poplatky + akciový spread

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
bedgo
Dátum registrácie: Ut 25 09, 2007 3:03 pm

poplatky + akciový spread

Príspevok od používateľa bedgo »

Chcem sa opýtať niekoho kto už reálne obchoduje ako je to s poplatkami a najmä so spreadom (rozdiel nákupnej a predaj nej ceny) pri akciách?
Viem, že pri vykonaní jedného príkazu (nákup alebo predaj) sa platia okrem komisie aj rôzne burzovné poplatky. Komisia je buď fixná suma za príkaz (flat commision) bez ohľadu na objem, alebo je to suma za jednu akciu. Poplatky burze má každá burza iné a sú to len zlomky stotín percenta na akciu, ktoré sú voči poplatku za príkaz zanedbateľné. Potom je tu rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou - spread, ktorý už v poplatkoch nie je a nemôže byť zahrnutý. Počul som, že spread je niečo na čom brokeri a hlavne market-makeri najviac zarábajú (okrem manipulácie trhu na tzv. generovanie likvidity :wink: ). Tiež viem, že pri pokiaľ ide príkaz cez viacero subjektov cena, za ktorú ktorú vidím na monitore nie je cena za ktorú si danú akciu môžem kúpiť, lebo externý subjekt cez ktorého môj broker nakupuje mu to predá za vyššiu (alebo po telefóne s klientom dohodnutú) cenu. Ide ale skôr o akcie, na ktoré môj broker nemá priamy dosah; typický príklad sú akcie z Pink Sheets, alebo ADR akcie.
'
Je spread položka s ktorou treba rátať alebo je zanedbateľná?
'
Ak by mal spread dosahovať niekoľko percent z ceny aktíva, potom môžem zabudnúť na obchodovanie týždenných a mesačných swingov, ktoré dávajú výnos 3 až 10%... Dlhodobejšie držanie až na svetlé výnimky neplánujem.
Tiež by ma zaujímalo ako sú na tom intra-day traderi. Pri intra-day ziskoch v zlomkoch percentách musí byť spread veľmi malý. Máte tu niekto skúsenosti s reálnym obchodovaním?
Bobikpp
Gold Member **
Dátum registrácie: So 10 03, 2007 2:24 pm

Re: poplatky + akciový spread

Príspevok od používateľa Bobikpp »

Tak toto ide nejak mimo moje chapanie burzy :D

Takze si tiez rad vypocujem pripadnu odpoved :wink:
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2787 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Samozrejme, že musíš brať do úvahy spread.
To máš to isté ako napr. v zmenárni:
kurz je 19,50 a banka ti dá nákup po 19 a predaj po 20
zmenáreň ti dá nákup po 19,30 a predaj po 19,70.
Čo je pre Teba výhodnejšie?

Na burze je spread najmenší. Ale závisí od likvidity.
Každý by chcel nakupovať čo najlacnejšie a zároveň predávať , čo najdrahšie. No keď je na trhu mnoho ponúk a dopytu, spread je malý a v niektorých okamihoch žiadny.
Vysoko likvidné akcie sa dajú obchodovať aj ináč ako cez burzu a brokera. Cez deriváty, kde sa často neplatia žiadne poplatky a obchoduje sa len cez spread. Ale tam sa nestane, že nemáš spread, lebo ten živí marketmakera.
A mimo derivátov je ešte tzv. stávkovanie (spreadbetting), kde spread takisto najdôležitejší...
No menej likvidné tituly a špeciálne, keď chceš OTC trhy na halierové akcie, tam sa nedá vyberať. Môžeš byť rád, že je nejaká ponuka a dopyt. Tam takisto ako na burzách je najdoležitejší broker -aby ti neúčtoval príliš vysoké poplatky, ktoré ťa spolu s vysokým spreadom môžu zlikvidovať.
I keď sa táto téma zdá zložitá, záver je jednoduchý.
Spread i poplatky sú náklady trejdera. Treba mať čo najnižšie náklady pri čo najvyššiom zisku.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

dodám, že za bežných okolností spread a ani nič z toho čo si vypísal nesledujem. Všetky poplatky sa mi u akcií u brokera zmestia do 9 USD. Nie je to fixná položka, ale počet akcií, spread atď. tam urobí len nejaké centy.

