Royal Bank of Scotland
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: Royal Bank of Scotland
No, nějak mi akorát není jasný, za kolik by ti prodali bezcenný práva (pokuds na ně nereflektoval do konce lhůty, tak už pak byly nepoužitelný pro fšecky, ne?).
nevedeli mi povedat kedy, za kolko ani na akej burze mi ich predaju (alebo nejaky ich makler). Ale myslim , ze posledny den obchodovania t.j. 6.6.2008 bola posledna cena 50 pencí za tie práva. Takze do posledneho dna mali nejaku cenu.
To jo. Jenže, dejme tomu, že ses mohl vymáčknout do 12:00 (kdy končila platnost těch práv). Před 12:00 je prodat nemohli, pač nevěděli, estli se nevymáčkneš, a po 12:00 už ty práva neměly žádnou hodnotu, pač jich bylo možný využít jen do 12:00. Takže technicky mi není jasný, jak by se to provedlo. 
-
hengrslocht
- Dátum registrácie: Št 19 07, 2007 7:05 pm
U BJ jsem zadal pokyn pro prodej prav stejne jako bych prodaval jiny cenny papir. FIO si asi posunulo vnitrni uzaverku pro pokyny od klientu, aby pak melo cas na prodej tech prav, o ktere nikdo neprojevil zajem. Ale nejsem klientem FIO, proto rikam ASI...
Trochu mě akorát naštvalo, že když to byla "vina" RBS, tak poplatky (mastný) sme museli nést my. Ať už sme ty práva prodali nebo upsali nový akcie.
- kadu
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 14 05, 2007 10:06 pm
- Kontaktovať používateľa:
Ja s tema pravama nedelal nic FIO me reklo, ze kdyz je necham propadnout tak je HBOS proda na trhu.. Tak jsem zvedavej co se bude dit. ja chtel totiz samozrejme cash... a zbavit se toho jednou pro vzdy..Ferin007 napísal:Trochu mě akorát naštvalo, že když to byla "vina" RBS, tak poplatky (mastný) sme museli nést my. Ať už sme ty práva prodali nebo upsali nový akcie.
Jsem aktivni prevazne na nasem webu v sekci - forum pro-investory.cz
takze Kadu si na tom tak ako ja....
Este upresnim pre Ferina: do 28.5.2008 11.00 som mal oznamit Fio, ci chcem kupit "nove" akcie, alebo chcem predat prava. Oznamil som im, ze chcem predat prava. Na to mi povedali, ze tie prava sa mi predaju automaticky( kedy, kde a ako nevedeli povedat. Predpokladam , ze sa mali predat do 6.6. 12.00 )
Este upresnim pre Ferina: do 28.5.2008 11.00 som mal oznamit Fio, ci chcem kupit "nove" akcie, alebo chcem predat prava. Oznamil som im, ze chcem predat prava. Na to mi povedali, ze tie prava sa mi predaju automaticky( kedy, kde a ako nevedeli povedat. Predpokladam , ze sa mali predat do 6.6. 12.00 )
OK. Brokerjet to tam totiz mel napsany dost zmatene. Neco v tom smyslu, ze se to sice pokusi prodat, ale nic negarantuji a muze se stat, ze to propadne, jako bezcenny.
- kadu
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 14 05, 2007 10:06 pm
To se samozrejme muze stat.. Pokud o ne nebude zajem... ale je to mene pravdepodobne..Ferin007 napísal:OK. Brokerjet to tam totiz mel napsany dost zmatene. Neco v tom smyslu, ze se to sice pokusi prodat, ale nic negarantuji a muze se stat, ze to propadne, jako bezcenny.
Jsem aktivni prevazne na nasem webu v sekci - forum pro-investory.cz
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
Dnes som ich tusim videl predavat po 1.56 na NYSE.Najväčší pokles zaznamenali počas obchodovania akcie v bankovom sektore. Akcie Commerzbank si odpísali 14 %, akcie Barclays klesli o 9 % a Lloyds o 13 %.
Obrovskú stratu však utrpeli akcie bánk Royal Bank of Scotland a HBOS, ktoré spadli v priebehu obchodovania až o približne 40 %.
