Pravidelné sporenie - COST AVERAGING EFFECT
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Re: Pravidelné sporenie - COST AVERAGING EFFECT
Mám spočítaný na tom fonde výnos pri sporení na 80 rokov. Ten bol o niečo vyšší ako jednorázovka a to 5,3% p.a. Keď sa na to pozriem takto zjednodušene, tak index mi mal dať 5+4 = 9%( rast + dividenda) čiže asi 3,5-4% odídu v reálnom fonde na transakčné poplatky a na poplatky za správu.
Robím ešte všetky 20 ročné úseky z toho obdobia, čiže tam bude 60 rôznych období s rôznymi výnosmi. Hodím sem potom ten excel na kontrolu, lebo som niekde mohol urobiť chybu. Potom z toho vyvodíme nejaké závery.
Robím ešte všetky 20 ročné úseky z toho obdobia, čiže tam bude 60 rôznych období s rôznymi výnosmi. Hodím sem potom ten excel na kontrolu, lebo som niekde mohol urobiť chybu. Potom z toho vyvodíme nejaké závery.
-
jozef.puchon
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 24 02, 2008 11:28 am
nedali by sa spravit aj 30-ročné cykly?filip glasa napísal:Mám spočítaný na tom fonde výnos pri sporení na 80 rokov. Ten bol o niečo vyšší ako jednorázovka a to 5,3% p.a. Keď sa na to pozriem takto zjednodušene, tak index mi mal dať 5+4 = 9%( rast + dividenda) čiže asi 3,5-4% odídu v reálnom fonde na transakčné poplatky a na poplatky za správu.
Ak to je pracne a budu v exceli dostatocne udaje, tak si to spravim, ja len tak,ked uz to robis.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
prikladám prvú tabuľku.
1. pre zjednodušenie som vybral len jednu cenu podielu pre každý rok v rovnaký deň, prípadne najbližší dostupný kurz.
2. každý rok sa investovalo rovnako 100 USD
3. použil som excel funkciu XIRR, ktorá vypočíta vnútornú výnosnosť pre zadaný cashflow.
4. na prvom hárku je celé sporenie - 80 rokov
5. na ďalších sú vždy 20 ročné sporenia
Pokial by tam boli nejaké chyby, tak upravím výpočet a potom urobím verziu s 30 rokmi a so vstupnými poplatkami.
Čo sa týka toho, že mesačné nákupy by boli reprezentatívnejšie, tak to je pravda, ale výnosom by to pohlo o nejaké desatinky. Z 5% by to 10% rozhodne neurobilo.
Ako písal nižšie, tak výnos za celé obdobie (81 rokov) bol 5,3% p.a.
1. pre zjednodušenie som vybral len jednu cenu podielu pre každý rok v rovnaký deň, prípadne najbližší dostupný kurz.
2. každý rok sa investovalo rovnako 100 USD
3. použil som excel funkciu XIRR, ktorá vypočíta vnútornú výnosnosť pre zadaný cashflow.
4. na prvom hárku je celé sporenie - 80 rokov
5. na ďalších sú vždy 20 ročné sporenia
Pokial by tam boli nejaké chyby, tak upravím výpočet a potom urobím verziu s 30 rokmi a so vstupnými poplatkami.
Čo sa týka toho, že mesačné nákupy by boli reprezentatívnejšie, tak to je pravda, ale výnosom by to pohlo o nejaké desatinky. Z 5% by to 10% rozhodne neurobilo.
Ako písal nižšie, tak výnos za celé obdobie (81 rokov) bol 5,3% p.a.
- Prílohy
-
- pio.xls
- sporenie do Pioneer Fund 80 rokov.
- (344.69 KiB) 414 stiahnutí
-
jozef.puchon
- Gold Member **
zaujimave cisla, povedal by som dost pochmurne.
Dalo by sa ti vyskusat aspom jedno pochmurnejsie obdobie,kludne aj posledne, analyzovat na mesacnej baze?
Dalo by sa ti vyskusat aspom jedno pochmurnejsie obdobie,kludne aj posledne, analyzovat na mesacnej baze?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
pochmúrno to rozhodne nie je. Pozri si prvé roky 1928-30: napriek veľkej hospodárskej kríze (v skutočnosti aj vďaka nej) boli výnosy veľmi slušné.
To by sa fico, tomanová, kouřil aj sulík čudovali aký dopad by mala kríza spojená s dosť hlbokým prepadom trhov na sporiteľov v II pilieri.
Pre sporiteľa je dobrý značný pokles a potom strmý rast (ako pri tej kríze), alebo dlhodobý rastový trend po celé obdobie.