Keby som tradoval, ale sa zameriaval nie len na akcie, tak to sledujem podrobnejšie. Už aj pri certifikátoch, warrantoch, ETF a iných fondoch na burze je spread dôležitý. Tam ho určuje skôr emitent než ponuka/dopyt malých burziánov.
bedgo

Ďakujem Juggler, Filip, niečo podobné som očakával. Zaujímavá pre mňa bola informácia, že spread je relatívne únosný a teda budem môcť obchododovať svoje swingy. Potreboval som najmä ten príklad od teba Filip.
'
Teraz trochu odbočím od témy a skúsim to porovnať so široko propagovanými Interactive Brokers. IB si berú poplatok $0.005 za akciu (bundled), minimálne však $1 a maximálne 0.5% z ceny, z čoho vyplýva, že sa u nich neoplatí kupovať vždy menej než 200 kusov akejkoľvek akcie, čo pri bežnej cene akcie a vhodnom objeme (napr. $2500 a viac za obchod) dáva nazoaj mizivé percento. Na druhej strane, zase veľmi drahé akcie $50 a viac už ľahko dosiahnu strop 0.5%, čo je tiež absolútne v pohode. Ak sa k tomu pridá spread do 1%, pričom jeden swing mi dá od 5% vyššie, dá sa to celkom zniesť. Rátam s tým, že tieto počty nie sú dôležité ani tak pre dlhodobých investorov ako pre swing / intra-day traderov. Nakoniec, dlhodobí investori asi neobchodujú cez brokera... ;-)
'
Podľa toho čo som sa dočítal predpokladám, že pri swingoch nie nutné obchodovať v čase kedy je burza otvorená, vraj postačí na konci dňa zanalyzovať svoje portfólio, vyhľadať nové príležitosti a zadať príkazy pre svojho brokera, ktoré sa zrealizujú na druhý deň po otvorení burzy. Je to vraj najefektívnejší spôsob obchodovania z hľadiska pomeru možného výnosu a investovaného času. V závislosti na tom aký typ príkazu zadám (MARKET alebo konkrétna cena) sa príkaz zrealizuje. Ako je to v prípade predaja príkazom SELL MARKET - za trhovú cenu? Skusení obchodníci doporučujú predávať práve takto. Je mi jasné, že pri nízkej likvidite (čo sa dá zistiť z obchodovaného objemu) sa mi môže stať, že cena za ktorú som si akciu plánoval predať sa mi môže prepadnúť (lebo nebude nikto kto by ju chcel kúpiť) až pod úroveň poplatkov a zo zisku bude hneď strata... Predpokladám, že pri akciách ktoré sa obchodujú v miliónoch $ za deň nebude pre brokera problém kedykoľvek predať/kúpiť mojich smiešnych $2500 na obchod.
'
Asi kladiem príliš veľa otázok naraz, nateraz to stačí :o)
Vopred ďakujem za odpovede.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Nakoniec, dlhodobí investori asi neobchodujú cez brokera...
No neviem cez koho iného by nakúpili akcie. Ale nazáleží mi tak veľmi na poplatkoch, lebo IB si každý mesiac zoberie 10 USD. 4iže nakoniec mu nechám minimálne 120 USD ročne. No a toľko nechám aj môjmu FIOvi pri 13 obchodoch.

Pri IB počítaj aj cenu transferu do Nemecka a naspäť. Nie je to veľa, ale ak by si chcel pravidelne sťahovať zisk domov, tak to niečo urobí.
bedgo

filip glasa napísal:
No neviem cez koho iného by nakúpili akcie. Ale nazáleží mi tak veľmi na poplatkoch, lebo IB si každý mesiac zoberie 10 USD. 4iže nakoniec mu nechám minimálne 120 USD ročne. No a toľko nechám aj môjmu FIOvi pri 13 obchodoch.

Pri IB počítaj aj cenu transferu do Nemecka a naspäť. Nie je to veľa, ale ak by si chcel pravidelne sťahovať zisk domov, tak to niečo urobí.
No, drobní dlhodobí investori využijú skôr fondy na dlhodobé investovanie a pre tých veľkých sa ponúkajú možnosti napr. v private equity.
K tomu IB, tých 10 usd si účtuje len ak ti tvoj zostatok na účte klesne pod $2000, čo bude asi nesplniteľná podmienka, lebo tie peniaze tam nikto nedáva na to aby ich sušil na účte... :wink:
Tiež je tých $10 odpočítaných od poplatkov po prekročení, čo je v prípade 1-2 obchodov denne vymazané. Ale to už asi všetci vieme :wink:
Neplánujem pravidelne sťahovať zisk domov, princíp zloženého "úročenia" ma fascinuje..
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

Príspevok od používateľa jonatanus »

bedgo ib sa ti oplati ked tradujes drahe akcie a malo lotov, napr. 200akcii.. ale keby si tradoval pinkshity $0.0000001 a potreboval si plno lotov, alebo by si potreboval otvorit $milionovu poziciu, potom sa ti viacej oplati broker kde mas fixny poplatok za obchod, napr. $7.