Britská vláda čiastočne zoštátni osem bánk
Vláda schválila pomoc celkovo až ôsmim bankám. Konkrétne ide o Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland a Standard Chartered. Na oplátku musia banky splniť isté požiadavky týkajúce sa podpory malého podnikania, hypoték a príliš vysokých platov predstaviteľov jednotlivých bánk.
http://ekonomika.sme.sk/c/4113822/sef-m ... ebolo.html
Ladis ty to este stale drzis?
Kolko si predpokladal tu dividendu od nich?
Neoplati sa ti to teraz dokupit? Teraz za 10tisic EUR kupis tolko co nedavno za 100tisic.
S Ladisem bysme měli spíš soucítit. Pokud stále neochvějně drží ty svý britský banky, tak nebude mít ani na důchod v českým domově důchodců, natož na španělským pobřeží.
Tak co, Ladis, fakt sem zvědavej, estli držíš? Já se na RBS taky svezl.
Tak co, Ladis, fakt sem zvědavej, estli držíš? Já se na RBS taky svezl.
Tak, zprávy z minulého týdne jsou již potvrzené. Stát převezme většinovou kontrolu na RBS a HBOS údajně v pondělí ráno - http://ekonomika.ihned.cz/c1-28990140-b ... -v-bankach.
Je nutno dodat, že honzajs měl pravdu, když před časem uvedl, že vítězů bude jen pár a RBS mezi nimi asi nebude. Včera jsem se díval na Ladisovu stránku. Údaje aktualizované, své strategie se držel, což je učebnicově správně. Osobně si myslím, že Ladis má v mnohém pravdu. Nicméně, nyní moderní teorie portfolia a pravidelné investování selhávají. To mi potvrzuje i četba Zertifikate Journalu, kde jsou víceméně s radami a doporučeními také v koncích.
Takže, hledat firmy se silným cash-flow nebo ty, kterým se podaří levné akvizice ?
Je nutno dodat, že honzajs měl pravdu, když před časem uvedl, že vítězů bude jen pár a RBS mezi nimi asi nebude. Včera jsem se díval na Ladisovu stránku. Údaje aktualizované, své strategie se držel, což je učebnicově správně. Osobně si myslím, že Ladis má v mnohém pravdu. Nicméně, nyní moderní teorie portfolia a pravidelné investování selhávají. To mi potvrzuje i četba Zertifikate Journalu, kde jsou víceméně s radami a doporučeními také v koncích.
Takže, hledat firmy se silným cash-flow nebo ty, kterým se podaří levné akvizice ?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Neviem čo má moderná teória portfólia spoločná s Ladisom. Tá je predsa o investovaní do trhu a nie fokuse na jednotlivé akcie. Pravidelné investovanie nikdy neselže, pokiaľ sa trhy vrátia na pôvodné úrovne o 10-15 rokov. Krízy tu vždy boli a vždy budú, ale dôležitý je dlhodobý rastový trend svetového HDP. Z toho plynie aj dlhodobý rastový trend ziskovosti podnikov a z toho zase rast akcií.moderní teorie portfolia a pravidelné investování selhávají.
Ak by sme si mysleli niekedy mysleli, že krízy neprídu, tak zabudneme na priemerovanie ceny a pravidelné investovanie. Pretože v tom prípade by sme sa okradli o vyššie výnosy.
Pokles akcií netrvá ešte ani rok, tak neviem prečo by sme to mali nadobro zabaliť. Ak by sa trhy nikdy nemali otočiť, tak rovno môžeme ísť do shortu už navždy a zarobíme majland.
Ladisova chyba nebola v tom, že by nefungovalo priemerovanie ceny atď., ale to že takmer všetko vrazil do bánk. Neviem či tu bol ešte niekto kto takmer všetko vrazil do jedného sektoru. Takých bude málo.
- Honzajs
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 13 01, 2007 9:58 am
Podle mne jsou dnes již prakticky mrtvé 2 kdysi nosné teorie financí:
1. TEORIE EFEKTIVNÍCH TRHŮ
2. TEORIE PORTFOLIA
Důvodem jsou dnes naprosto nereálné předpoklady, které jsou zabudovány v samotných základech obou teorií.