Zlé je prešlapovanie na mieste ( 60-70 roky) a 20-30 ročný pokles.
To by sa fico, tomanová, kouřil aj sulík čudovali aký dopad by mala kríza spojená s dosť hlbokým prepadom trhov na sporiteľov v II pilieri.
Pre sporiteľa je dobrý značný pokles a potom strmý rast (ako pri tej kríze), alebo dlhodobý rastový trend po celé obdobie.
-
jozef.puchon
- Gold Member **
ale ved samozrejm,ze aj vdaka nej. Aby DCA dobre fungovalo, tak je dolezita vysoka volatilita plus trhy musia klesat,aby si nakupoval lacno, alebo velmi dlhodobo rastlo. To vsetko viemefilip glasa napísal:pochmúrno to rozhodne nie je. Pozri si prvé roky 1928-30: napriek veľkej hospodárskej kríze (v skutočnosti aj vďaka nej) boli výnosy veľmi slušné.
Podla mna by ale mesacne analyza znacne zmenila vysledok.
A pochmurne to rozhodne je! Neviem ako velmi si v kontakte s prognozami a predikciami,ale od 50 roku nikdy nevidiem 10% zhodnotenie p.a.
Tvoje udaje su uz ocistene od poplatkov,alebo udaje zohladnuju aj poplatky?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
zatiaľ som tie vstupné poplatky nechal tak. Časom to dorobím aby bolo vidieť koľko uberú z výnosu. Čo sa týka tých mesačných, tak by som si ilúzie nerobil. Jonatanus sem už niekde raz dal štúdiu, ktorá porovnávala vklady na začiatku roka vs. mesačné a tie na začiatku roka to vyhrali.
Urobím posledných 20 rokov aj mesačne, lebo tieto údaje sú tuším dostupné aj z yahoo priamo v exceli (niektoré podielové fondy sa predávajú aj cez burzu). Ale z 5% to 10% logicky nemôže urobiť.
Treba si uvedomiť, že 10% p.a. by bol veľmi slušný výnos vzhľadom na to, že sa bavíme o fondoch a nie o indexoch. Oproti indexom sa vo fondoch objavujú jednak poplatky za správu a jednak náklady na nákup CP. V indexoch navyše nie je zahrnutý zánik firiem, tam sa akcie len "vymenia".
Je to len snívanie o ako tak bezpečných a bezpracných 10% výnosoch ak:
- svetová ekonomika stúpa 4%
- ziskovosť firiem rastie cca 6%
- návratnosť kapitálu firiem 10% je už považovaná za dosť dobrú
Urobím posledných 20 rokov aj mesačne, lebo tieto údaje sú tuším dostupné aj z yahoo priamo v exceli (niektoré podielové fondy sa predávajú aj cez burzu). Ale z 5% to 10% logicky nemôže urobiť.
Treba si uvedomiť, že 10% p.a. by bol veľmi slušný výnos vzhľadom na to, že sa bavíme o fondoch a nie o indexoch. Oproti indexom sa vo fondoch objavujú jednak poplatky za správu a jednak náklady na nákup CP. V indexoch navyše nie je zahrnutý zánik firiem, tam sa akcie len "vymenia".
Je to len snívanie o ako tak bezpečných a bezpracných 10% výnosoch ak:
- svetová ekonomika stúpa 4%
- ziskovosť firiem rastie cca 6%
- návratnosť kapitálu firiem 10% je už považovaná za dosť dobrú
-
jozef.puchon
- Gold Member **
ak to teda spravne chapem, v tvojich vysledkoch vynosy este nie su ocistene ani od spravcovskych poplatkov?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
správcovské poplatky áno, lebo cena podielu ( akcie v tomto prípade - tak to vedú v USA) už tieto poplatky zahŕňa. Ale mňa zaujímalo ako to bude vypadať ak sa zohľadnia ešte "vstupne poplatky", lebo tie samozrejme vo výnosoch nie sú. A investor sa im pri tých malých sumách nevyhne ani ich nezníži.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
http://www.penize.cz/42872-pravidelna-i ... opadu-trhu
velmi dobre vysvetlené pravidelné investovanie
velmi dobre vysvetlené pravidelné investovanie
Lze proto říct, že pravidelné investice jsou zajímavé v dobách krizí. Jakmile se trhy zotaví, pravidelné investice dosahují zisku. V případě růstu trhů a následném poklesu funguje průměrování nákladů naopak: kupujeme draze a nakonec může investice skončit ve ztrátě. Ztrátám se dá ovšem zabránit. Je vhodné neinvestovat pouze šest let (jak je uvedeno v příkladu), ale po delší dobu a postupně vystupovat z akciových instrumentů do instrumentů konzervativních.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
poprosím, ak má niekto čas, nech sa mi kukne na tú tabulku na kontrolu, či je postup výpočtu správny.
funkcia XIRR potrebuje pre výpočet zadať stĺpec dátumov a k dátumu stĺpec tokov ( mínusové položky ako vklady, a plusové ako výber investície). V tomto prípade je len jedna plusová na konci.