order - NIKDY nepouzivaj market order, absolutne nikdy. vzdy pouzivaj limit order, kludne daj cenu 1% pod market, ale nikdy nikdy nedavaj market order, pretoze 1. ked neni likvidita moze ti prejst obchod za $0.01 alebo $999 a podobne (co sa stava) 2. market order znamena ze broker ti moze nafilovat CO LEN CHCE a tvarit sa ze to bola v tej chvili najlepsia cena

market order je jak prist do obchodu a kupit si nieco bez toho aby si vedel kolko to stoji. vacsinou cena bude normalna, ale ked bude uuuuplne mimo, budes to muset zaplatit. (u brokera to mozes scancelovat, ale handrkovat sa s brokerom o tom ci si to tak chcel alebo ne je ozaj to posledne po com tuzis, hlavne u discount brokerov ako ib..)

inac sak si otvor demo ucet a na vsetky otazky si myslim rychlo budes vedet odpovedat sam, napriklad co sa tyka spreadu...
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

vidíš, to ja som vždy používal market order.
Tak si dám na to pozor
Ferin007
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 11 07, 2007 4:14 pm

Príspevok od používateľa Ferin007 »

Filip: Jj, u certifikátů je spread nastavenej fixně od emitenta. Absolutně. To znamená, že při stoupající ceně se de facto spread snižuje (v relativním vyjádření). Při poklesu bohužel naopak.
Jsou certifikáty, kde je spread mizivej, stejně jako najdeš certifikáty, kde dosahuje hrozivých 3-4 %.
Jinak limit (už) používám taky, ale spíš jen tak pro sichr nebo teď, v rozbouřených dobách, kvůli volatilitě. Ne že bych měl s příkazem "trh" u brokerjetu nějaký špatný zkušenosti (to je asi jediná věc, která u něho funguje). Skutečně nakupuje za nejlepčí cenu, často i za cenu dílčích nákupů.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Do bodky súhlasím s Jonatanusom.
Market order je volovina. Vždy si treba zadať limit.
Jediná výnimka je napr. v intraday trejde pri vysoko likvidnej akcii ako napr. MSFT, keď vidíte skutočné ceny. Vtedy do obchodu vstúpite, alebo vystúpite rýchlejšie cez market.
Pre investing, alebo swing je najlepšie stanoviť si pre vás najvýhodnejšiu cenu a tú trpezlivo chytiť cez limit order.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
kopec1
Silver Member *
Dátum registrácie: So 19 05, 2007 1:05 pm

Príspevok od používateľa kopec1 »

suhlasim s jugglerom - limit order je velmi dolezity.
bedgo

jonatanus napísal:bedgo ib sa ti oplati ked tradujes drahe akcie a malo lotov, napr. 200akcii.. ale keby si tradoval pinkshity $0.0000001 a potreboval si plno lotov, alebo by si potreboval otvorit $milionovu poziciu, potom sa ti viacej oplati broker kde mas fixny poplatok za obchod, napr. $7.

order - NIKDY nepouzivaj market order, absolutne nikdy. vzdy pouzivaj limit order, kludne daj cenu 1% pod market, ale nikdy nikdy nedavaj market order, pretoze 1. ked neni likvidita moze ti prejst obchod za $0.01 alebo $999 a podobne (co sa stava) 2. market order znamena ze broker ti moze nafilovat CO LEN CHCE a tvarit sa ze to bola v tej chvili najlepsia cena

market order je jak prist do obchodu a kupit si nieco bez toho aby si vedel kolko to stoji. vacsinou cena bude normalna, ale ked bude uuuuplne mimo, budes to muset zaplatit. (u brokera to mozes scancelovat, ale handrkovat sa s brokerom o tom ci si to tak chcel alebo ne je ozaj to posledne po com tuzis, hlavne u discount brokerov ako ib..)