Doporučuji následující článek + diskusi pod ním
http://www.finmag.cz/clanek/7298/
Pravidelné investování má smysl v okamžiku, kdy máte dostatečně dlouhý horizont - dnes bych mluvil o alespoň 5-7 letech.
Pro dlouhodobé investice - pokud máte horizont raději 10 a více let. S kratším horizontem bych se dnes investicím vyhnul úplně.
1. TEORIE EFEKTIVNÍCH TRHŮ
2. TEORIE PORTFOLIA
Důvodem jsou dnes naprosto nereálné předpoklady, které jsou zabudovány v samotných základech obou teorií.
Doporučuji následující článek + diskusi pod ním
http://www.finmag.cz/clanek/7298/
Pravidelné investování má smysl v okamžiku, kdy máte dostatečně dlouhý horizont - dnes bych mluvil o alespoň 5-7 letech.
Pro dlouhodobé investice - pokud máte horizont raději 10 a více let. S kratším horizontem bych se dnes investicím vyhnul úplně.
Honzajs napísal:1. TEORIE EFEKTIVNÍCH TRHŮ
ono to je skorej naopak, vsetci prerobili gate. ak by to bolo opacne a nejake informacie by neboli zaratane v cenach, tak by najlepsi investori zarabali o 106.. a vieme co tento rok zarobili najlepsi investori.The efficient-market hypothesis states that it is impossible to consistently outperform the market by using any information that the market already knows, except through luck.
tato kriza skorej ukazuje opak = ked ani najlepsi nevedia zarobit, pre ostatnych (investorov) nema absolutne ziaden zmysel zaoberat sa akciami (aktivnou spravou)
Pokles (pád) akcií už trvá rok a půl. Od začátku jara 2007.filip glasa napísal: Pokles akcií netrvá ešte ani rok, tak neviem prečo by sme to mali nadobro zabaliť.
S jednou krátkou korekcí v létěúna začátku podzimu 2007.
1. Spojil jsem to s Ladislavem proto, ze je nyní úplně jedno jak je portfolio složeno, respektive je úplně jedno, zda byly vybrány nějaké akcie dle fundamentu a jejich poměr v portfoliu byl určen dle minulých volatilit nebo zda celý postup by použit pro nějaké certifikáty (sektory, regiony) nebo zda byla investice v nějakém world indexu nebo zda byly investice rozloženy jinak. Je o to, že určení rizika na základě minulých volatilit se minulo účinkem. Prostě představa, že sice nejsme schopni řídit výnos, ale jsme schopni řídit riziko byla mylná. Je nutné hledat jiné cesty k určení rizika. Nicméně MTO má, alespoň pro mě, jeden zajímavý poznatek i nadále. A to, že přidání složky s vyšším rizikem může snížit riziko celku.filip glasa napísal: Neviem čo má moderná teória portfólia spoločná s Ladisom. Tá je predsa o investovaní do trhu a nie fokuse na jednotlivé akcie. Pravidelné investovanie nikdy neselže, pokiaľ sa trhy vrátia na pôvodné úrovne o 10-15 rokov.
2. Pravidelné investování a dlouhý časový horizont je správná věc. Nicméně, když člověk předpokládá bublinu je lepší z trhu odejít vždy odejít. Nemá to nic společného s časování trhu, tj. hledáním vrcholu nebo dna. Prostě někdy je dobré opustit pravidla a strategii. Toto žádné spořící programy neřeší, resp. řeší tak, že je vhodné nějakou dobu před důchodem opustit akcie, což je nedostatečné.
Problém je, že ten, kdo praktikuje pravidelný investování, většinou asi žádnou bublinu neodhalí. Když ji odhalí, bývá už pozdě.
Vždycky do něho 50 % analytiků vrká "akcie porostou" a 50 % "akcie spadnou". Tak co si vybrat.
Navíc obyčejný splasknutí bubliny ve formě korekce - to je právě základ pravidelnýho investování, proč by měl pak z trhu odcházet??
To, co se děje teď, nepredikoval skoro(!) ani Honzajs ve svých nejčernějších scénářích. A to je co říct!
Takže jakýpak "odejít z trhů"??
Po bitvě je každej generál.