Tá je spočítaná ako súčet podielov nakúpených každý rok krát cena podielu na konci obdobia.
Výsledok funkcie je to číslo napr. 0,05321 a v tej bunke je aj tá funkcia.
funkcia XIRR potrebuje pre výpočet zadať stĺpec dátumov a k dátumu stĺpec tokov ( mínusové položky ako vklady, a plusové ako výber investície). V tomto prípade je len jedna plusová na konci.
Tá je spočítaná ako súčet podielov nakúpených každý rok krát cena podielu na konci obdobia.
Výsledok funkcie je to číslo napr. 0,05321 a v tej bunke je aj tá funkcia.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
idem sa nejako rozumne dopracovať k dátam. Lebo na pioneere to išlo jak z chlpatej deky. Na yahoo majú históriu od roku 1996 - takže porovnám posledných 12 rokov mesačne vs. ročne.Dalo by sa ti vyskusat aspom jedno pochmurnejsie obdobie,kludne aj posledne, analyzovat na mesacnej baze?
Ale nejaké hlboké rozdiely si od toho nesľubujem. Tie ročné nákupy sú robené na začiatku roka. Celkový trend je stúpajúci ( tých 5% ročne). Ak čiastku rozdelím a investujem mesačne, tak na poslednej decembrovej platbe strácam zúročenie takmer celého roka (čiťe o tých 5%). Takto by sa ten výnos ešte o máličko znížil. Ale na krátkych 10-20 ročných dátach to môže vyzerať inak.
to je viac menej jedno, lebo vysoká volatilita môže znamenať aj to, že cena stále osciluje okolo jednej hodnoty bez nejakého trendu. Samotná vysoká volatilita nič nezmôže. Rovnako môže byť aj nízka volatilita, ale výrazný a pravidelný trend, ktorý s výnosom pohne.tak je dolezita vysoka volatilita
Každopádne sporenie nemá význam porovnávať s jednorázovkou, lebo sporím preto, že nemám tú hotovosť na jednorázovú investíciu. Je to celkom iná situácia.
Čo má význam porovnávať je či jednorázovú investíciu investujem naraz, alebo ju rozložím na 1-3 roky. Je to defenzívna stratégia ak sa bojím poklesu. Tým pádom dlhodobo pôsobí negatívne, lebo všetci "veríme" že trhy budú z dlhodobého hľadiska rásť.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
prišiel som na prvú chybu. V tých cenách čo som si okopíroval z pioneeru nie je dividedna. Je to cena akcie toho fondu, ale dividendy v tom teda nie sú. Nemám ich odkiaľ zatiaľ získať. Tak tie prvé údaje sú bez započítania (a reinvestície dividend).
porovnal som obdobie 1996-2008 : to prvé ročné sporenie vs. mesačné sporenie:
ročné 2,34% p.a. ( edit: upravil som výpočet tak, aby vyplatenie podielov bolo v rovnakom dátume roku 2008 s rovnakou cenou a výsledok je 2,38%)
mesačné 2,37% p.a.
ešte sa pohrám s dividendami ak ich zoženiem
Zaujímavé je, že Pioneer udáva celkom iné čísla pre jednorázovú investíciu:
http://us.pioneerinvestments.com/misc/p ... abc_pr.pdf
1 Year 5 Years 10 Years od 1928
Class A 2/13/1928 Return before taxes –1.31 11.18 6.04 12.36
Return after taxeson distributions –2.51 10.60 5.33 8.81
Return after taxes
on distributions and sale of shares 0.71 9.73 5.07 8.71
Ešte k tej funkcii čo tam používam:
http://office.microsoft.com/sk-sk/excel ... 11051.aspx
porovnal som obdobie 1996-2008 : to prvé ročné sporenie vs. mesačné sporenie:
ročné 2,34% p.a. ( edit: upravil som výpočet tak, aby vyplatenie podielov bolo v rovnakom dátume roku 2008 s rovnakou cenou a výsledok je 2,38%)
mesačné 2,37% p.a.
