osobitnú pozornosť si v dokumentoch vyslúžila e-mailová korešpondencia z februára 2016, ktorú odoslala Thielova vtedajšia šéfka kancelárie a výkonná asistentka Alisa Bekins. Správa s predmetom „Peter Thiel dietary restrictions – CONFIDENTIAL“ bola pôvodne adresovaná neznámej osobe, no neskôr bola preposlaná priamo Epsteinovi. Hoci časť obsahu bola v niektorých verziách dokumentov redigovaná, iné súbory obsahovali podrobné informácie o Thielových stravovacích obmedzeniach.

Zo zverejnených dokumentov vyplýva, že Thiel mal presne definovaný zoznam povolených potravín a zároveň rozsiahly zoznam potravín, ktorým sa mal vyhýbať. E-mail obsahoval konkrétne druhy rýb, mäsa, zeleniny a orechov, ako aj výslovný zákaz ovocia, mliečnych výrobkov, lepku a spracovaných potravín. Jediný explicitne odporúčaný pokrm bol jednoduchý raňajkový variant pozostávajúci z vaječných bielkov alebo šalátu so zeleninou a proteínom, napríklad steakom.

WIRED zároveň upozornil na ďalší materiál zverejnený ministerstvom spravodlivosti. Ide o zvukový záznam rozhovoru medzi Epsteinom a bývalým izraelským premiérom Ehudom Barakom. Epstein v ňom hovorí o plánovanom stretnutí s Thielom a naznačuje, že pozná spoločnosť Palantir, hoci jej názov vyslovuje nesprávne. Špekuluje aj o možnom zapojení Baraka do vedenia firmy, pričom neexistujú dôkazy, že by sa takýto plán niekedy realizoval.

https://dennikn.sk/5125191/s-epsteinom- ... -jd-vancea
Velveet
Dátum registrácie: Po 23 01, 2023 7:56 pm
Has thanked: 46 times
Been thanked: 26 times

Re: Výnimoční podnikatelia (výmena názorov)

Príspevok od používateľa Velveet »

Akurat čítam The Contrarian: Peter Thiel and Silicon Valley’s Pursuit of Power - ide o biografiu a kritickú analýzu života a vplyvu Petra Thiela.

Prednedavnom som dočítal lepšiu, ktorú doporučujem : The Thinking Machine od Stephena Witta. Nie je to klasická CEO-biografia Jensena Huanga.
Je to kniha o vzniku mysliacej infraštruktúry sveta — a o človeku, ktorý ju potichu, tvrdohlavo a technicky presne postavil.
Je tam kopec zauimavostí, okrem iného porovnanie Huanga a Muska. Opísaný rozdiel medzi nimi, keď Huang mal v začiatkoch obrovský výpočtový výkon /technológiu/ a dlho hľadal kde by ju vedel použiť. Kdežto Musk má svoj cieľ - dostať sa na Mars a hľadá vhodné technológie s ktorymi by to dosiahol. Je to všeobecne všeobecne fakt kniha nabitá technickými aj filozofickými zaujímavosťami o vývoji Nvidie od grafických kariet až po dnešok. Nakonci ma dostal posledny rozhovor, v ktorom sa stretáva tajomno, kam až AI môže viesť, s tým čo vlastne robia v Nvidii, slovami Jensena : „Chápete to, chlapci? Nevyrastal som na sci-fi príbehoch a toto nie je sci-fi film. Tu seriózni ľudia robia serióznu prácu! Toto nie je žiadna sranda! Toto nie je žiadna kópia Arthura C. Clarka. Nečítal som tie prekliate knihy. Tieto knihy ma nezaujímajú! Nie sme sci-fi kópia! Táto spoločnosť nemá nič spoločné so Star Trekom! Nemáme nič spoločné s týmito vecami! Sme seriózni ľudia, ktorí robia serióznu prácu. Toto je seriózna spoločnosť, ja som seriózny človek a robíme serióznu prácu.“

….tak ako to bolo už niekde povedané. Je na svete zopár ľudí, ktorí dennodenne ovplyvňujú naše životy / Thiel, Huang, ../, preto je dobré, že existujú knihy v ktorých je podhalené to, ako rozmýšľajú o dnešnom svete…
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"