Vždycky do něho 50 % analytiků vrká "akcie porostou" a 50 % "akcie spadnou". Tak co si vybrat.
Navíc obyčejný splasknutí bubliny ve formě korekce - to je právě základ pravidelnýho investování, proč by měl pak z trhu odcházet??
To, co se děje teď, nepredikoval skoro(!) ani Honzajs ve svých nejčernějších scénářích. A to je co říct!
Takže jakýpak "odejít z trhů"??
Po bitvě je každej generál.
- Honzajs
- Guru Member ****
prostě jsem si je netroufl dát písemně.Ferin007 napísal: To, co se děje teď, nepredikoval skoro(!) ani Honzajs ve svých nejčernějších scénářích. A to je co říct!![]()
Schválně, hodím je do nového tématu
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
to nie je ich účel predsa. Je to pasívna správa, ktorá má po tých 20-30 rokoch dosiahnuť priemerný výnos. Keď chceš odísť z trhu a vrátiť sa až po obrate trendu, tak jednoducho časuješ. Jednak to nemusíš odhadnúť a jednak je to už aktívna správa portfólia a snaha o nadvýnos. Ináč o trafenie dna sa nesnažia ani aktívne spravované akciové fondy, tak prečo by sa o to mali snažiť pasívne riadené portfóliá fondov.Toto žádné spořící programy neřeší, resp. řeší tak, že je vhodné nějakou dobu před důchodem opustit akcie, což je nedostatečné.
S takýmito poklesmi a krízami sa treba naučiť žiť a brať to ako súčasť investovania aj života.
- Honzajs
- Guru Member ****
A nemusí být vždy bezpodmínečně ztrátovéfilip glasa napísal: S takýmito poklesmi a krízami sa treba naučiť žiť a brať to ako súčasť investovania aj života.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Presne tak, dá sa na tom slušne zarobiť. Lenže človek nesmie byť nikdy niekde uprostred, ale dosť vyhranený. Či už bear, alebo bull, ale každopádne na doraz. Kto je v strede a trošku shortuje, trošku longuje bude niekde blízko nuly.
- Honzajs
- Guru Member ****
RBS upisuje 20 mld GBP - 15 mld v kmenových a 5 mld v preferenčních akciích
Emisní cena kmenových akcií při úpisu bude 65,5 p
Stát garantuje 100% úpis. Co neupíší investoři, upíše stát.
http://ftalphaville.ft.com/blog/2008/10 ... teps-down/
Podíl státu tedy nemusí bát tak vysoký, jak to nejdříve vypadalo.
Ochotu investorů zúčastnit se úpisu bude lakmusovým papírkem.
Definitivní podmínky by měly být známy zítra.
Emisní cena kmenových akcií při úpisu bude 65,5 p
Stát garantuje 100% úpis. Co neupíší investoři, upíše stát.
http://ftalphaville.ft.com/blog/2008/10 ... teps-down/
Podíl státu tedy nemusí bát tak vysoký, jak to nejdříve vypadalo.
Ochotu investorů zúčastnit se úpisu bude lakmusovým papírkem.
Definitivní podmínky by měly být známy zítra.
no, mudrejsi z toho nie som. Co myslite budu v buducnosti este riedit kapital, alebo sa oplati uz kupit pri tejto cene ( akcept rizika)? Asi vsetko závisí od ceny nehnutelností, ze?
Nikde jsem nenašel, kdy ten nový úpis bude probíhat. Beru to jako dobrou šanc naředit. Nemáte někdo tuto informaci?
Olda
OK, záleží jak se na to díváš. Nepsal jsem nic o trefování dna nebo vrcholu. Můj příspěvek byl v zásadě o tom, zda raději neopustit trh ve chvíli, kdy jsou zcela zjevné indikátory možného přehřátí (např. vysoká P/E, dvouciferná tempa zisků,... růst M1 - M3, .. růst objemů na trhu s deriváty apod.) a vzdát takto možného výnosu do konce trendu právě proto, že nedokážu odhadnout, kdy se trend otočí. Je klidně možné, že korekce přijde až za rok. Obráceně to platí pro současnou situaci ...filip glasa napísal: to nie je ich účel predsa. Je to pasívna správa, ktorá má po tých 20-30 rokoch dosiahnuť priemerný výnos. Keď chceš odísť z trhu a vrátiť sa až po obrate trendu, tak jednoducho časuješ. Jednak to nemusíš odhadnúť a jednak je to už aktívna správa portfólia a snaha o nadvýnos. Ináč o trafenie dna sa nesnažia ani aktívne spravované akciové fondy, tak prečo by sa o to mali snažiť pasívne riadené portfóliá fondov.
