Ako to s tymi bankami skutocne je?

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Grankow
Dátum registrácie: Št 24 05, 2007 2:10 pm

Ako to s tymi bankami skutocne je?

Príspevok od používateľa Grankow »

Nezvyknem citat diskusie na sme.sk ale nejakou nahodou som si ju otvoril pri clanku http://diskusie.sme.sk/viewdiscussion.p ... ok-3903940 o tom ako Europska banka vyrastla z detskych topanok....
Zaujala ma tato odpoved na polozenu otazku:
Ekonomike sa nerozumiem, tak mohol by mi niekto vysvetlit, preco pri hypo krize v USA, ked banky nemali hotvost FED znizil urokove sadzby? Nemalo to za nasledok presun penazi od bank medzi obyvatelov (neoplati sa sporit, ale peniaze poziciavat) ? Cize presny opak toho co sa pozadovalo? Vdaka
false_positive | 01.06.2008, 10:18 |

tu mas vysvetlenie....

Banky tvoje uspory nepotrebuju,to je len divadlo, ze ludia sporte si....
.
Banka si jednoducho peniaze vyrobi sama,tak ze si vytvori uver....vzniknu aktiva aj pasiva. Zaroven sa zvysi objem penazi v ekonomike a o rovnaku sumu sa znehodnotia peniaze ostanych ucastnikov na trhu.
.
Perpetum mobile, najvacsii podvod dnesneho sveta...vytvaranie penazi bankami z nicoho riadi bankova mafia na cele s Rotschildom a spol...k tomu je potrebne rozvijat neoliberalne nazory cez media a tvarit sa ucene...
.
Jednoduchy princip tvorby penazi sa zaobali teoriami, aby to nebilo dooci....tak, ze obchodne, investicne a centralne banky...maju rozne katogorie a limity kedy a kolko uverov poskytnut....aby to nebolo okate a nezozrala nas inflacia...
.
Vsetci musia pracovat a podnikat, len bankova mafia nas drzi pod krkom a peniaze si natlaci podla potreby.
L K | 01.06.2008, 10:44 |
Mna by zujimalo co si o tomto myslite, ma tento nazor nieco do seba alebo je to prilisna paranoia? :)
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako to s tymi bankami skutocne je?

Príspevok od používateľa filip glasa »

čiastočne je to pravda, ale okorenené konšpiráciou to neznie nejak lákavo.

Banky si naozaj "vytvárajú" peniaze sami, ale nie je to žiadne sprisahanie a ani nič zvláštne. Naozaj nepotrebujú peniaze od klientov (úspory). Svoje úvery klientom vedia pokryť tým, že si požičajú od iných bánk na medzibankovom trhu.

A amerike na chvíľu vyschol aj medzibankový trh a FED musel dočasne pomôcť vrátiť likviditu. Zníženie sadzieb samo o sebe nemalo ten efekt, lebo banky si nedôverovali a navzájom nepožičiavali, aj keď peniaze boli "lacné".

Moc presne to asi nie je, ale snáď nie som celkom vedľa.
Honzajs
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 13 01, 2007 9:58 am

Príspevok od používateľa Honzajs »

To není paranoia, to je pravda. Banky skutečně vytvářejí peníze.

Příklad:

Tomáš vloží do banky A 1000 jednotek. Banka A z toho vezme 900 a půjčí je Tomášovi (nebo třeba bance B). Ten vyzvedna ně koupí auto od Petra. Ten je uloží do banky B. Do rt přijde podnikatel Pavel a půjčí si 500. Tím zaplatí fakturo Karlovi a ten si 500 uloží do banky A. atd atd

Tento kolotoč peněz je omezen pouze povinnou mírou rezerv, tedy %, kolik musí banka držet z vkladů u centrální banka. V případě ČR to jsou 2%. Pokud banka v ČR přijme vklad 1000, může dál půjčit jenom 980. V Tudíž, když já vložím do banky 1000, množství peněz může stoupnout až o 1000/2%, tedy o 50 000.