ešte sa pohrám s dividendami ak ich zoženiem
Zaujímavé je, že Pioneer udáva celkom iné čísla pre jednorázovú investíciu:
http://us.pioneerinvestments.com/misc/p ... abc_pr.pdf
1 Year 5 Years 10 Years od 1928
Class A 2/13/1928 Return before taxes –1.31 11.18 6.04 12.36
Return after taxeson distributions –2.51 10.60 5.33 8.81
Return after taxes
on distributions and sale of shares 0.71 9.73 5.07 8.71
Ešte k tej funkcii čo tam používam:
http://office.microsoft.com/sk-sk/excel ... 11051.aspx
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
dividendy v tomto období urobia plus nejaké stotinky:porovnal som obdobie 1996-2008 : to prvé ročné sporenie vs. mesačné sporenie:
ročné 2,34% p.a.
mesačné 2,37% p.a.
mesačné sporenie aj s dividendami: 2,39 % p.a. ( v.s. 2,37 % p.a. bez dividend)
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
tak zatiaľ predbežný záver:
1. výsledky ročného sporenia na poslednom testovanom období boli veľmi podobné ako pri mesačnom sporení. Rozdiel v stotinách % nebudem riešiť.
ďalej teda robím iba s ročnými dátami.
2. Tie "pochmúrne výsledky" v xls tabuľke neobsahujú dividendy. Na poslednom období síce dividendy veľa neurobili, ale jednak v týchto nových časoch už dividendy nemali taký význam a boli nižšie, a jednak nejaká tá desatinka percenta v dividendách pred 10 rokmi nič nie je, ale pred 80 rokmi niečo urobí.
Čiže prerátam to sporenie (a zároveň aj jednorázovú 81 ročnú investíciu) od roku 1928 ešte raz aj s dividendami. Ak to nedosiahne úroveň okolo 10% ako uvádza pioneer, tak niekde robia oni, alebo ja chybu.
Mimochodom, prvý krát som to dosť pracne ťahal dáta z ich webu. nemajú to nejak extra dobre poriešené. Dividendy tam vôbec neboli. Tak som im napísal do tej Ameriky a poslali mi peknú tabuľku.
1. výsledky ročného sporenia na poslednom testovanom období boli veľmi podobné ako pri mesačnom sporení. Rozdiel v stotinách % nebudem riešiť.
ďalej teda robím iba s ročnými dátami.
2. Tie "pochmúrne výsledky" v xls tabuľke neobsahujú dividendy. Na poslednom období síce dividendy veľa neurobili, ale jednak v týchto nových časoch už dividendy nemali taký význam a boli nižšie, a jednak nejaká tá desatinka percenta v dividendách pred 10 rokmi nič nie je, ale pred 80 rokmi niečo urobí.
Čiže prerátam to sporenie (a zároveň aj jednorázovú 81 ročnú investíciu) od roku 1928 ešte raz aj s dividendami. Ak to nedosiahne úroveň okolo 10% ako uvádza pioneer, tak niekde robia oni, alebo ja chybu.
Mimochodom, prvý krát som to dosť pracne ťahal dáta z ich webu. nemajú to nejak extra dobre poriešené. Dividendy tam vôbec neboli. Tak som im napísal do tej Ameriky a poslali mi peknú tabuľku.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
http://www.penize.cz/42908-pravidelna-i ... ze-prodela
Pravidelná investice v 95 procentech případů poměrně slušně vydělává. Ve zbylých pěti procentech, kdy se investice dostala do ztráty, buď měl investor smůlu, nebo nedodržel zásadu, že na konci investičního období se peníze přesouvají do bezpečnějších aktiv.
-
jozef.puchon
- Gold Member **
problem je, ze nikto nepise kolko zaraba. Diky Filip za tie udaje uz som sa do toho pustil...len chcem to mat trochu reprezentativnejsie,tak som si toho zobral viac..takze to nejaky cas bude trvat.
Uz ma totiz unavuju reci o 10 %..ale budis mozno to tak je.....
Uz ma totiz unavuju reci o 10 %..ale budis mozno to tak je.....
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
-
Bebe
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Po 12 02, 2007 1:09 pm
Na hodnotu kapitálu má veľký vplyv aj inflácia. V rokoch okolo hospodárskej krízy bola inflácia v krátkom období v USA okolo 60% a v nemecku až 400%. Rovnako aj v období okolo druhej svetovej vojny. Pri porovnávaní spôsobov investovania či časovania je samozrejme tento parameter možné do určitej miery nanedbať.filip glasa napísal: .. roky 1928-30: napriek veľkej hospodárskej kríze (v skutočnosti aj vďaka nej) boli výnosy veľmi slušné..