inac sak si otvor demo ucet a na vsetky otazky si myslim rychlo budes vedet odpovedat sam, napriklad co sa tyka spreadu...
Jonatanus, nič v zlom, ale je to presne naopak ;-)
práve IB sa oplatí ak obchoduješ malé čiastky lebo IB má strop max. 0.5% / order, pričom flat poplatok $7 pri malých čiastach naproti tomu vyjde aj niekoľko percent a ten sa oplatí len ak ochoduješ vačšie sumy, lebo potom to vyjde menej nez 0.5% u IB.
Aby som bol konkrétny, tých $7 / order (ktorú ponúka napr. Scottrade) sa oplatí len vtedy ak dáš viac ako $1400 na jeden obchod, ak menej, potom ťa IB vyjde lacnejšie... Je to trochu zjednodušené, lebo výber brokera nezávisí len od poplatkov, ale princíp sedí.
Ak to ďalej rozviniem, pri rozumnej diverzifikácii aspoň 1:10 (risk 10% na jeden obchod) musí byť veľkosť účtu minimálne $14000 ak chce niekto obchodovať cez Scottrade za $7/order, v opačnom prípade sa viac oplatí IB. A zvyšovať sumu na jeden obchod znižovaním diverzifikácie je cesta do pekiel...
'
Chcel by som ešte zapolemizovať s predajným príkazom Market. Nemám síce žiadne skúsenosti s reálnym obchodovaním, ale takto to vidím ja:
Pri pozičnom obchodovaní sa neobchoduje počas otvorenej burzy. Večer obchodník vidí len zatváraciu pozíciu, pričom na druhý deň môže trh otvoriť v gap-e, trh sa pustí opačným smerom a LIMIT príkaz sa vôbec nemusí zrealizovať. SELL MARKET má jednu výhodu a to, že sa vždy a asi aj rýchlo zrealizuje, čo môže byť vhodné pri pozičnom obchodovaní kedy potrebujem niekoľkotýždňový swing bezpodmienečne uzvarieť a prostriedky presunúť do novej pozície s inou akciou. Pri SELL MARKET mi môže cena zakolísať v rozmedzí intra-dennej volatility, čo pri dlhšom swingu urobí zlomok percenta... podstatné je, že ja tú pozíciu potrebujem uzatvoriť, lebo sa mi práve objavila iná lepšia príležitosť podľa TA kde mám šancu ten zlomok percenta vynahradiť. Keďže plánujem striktne dodržiavať money-management a svoj obchodný plán, nebudem sa zapodievať tým že čo by bolo ak by nebolo... alebo "ešte som mohol počkať" a pod. Navyše, nikde nie je garantované, že pri SELL MARKET to musí dopnúť horšie než pri SELL LIMIT. Môže to ísť rovnako proti mne ale aj v môj prospech. Je to len nevyspytatelnejšie a ja to beriem ako bežnú volatilitu.
Chcem zdôrazniť, že toto platí pre swing traderov a longerov.
'
A ešte k tomu, že "broker ti môže nafilovať CO LEN CHCE". Určite má na to možnosti, ale prečo by to robil? Jedine ak by si ho niečim nasral a on sa ti chcel z dlhej chvíle pomstiť. Broker predsa nie je tvoj obchodný partner, ale iba spotredkovateľ obchodov, ktorý len plní príkazy za čo dostáva svoju komisiu. Jeho motiváciou je zobchodovať čo najvačší počet príkazov za deň. Môže mu byť ukradnuté či jeho klient zarobil alebo nie, on si len plní svoje povinnosti. Ak má broker stovky alebo tisíce drobných klientov, potom ani nemá čas sa venovať jednotlivcom a sledovať celý deň burzu len aby mi uzatvoril obchod cez SELL MARKET čo najvýhodnejšie a pritom dostať tú istú komisiu ako keby sa tomu nevenoval vôbec. Moja predstava je, že všetky príkazy sa aj tak zhromažďujú počítačmi a zoskupujú do celkov predateľných na parkete, v prípade čiste elektronických búrz (ako NASDAQ) obchody párujú pravdepodobne len počítače.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

Príspevok od používateľa jonatanus »

bedgo napísal:Jonatanus, nič v zlom, ale je to presne naopak ;-)
tak si to skus precitat este raz :wink:
Chcel by som ešte zapolemizovať s predajným príkazom Market. Nemám síce žiadne skúsenosti s reálnym obchodovaním, ale takto to vidím ja:
pri limite mozes zadat hocijaku cenu, buy limit $0.01 je v principe to iste jak market order, limitom nemusis stracat ziaden cas. ako som pisal, ked chces rychlo zavret akciu das limit napr. 1% pod, resp. nad market
A ešte k tomu, že "broker ti môže nafilovať CO LEN CHCE". Určite má na to možnosti, ale prečo by to robil?
ked zistis kolko skandalov okolo brokerov existuje, budes sa skorej pytat "preco by to tento nerobil?" :lol:
IB je este relativne ok, ale niektori (hlavne forexovi) - to je kopec srandy.
Bobikpp
Gold Member **
Dátum registrácie: So 10 03, 2007 2:24 pm