S takýmito poklesmi a krízami sa treba naučiť žiť a brať to ako súčasť investovania aj života.
... např. je otázkou, zda právě pro dlouhodobého investora není právě RBS dobrou investicí. RBS již prošla navýšením kapitálu na jaře, provádí restrukturalizaci .... Jistotou i rizikem zároveň (naředění) je plánované navýšení kapitálu garantované vládou VB. Nemáte někdo více informací ?
PS: Podíl aktiv a vlastního kapitálu vybraných bank k 30.6.08. Z tohoto pohledu vypadala RBS dobře, nicméně poměr byl ovlivněn jarním úpisem akcií.
30-Jun-08 2007
======================================
UBS 46.9 63.9
ING Group 48.8 35.3
HSBC Holding 20.1 18.4
Barclays Bank 61.3 52.7
BBV Argentaria 20.1 18.6
Deutsche Bank 52.5
Fortis 33.3 26.4
KBC 24.4 20.5
Lloyd's TSB 34.1 31.0
RBS 18.8 21.8
Credit Agricole 40.5 34.8
BNP Paribas 36.1 31.5
Credit Suisse 33.4 31.5
Zdroj: http://www.voxeu.org/index.php?q=node/1669
- Honzajs
- Guru Member ****
Ty páky (třeba 30 i více) jsou obrovské.
Při páce 30 stačí 3,3% ztráty na aktivech a máme vlastní kapitál na nule. Pak se nedivme, že banky dopadají, jak dopadají
Při páce 30 stačí 3,3% ztráty na aktivech a máme vlastní kapitál na nule. Pak se nedivme, že banky dopadají, jak dopadají
Kdybys toto udělal, takfilipx napísal: Můj příspěvek byl v zásadě o tom, zda raději neopustit trh ve chvíli, kdy jsou zcela zjevné indikátory možného přehřátí (např. vysoká P/E, dvouciferná tempa zisků,... růst M1 - M3, .. růst objemů na trhu s deriváty apod.) a vzdát takto možného výnosu do konce trendu právě proto, že nedokážu odhadnout, kdy se trend otočí. Je klidně možné, že korekce přijde až za rok. Obráceně to platí pro současnou situaci ...
1) Můžeš přijít o největší zisky (jak sám uvádíš). Například na "krach" Číny plno lidí upozorňovalo v době, kdy jí největší boom teprve čekal. Třeba Kohout, Traxler atd.
2) Naopak, pak bys pravděpodobně nastoupil do trhu v korekci/po jejím skončení na jaře 2007 s vědomím, že je to ona kýžená ozdravná korekce. A ejhle, on to začátek medvědího trhu.
OK, tvoje i Filipovi názory beru. (Nicméně, na jaře 2007 se fundamentální ocenění nijak výrazně neměnilo...)Ferin007 napísal: Kdybys toto udělal, tak
1) Můžeš přijít o největší zisky (jak sám uvádíš). Například na "krach" Číny plno lidí upozorňovalo v době, kdy jí největší boom teprve čekal. Třeba Kohout, Traxler atd.
2) Naopak, pak bys pravděpodobně nastoupil do trhu v korekci/po jejím skončení na jaře 2007 s vědomím, že je to ona kýžená ozdravná korekce. A ejhle, on to začátek medvědího trhu.
No právě. O důvod víc do toho vlézt.filipx napísal:OK, tvoje i Filipovi názory beru. (Nicméně, na jaře 2007 se fundamentální ocenění nijak výrazně neměnilo...)
Na jak dlouho ? Vždyť přece ocenění, které vychází z dvouciferných % růstů podnikových zisků není reálné, protože:Ferin007 napísal:
No právě. O důvod víc do toho vlézt.