Vedieť sa pozrieť na vec z viacerých uhlov, je pre mňa dôležitejšie, ako skalopevne zastávať určitý názor.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
tá inflácia a hyperinflácia sa týka skôr len Európy. V Amerike bola skôr deflácia:
http://inflationdata.com/inflation/Infl ... rentPage=5
Inflácia v USA vystrelila až počas vojny a po vojne na cca 10% a 14% v dvoch rokoch
Inflácia v USA vystrelila až počas vojny a po vojne na cca 10% a 14% v dvoch rokoch
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Zase sa vraciam k tomu Pioneer fondu. S novými dátami, ktoré obsahujú dividendy aj CAP GAIN (keďže cena akcie fondu je len NAV - čistá hodnota aktív) vyšiel výnos veľmi podobný ako keď som počítal len s NAV.
cca 5,3% p.a.
spôsob výpočtu:
1. ku každému dátumu je jeden záporný finančný tok: - 120 USD/rok (prípadne 30/kvartál a podobne)
2. na konci obdobia je jeden kladný finančný tok, nasporená suma: počet nakúpených podielov za celé obdobie * aktuálna cena
3. každé obdobie sa vypočíta, koľko podielov si za rovnakú sumu nakúpim: 120/NAV ( sporená čiastka / aktuálna cena)
4. zároveň sa spočíta koľko podielov si kúpim za dividendu a cap gain ( dividenda / NAV + cap gain / NAV )
5. ako som už písal, tak v roku 2008 sa spočítajú všetky nakúpené podiely za 80 rokov.
6. v bunke výnos je umiestnená funkcia XIRR ( percentuálny výnos je to číslo * 100)
Pre ilustráciu som tam urobil ešte aj stĺpec kde je dividendový výnos.
Je vidieť, že zo začiatku boli dividendy pekné a v dobe veľkej krízy by ešte niečo pridali k tomu slušnému výnosu. neskôr význam dividend klesol.
cca 5,3% p.a.
spôsob výpočtu:
1. ku každému dátumu je jeden záporný finančný tok: - 120 USD/rok (prípadne 30/kvartál a podobne)
2. na konci obdobia je jeden kladný finančný tok, nasporená suma: počet nakúpených podielov za celé obdobie * aktuálna cena
3. každé obdobie sa vypočíta, koľko podielov si za rovnakú sumu nakúpim: 120/NAV ( sporená čiastka / aktuálna cena)
4. zároveň sa spočíta koľko podielov si kúpim za dividendu a cap gain ( dividenda / NAV + cap gain / NAV )
5. ako som už písal, tak v roku 2008 sa spočítajú všetky nakúpené podiely za 80 rokov.
6. v bunke výnos je umiestnená funkcia XIRR ( percentuálny výnos je to číslo * 100)
Pre ilustráciu som tam urobil ešte aj stĺpec kde je dividendový výnos.
Je vidieť, že zo začiatku boli dividendy pekné a v dobe veľkej krízy by ešte niečo pridali k tomu slušnému výnosu. neskôr význam dividend klesol.
- Prílohy
-
- PIOII.xls
- (79.54 KiB) 229 stiahnutí
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
s dividendami je tam chyba. treba to prepočítať na počet podielov, pričom teraz je uvažovaná len dividenda na jeden podiel, aj keď ich už investor má viacej.
tento súbor je už opravený, ale nejako to tým výnosom moc nepohlo.
tento súbor je už opravený, ale nejako to tým výnosom moc nepohlo.
- Prílohy
-
- PIOII.xls
- (88.56 KiB) 229 stiahnutí
-
jozef.puchon
- Gold Member **
Ahojte,
Takze dokoncil som analyzu indexov a fondu pioneer.
V prilohe si mozete pozriet moj excel,ktory vypracoval moj kamarat Michal Pichna
1. Co sa tyka pravidelneho investovania tak pioneer dosiahol pri pravidelnom investovani 12,87 % pri jednorazovom 12,22%. Toto su udaje za cele obdobie.
2. Excel je spraveny velmi pruzne, mozete si hnev prvom liste zaznacit ake chcete vidiet obdobie a excel vam to prepocita vyhodi udaje, ukaze grafy.
3. Kto by mal zaujem o prepocty moze sa ozvat,ale je to dost zlozite. Spravit v exceli pruznost programu stoji kopec casu
4. Co sa tyka grafov tak ukazuju podla obdobia,kedy by ste zainvestovali kolko dosiahnut vo vasom zadanom horizonte.
5.Filip mozes si pozriet tvoj upraveny subor, mas ho tam pripnuty.
