Keď len na sporenie, to by som si pozrel
etfmatic:
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 48&t=24353.
Ked sporenie cez slovenského ocp, tak finax, across, alebo EIC. Každý z nich má nejaké plusy/mínusy, ale na sporenie, ked chceš aby ti odchádzali pravidelne drobné peniaze z bankového účtu - tak to je ideálna forma.
Prv než sa vrátim k XTB upozorňujem všetkých, že
CFD nie je vhodné na investovanie a
na CFD sa nevzťahuje oslobodenie od daní a odvodov pri investovaní s držaním 1 rok a viac.
A teraz sa vraciam k ponuke XTB, čo sa týka r
eálnych ETF a akcií, lebo XTB ponúka aj také.
Takže pozor, Lex sa pýta na
reálne, fyzické ETF a akcie...čo je u CFD brokerov netradičná ponuka, ale XTB ju má:
____________________________________________________________________________________
Dnes kúpim 200 etf SPY a keď ich zajtra predám už som presiahol obrat 100 000. Ja by som nespĺňal kritéria ani 1 deň
Z prostitútky dámu neurobíš. Môžeš z nej akurát urobiť call girl vyššej kategórie..
V tej ohromnej konkurencii treťotriednych CFD brokerov sa všetci snažia dostať do druhej ligy. A dostávajú ocenenia ako ,,broker roka,,.
Portály ako finex.cz ( nepopleťme si to z finax.sk ) a 99% hodnotiacich portálov sú děvky, ktoré žijú z toho, že im robia PR. Klikni na finexe na ,,otvoriť účet u XTB,, a oni dostanú províziu. Klikni na ,,navštíviť stránku XTB,, ..a taktiež dostanú niečo..
Broker, ktorý skrýva a mení poplatky je pre mňa priam tutovka, že odhalím kopec malých skrytých chytákov....prinajlepšom je to PR na úrovni, že u nás dostaneš niečo zadarmo, lebo ťa potrebujeme chytiť do siete. Aj v tom dokumente , čo dal Hokaido si prečítajte, čo je celkom dole...existuje spústa dalších poplatkov a chytákov...ved len konverzia 0,5% pri nákupe amerického CFD za eurá je poplatkový chyták ako sviňa.
CFD broker by sa v podstate ani nemal volať broker. CFD je pseudoderivát, kedy nevlastníš skutočné aktívum, len obchoduješ kótovanie podkladového aktíva, čo je obyčajne v rukách týchto brokerov. V minulosti bolo pre nich priam zlatou baňou to, že si kótovali a exekuovali sami na vlastný účet, čo je vlastne to isté ako prevádzka kasína. Samozrejme, seriózne kasína sa kryjú aj PRO platformami, kde prebieha normálny CFD trading backovaný primárnym CFD marketmakerom s Londýna. Vtedy sa protistrany na každom nástroji párujú a broker sa hedžuje otváraním pozícii, aby ho ziskoví trejderi nezruinovali.
CFD je nástroj na TRADING a ŠPEKULÁCIE. Ak sa nejaký CFD broker tvári, že je vhodný pre dlhodobých investorov, ktorých nechá investovať zadarmo, tak som na 100% presvedčený, že je to pasca. Ja sa tiež neviem na stránke XTB dostať dovnútra poplatkovej štruktúry...preto nemôžem urobiť takú analýzu ako napr. pri eToro. Takisto na to nemám čas.
Ten prvý expert na brokerov napísal, že EToro je zadarmo..tak hľa prečítajme si, čo som napísal v minulosti:
JUGGLER napísal: ako nevýhodný je broker E TORO:
1. FOREX.
Trading EUR/USD má náklady 3 pipsy...čo je 3 x viac ako u bežného retailového brokera ( napr.OANDA) a 6 x viac ako trejduje väčšina profíkov ( štandard je 0,2 až 0,8 pipsu).
V rovine nákladov to znamená, že jeden EUR/USD nákup za 100 000 USD ( 1 lot) stojí 30 USD a zavretie obchodu tiež 30 USD. To je minimum, lebo eTORO nemá fixné spredy, ale roztiahne ich hocikedy na viac. Ďalej si účtuje 6 USD overnight fee.
2. INDEXY
Spread na SP500 u eToro je 100 pipsov. Čiže jedna tisícina. Takže obchod za 130 000 čo je zhruba 1 x ES stojí 130 USD vstup a 130 USD výstup. Plus dalšie fee. Takže kolko to máme? 260 USD (bez overnight poplatkov)
Tú istú pozíciu otvorí a zavrie profík u seriózneho brokera za 5 USD !.
3. AKCIE. K tomu si treba prečítať toto:
When trading CFD an additional fee is applied for investors holding their position overnight. This is the so-called overnight fee which can be a hefty fee for a buy and hold investor. Let’s take an example as of March 2017. Let’s say you go long with a single Apple stock for one year. The overnight fee is 0.021USD per share. As you bought a single share this is also the overnight fee. The Apple stock price is ~140USD. So, 365*0.021USD = 7.7USD is your yearly fee on a 140 USD stock. Roughly 5.5%.
Ak kúpite u e TORO 100 akcií Apple po 140 USD bude vás to stáť okolo 8 USD na spreade...ale ked ich budete držať 1 rok, tak vás tento broker okradne o 5,5% !
Takže pri investícii 100 000 sú poplatky cca 100 USD + pri držaní jeden rok je to spolu s overnight fee = 5600 USD !!
Kolko to stojí u seriózneho brokera? Na 100 000 treba cca 700 akcií.,..to u IB stojí nejakých 3,50 za nákup... 3,50 za predaj a iné náklady za rok (ak sa neide na margin) neexistujú.
Ideme dalej?
Poplatky u eTORO za Dow Jones: 200 pipsov
za ZLATO: 50 pipsov...
za ETfká ...napríklad nákup SPY stojí 0,24% a predaj 0,24% a pri držaní zlodejina cez overnight fees..
Čo ešte povedať k eTORO?
Vysoké poplatky, webová platforma, neviem si predstaviť tú exekúciu, hlavne ked každú chvílu rozťahujú spready. Nuž a perlička: ak máte účet v inej mene ako USD, tak pri konverzii účtujú spready 100 až 250 pipsov! Skrátka zlodejina, kam sa len pohneš..