lucas03 napísal:
Ozaj som si uvedomil ze toto je blbost

61% SP500 je total return, ale mojich 17.41% je XIRR, co je rocny zisk a pocita sa to z nepravidelnych transakcii. (Nepocita sa od zaciatku, ale kazda transakcia a dividendy osobitne pre kazdu akciu) A total return SP500 znamena, ze by som dal prvy den cely vklad a o 4 roky by som mal 60% plus, ale tak samozrejme neinvestujem.
Total return je výraz ked do zhodnotenia nezarátavaš len zhodnotenie z rastu ceny, ale aj ostatné výnosy, pri akciách sú to dividendy. Čiže na ročnej báze je to výnos indexu + dividendy. Ked tie dividendy reinvestuješ (teda neminieš) vzniká na viacročnej báze efekt zloženého úročenia ( úroky z úrokov...výnos z výnosu..).
Čiže výraz total return je správny pre index aj pre tvoje investovanie...pre jednorazovú investíciu, aj postupnú...
V tom zmysle máš pravdu, že keby si vložil na začiatku celú sumu do indexu ( ako portfolia akcii ) a všetky výnosy reinvestoval, tak máš za tie 4 roky +60%.
Pozrel som sa na tvoje výsledky ešte raz a naozaj - mýlil som sa: ten XIRR je relatívny výnos na ročnej báze.
Každá tvoja investícia je v inom čase a v inej veľkosti, takže relatívne zhodnotenia je cca
+17,4% p.a.
Total return indexu SP500 je za ten istý čas +13,6% p.a.
Čiže momentálne dosahuješ relatívny ročný výnos vyšší ako pri jednorazovej investícii.
Moje laické vysvetlenie:
V absolútnom vyjadrení je tvoj výnos +26% za 4 roky ( vložil si 23100 a máš teraz 29100).
V relatívnom vyjadrení je to 17,4% p.a. vzhladom na to, že si investoval postupne a nepravidelne.
Prečo je tvoj výnos 17,4% väčší ako 13,6% p.a. pri SP500 ?
Lebo v tvoj prospech zapracovalo priemerovanie cien ( DCA - Dollar-Cost averaging )
Inými slovami: mal si málo peňazí zainvestovaných, ked sa indexom darilo menej a teraz, keď tam máš 2 x viac peňazí ako v prvej polovici, akciové trhy vyskočili +30%.
Otázne je ale,
či by si rovnaký výnos, alebo aj lepší nedosiahol takými istými investíciami do etf SP500.
Lebo DCA funguje vždy, teda aj pri investícii do indexových etf. To ja neviem vypočítať...dalo by sa to spraviť iba ručne, keby si rovnaké sumy v rovnakých dátumoch vrazil do etf SP500.
Preto má tvoje portfólio pre mňa málo výpovednú hodnotu.
Graf je pekný, ale stúpa hlavne vkladmi, nie výnosom. My by sme potrebovali porovnávať, či je nejaká stratégia výnosnejšia ako obyčajný pasívny výnos indexu.
Ak si zvedavý na to, či je tvoj výnos lepší ako pasívna investícia do SP500, mohol by si to prepočítať.
Do budúcnosti by si to mohol robiť tak, že budeš viesť 2 portfólia:
jedno tvoje skutočné.
druhé benchmarkové , kde rovnaké investície vrazíš do indexového etf