-v prvom liste si mozete zvolit obdobie,ktore chcete vidiet, je tam predefinovane 10, mozete to menit lubovolne, exel to prepocita
Clanok o vynosoch pride v dohladnej dobe. Vlajkova lod pioneeru je co sa tyka vynosov velka rarita.
Takze dokoncil som analyzu indexov a fondu pioneer.
V prilohe si mozete pozriet moj excel,ktory vypracoval moj kamarat Michal Pichna
1. Co sa tyka pravidelneho investovania tak pioneer dosiahol pri pravidelnom investovani 12,87 % pri jednorazovom 12,22%. Toto su udaje za cele obdobie.
2. Excel je spraveny velmi pruzne, mozete si hnev prvom liste zaznacit ake chcete vidiet obdobie a excel vam to prepocita vyhodi udaje, ukaze grafy.
3. Kto by mal zaujem o prepocty moze sa ozvat,ale je to dost zlozite. Spravit v exceli pruznost programu stoji kopec casu
4. Co sa tyka grafov tak ukazuju podla obdobia,kedy by ste zainvestovali kolko dosiahnut vo vasom zadanom horizonte.
5.Filip mozes si pozriet tvoj upraveny subor, mas ho tam pripnuty.
-v prvom liste si mozete zvolit obdobie,ktore chcete vidiet, je tam predefinovane 10, mozete to menit lubovolne, exel to prepocita
Clanok o vynosoch pride v dohladnej dobe. Vlajkova lod pioneeru je co sa tyka vynosov velka rarita.
- Prílohy
-
- PIOII-jozo.xls
- (642.39 KiB) 382 stiahnutí
-
jozef.puchon
- Gold Member **
kedze vidim,ze uz si par ludi stiahlo excel tak ho opisem poriadne:
- v prvom sheete si mozete zadat horizont na ako dlho chcete investovat (1,2,3, 5,10,15,17,20,30-rocne obdobia, lubovolne vami zadane). Excel automaticky prepocita aj pri pravidelnom aj pri jednorazovom investovani(sheet 2) vsetky udaje dostanete aky by bol priemerny vynos v zadanom horizonte
Analyzovanych je 285 udajov v rozmedzi rokov 1928 - 2008. Su v tom stvrocne, rocne udaje, je to presne take ako to poslali Filipovi z Pioneeru.
- grafy:
1. Ked sa pozriete na graf 1. Co hovori? Zadam si napriklad horizont 20 rokov. Na grafe si najdem rok 1928 pozriem na vynos a uvidim nieco nad 16% Co to znamena? Znamena to, ze keby ste zainvestovali na pravidelnej baze t.j na rocnej baze priemerneho investovania v roku 1928 tak v roku 1948 by ste dosiahli vynos 16,57%. Je pravda, ze sa neda urcit uplne presne, ze ide o rocne pravidelne investovanie, kedze ja som zobral vsetky data, ktore som dostal t.j aj stvrocne, polrocne a rocne, ale vysledok to velmi neovplyvni. Skor len minimalne.Toto totiz Filip vyriesil velmi dobre t.j ak islo o rocne zainvestovanie dal vklad 120 ak stvrocne tak len 30.
2. Histogram. Na grafe mozete vidiet zhrnutie vsetkych udajov a pekne rozdelene ako dopadli vsetky analyzovane napr. 20-rocne obdobia. Mozete tam vidiet, ze len v jednom 20 rocnom obdobi by ste pri pravidelnom investovani dosiahli min 7,91 % a v 8 pripadoch by ste dosiahli vynos v rozmedzi medzi 17,76 - 18,85%.
Vo vysledkovej tabulke vidite priemer za cele obdobie to je uplne to spodne cislo, prve cislo hovori ake bolo priemerne zhodnotenie vsetkych 20 rocnych obdobi a sigma je odchylka od priemeru.
Priemer 12,87%
Sigma 2,19%
Cele obdobie 12,87%
Keby ste mali otazky pytajte sa.
- v prvom sheete si mozete zadat horizont na ako dlho chcete investovat (1,2,3, 5,10,15,17,20,30-rocne obdobia, lubovolne vami zadane). Excel automaticky prepocita aj pri pravidelnom aj pri jednorazovom investovani(sheet 2) vsetky udaje dostanete aky by bol priemerny vynos v zadanom horizonte
Analyzovanych je 285 udajov v rozmedzi rokov 1928 - 2008. Su v tom stvrocne, rocne udaje, je to presne take ako to poslali Filipovi z Pioneeru.