1) Pak by neměl být problém růst HDP o 8 - 10%
2) Každý, kdo kdy pracoval v nějaké firmě ví, jak strašně těžké je zvedat výkon bez nějaké zásadní změny v technologii. To vede k tomu, že nakonec je růst podnikových zisků tažen úsporami a pak, když už není na čem šetřit je konec a musí se hledat jiné přístupy ...
OK. Takže pokud to chápu dobře, nahrhovals vystoupit z investice nikoliv proto, že by byly drahý akcie (na základě různých poměrových ukazatelů jako P/E atd.), ale z důvodu přehřátí reálné ekonomiky bez ohledu na cenu akcií. Chápu to dobře?filipx napísal: Na jak dlouho ? Vždyť přece ocenění, které vychází z dvouciferných % růstů podnikových zisků není reálné, protože:
1) Pak by neměl být problém růst HDP o 8 - 10%
2) Každý, kdo kdy pracoval v nějaké firmě ví, jak strašně těžké je zvedat výkon bez nějaké zásadní změny v technologii. To vede k tomu, že nakonec je růst podnikových zisků tažen úsporami a pak, když už není na čem šetřit je konec a musí se hledat jiné přístupy ...
Vždyť obě věci spolu úzce souvisí.Ferin007 napísal: OK. Takže pokud to chápu dobře, nahrhovals vystoupit z investice nikoliv proto, že by byly drahý akcie (na základě různých poměrových ukazatelů jako P/E atd.), ale z důvodu přehřátí reálné ekonomiky bez ohledu na cenu akcií. Chápu to dobře?
Právě, že ne. Ani na maximech indexů tentokrát nebyly akcie nějak přeceněný (vzhledem k fundamentům). Z tohoto pohledu pak byl správný vstup do trhu na jaře nebo na podzim 2007, kdy byly ceny atraktivní. S funadamentama se nic nedělo a "každej" to bral za právě proběhlou ozdravnou korekci předchozího růstu.filipx napísal: Vždyť obě věci spolu úzce souvisí.
No právě, když se predikoval růst firemních zisků kolem 20% a pak se do přepočetlo do P/E, tak to opravdu nebylo předražené ...Ferin007 napísal: Právě, že ne. Ani na maximech indexů tentokrát nebyly akcie nějak přeceněný (vzhledem k fundamentům). Z tohoto pohledu pak byl správný vstup do trhu na jaře nebo na podzim 2007, kdy byly ceny atraktivní. S funadamentama se nic nedělo a "každej" to bral za právě proběhlou ozdravnou korekci předchozího růstu.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
to už závisí od tej či onej konkrétnej akcie. Pletieme dokopy trh aj jednotlivé kusy. Ja som za, že ak mám fond, tak s rastúcimi cenami akcií a PE trhu vyberám zisky a zvyšujem hotovosť. A s klesajúcimi cenami a klesajúcim PE zvyšujem pomer akcií / hotovosť. To pre prípad, že má niekto chuť na aktívnejšie riadenie portfólia.
Ale u jednotlivých akcií to tak neberiem. Tam môžu byť firmy a sektory, ktoré idú totálne proti sebe. Preto by som sa tam nezaoberal PE a rastom trhu.
Čo sa týka bánk, tak víťazi budú konzervatívnejšie banky s minimom páky a veľkými depozitmi. Tie by mohli poskupovať krachujúce banky a časti biznisov padajúcej konkurencie (nie je z mojej hlavy).
Teoreticky medzi ne patria stredoeurópske banky, ale tie sú zase na skupovanie malé a hlavne väčšina z nich patrí do minimálne európskych skupín, kde matky majú problémy.
Ale u jednotlivých akcií to tak neberiem. Tam môžu byť firmy a sektory, ktoré idú totálne proti sebe. Preto by som sa tam nezaoberal PE a rastom trhu.
Čo sa týka bánk, tak víťazi budú konzervatívnejšie banky s minimom páky a veľkými depozitmi. Tie by mohli poskupovať krachujúce banky a časti biznisov padajúcej konkurencie (nie je z mojej hlavy).
Teoreticky medzi ne patria stredoeurópske banky, ale tie sú zase na skupovanie malé a hlavne väčšina z nich patrí do minimálne európskych skupín, kde matky majú problémy.