Príspevok od používateľa Bobikpp »

bedgo napísal:
Chcel by som ešte zapolemizovať s predajným príkazom Market. Nemám síce žiadne skúsenosti s reálnym obchodovaním, ale
Pockaj, ked budes mat realne skusenosti s investovanim a uvidis :wink:

Tradujem long a swing a uz od zaciatku obchodujem cez limit - ani raz ma nenapadlo dat tam market

A co sa stane ak sa mi limit nechyti? Vobec nic - pockam na novu prilezitost. Ten limit si tam davam preto, pretoze som si urcil nejakym sposobom limitnu cenu nad ktoru nechcem nakupit - ak sa mi podmienka nesplni, tak to znamena, ze som situaciu blbo odhadol, alebo ze som proste nestihol nastupit - tak ci tak sa nic nedeje a pockam na dalsiu prilezitost - pamataj, "patience is your friend..."
jan
Gold Member **
Dátum registrácie: So 15 09, 2007 7:54 pm

Príspevok od používateľa jan »

Este by som dodal, ze IB nesparovava akekolvek prikazy.
Napriklad, ak je market price 5 dolarov, myslim, ze nie je mozne kupit v tom istom momente tu vec za 7 dolarov, ani ak je najblizsia ponuka na predaj prave na 7 dolaroch. Program vas vopred upozorni, ze vasa ponuka sa percentualne prilis lisi od market price a nie som si isty, ci je mozne kupit aj napriek tomu.
Viem len, ze urcite maju programove obmedzenie na podobne extremne odchylky. Take extremy ako popisuje jonatanus sa im teda nestavaju.
Pravidla o akciach som narychlo nenasiel ale tu je napriklad o forexe z ich erroneous trade policy:
IB will generally consider for cancellation or price adjustment any Forex trade which is executed greater than ½% away from the fair market value at the time of the execution.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

O čom sa tu bavíme?
Len dávajte market ordery a uvidíte.
Koniec koncov - burza i brokeri žijú s takých, čo obchodujú na market. Oni kótujú, vy beriete. Či myslíte, že marketmakeri sa snažia o to, aby davy lacno nakupovali a draho predávali?
Realita je presne opačná.
Samozrejme, že soft brokerovi generuje abnormality. Aj soft trejdera je nastavený na upozornenie pri abnormálnej odchýlke.
Ale to nič neznamená. Ak je vyššia volatilita, alebo vonku kurzotvorné správy, tak je market order zabiják. A reklamovať môžete tak do 15 minút, keď to nestihnete, tak vám nikto sám od seba nebude žehliť trejd.
A ten príklad z forexu na 0,5% je smiešny. Pri páke 1:200 keby ste išli na plné gule, tak to akurát prídete o 100% kapitálu kým sú to oni povinní stornovať.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

dnes som zrovna zadával pokyn. nemám real time data, lebo netradujem, tak v tejto volatilnej dobe neviem presne na centy za koľko je trh. Dal som teda pokyn pár centov nad posledný zobrazovaný údaj, aby sa s istotou zrealizoval.
Zrealizoval sa však nižšie, keďže cena klesla. Takže broker mi zrealizoval nákup za trhovú cenu (nižšiu), ale zároveň som zadaním ceny ohraničil maximum.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

filip glasa napísal:dnes som zrovna zadával pokyn. nemám real time data, lebo netradujem, tak v tejto volatilnej dobe neviem presne na centy za koľko je trh. Dal som teda pokyn pár centov nad posledný zobrazovaný údaj, aby sa s istotou zrealizoval.
Zrealizoval sa však nižšie, keďže cena klesla. Takže broker mi zrealizoval nákup za trhovú cenu (nižšiu), ale zároveň som zadaním ceny ohraničil maximum.
Áno . To je limit order. Nemôžeš nakúpiť za horšiu cenu, než dáš limit. A zároveň, keď sa práve obchoduje nižšie, tak by si mal chytiť najlepšiu cenu.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

no pred tým ma nenapadli komplikácie s zadaním pokynu bez ceny, tak som zadával trh - bez ceny. V tomto období som prvý krát kupoval so zadaním ceny a teda zadávam ju nad trh.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

filip glasa napísal:no pred tým ma nenapadli komplikácie s zadaním pokynu bez ceny, tak som zadával trh - bez ceny. V tomto období som prvý krát kupoval so zadaním ceny a teda zadávam ju nad trh.
Limit nie je zložitá vec. Len sa človek chráni, že nenakúpi horšie.
A nemusíš dávať limit nad. Keď sa neponáhlaš, tak je lepšie dať limit nižšie a chytať lepšiu cenu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"