- grafy:
1. Ked sa pozriete na graf 1. Co hovori? Zadam si napriklad horizont 20 rokov. Na grafe si najdem rok 1928 pozriem na vynos a uvidim nieco nad 16% Co to znamena? Znamena to, ze keby ste zainvestovali na pravidelnej baze t.j na rocnej baze priemerneho investovania v roku 1928 tak v roku 1948 by ste dosiahli vynos 16,57%. Je pravda, ze sa neda urcit uplne presne, ze ide o rocne pravidelne investovanie, kedze ja som zobral vsetky data, ktore som dostal t.j aj stvrocne, polrocne a rocne, ale vysledok to velmi neovplyvni. Skor len minimalne.Toto totiz Filip vyriesil velmi dobre t.j ak islo o rocne zainvestovanie dal vklad 120 ak stvrocne tak len 30.
2. Histogram. Na grafe mozete vidiet zhrnutie vsetkych udajov a pekne rozdelene ako dopadli vsetky analyzovane napr. 20-rocne obdobia. Mozete tam vidiet, ze len v jednom 20 rocnom obdobi by ste pri pravidelnom investovani dosiahli min 7,91 % a v 8 pripadoch by ste dosiahli vynos v rozmedzi medzi 17,76 - 18,85%.
Vo vysledkovej tabulke vidite priemer za cele obdobie to je uplne to spodne cislo, prve cislo hovori ake bolo priemerne zhodnotenie vsetkych 20 rocnych obdobi a sigma je odchylka od priemeru.
Priemer 12,87%
Sigma 2,19%
Cele obdobie 12,87%
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
kedy budeš robiť ten článok o výnosoch?
tabuľku som ešte nemal čas pozrieť, ale samozrejme vďaka za také dobré spracovanie. Ešte teda dodám, lebo tuším si o tom nepísal, že v mojej tabuľke bola chyba v tom, že som dividendy počítal len z podielov aktuálneho roku. Správne je treba pripočítať dividendy za všetky získané podiely do tej doby.
tabuľku som ešte nemal čas pozrieť, ale samozrejme vďaka za také dobré spracovanie. Ešte teda dodám, lebo tuším si o tom nepísal, že v mojej tabuľke bola chyba v tom, že som dividendy počítal len z podielov aktuálneho roku. Správne je treba pripočítať dividendy za všetky získané podiely do tej doby.
Akorát se trochu ztrácím v tom, co je p.a. a co je údaj za celý období. 1928-48 je výnos za dvacet let, ostatní % sou p.a.??jozef.puchon napísal:kedze vidim,ze uz si par ludi stiahlo excel tak ho opisem poriadne:
- grafy:
Priemer 12,87%
Sigma 2,19%
Cele obdobie 12,87%
-
jozef.puchon
- Gold Member **
ak narazas na moju tabulku,ktoru som tam uviedol:
horizont 20 rokov.
Priemer 12,87%
Sigma 2,19%
Cele obdobie 12,87%
1. Vsetky udaje su p.a, uplne vsetky.
2. Prvy udaj hovori, že priemer vsetkych 20 rocnych obdobi od roku 1928 az do 2008 je 12,87 % p.a
3. Sigma je jasna, odchylka od priemeru
4. Posledny udaj cele obdobie hovori o priemernom vynose za cele obdobie od roku 1928 - az 2008. T.j keby si investoval pravidelne ako som uz spominal napriklad kazdy rok(aj ked to nie je uplne presne, ale max par desatin odchylka)
Ak chces vediet udaj od roku 1928 az 1948 tak si to najdes bud v sheete 3 alebo sa pozries na prvy graf na x-os rok 1928 a prisluchaji udaj k tomu na y-osi. Vysledok 16,57 % je priemerny rocny vynos pri pravidelnom investovani od roku 1928 - 1948
Prvy sheet je pravidelne investovanie
Druhy sheet je jednorazove investovanie.
horizont 20 rokov.
Priemer 12,87%
Sigma 2,19%
Cele obdobie 12,87%
1. Vsetky udaje su p.a, uplne vsetky.
2. Prvy udaj hovori, že priemer vsetkych 20 rocnych obdobi od roku 1928 az do 2008 je 12,87 % p.a
3. Sigma je jasna, odchylka od priemeru
4. Posledny udaj cele obdobie hovori o priemernom vynose za cele obdobie od roku 1928 - az 2008. T.j keby si investoval pravidelne ako som uz spominal napriklad kazdy rok(aj ked to nie je uplne presne, ale max par desatin odchylka)
Ak chces vediet udaj od roku 1928 az 1948 tak si to najdes bud v sheete 3 alebo sa pozries na prvy graf na x-os rok 1928 a prisluchaji udaj k tomu na y-osi. Vysledok 16,57 % je priemerny rocny vynos pri pravidelnom investovani od roku 1928 - 1948
Prvy sheet je pravidelne investovanie
Druhy sheet je jednorazove investovanie.
