jonatanus napísal:bedgo ib sa ti oplati ked tradujes drahe akcie a malo lotov, napr. 200akcii.. ale keby si tradoval pinkshity $0.0000001 a potreboval si plno lotov, alebo by si potreboval otvorit $milionovu poziciu, potom sa ti viacej oplati broker kde mas fixny poplatok za obchod, napr. $7.
order - NIKDY nepouzivaj market order, absolutne nikdy. vzdy pouzivaj limit order, kludne daj cenu 1% pod market, ale nikdy nikdy nedavaj market order, pretoze 1. ked neni likvidita moze ti prejst obchod za $0.01 alebo $999 a podobne (co sa stava) 2. market order znamena ze broker ti moze nafilovat CO LEN CHCE a tvarit sa ze to bola v tej chvili najlepsia cena
market order je jak prist do obchodu a kupit si nieco bez toho aby si vedel kolko to stoji. vacsinou cena bude normalna, ale ked bude uuuuplne mimo, budes to muset zaplatit. (u brokera to mozes scancelovat, ale handrkovat sa s brokerom o tom ci si to tak chcel alebo ne je ozaj to posledne po com tuzis, hlavne u discount brokerov ako ib..)
inac sak si otvor demo ucet a na vsetky otazky si myslim rychlo budes vedet odpovedat sam, napriklad co sa tyka spreadu...
Jonatanus, nič v zlom, ale je to presne naopak
práve IB sa oplatí ak obchoduješ malé čiastky lebo IB má strop max. 0.5% / order, pričom flat poplatok $7 pri malých čiastach naproti tomu vyjde aj niekoľko percent a ten sa oplatí len ak ochoduješ vačšie sumy, lebo potom to vyjde menej nez 0.5% u IB.
Aby som bol konkrétny, tých $7 / order (ktorú ponúka napr. Scottrade) sa oplatí len vtedy ak dáš viac ako $1400 na jeden obchod, ak menej, potom ťa IB vyjde lacnejšie... Je to trochu zjednodušené, lebo výber brokera nezávisí len od poplatkov, ale princíp sedí.
Ak to ďalej rozviniem, pri rozumnej diverzifikácii aspoň 1:10 (risk 10% na jeden obchod) musí byť veľkosť účtu minimálne $14000 ak chce niekto obchodovať cez Scottrade za $7/order, v opačnom prípade sa viac oplatí IB. A zvyšovať sumu na jeden obchod znižovaním diverzifikácie je cesta do pekiel...
'
Chcel by som ešte zapolemizovať s predajným príkazom Market. Nemám síce žiadne skúsenosti s reálnym obchodovaním, ale takto to vidím ja:
Pri pozičnom obchodovaní sa neobchoduje počas otvorenej burzy. Večer obchodník vidí len zatváraciu pozíciu, pričom na druhý deň môže trh otvoriť v gap-e, trh sa pustí opačným smerom a LIMIT príkaz sa vôbec nemusí zrealizovať. SELL MARKET má jednu výhodu a to, že sa vždy a asi aj rýchlo zrealizuje, čo môže byť vhodné pri pozičnom obchodovaní kedy potrebujem niekoľkotýždňový swing bezpodmienečne uzvarieť a prostriedky presunúť do novej pozície s inou akciou. Pri SELL MARKET mi môže cena zakolísať v rozmedzí intra-dennej volatility, čo pri dlhšom swingu urobí zlomok percenta... podstatné je, že ja tú pozíciu potrebujem uzatvoriť, lebo sa mi práve objavila iná lepšia príležitosť podľa TA kde mám šancu ten zlomok percenta vynahradiť. Keďže plánujem striktne dodržiavať money-management a svoj obchodný plán, nebudem sa zapodievať tým že čo by bolo ak by nebolo... alebo "ešte som mohol počkať" a pod. Navyše, nikde nie je garantované, že pri SELL MARKET to musí dopnúť horšie než pri SELL LIMIT. Môže to ísť rovnako proti mne ale aj v môj prospech. Je to len nevyspytatelnejšie a ja to beriem ako bežnú volatilitu.
Chcem zdôrazniť, že toto platí pre swing traderov a longerov.
'
A ešte k tomu, že "broker ti môže nafilovať CO LEN CHCE". Určite má na to možnosti, ale prečo by to robil? Jedine ak by si ho niečim nasral a on sa ti chcel z dlhej chvíle pomstiť. Broker predsa nie je tvoj obchodný partner, ale iba spotredkovateľ obchodov, ktorý len plní príkazy za čo dostáva svoju komisiu. Jeho motiváciou je zobchodovať čo najvačší počet príkazov za deň. Môže mu byť ukradnuté či jeho klient zarobil alebo nie, on si len plní svoje povinnosti. Ak má broker stovky alebo tisíce drobných klientov, potom ani nemá čas sa venovať jednotlivcom a sledovať celý deň burzu len aby mi uzatvoril obchod cez SELL MARKET čo najvýhodnejšie a pritom dostať tú istú komisiu ako keby sa tomu nevenoval vôbec. Moja predstava je, že všetky príkazy sa aj tak zhromažďujú počítačmi a zoskupujú do celkov predateľných na parkete, v prípade čiste elektronických búrz (ako NASDAQ) obchody párujú pravdepodobne len počítače.