Co se stalo, bylo, že banky se bály půjčovat a raději oželeli úrok a seděli na penězích. To hrozilo velkými problémy, proto do toho vstoupil Fed.
Tibor
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 7:50 pm
Kontaktovať používateľa:

Banky vytvárajú peniaze z "ničoho"

Príspevok od používateľa Tibor »

http://pospisil.blog.sme.sk/c/25901/Vzn ... zi-II.html
Rozhodne to nie je tak, že by požičiavali peniaze vkladateľov. To je hlavný blud, ktorému ľudia veria. Pretože sa im zdá neuveriteľné, že na požičiavanie banky žiadne peniaze nepotrebujú.

Môžeme sa sporiť o tom, či to je, alebo nie je problém.
V každom prípade, ak máš záujem to skutočne pochopiť, potrebuješ:
1. knižku Peníze a měnová politika, Josef Jílek, Grada 2004
2. záujem, snahu poznať pravdu, akokoľvek bude proti tomu, čo si si doteraz myslel.

Knižku potrebuješ preto, že to je neutrálna učebnica teórie peňazí,
takže žiadne sprisahanecké teórie, čistá reč čísel bankových záznamov

Snahu pochopiť pravdu spomínam preto, že 99% ľudí ju nemá.
Ak by ju mali (čo i len kritičké množstvo ľudí, povedzme 20-30%), tak by (podľa mňa) finančný systém takto fungovať nemohol.
Verím, že trh je prirodzený, existuje aj v Severnej Kórei. A preto verím, že raz sa presadí aj v EÚ a v USA
kubik
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 06 03, 2008 7:42 pm

Príspevok od používateľa kubik »

Pro pochopení je dobrý film Peníze jako dluh--

http://911.yweb.sk/filmy.html#endgame
Naposledy upravil/-a kubik v Ne 01 06, 2008 6:54 pm, upravené celkom 1 krát.
Tibor
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 18 01, 2007 7:50 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tibor »

Ja by som práve neodporúčal pre pochopenie podobné videá. Pretože sú zideologizované, často (priamo, či nepriamo) ponúkajú "riešenie", ktoré je klasícké: hnusné banky, fuj, fuj, ja (my, oni) by sme to vedeli lepšie.
Ešte som nevidel také video, ktoré by ponúkalo čo i len náznak skutočného riešenia (pred tým dobre opísaného) problému.
Vždy to bolo o tom, že v podstate totožný systém by mal prevádzkovať nieko "morálny".

Keď však človek peňažný problém skutočne pochopiť, ideálne je nezaťažená reč čísel.
Potom, keď to človek prežuje (odporúčam aspoň mesiac), mal by sám pre seba "vyvodiť dôsledky", t.j. upraviť svoje "ekonomické" správanie.
Ak pravda nejakú úpravu po pochopení považuje za správnu.
Verím, že trh je prirodzený, existuje aj v Severnej Kórei. A preto verím, že raz sa presadí aj v EÚ a v USA
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

pozrel som si to video, lebo som už videl ďalší odkaz na neho inde. Trošku mi tam vadí to vytváranie peňazí z ničoho. Ono je to vytváranie peňazí z ničoho vždy. Peniaze sú vždy len poukážky a je jedno či je to vo forme koráliek, zlata alebo bankoviek.
Strašne tam zveličujú to vytváranie peňazí z dlhu. No keby všetko mali kryť papierové peniaze, tak by boli vytvárané z papieru, alebo zo zlata, pierok, koráliek. Rozdiel v tom nie je.
Problém je skôr regulácia peňazí v obehu. Dnes sa reguluje množstvo peňazí v obehu úrokovými sadzbami, reguláciou bánk, atď. Je už len vecou názoru, či je lepšie regulovať objem zásobami komodity, alebo reguláciou centrálnej banky. A keď teda reguláciou centrálnej banky, tak je zase otázka kedy znižovať, zvyšovať sadzby sprísniť, uvolniť kritériá kapitálovej primeranosti.
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"