Aha. Mě zmátl ten údaj 1928-1948. To mi přišlo p.a. docela hodně.
A taky to, že Filipovi vyšly ty p.a. o hodně nižší. A že by to bylo jenom těma dividendama se mně nezdálo.
A taky to, že Filipovi vyšly ty p.a. o hodně nižší. A že by to bylo jenom těma dividendama se mně nezdálo.
-
jozef.puchon
- Gold Member **
Clanok by som chcel spravit tento tyzden vidim to na vikend.filip glasa napísal:kedy budeš robiť ten článok o výnosoch?
A ano presne si to vystihol z dividendami.
A samozrejme nie je zaco, dost si mi pomohol s udajmi a tie vahy roznych casovych obdobi si vyborne vyriesil,aj ked matematici by nam tam drobnost vytkli ale zase ide o par desatin.
-
jozef.puchon
- Gold Member **
16,57 % p.a je samozrejme vysoke cislo,ale treba si uvedomit ake to bolo obdobie. Hospodarska kriza v 1929 t.j trhy vysokym tempom padli a potom sa zviechali velmi dlho postupne hore,takze cislo je celkom logicke.A toto je cislo z pravidelneho investovania pri jednorazovom to bolo nizsie jemneFerin007 napísal:Aha. Mě zmátl ten údaj 1928-1948. To mi přišlo p.a. docela hodně.
Jo, je pravda, ze jednorazova investice by dopadla o hodne tragicteji. Tady jsem si tu "pravidelnost" nevybavil. 
-
jozef.puchon
- Gold Member **
ani nie 12.70 % p.a
daj si ale 10 rocne obdobie a tam to uz bude markatne horsie v obdobi 1928 - 1938
daj si ale 10 rocne obdobie a tam to uz bude markatne horsie v obdobi 1928 - 1938
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
mne tá tabuľka funguje len s tým prvým zadaným číslom. Ak zmením obdobie, tak mi všetky výstupy vypíšu chybu.
-
jozef.puchon
- Gold Member **
aky pouzivas excel? mas pridane data analys? cez add
som si to stiahol a mne to funguje....musim porozmyslat....
este niekomu to nefunguje?
som si to stiahol a mne to funguje....musim porozmyslat....
este niekomu to nefunguje?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
aha, áno nemám finančnú analýzu. Mám novú inštaláciu a na toto som si nespomenul.
je to takto: nástroje-doplnky-analytické nástroje
je to takto: nástroje-doplnky-analytické nástroje
-
jozef.puchon
- Gold Member **
ano ano...ale nejako sipim,ze to nebude hlavny problem....
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Už dlhšie som rozmýšlal nad tým, že keď sme sa tu bavili o tom, že index rastie cca 5% p.a. a dividendy k nemu boli historicky na úrovni 4%, tak jednoduchým sčítaním tých čísel nedostaneme správny výsledok. Ak tie dividendy reinvestujem, tak tá dividenda zrazu podlieha nanovo zloženému úročeniu v ďalších obdobiach a výsledok by mal byť vyšší ako 5 + 4 = 9%.Filipovi vyšly ty p.a. o hodně nižší. A že by to bylo jenom těma dividendama se mně nezdálo.
V tej mojej predchádzajúcej tabuľke boli pri výplate dividend uvedený vždy aj dividend yield. Ten bol aspoň zo začiatku dosť vysoký. Ak samotný rast bol cca 5 % a dividenda ďalších 5%, tak pri reinvestovaní dividend by to malo vychádzať viac než 10 % p.a. Čiže tých 12 % p.a. je uveriteľných. Ale samozrejme nezohľadňuje vstupné poplatky do fondu ( a možno sa rátali aj pri reinvestícií dividend), ktoré napr. v 30-50tych rokoch boli dosť vysoké (čítal som, že v tej dobe nebolo zvláštne 8-9%). Povedzme, že dnes mohli klesnúť na 5%.
Oni to majú v Pioneere spočítané aj rôzne s distribučnými poplatkami, ale iba pre jednorázové investície. Pri sporení to urobí trošku viac, ale zas nie nejaké zásadné zníženie výnosu.
Skúsim ten tretí upravený list spočítať tak, že sa tam ešte zakalkulujú 5% distribučné poplatky.